Kolovoz 16, 2025, 00:26:55 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć "ponovnom" početniku  (Posjeta: 2129 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jurko

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 51
Pomoć "ponovnom" početniku
« u: Rujan 26, 2012, 13:33:31 poslijepodne »
Pozdrav svima. Molio bih pokoji savjet ili mišljenje.
U akvariju od 100l imam dvije zlatne ribice - pajčolanku i teleskopa (sve je počelo prije par mjeseci kad mi je sin dobio na poklon zlatnu ribicu koju nismo htjeli držati u 5 litara vode, a da joj ne bude dosadno nabavili smo i teleskopa).
Također, u akvariju imam i tri biljke koje su "preživjele" ljeto (nisu bile pojedene) tako da vjerujem da će izdržati i dalje.
Mislio sam da bi u akvarij bilo dobro staviti i ponekog čistača tako da sam nabavio dva ancistrusa, a planirao sam staviti i misgurnusa ili ev. nekog kulija (prema preporukama prodavača u dućanu) ali sam od kulija odustao zbog prevelikog šljunka u akvariju.
Međutim, u međuvremenu sam dobio dvije botije i tu "počinje" moj problem, pa bih imao neka pitanja:
1. Koliko je uopće kompatibilna takva kombinacija riba (mislim pritom prvenstveno funkcionalno, a tek onda estetski);
2. Ukoliko bi zadržao ovakvu postavu da li nabaviti još koju botiju s obzirom na to da sam pročitao da bi bilo preporučljivo da ih je u jatu barem 4-5;
3. Konačno, ako dodam još dvije ili tri botije bi li njihov broj bio prevelik s obzirom na zapremninu akvarija.
Inače, akvarij ima TertaTec in 600+ filter, a po potrebi mogu staviti i grijač.

Unaprijed zahvaljujem, pozdrav

Offline merlin

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Pomoć "ponovnom" početniku
« Odgovori #1 u: Rujan 26, 2012, 13:35:57 poslijepodne »
Sve poslije zlatnih je krivo.
Miješaš hladnovodne sa toplovodnim ribama.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 26, 2012, 13:46:13 poslijepodne »
Ne nuzno.

Ima tu problema ali nista nerjesivo.

s obzirom da raspolazes s relativno malo prostora - 100 litara, ono sto svakako trebas nabaviti je za pocetak se zaustaviti s nabavkom novih riba. Samo na kratko.

Pajcolanka, teleskop, misgurnus i ancistrusi -  to je ok. Bez obzira sto je ancistrus toplovodna riba, nema nikakvih problema s prilagodbom na hladniju vodu, ako je dovoljno mali. Kulije zaboravi.

Botie - e tu postaje zeznuto.

Prvo, za 4-5 komada jednostavno nemas mjesta. Druga bitna stavka je temperatura vode. Bez minimum minimuma 23-24 stupnja, botiama nece biti dobro. Nisam pristalica cjepanja atoma, pa ako je ideal 25-26 stupnjeva, smatram da ni na stupanj nizoj temperaturi ribi ama bas nista nece biti.

temperaturno gledano, s temp. od 23-24 stupnja, zadovoljio si u vecoj mjeri potrebe svega sto trenutno imas. Da, pajcolanki je to mozda stupanj-dva visa temperatura od ideale, botiama je stupanj-dva manja od ideale, ali.....ako je temperatura konstanta, nema oscilacija, problema nebi trebalo biti.

Drugi problem je sto ti za zlatne, a posebice u ovakoj kombinaciji s ostalim ribama u tako malo mjesta treba i odlicna filtracija. Znaci, neki vanjski filter ili slicno.

E sad sto da napravis?? ja bih osobno izbacio pajcolanku, ostavio teleskopa, nabavio jos jednog ili 2 (teleskopi vole biti u drustvu teleskopa), botie ostavio, kao i ovo ostalo. Znaci, 2-3 teleskopa, 2 botie i ta 2 ancistrusa. Drugo nebih nista nabavljao niti dodavao. To nije idealno, idealno bi se bilo rijesiti botia, i ostaviti samo hladnovnodne ribe. I ne mijesati ih, osim ako ne postoji jako dobar razlog.

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Rujan 26, 2012, 13:48:55 poslijepodne »
I još jedna stvar, 2 zlatne su sasvim dovoljne u 100 l. Ja imam 2 zlatice i malog Ancistrusa u stotki i pun mi je akvarij! Em su jako aktivne em su poprilično velike, a stare su samo cca godinu dana.

edit: damir me pretekao u vezi veličine...

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #4 u: Rujan 26, 2012, 13:58:52 poslijepodne »
Koja vrsta botia je u pitanju? Ako se radi o vrsti C. macracanthus, onda ih definitivno moraš izbaciti. One moraju biti u jatu i narastu do oko 20 cm, što znači da im tvoj akvarij nikako nije dovoljan.
Uostalom, biti će izložene na AkTeru pa se i sam možeš uvjeriti.  :up:

Offline Jurko

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Rujan 26, 2012, 18:18:01 poslijepodne »
Zahvaljujem na odgovorima.

