Kolovoz 17, 2025, 22:23:03 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Zlatice izgrickale misgurnusa  (Posjeta: 2462 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Kaqua Taqua

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 48
Zlatice izgrickale misgurnusa
« u: Studeni 11, 2012, 22:39:16 poslijepodne »
evo, kao što naslov kaze  :(
naime, nov samu akvaristici, iako čitajući po forumima sam shvatio da se dobro slažu, čak sam čuo za obrnute slučajeve, da čistaći vole sluz zlatica pa da oni njih...

zajedno su nekih mjesec dana i do sada je sve bilo super, prije toga dvije pajčolanke su bile same nekih mjesec i po.
misgurnus je bio samozatajan i osim što je kopkao po dnu ljenčario je skriven iza panja ili gdje bi se zavukao.

želim vas pitati je li itko još imao ovakav slučaj?

nisam primjetio ništa neobično u ponašanju čistaća zadnjih dana (mislim da se ponašao bolesno). jutros sam ih nahranio i otišao, večeras se vratio kad on pluta po površini, repna peraja - nema je, kao ni kože na zadnja dva cm repa. jedva je pokušavao plivat... prebacio sam ga u drugi akvarij samog, kad sam vidio da ga ove dvije grizu, ali bez promjene.
došlo mi je bacit ove dvi  >:(

da li da uzimam novog čistača ili...?

šta uopće napravite kad vam riba ugine? (možda glupo pitanje)
ža mi je ribe. ne mogu virovat da smo se na ribicu ovako navezali...

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Zlatice izgrickale misgurnusa
« Odgovori #1 u: Studeni 11, 2012, 23:10:05 poslijepodne »
velicina akvarija, filtracija, ostali stanovnici?

Offline Kaqua Taqua

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Studeni 11, 2012, 23:21:37 poslijepodne »
akvarij je cca 35 l, filter je eheim 2010, pumpica za zrak, jedan panj sa 4-5 anubiasa,od stanovnika nitko više (znači samo dvi zlatne)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Studeni 11, 2012, 23:23:41 poslijepodne »
cim sam vidio ovo "35l"..odustajem.

prije ce biti da je misgurnus na samrti zbog akvarija i filtracije, pa ga zlatne malo copile jer su osjetile da je gotov, nego da su dosle na ideju da ga napadnu iz cista mira.

i ne, ponavljam NE uzimaj novog cistaca. ne uzimaj nista, skupljaj za novi akvarij, ako mislis imati hladnovnodni.

Offline Kaqua Taqua

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Studeni 11, 2012, 23:32:42 poslijepodne »
znači, u tome je stvar.
koliki za dvije ribice 70-100l ili još veći?
i hvala na odgovoru :up:

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 11, 2012, 23:38:37 poslijepodne »
ma ne mora biti, ponekad riba ugine bez nekog ociglednog razloga. ali nikad nisam primjetio da zlatne iskazuju bilo kakvu agresiju prema ikome, posebice ne prema misgurnusu, tako da su tvoje vjerovatno oportunisticki iskoristile priliku da malo gricnu.

obicno je misgurnus taj koji terorizira zlatice, posebice ove varijetete koji su losi plivaci, bas zbog te njihove sluzi, ili jednostavno zato sto im bude dosadno. ali to obicno prolazi bez vidljivih posljedica za zlatne.

ali obicno su kod hladne vode nekako problemi usko povezani s malim akvarijima, u kojima je tesko na kvalitetan nacin rijesiti filtraciju. 2 ribe nisu puno na oko, ali 2 zlatne ribe naprave vise smeca u danu nego 30 gupija. znaci malo vode, filter koji to ne moze progurati i eto problema.

znam da ti zao ribe, ali suzdrzi se, u ovaj akvarij misgurnusa nemoj vise stavljati, njemu treba puno vise prostora.

100 litara bi bila ideala, ali ako mozes jos veci (duzi), zasto ne, veci akvariji su i stabilniji posebice s takvim zagadjivacima vode, imat ces manje muke i problema. samo pazi na kvalitetnu filtraciju.

Offline Kaqua Taqua

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Studeni 11, 2012, 23:52:21 poslijepodne »
ok,
i hvala još jednom Damire!

