Srpanj 18, 2025, 01:09:10 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Platy ugibaju  (Posjeta: 4519 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dreamer

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Platy ugibaju
« u: Listopad 17, 2012, 16:21:02 poslijepodne »
Imam problema s Platy-ima jutros je jedan uginuo (dropsy, apuhao se prije 2-3 dana) a drugi vec tjedan dana ili hvata zrak uz povrsinu ili sjedi na dnu. Pliva smuseno (iako mu tjelo izgleda normalno) kao da je pijan sve losije a danas je ili na povrsini ili na dnu samo mase prednjim perajama i povremeno stoji cudno u vodi tako da mu je tijelo okomito odnosno rep prema gore.

Platy-i su stari godinu i pol vlastiti okot kod mene. Inace u akvariju su jos lemon tetre i neonke i s njima je na prvi pogled sve OK.
Istina akvarij je prilicno zapusten ima dosta algi po staklu i starijem bilju. Da li Platy-i ugibaju od starosti, lose kvalitete vode i moze li se sto napraviti?

Akvarij 30ak litara, grijač, filter (spuzva+siporax) ukupno 6 riba temp ljeti 26-27 sada 24C, promjenio 30% vode prije tri dana i danas. Inače izmjena 25-30 % vode svakih 10ak dana Dodao FFM poboljšanje je da voda vise nema miris. Ne znam da li je jednostavno akvarij premali. Ima li nacina kako u 30ak litara sloziti akvarij koji funkcionira uspjesno?  -?

Offline Dreamer

• Punopravni član
Odg: Platy ugibaju
« Odgovori #1 u: Listopad 18, 2012, 00:05:41 prijepodne »
Platy lezi na dnu na boku ili naopako bas stalno radi s prednjim perajama ali nema snage za ispraviti se...Uspije mu tek povremeno pa ga opet vjerojatno zrak okrene bocno ili naopako. Repna peraja mu se uopće ne pomice. Tuzno za gledati...   :(

Druge ribice Lemon Tetre i Neonke su na prvi pogled OK...

Izgleda da je u 30 litara je tesko napraviti kvalitetne uvjete ili su Platyi preveliki za tako mali akvarij.
Prodaje li netko povoljno 50-70 litarski akvarij s poklopcem?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Listopad 18, 2012, 00:10:35 prijepodne »
platiji, neonke i tetre....tri vrste si strpao u 6 riba.

Ali, to je stvar ukusa, o tome se ne raspravlja.

sam kazes da je akvarij zapusten, alge, vodu mjenjas prerijetko za tako mali sistem, a gusto naseljen.

30 litara je malo, ali nije nemoguce napraviti idealne uvjete i kvalitet vode.

Redovite izmjene vode jednom tjedno, ili jos bolje 2 puta tjedno malu kolicinu (5l recimo), podlogu temeljito usisati, oprati staklo, filter (i materijal i plastiku filtera), biljke ocistiti, maknuti trule listove, ili one obuhvacene algom u vecoj mjeri, i sve to moze funkcionirati.

I radije se odluci na jednu vrstu, pa imaj 6 primjeraka iste vrste, nego ovako mix, od svega po malo.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Listopad 18, 2012, 09:43:33 prijepodne »
Potpisujem što je rekao Damir.

Riba je u jako lošem stanju i ako nije već uginula mislim da bi bilo najbolje skratiti joj muke ubodom čavla u mozak ili na neki drugi human način.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 18, 2012, 11:33:21 prijepodne »
A eto uskoro ce biti 5 riba ukupno 3 lemon tetre i 2 neonke to je valjda dovoljno mala populacija za tako mali akvarij ili je i to previse?
Negdje sam čitao da su Platy veliki zagađivači pa je možda i to bio problem s njima u relativno malom prostoru.

Platy je jos ziv iako u losem stanju (lezi na dnu,pa na boku, pa se malo pomakne,diše) a ovo skracivanje muke nisam bas voljan raditi :( radije ribicu ostaviti na suhom?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 18, 2012, 12:01:48 poslijepodne »
jedna riba + ili - ne predstavlja ama bas nista, nije uzrok tvojih problema u broju riba, pa ce jedna manje rjesiti problem.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Listopad 18, 2012, 12:27:10 poslijepodne »
Možeš ju ubiti uljem klinčića (pročitaj na forumu kako se to radi) ili u plastičnu vrečicu staviti malo vode i ribu i staviti u zamrzivač (riba brzo ugine).

