Srpanj 23, 2025, 04:55:22 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Paracheirodon innesi  (Posjeta: 1621 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline valu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Paracheirodon innesi
« u: Rujan 30, 2012, 18:38:50 poslijepodne »
Imam par pitanja u vezi uzgoja neonkica.

Prije 2tj sam kupio 25x Paracheirodon innesi direktno iz karantene. Volio bi se malo poigrati sa tom vrstom i pokusat mrijestiti, ali par stvari me muci. Nemam pojma koliko su stare ove koje sam kupio. One sazriju sa cca. 7mj sto je otprilike znaci 2-3cm velicine. Po ovom sta vidim meni se ove cine odrasle, barem po velicini. Ima neki nacin da budem malo sigurniji u to? Mislim nema smisla pokusavati nesto oko mrijestenja ako nisu ni dovoljno zrele za to...

Onda sto se tice prebacivanja u mrijesni akvarij, da ubacim svih 25 kom ili da bas radim neke parove? Negdje pise sparivanje, negdje pise cijelo jato. Nije mi bas jednostavno skuziti spol. Pise da deblje, oblije - vece su zenkice i da im je ona plava crta iskrivljena a kod muskaraca je ravnija. Meni sve to izgleda relativno mrsavo samo vidim 2-3 debele sto bi reko da su 100% zenke ali sumljivo mi je da bi onda ovih ostalih 22 bilo musko?

Akvarij vec imam sa strane: 30x30x30, unutra jako fini spuzva filter, na dnu fina mreza od inox-a i voda je RO. Radi toga sto pise da je ikra jako foto senzibilna i sta vole tamnije-zamraceno, nisam stavljao nikakvu rasvjetu.

Eto, tko ima iskustva ili savjete, dobro bi dosli  :up:

Offline valu

• Punopravni član
Odg: Paracheirodon innesi
« Odgovori #1 u: Listopad 06, 2012, 17:32:43 poslijepodne »
Zar ama bas nitko? Jel netko ovdje uzgajao, iskustva?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Listopad 06, 2012, 20:57:59 poslijepodne »
Ako su uvijeti dobri, mrijestit će se i u zajedničkom. Kada to primjetiš, znači da su zrele.
http://www.youtube.com/watch?v=AML9VcN7sBU&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=HgPtg9Kd6Ds&feature=fvwrel
« Zadnja izmjena: Listopad 06, 2012, 21:01:13 poslijepodne od Marko_Sp »

Offline pedja21

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Listopad 08, 2012, 10:49:17 prijepodne »
Ja sam ih mrijestio u paru, kada su spolno zrele lako se primjeti razlika u spolu. Samo ih kvalitetno hrani i ženke će dobiti velike stomake. Tvoje možda sad tek spolno sazrijevaju pa su se samo neke zaokružile. Moj ti je prijedlog da ih držiš u što kvalitetnijim uvjetima i još malo sačekaš.
Ja sam par prebacio u mrijestilišni tek kada su se par puta mrijestili u zajedničkom, voda je bila mješavina(pola/pola) stare vode iz zajedničkog i kišnice. Bile su veličine oko 3-4cm.
Sretno

Offline valu

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 09, 2012, 20:32:01 poslijepodne »
Thanks na odgovorima  :up:
Ja za sada drzim zajednicki 50% RO-50% Pipa a, mrijestni mi je 100% RO