Offline DavorT

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Martinovka
« Odgovori #7 u: Studeni 12, 2012, 09:03:06 prijepodne »

ali obicno su kod hladne vode nekako problemi usko povezani s malim akvarijima, u kojima je tesko na kvalitetan nacin rijesiti filtraciju. 2 ribe nisu puno na oko, ali 2 zlatne ribe naprave vise smeca u danu nego 30 gupija. znaci malo vode, filter koji to ne moze progurati i eto problema.

da nije do filtracije.eheim 2010 bi trebao biti adekvatan, stovise na maksimalnom protoku mislim da bi trebao u 35 l raditi ciklonsku oluju i kaos sobzirom da je na 35l to  14 izmjena vode na sat.

Ali da ima za zlatice apsolutno neadekvatan  akvarij...to stoji neupitno.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 12, 2012, 11:04:15 prijepodne »
ne bas. po protoku filter bi bio odlican, ali premalo je to filter materijala, kroz kojeg voda, s obzirom na malu kolicinu, prebrzo prolazi.

ja sam pristalica teorije da protok samog filtera nista ne znaci, bitnije je kroz koliko materijala prolazi. u mom hladnovodnom, sama pumpa je jacine 350 l/h. to je ona deklarirana jacina. u pregradnom filteru, koji je natrpan kojecime, i nikakvih problema sa filtracijom, algama, ribama.....a akvarij je 150l vode efektivno. dakle, 2 do 3 izmjene kroz sat....po svim definicijama premalo, a opet, radi bez greske.

Offline DavorT

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 12, 2012, 11:25:26 prijepodne »
ma nema tako malo filter materijala u njemu (spuzva je gotovo 20x10x8mm), filter je raden za akvarije od 100-160L, ja ga imam u 100L, sa 8 riba (od kojih je jedino otic mali - ostale su 7-12cm) i nikad nisam usisao akvarij, hranim abnormalno, a posao odraduje apsolutno besprijekorno.

za 35L je taj filter overkill i morao bi biti i vise nego dovoljan za 2 zlatne kako god okrenes. govorimo o kantici vode od 25-30ak litara ako se oduzme podloga i sve ostalo.

Offline rovkil

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #10 u: Studeni 12, 2012, 11:39:36 prijepodne »
Eheim 2010 ima volumem filter materijala 330cm3, što je 3,3 dcl. Dok je to dovoljno za neke manje onečišćivaće, nije dovoljan za kenjatore poput guppya i zlatnih ako je akvarij prenapučen.
Ove filteri nisu za 100-160 litara već 60-160(znači 60 litara, uvijek uzimaj manju vrijednost) litara a filter nije jedino što ti vrši ciklus dušika u akvariju(podloga plus bilje ti vrlo pomaže). Za 100 litara je minimum eheim 2012 (4,7dcl filtermaterijala) s manjim bioloadom i većom ubiljenosti i opet ne računaj da će ti nitrati padati ispod 10ppm. Dovoljan je ali nije savršen i promjene vode su pod obavezno.  

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 12, 2012, 11:43:06 prijepodne »
Davor> mozda si u pravu, neznam, ja sam davno prestao racunati volumen filter materijala u milimetrima i mililitrama...

usporedbe radi, na 150l (sto sam spomenuo), filtracija je unutrasnji pregradni dimenzija 40cm visina,35 duzina i 20 sirina. sve komore (3 komada) su pune filter materijala, pa racunaj koliko tu stane naspram tog eheima sa komadom spuzve. i pumpica od 350l.

cak nije poanta ni koliko stane, vec cega stane.

Offline DavorT

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 12, 2012, 12:37:26 poslijepodne »
Eheim 2010 ima volumem filter materijala 330cm3, što je 3,3 dcl. Dok je to dovoljno za neke manje onečišćivaće, nije dovoljan za kenjatore poput guppya i zlatnih ako je akvarij prenapučen.
Ove filteri nisu za 100-160 litara već 60-160(znači 60 litara, uvijek uzimaj manju vrijednost) litara a filter nije jedino što ti vrši ciklus dušika u akvariju(podloga plus bilje ti vrlo pomaže). Za 100 litara je minimum eheim 2012 (4,7dcl filtermaterijala) s manjim bioloadom i većom ubiljenosti i opet ne računaj da će ti nitrati padati ispod 10ppm. Dovoljan je ali nije savršen i promjene vode su pod obavezno.  

