Srpanj 18, 2025, 15:51:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ribe dna uginule  (Posjeta: 2374 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline xlavier

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Ribe dna uginule
« u: Listopad 17, 2012, 22:22:31 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža: 120/50/40 240 litara
-   temperatura: 24°
-   parametri vode: pH 6,4, NO2, NO3 0, GH4,5-5 i KH 4 Amonia 0
-   vrijeme od pokretanja akvarija: godinu i pol 
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: nakon mjesec dana
-   koliko često i koliko mijenjate vode: 30% vode, tjedan dana
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: Jednom mjesečno

FILTER:
-   model filtera: Kanister filter, Sera filter bioactive 400
-   način i periodi čišćenja filter materijala: Svakih dva do tri mjeseca
-   što imate od filter materijala u akvariju: Spužva, keramički valjčići

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi: Panj, , nema naznaka sluzi ni ičega
-   grijač: Tetratec 300w
-   pumpa za zrak: Nope
-   CO2 sustav: Visokotlačna boca
-   koju kemiju dodajete u akvarij? Sera aquatan

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: Harlekin razbora, režeći som, sijamski algojedi
-   starost ribica: Som nemam pojma, rasbore oko godinu i pol   
-   ima li potencijalnih „terorista“: Ne
-   hranjenje: Jednom dnevno, raznovrsna hrana

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna: Uginuća su počela neko vrijeme nakon dodavanja visokotlačnog CO2 koji se raspršuje pomoću vodene pumpe 
-   promjena kvalitete vode: ništa
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke: Zbog nedostatka gnjojenja

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma: Corydorasi su postali dezorijentirani, pokušavali doći do površine.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima: Nema
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje: Prenaglo su uginuli da bi se promejne vidjele
-  kakav izmet imaju ribe: Normalan
-  kad su se simptomi prvi puta uočili: Par sati prije no su krepali
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima: Promjena vode, nakon toga su bili u redu
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? :Sve su bile bolesne izgleda, uginulo je 9 corydorasa, nekoliko ancistrusa
-  stanje ostalih stanovnika: Veseli i zdravi

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Ribe dna uginule
« Odgovori #1 u: Listopad 17, 2012, 22:45:55 poslijepodne »
ako ostale ribe nisu bile na površini i gutale zrak posve sigurno je trovanje amonijakom ili sumporovodikom. čudno je da su ti i NO2 i NO3 0. nešto nije u redu s mjerenjem. Nitriti u zdravom akvariju trebaju biti 0 ali akvarij je naseljen pa bi trebalo biti nešto nitrata.

Offline Zeleni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Listopad 17, 2012, 23:28:10 poslijepodne »
ja također sumnjam na amonijak, jer se prikuplja na dnu akvarija, zato ostale ribe nisu stradale... za svaki slučaj izmjeri ponovo NO2 i NO3 ako imaš mogučnost sa nekim drugim testom...

zamjeni veču količine vode kako bi spriječio trovanje ostalih riba...

Offline xlavier

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 17, 2012, 23:52:52 poslijepodne »
NO2 nisam mjerio, NO3 sam mjerio koji je stvarno 0, dva puta mjerio, drugi put uzeo vodu s dna akvarija. Zadnji cory koji mi je ostao, kada sam ponovno vidio da ima problem sam ga izbacio van iz akvarija, smiješnija stvar je da sam taj dan promjenio vodu i usisao podlogu...
Režeći som, koji je non stop na dnu, više nego i jedna druga riba u akvariju je netaknut...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Listopad 17, 2012, 23:57:51 poslijepodne »
-   parametri vode: pH 6,4, NO2, NO3 0, GH4,5-5 i KH 4 Amonia 0

daj ti ovo provjeri jos jednom.

no2 je ok ako je 0, tako i treba. medjutim, no3 ces jako jako jako tesko stesati na cistu 0. neznam dali koristis kakav "remove media" za no3, ali, redovnom filtracijom uvijek ce ga biti u manjem postotku.

Takodjer, i ovo mi je izuzetno zanimljivo

Uginuća su počela neko vrijeme nakon dodavanja visokotlačnog CO2 koji se raspršuje pomoću vodene pumpe

A ovo jos zanimljivije:
da li vam trunu (propadaju) neke biljke: Zbog nedostatka gnjojenja

Mozda grijesim, ali iz ovoga se moze zakljuciti da dodajes co2 u vodu, biljke ne gnojis. ostaje jos samo pitanje rasvjete na akvariju, i vrstama biljaka (njihove zahtjevnosti).

Namece se jos jedan zakljucak - ovako niske ph,gh i kh vrijednosti vode su rezultat dodavanja co2, ako su vrijednosti vode bile drugacije (vise) prije dodavanja co2, mozes dodati i to popisu sumnjivaca za uginuce riba. jednostavno, predrasticna promjena parametara vode.

A i uzmi u obzir da previsoka koncentracija co2 u vodi isto moze biti uzrok, sama za sebe.

Mozda si cackao previse po podlozi (koju neredovito usisavas, jednom mjesecno nije dovoljno), pa oslobodio kakve plinove i smece u njoj, koji su izuzetno brzo zagadili vodu.....