Najbezbolniji i najbrži način da se ribi olakšaju muke jeste ubosti oštrim predmetom u području mozga.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 18, 2012, 14:46:30 poslijepodne »
Platy je jos ziv...

A mislim sto je uzrok problema? Premali akvarij? Losa kvaliteta vode? Previse algi? Ona zelena kratko dlakava 1mm se redovito nakon par dana pojavljuje na staklu i izgleda da ju je nemoguce rjesiti. Takodjer na starom liscu i pri dnu stakla se pojavljuje ona tamno smedja...

Ako napravim novi setup i sve ocistim stavim novi pjesakl. Da li postoji nacin kako ocistiti biljke od algi barem novo narasle koje su na prvi pogled ciste? Hipermangan? Ima li sto bolje za dezinfekciju biljaka.

Da li ako ostavim stari filter materijal da li ce u njemu ostati i alge?Ili odustati od svega i cekati dok se ne skupe pare za 75 litara ili vise?

Inace ovo je tip akvarija. Jako lijepo izgleda ali je uzas za odrzavati...

http://www.universoacquari.it/Acquario-Mirabello-30-per-acqua-dolce-e-marina
http://www.nanoreef.it/immagini/pagine/galleria_immagini/mir30/mir30.JPG

Na prvom linku se moze vidjeti i filter, prvo je gusta mrezica, nakon nje sam dodao malo vate, nakon nje ide original spuzva, nakon spuzve ide pumpa u koju sam dodaao jos malo spuzve i vrlo malo mini siporaxa. Cini mi se ovako da je filter dovoljno velik za ovako mali akvarij ili grijesim.
« Zadnja izmjena: Listopad 18, 2012, 14:50:08 poslijepodne od Dreamer »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 18, 2012, 15:47:57 poslijepodne »
odgovoreno ti je - zapustio si akvarij i to je uzrok problema.

vatu makni iz filtera i zamjeni spuzvom.

cim popravis kvalitetu vode, rijesit ces se i algi, vecinom.

ono sto bih ja napravio - istoci vodu u kantu. ribe prebaci u kantu, spoji taj filter u kantu i nek radi. po potrebi spoji grijac.

Podlogu istresi, dobro operi i isperi. ocisti staklo, iznutra i izvana. slozi ponovo podlogu, biljke operi koliko mozes pod mlazom vode, pazi na listove da ne ostetis i pocupas. panjeve, dekoraciju i slicno ako imas, isto dobro operi.

slozi nazad, vrati dio stare vode, barem 70%. ostalo nalij friske, odstajale vode, minimum 24sata nek stoji u nepoklopljenoj posudi. vrati ribe nazad. u ostatku stare vode dobro operi spuzve i sav filter materijal. pod tekucom vodom iz pipe dobro operi sami filter, svu plastiku.

slozi filter nazad, vrati u akvarij i neka radi. svakih 3-4 dana promjeni par litara vode sa odstajalom vodom. pazi na svjetlo, pazi na previse hrane, ribe hrani pomalo, radije 2 puta dnevno manju kolicinu, nego odjednom previse. nemas riba dna, nemas nekih "komunalaca", pa moras biti oprezan u doziranju hrane.

i to je to. samo odrzavanje kvalitete vode i opce cistoce akvarija, i imat ces drasticno manje problema.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 18, 2012, 16:39:55 poslijepodne »
Hvala na savjetu, još dva tri pitanja. (Platy je jos ziv povremeno zapliva pa se okrene naopako i tako tuzno za gledati)

Vezano za odrzavanje i kvalitetu vode:

Pjesak je li bolji onaj malo grublji 1-2 mm ili onaj skroz fini 0,5 mm ovaj fini se kao slijepi pa nastane na dnu kao kora na pijesku.
Postoji li neki minijaturni komunalac za tako mali akvarij i ove ne ekoloske uvjete.