Znam da nije idealno miješati hladnovodne i toplovodne ribe i svakako poštujem i radikalne stavove po tom pitanju,
ali nekako sam stekao dojam da se neke kombinacije ipak mogu izvesti. Pritom sam mislio nekoliko čistača staviti sa zlatnim ribicama.
Osnovna zamisao je i bila da sa pajcolankom i teleskopom (koje se btw sasvim dobro slažu  :) ) stavim još dva ancistrusa i jednog misgurnusa. (Probao sam to naglasiti u postu).
I to je trebalo biti to. :-)
Međutim, onda su stigle botije. Radi se konkretno o dvije "botiae striatae".
E sad, problem je u tome što trenutno ne mogu nigdje maknuti ribe, a ne može ih se čovjek baš ni samo tako "riješiti"!  :)
Zato sam se ponadao da do dalnjega može ostati ovakva situacija, a kada se stvore uvjeti onda bi nešto promijenio. Recimo napraviti još jedan tropski akvarij bi bilo idealno. :-)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 26, 2012, 18:45:15 poslijepodne »
Sve kombinacije se mogu izvesti, pravo pitanje je dali bi se trebale izvoditi.

Do daljnjega moze ostati ovakva situacija, to sam ti vec rekao, ako temperaturu vode prilagodis i nadjes kompromis, redovito mjenjas vodu, ne hranis pretjerano zbog kvalitete vode i slicno.

To moze funkcionirati i dugorocno, zasto da ne, ali ne povecavaj broj riba i pokusaj nabaviti bolji filter.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Rujan 28, 2012, 09:07:30 prijepodne »
moj ti je savjet, nakon sličnog iskustva, udomi botie, zadrži ovu pajčolankicu i teleskopa s misgurnusom i ancićem i to je to!
prvo što te limitira prostor, a drugo, botie su nešto sasvim drugo od zlatica - ne samo toplovodno-hladnovodna priča, već i način hranjenja, ponašanje, potreba za jatom....
na kraju se priča svede (u počecima našim bavljenjem hladnovodnima smo isto dobili botie i nije dobro prošlo) da se jako trudiš, a na kraju jedna-druga-treća ugine jer jednostavno ne može pratiti
cijelu priču!

Offline Jurko

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Rujan 29, 2012, 18:32:48 poslijepodne »
moj ti je savjet, nakon sličnog iskustva, udomi botie, zadrži ovu pajčolankicu i teleskopa s misgurnusom i ancićem i to je to!
prvo što te limitira prostor, a drugo, botie su nešto sasvim drugo od zlatica - ne samo toplovodno-hladnovodna priča, već i način hranjenja, ponašanje, potreba za jatom....
na kraju se priča svede (u počecima našim bavljenjem hladnovodnima smo isto dobili botie i nije dobro prošlo) da se jako trudiš, a na kraju jedna-druga-treća ugine jer jednostavno ne može pratiti
cijelu priču!
Nadam se da će ovako funkcionirati dok nešto ne iskombiniram. Možda zbilja napravim još jedan akvarij! :-)

Offline Jurko

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Rujan 29, 2012, 18:34:58 poslijepodne »
Sve kombinacije se mogu izvesti, pravo pitanje je dali bi se trebale izvoditi.

Do daljnjega moze ostati ovakva situacija, to sam ti vec rekao, ako temperaturu vode prilagodis i nadjes kompromis, redovito mjenjas vodu, ne hranis pretjerano zbog kvalitete vode i slicno.

To moze funkcionirati i dugorocno, zasto da ne, ali ne povecavaj broj riba i pokusaj nabaviti bolji filter.
Što bi značilo redovito mijenjanje vode?
Ja trenutno svaka 2-3 tjedna promijenim oko trećinu vode u akvariju. Je li to OK?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 29, 2012, 18:47:15 poslijepodne »
nije.

vodu mijenjas svakih 7 dana, 20-30%. S tvojim filterom i kad uzmes u obzir sto drzis, mozda nebi bilo lose izmjene raditi svakih 5 dana.

Offline Jurko

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Rujan 29, 2012, 19:19:53 poslijepodne »
Ukoliko voda odstoji da li je potrebno u nju dodavati nekakvo sredstvo za pripremu vode?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #12 u: Rujan 29, 2012, 19:25:35 poslijepodne »
ja ne dodajem ništa već duže vrijeme. ali mi voda stoji 48h u kaci podgrijana akvarijskim grijačem.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 29, 2012, 19:26:06 poslijepodne »
ne, ako odstoji barem 24 sata. za duze stajanje vode, ako mislis drzati u nekom buretu ili slicno stavi i neku pumpu da je vrti.

ali za male kolicine, 2 dana recimo prije mjenjanja naspi u kantu, ostavi nepoklopljenu i to je to. kod mjenjanja pazis da temperatura te vode bude sto slicnija onoj u akvariju.

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Listopad 08, 2012, 12:43:21 poslijepodne »
Botijama i zlaticama paše slična temp- bitno da nema oscilacija. Ali.. Botije su riječne ribe- vole divljaćki protok a zlatice su jezerske ribe. Razdvoji ih dok je vrijeme. Može ti mrki medvjed biti cimer neko vrijeme al ćete se pomlatit čim vam gazde neće bit 1-2 dana doma.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 08, 2012, 12:50:45 poslijepodne »
i botie kad narastu pokazuju poprilicnu agresivnost prema zlatnima. ovo iz vlastitog iskustva.

Offline Jurko

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Listopad 11, 2012, 12:37:56 poslijepodne »
Ma eto, zbilja planiram kad budem u mogućnosti, osposobiti još jedan (toplovodni) akvarij, a do tada će morati funkcionirati suživot!  -?
Inače, na internetu se spominje minimalno 120 litarski akvarij za botije. Da li se pritom računa po ribi ili je već predviđeno jato od 4-5 riba?!