Srpanj 22, 2025, 18:14:03 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Guppy ženka rađa - na rate?  (Posjeta: 3309 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline malatu

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 36
Guppy ženka rađa - na rate?
« u: Listopad 21, 2012, 22:19:27 poslijepodne »
Pozdrav!

Imam guppy ribice malo više od mjesec dana. Tjedan dana nakon što su stigle kod mene jedna plava ženka je imala male. Fali joj jedno pola cm do pune veličine, ali bila je jako debela, kao balončić. Svugdje piše da gupike rađaju par sati, tako je i bilo prije više godina kad sam ih zadnji put imala, međutim ova ženkica je izbacivala male jedan po jedan svakih pola sata, i to u nastavcima, sve skupa 2 dana (sigurno je baš ona, gledala sam kako ih istiskuje). Ono što mi je bilo čudno je što je ostala debela nakon toga, ali sam si to objasnila njenom proždrljivosti (jednostavno jede više od ostalih i konstantno čupka i traži alge, najbrža je kad se hrani). Nije pokazivala znakove bolesti niti joj je trbuščić neprirodno velik, samo izgleda malo deblje od ostalih ribica. Izbacila je i par nezrelih jajašaca ali većinom bebe. Desetak beba nije bilo pojedeno, nisam ju odvajala.

E sad, odonda je prošlo negdje 25 dana, dakle nepuna 4 tjedna i danas ih ujutro krenem hraniti kad ona ima onako špic kod te tamne točke i eto za par minuta - jajašce. I tako svakih par minuta. Morala sam požuriti na posao pa nisam vidjela šta se događalo dalje :(
Došla sam kad je već bio mrak i svjetlo ugašeno, nisam ih htjela uznemiravati paljenjem svjetla u akvariju pa sam ovako uz sobno vidjela da su sve ribice na broju ali ne vidim nigdje nove bebe, samo ove već nešto veće. Ženkica i dalje izgleda debelo. Pogledat ću sutra kakvo je stanje u akvariju.

Nije li to prebrzo za sljedeći okot? I je li uopće normalno da rađaju tako po par dana?
Imam još dvije ženke, jedna je rodila par dana nakon te plave i preživjele su samo 2 bebe (ostalo pojedeno) i ta se još nije udebljala kako treba a druga još uopće nije imala male ali izgleda široko kad ih gledam odozgo.

Hvala, bilo kakvi komentari su dobrodošli!

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Guppy ženka rađa - na rate?
« Odgovori #1 u: Listopad 21, 2012, 22:42:34 poslijepodne »
da normalno je tako je i kod mene nekad prije nekad kasnije vecinom 4 tjedna kako koja
guppy su zivorotke kote zive male ne izbacuju jajašca

Offline malatu

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Listopad 21, 2012, 22:53:56 poslijepodne »
Zato se i jesam zabrinula, jer su ovo definitivno bila jajašca. Znala sam vidjeti da izbaci "jajašce" koje se zatim promigolji i ribica počne plivati, ali ovo su definitivno bila mala žućkasta jajašca, pretpostavljam nerazvijene bebice.

Offline malatu

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Listopad 22, 2012, 10:01:00 prijepodne »
Promjena stanja - jutros je plava ženkica skoro prepolovljena, izgleda da je uspjela izbaciti sve van puno brže nego prošli put...

Vidjela sam među lišćem malu bebicu, izgleda minijaturno kraj ovih starijih, baš me zanima hoće li preživjeti kraj odraslih gladoša...

Još uvijek me zanima zašto mi ženkica izbacuje dio bebice a dio nezrela jajašca??

Offline Lili

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 34
  • Fish freak
« Odgovori #4 u: Listopad 22, 2012, 20:55:26 poslijepodne »
nezrela jajašca znaju izbacivati zbog stresa, ponekad sama jajasca a nekad i uz razvijene ribice.
Jel stavljaš zenke u kotilice i dal imas potencijalne teroriste u akvariju (agresivne ribe, previše muzjaka...)

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #5 u: Listopad 22, 2012, 23:39:24 poslijepodne »
nije izbacivala jajasca, nego male ribice koje izlaze sklupcane su u krug, pa se cini kao jajasce, a zapravo nije.. znaci zenka izbaci sklupcane malce i oni cim dotaknu podlogu izmotaju se i pocnu plivati.. tako da nisi dobro vidjela jer si se zurila na posao.. ako imas dovoljno mjesta za skrivanje malaca, mogli bi nekako prezivjeti, ako nemas, to ce biti malo teze.. al uglavnom, sretno..
« Zadnja izmjena: Listopad 22, 2012, 23:44:25 poslijepodne od alen_zgb »

Offline malatu

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Listopad 23, 2012, 09:45:33 prijepodne »
Citat:
nezrela jajašca znaju izbacivati zbog stresa, ponekad sama jajasca a nekad i uz razvijene ribice.
Jel stavljaš zenke u kotilice i dal imas potencijalne teroriste u akvariju (agresivne ribe, previše muzjaka...)

I brinem se da je zbog stresa možda, češu se ponekad ribice ali bez drugih simptoma, postavila sam pitanje na bolestima pa čekam odgovore.
Ženke ne odvajam, mužjak je jedan na njih 3 i većinom gnjavi jednu drugu ženku. Drugih ribica nemam.

Citat:
nije izbacivala jajasca, nego male ribice koje izlaze sklupcane su u krug, pa se cini kao jajasce, a zapravo nije.. znaci zenka izbaci sklupcane malce i oni cim dotaknu podlogu izmotaju se i pocnu plivati.. tako da nisi dobro vidjela jer si se zurila na posao.. ako imas dovoljno mjesta za skrivanje malaca, mogli bi nekako prezivjeti, ako nemas, to ce biti malo teze.. al uglavnom, sretno..

Tako je bilo prošli put kad je imala male, razmotali bi se nekad još dok bi padali, ovaj put bi pali na podlogu ili lišće i ostali tako, punu minutu (onda bi naišla neka od ostalih odraslih i pojela).
Jedna malena je preživjela i polako već počinje izlaziti iz zaklona i čupkat tu i tamo nešto. Dat ću im nešto malo žumanjka pa da se i mala pogosti.

Inače ih puštam da same reguliraju populaciju, ovako ih ne bude hrpu, prežive samo one najjače a odrasle dobiju živu hranu. Zasad imam još 9 malih iz okota od prije 4 tjedna.

I hvala :)