Da li da imam recimo 75 litara akvarij je potrebno manje odrzavanja jer iskreno nemam vremena svakih 3-4 dana mijenjat vodu.

I konacno prodaje li netko povoljno 50-75 litarski akvarij?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 18, 2012, 16:48:35 poslijepodne »
Odrzavanje akvarija nema veze s njegovom velicinom.

Istina, sto je sistem veci (u smislu vise litara vode), promjene se sporije desavaju, i ono sto ce pobiti 30 litarski akvarij, na 300 litara ce biti neprimjetno i bez posljedica.

Medjutim, pravilno odrzavanje je kljuc svega, bez toga, mozes imati i 100000000 litara, imat ces isti problem, samo sto ce do pojavljivanja proci duze vremena.

Nazalost, "nemam vremena" nije opcija u akvaristici. Da me pogresno ne shvatis, ja cu prvi malo zapustiti akvarij, pa umjesto sedmi dan, vodu promjeniti deseti. to je relativno ok, ali, sad dok si u ovoj fazi, bitno ti je odrzavati kvalitetu vode najvisom mogucom. mozes prijeci i na tjedno odrzavanje, jednom tjedno promjeni 10 litara vode, usisaj podlogu i ocisti filter. za to ti treba manje od pola sata vremena. Tjedno.

Pijesak nikako nije dobar, uzmi sitne kamencice, za komunalac kozice ili puzevi (nemam pa neznam tocno).

A akvarija uvijek ima na prodaju, kakvih hoces, ali, nista s time nisi dobio, ovo ti je osnova - ciscenje i izmjene vode. S vecim akvarijem uz neodrzavanje samo imas malo vise vremena prije istog ishoda.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #11 u: Listopad 18, 2012, 17:07:08 poslijepodne »
Da li da imam recimo 75 litara akvarij je potrebno manje odrzavanja jer iskreno nemam vremena svakih 3-4 dana mijenjat vodu.

Gle, imam biljni akvarij  od 450l s relativno malo malih riba a svaki tjedan stavim svježih 150l vode. Ne moraš svakih 3-4 dana, ali čišćenje i promjena 30% svakih tjedan dana je obavezno ako ne želiš gledati ribe na samrti. Osobito u prenapučenom akvariju - platy su relativno velike ribe. Zamisli si 6 ljudi koji se nikada ne peru, u ćeliji od 30kvadrata u kojoj se kahlice prazne svakih mjesec dana, pa će ti ta promjena lakše pasti.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Listopad 19, 2012, 09:24:37 prijepodne »
Pogledaj naš oglasnik, akvariji se prodaju u bescijenje možeš kupiti akvarij od 100 litara za par stotina kuna...

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 19, 2012, 21:45:08 poslijepodne »
Hvala svima na savjetima, na zalost i drugi Platy je uginuo.

Od 16.30h do sada skoro do 20.30h ribao akvarij, pa nek mi netko kaze da ne treba vremena za ovo? Prvo lovi ribe (ajd nek netko proba ulovit lemon tetre u zabiljenom akvariju, mission impossible, ta mala cuda su super brza i pametna), pa ih smjestaj u kantu, pa ribaj stakla, jedva sam ogulio sve alge, izgledalo je staklo pri dnu kao crno zapeceni lonac, ne ide to bas lako sa stakla dolje. Isprao filter u akvarijskoj vodi. Ubacio malo zemlje od JBL-a i novi pijesak. Oprao biljke pobacao sve koje su imale algi po sebi. Vratio sve natrag pustio da radi, vratio ribe.

Još su žive  ;)

Sada su u akvariju ostale Lemon Tetre i Neonke. Za sada dok ne nabavim veci akvarij necu vise nista dodavati. Ah da i puzici to je valjda OK. Puzevi najveci cca 3-5 mm velicine a kucica im je tamno smedja.Spasio sam ih jedno 6-7 komada. I jedno leglo mladih na jednom listu.