Jesi ti nesto fulao? Kako mislis da ce ti boljom filtracijom nitrati pasti? Dusicne bakterije u filteru  razlazu amonijak i nitrite koji su toksicni za stanovnike akvarija  a finalni proizvod filtracije su neskodljivi nitrati koje koriste biljke za rast. Jedino sto ce ti maknut iz vode nitrate je bilje ili neki nitrat remover ili redovne izmjene vode pod uvjetom da u vodi koju dodajes vec nema povisena razina nitrata.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 12, 2012, 13:09:20 poslijepodne »
sve stoji, osim da je no3 neskodljiv.

u manjoj koncentraciji svakako je, u vecoj i on moze raditi probleme.

iako do toga rijetko dodje, izmjena vode i biljke snizavaju koncentraciju no3, ali neke niske vrijednosti ces postici jedino ro vodom. ili nekim no3 removerima, sto moze biti dvosjekli mac.

pod niske mislim 10-15ppm.... ali za time nema potrebe. najcesce.

Offline rovkil

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 12, 2012, 13:25:36 poslijepodne »

Jesi ti nesto fulao? Kako mislis da ce ti boljom filtracijom nitrati pasti? Dusicne bakterije u filteru  razlazu amonijak i nitrite koji su toksicni za stanovnike akvarija  a finalni proizvod filtracije su neskodljivi nitrati koje koriste biljke za rast. Jedino sto ce ti maknut iz vode nitrate je bilje ili neki nitrat remover ili redovne izmjene vode pod uvjetom da u vodi koju dodajes vec nema povisena razina nitrata.
Možda nisam dovoljno jasno napisao. Na poslu sam pa ni ne mislim kak spada. Bez bilja i s ovakvim zagađivačima + samo jednom tjedno promjena vode se ne buš riješio nijednog spoja dušika.
Što dalje vodi do vrlo vjerojatnog pomora riba....

Offline rovkil

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Studeni 12, 2012, 13:31:18 poslijepodne »
sve stoji, osim da je no3 neskodljiv.

u manjoj koncentraciji svakako je, u vecoj i on moze raditi probleme.

iako do toga rijetko dodje, izmjena vode i biljke snizavaju koncentraciju no3, ali neke niske vrijednosti ces postici jedino ro vodom. ili nekim no3 removerima, sto moze biti dvosjekli mac.

pod niske mislim 10-15ppm.... ali za time nema potrebe. najcesce.

nije ovo morski da sve mora biti blizu nule. Bilje će biti zahvalno ako no3 nije nizak.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Studeni 12, 2012, 13:51:34 poslijepodne »
naravno. ali nista nece biti zahvalno ako je no3 previsok, to sam mislio reci.

Offline DavorT

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Studeni 12, 2012, 14:12:44 poslijepodne »
Nitrate treba natjerati jako visoko , eventualno neke jako osjetljive ribe ce imat problema ili mlade ribe  i samo ako je dugorocno. Kratkorocno izlaganje ne radi probleme.

Koncentracija do 25ppm po svi studijima nije stetna dugorocno, neke ribe kao somovi toleriraju i do 90ppm , ovdje govorim dugorocno. Sve ispod 20ppm je sigurno i za najosjetljivije ribe.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #18 u: Studeni 12, 2012, 15:14:45 poslijepodne »
lijepa rasprava o nitratima, ali je off.....
zato molim da tu raspru nastavimo na drugoj temi (kemija i tako to),  ;)

ovdje zaključimo da su zlatice popale malenog jer je bio bolestan (vjerojatno i uginuo) zbog nemogućih uvjeta u kojima su se svi troje nalazili
zato treba pod hitno nabaviti veći akvarij s dobrom filtracijom
mi smo svojedobno imali 120 litraša sa 4 (gigantske) zlatice i tetrin 1200 filter....s izmjenama vode jednom u 10 dana ....
pa....................
elem - sretno zlaticama
a našim "kemičarima" sretno u novoj temi!  :)