Previse mozda, ali jedini lijek - ukljuci aeraciju, smanji doziranje co2, i promjeni veci dio vode.

Usput, sto je rezeci som?????

Offline xlavier

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 18, 2012, 00:47:21 prijepodne »
daj ti ovo provjeri jos jednom.

no2 je ok ako je 0, tako i treba. medjutim, no3 ces jako jako jako tesko stesati na cistu 0. neznam dali koristis kakav "remove media" za no3, ali, redovnom filtracijom uvijek ce ga biti u manjem postotku.

Pa nisam mjerio NO2! :O Sam ja nešto krivo napisao?
Ma NO3 mi je u podnošljivom, mjeren s tekućim testerom sera. Ne koristim ni jedan remove media.

Takodjer, i ovo mi je izuzetno zanimljivo

Mozda grijesim, ali iz ovoga se moze zakljuciti da dodajes co2 u vodu, biljke ne gnojis. ostaje jos samo pitanje rasvjete na akvariju, i vrstama biljaka (njihove zahtjevnosti).

Svo bilje je nezahtjevno... CO2 sam počeo dodavati postepeno, prvo sam se morao riješito končaste alge, nakon nje sam dodao više svijetla... trenutno je na 108w. A bilje još nisam počeo gnojiti jer sam imao tu frku s algom, pa sam malo usporio i postepeno dodajem, prvo svijetlo, co2, zatim ću dodat još jednu lampu i onda gnojenje.

Namece se jos jedan zakljucak - ovako niske ph,gh i kh vrijednosti vode su rezultat dodavanja co2, ako su vrijednosti vode bile drugacije (vise) prije dodavanja co2, mozes dodati i to popisu sumnjivaca za uginuce riba. jednostavno, predrasticna promjena parametara vode.

A i uzmi u obzir da previsoka koncentracija co2 u vodi isto moze biti uzrok, sama za sebe.

Mozda si cackao previse po podlozi (koju neredovito usisavas, jednom mjesecno nije dovoljno), pa oslobodio kakve plinove i smece u njoj, koji su izuzetno brzo zagadili vodu.....

Previse mozda, ali jedini lijek - ukljuci aeraciju, smanji doziranje co2, i promjeni veci dio vode.

Nije ni do aeracije... Dugo vremena sam je svaku noć uključivao... I dalje je sve bilo po starom...

Usput, sto je rezeci som?????

:)

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=658:platydoras-costatus-&catid=17:somovi&Itemid=60

Offline blacktihi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #6 u: Listopad 18, 2012, 06:28:24 prijepodne »
Imao sam priliku vidjeti sličan slučaj. Uzrok je bio CO2... Malo smanji CO2 i vrlo vjerojatno će sve biti OK, naravno uz promjenu određene količine vode i malo aeracije

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Listopad 18, 2012, 09:52:40 prijepodne »
Pozdrav xlavier,

Premao ovome što si napisao uzrok je u CO2. Naime povećana količina CO2 izaziva prvo pijanost a potom i dezorjentiranost riba koje se penju ka površini a na kraju se potpuno umire i uginu. Također se pojavljuje i naglo grčenje i savijanje riba uz dezorjentiranost i zalijetanje ka staklu i iskakanje iz akvarija.

Uz navedeno je vjerojatno došlo i do naglog spuštanja pH (zbog meke vode i puštanja CO2) a što također kod riba izaziva takozvani "pH šok".

Potpisujem što su kazali kolege: Smanjiti CO2 a izlaznu cijev iz filtera usmjeriti prema površini vode da ju mreška i tako otapa O2 u vodu.

Offline Vran

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #8 u: Listopad 18, 2012, 09:56:03 prijepodne »
Pa jel imaš Drop checker?
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #9 u: Listopad 18, 2012, 10:41:45 prijepodne »
A gledaj, kako rekoh, ovo ili ono, ali....

co2 dodajes na nezahtjevno bilje, to nije popraceno odgovarajucim gnojenjem, i nije popraceno odgovarajucom rasvjetom. ti uvodis stvari jednu po jednu, i svakom novom promjenom pravis novi sok sistemu.

prvo rijesis rasvjetu. onda pocmes lagano s gnojivom. i tek onda pocmes s co2. ti si isao obrnutim redosljedom, i jasno je da se javlja visak necega (trenutno nebitno cega). i sve to opterecuje sistem, i vodi do problema.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #10 u: Listopad 18, 2012, 12:20:48 poslijepodne »
Još uvijek ne vjerujem da je uzrok trovanje sa CO2. Kad sam ja otrovao svoj akvarij koriji i ancistrusi su ležali kao mrtvi na dnu i bilju, a ostale ribe - tetre, sijamci i mikrorazbore su gutale zrak na površini, a neke već i samo plutale. Odmah sam natočio 30-40% nove vode direktno iz vodovoda. Bilo je nešto malo žrtava među tetrama (3 od cca 40) ali ribe dna su sve preživjele bez posljedica.

Offline xlavier

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 18, 2012, 18:12:20 poslijepodne »
Imam dropcehcker, i u zelenom je.

A dobro, ajmo prvo s promjenom vode. Hvala ekipo.