Jesu li puzevi OK za ciscenje ili oni jos vise zagadjuju? I jos jedna stvar s cime najbrze mijenjate vodu? Ja imam obicnu cijev. S cime najlakse cistiti stakla od algi? Hvala na savjetima  :up: pokusati cu sprijeciti da opet dodje do katastrofe.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #14 u: Listopad 19, 2012, 22:26:25 poslijepodne »
Generalka koja uključuje promjenu podloge naravno iziskuje više vremena ali to se radi rijetko, ja mali akvarij nisam prazinio 3 a veliki 2 godine. Stakla u malom čistim žiletom a u velikom magnetom, tako mi se pokazalo najpraktičnije - u velikom žilet ne dopire do dna, a u malom sa magnetom napravim đumbus.
Trebao si najprije počupati ili porezati i izvaditi bilje a onda loviti ribe.
Ubuduće redovito čisti akvarij i mijenjaj vodu, manje je posla nego mijenjati sve  :)

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 20, 2012, 01:11:40 prijepodne »
Hvala na savjetima, potraziti cu neki mini magnet ;) Mislim da znam zasto je kod mene bilo puno algi, s vremenom od usisavanja sam posisao nesto pijeska i zadnje vrijeme se je substrat podloga pocela vidjeti na dnu, tako da je vjerojatno u akvariju bilo puno previse hranjivih tvari za biljke ali nazalost i za alge....

Moze li se napraviti neki ono mini eko sistem recimo da je akvarij 200 litara da se biljke hrane organskim otpadom riba i iz podloge a da biolosko filtriranje pocisti sve nusprodukte ... i da treba samo dodati vode sto ishlapi recimo kao kisa u jezeru?  :)  Ili recimo da se jednom mjesecno promjeni 10-20%

Tako da ima sto manje posla a da akvarij funkcionira kao mali ekosustav sam za sebe...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 20, 2012, 01:18:31 prijepodne »
hajd se ti kolega mani akvaristike, to je moj savjet.

ne zamjeri, ali ako je tjedno problem odvojiti pola sata vremena za magnetom pocistiti staklo, usisati podlogu, ocistiti filter i promjeniti par litara vode......ostavi se toga.

akvarij od 200 litara je jednaka tempirana bomba kao i mali akvarij. jedina razlika je u kolicini riba, biljaka koje prave otpad. u malom akvariju ih je manje, u vecem ih je vise. zanemari i jedan i drugi neko vrijeme i u istoj si situaciji.

Akvaristika nije "da ima sto manje posla", akvaristika je nesto drugo. Pa ono ili shvati to i prihvati da drzanje nekog zivog bica povlaci za sobom i odredjene obaveze, ili nemoj drzati. izmisljati toplu vodu i traziti "olaksavajuca" rijesenja da bi covjek imao manje posla i brige, nikad nije dobro.

nije mi namjera biti ni grub, ni bezobrazan, samo sam iskreno iznjeo svoje misljenje.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 20, 2012, 03:03:18 prijepodne »
A gle ne zamjeri ali mani se ti pisanja postova o akvaristici,ako je tebi akvarij od 200 litara isto što i mali akvarij od 20 litara, čudi me da to još nisi na ovom forumu naučio.

Sad kad smo razmijenili grubosti  :) Što se tiče akvaristike slažem se s tobom no neki od nas jednostavno ne stižu posvetiti dovoljno vremena hobiju ne jer ne žele nego jer jednostavno imaju previše drugih obveza.

Činjenica je da akvarij od 250 litara zahtjeva manje održavanja od akvarija od 20ak litara ako ništa druga u tome da u 200+ litrašu možeš vodu mijenjati recimo svaka dva tjedna bez posljedica dok u 20 litara da vodu ne zamjenis 2 tjedna nastala bi vrlo vjerojatno katastrofa kao što se meni desilo. Eto...
« Zadnja izmjena: Listopad 20, 2012, 03:12:13 prijepodne od Dreamer »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Listopad 20, 2012, 12:33:44 poslijepodne »
Apsolutno si ti u pravu, 100%.

O ovoj tvojoj "cinjenici" razmisli malo, ipak.

No, nebitno, odoh ja proucavati prirucnik za pocetnike, izgleda da stvarno nisam nista naucio.  :up: