Srpanj 22, 2025, 12:23:03 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DISKUS-kako liječiti?  (Posjeta: 4089 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline damirOS

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • 240Biljni
DISKUS-kako liječiti?
« u: Rujan 26, 2012, 08:54:38 prijepodne »
Ovaj discus je prije tjedan dana dobio ICH-e i u petak sam počeo davati Anti-spot ljek i dodao soli te podigao temperaturu. Dodavao sam i JBL vitamine (u vodu i nakapanu na hranu). Sada mu se to povuklo ali mu je jedno oko mutno, nateklo, a i na jednoj strani škrga ima nešto bijelo (nadam se da se na slici vidi, bolje ga ne mogu uslikati).
Zanima me koja je to bolest? Sutra bi promijenio vodu, dodao duplu dozu FFM-a. Inače, riba od petka ne jede, non stop je ispod biljaka, izmet ne vidim kakav ima i ubrzano diše te je agresivna prema ostalim ribama ako joj se približe.
Temperatura je 28, vodu mijenjam svakih 10 dana 25% (akvarij 240l), dodajem RO vodu pomiješanu sa pipovačom. Filtracija je dobra (vanjski filter sa 1000l/h i unutrašnji orginal filter Juwel 1000l/h). Ponekad uključim i UV lampu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: DISKUS-kako liječiti?
« Odgovori #1 u: Rujan 26, 2012, 10:13:12 prijepodne »
Uh, uh, uh...., Damire.

Ovo je najčešći rezultat liječenja riba u a) premalenoj karanteni sa b) lijekom "slabe" kvalitete c) bez promjene vode 7 dana

Naime zbog "velike" koncentracije lijeka u malom prostoru te zbog stvaranja velike količine nitrata, nitrita i fosfata došlo je do "nagrizanja" (oštečenja) epitela oka. U tvom slućaju oštečenje je dosta ozbiljno jer je pogodilo i dublji sloj epitela pa ovo može biti ireverzibilnog karaktera, odnosno, mrena na oku može ostati trajno.

Što napraviti:

1. odmah promjena sve vode u karanteni
2. dodavanje antibiotika Sera Bactopur Direct ili JBL Furanol 2 (liječenje traje 5 dana)
 (predlažem svaki drugi dan promijeniti 50% vode uz detaljno usisavanje i dodavanje pune doze lijeka na litražu karantene)
3. temperatura 28,5 do 29
4. uključena pojačana aeracija

Zašto si ribu liječio u karanteni? Ako je bila u velikom akvariju onda je Ich ostao u njemu i opet će doči do nove epidemije.

Offline damirOS

• Punopravni član
    • 240Biljni
« Odgovori #2 u: Rujan 26, 2012, 10:28:02 prijepodne »
hvala na odgovoru, nisam ribu liječio u karanteni već sam cijeli akvarij tretirao. Što se tiće simptoma na oku pa i škrgama, riba ih je imala već i u petak (doduše manje) tako da ne vjerujem da je to od lijeka.
Promjeniti ću vodu, pa krećem sa liječenjem bactopurom!
Anti-spot lijek je od EasyLife, zar je taj lijek loše kvalitete? inače njihovi proizvodi su dobri pa sam mislio i da je lijek dobar tj. kvalitetan...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Rujan 26, 2012, 10:32:40 prijepodne »
hvala na odgovoru, nisam ribu liječio u karanteni već sam cijeli akvarij tretirao. Što se tiće simptoma na oku pa i škrgama, riba ih je imala već i u petak (doduše manje) tako da ne vjerujem da je to od lijeka.
Promjeniti ću vodu, pa krećem sa liječenjem bactopurom!
Anti-spot lijek je od EasyLife, zar je taj lijek loše kvalitete? inače njihovi proizvodi su dobri pa sam mislio i da je lijek dobar tj. kvalitetan...

Kolike je litraže akvarij?
da li si prije liječenja promijenio dio vode i usisao podlogu?
da li si prije liječenja oprao filter, filter materijal i unutrašnja stakla od akvarija?

Mrena na oku se nije pojavila od lijeka već zbog loše kvalitete vode (povečana razina nitrata, nitrita i fosfata) a kvaliteta se pokvarila zbog toga jer je lijek poubijao sve dobre bakterije pa koncentraciju ovih spojeva nije ništa moglo držati pod kontrolom.

Proizvodi od Easy Life su dobri ali ovaj "lijek" ne bih preporučio za liječenje Ich-a (osim ako nema lijekova od Sere i JBL-a)

Još nešto, nisam napisao Bactopur (to je antiseptic) već "Bactopur Direct" (antibiotik).

Offline damirOS

• Punopravni član
    • 240Biljni
« Odgovori #4 u: Rujan 26, 2012, 10:40:19 prijepodne »
vodu sam mijenjao 2 dana prije stavljanja lijeka, prao sam unutrašnja stakla i usisavao podlogu ali filtere nisam dirao...
Dok budem liječio sa bactopur direct, jel mogu u isto vrijeme početi dodavati i "dobre" bakterije?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Rujan 26, 2012, 10:49:27 prijepodne »
vodu sam mijenjao 2 dana prije stavljanja lijeka, prao sam unutrašnja stakla i usisavao podlogu ali filtere nisam dirao...
Dok budem liječio sa bactopur direct, jel mogu u isto vrijeme početi dodavati i "dobre" bakterije?

Ne vrijedi ti dodavati dobre bakterije dok traje liječenje jer će ih antibiotik ubiti.

Nakon završetka liječenja napravio ovako:

1. promjena 70% vode+pranje filtera i filter materijala a u filter staviti aktivni ugljen i filtrirati 24 sata
2. slijedeći dan iz filtera izvaditi aktivni ugljen a filter materijal natopiti sa Dobrim bakterijama + dodatak FFM-a na cjelokupnu litražu akvarija
Vodu mijenjati svaki 5-i dan po cca 35% (ovisno o litraži akvarija i broju riba) a svaki sedmi dan dodavati dobre bakterije (ovaj postupak provoditi 4 do 5 tjedana)

Ne zaboravi da bi drugu fazu liječenja Ich-a trebao provesti nakon 14 dana

Predlažem da diskusa prebaciš u karantenu i tamo provedeš liječenje antibiotikom kako sam gore napisao a u velikom napravi ovo što sam napisao pod 1 i 2.

Offline damirOS

• Punopravni član
    • 240Biljni
« Odgovori #6 u: Rujan 26, 2012, 13:52:49 poslijepodne »
Koja je razlika između Furanol i Furanol2?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Rujan 26, 2012, 13:55:15 poslijepodne »
Koja je razlika između Furanol i Furanol2?

Furanol je stari naziv istoga lijeka (antibiotika), a danas se zove Furanol 2.

Offline damirOS

• Punopravni član
    • 240Biljni
« Odgovori #8 u: Rujan 26, 2012, 14:32:16 poslijepodne »
aha, ma kod nas u Osijeku svagdje imaju samo Furanol, mada vidim da ima rok trajanja do 2015!

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #9 u: Rujan 26, 2012, 14:39:28 poslijepodne »
Furanol 2 je povucen vjerojatno zbog kontraefekata,ponovo je na snazi dobri stari furanol ;)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Rujan 26, 2012, 15:17:19 poslijepodne »
Hahahaha, ovo nisam znao da je Furanol 2 povučen  :roll:

Isto su prije bili povukli iz prodaje Furanol pa uveli Furanol 2  :roll: :'( :roll:

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #11 u: Rujan 26, 2012, 15:45:33 poslijepodne »
Hahahaha, ovo nisam znao da je Furanol 2 povučen  :roll:

Isto su prije bili povukli iz prodaje Furanol pa uveli Furanol 2  :roll: :'( :roll:
da nazalost i sam sam osjetio kontra efekte na svojim ribama,pa su rekli da nije do toga,ali eto izgleda ipak jeste :up:
od tada jbl 0 bodova kod mene,jer nakon pomora cijelog jata corija,jos me iz ddl-a nasli pravit budalom :down:
kao povecali se nitrati u roku od 3 sata nakon aplikacije.....,smjesna objasnjenja......
znaci podrska jbl-a kod nas nikakva....tako da ih izbjegavam u sirokom luku ;)

Offline damirOS

• Punopravni član
    • 240Biljni
« Odgovori #12 u: Listopad 03, 2012, 20:24:50 poslijepodne »
evo da izvijestim. Sa furanolom sam tretirao cijeli akvarij, 5 dana. Jučer sam promijenio vodu, ubacio ugljen i dupla doza FFM-a. Sve ribice su u redu ali ovaj discus koji je i bio bolestan još uvijek ništa ne jede ali sada ponekad izađe iz čoška i malo pliva po akvariju, ima normalnu boju, oko je još malo mutno ali neće da jede. To mu je sad da već dva tjedna ne jede.
Čitao sam na uputama da se furanol može dodati i jedna tableta na 1 litru vode i ribu u tome držati 30 minuta, tako sam i sada i napravio, stavio sam teglu u akvarij (1,5 litra i stavio unutra jednu tabletu i discusa unutra i stavio zračni kamen unutra) pa se nadam da će to pomoći. Postupak se ponavlja treći i peti dan.

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #13 u: Listopad 03, 2012, 21:12:40 poslijepodne »
Ako nije pomogla normalna terapija,cisto sumnjam da ce i ovo pomoci :(
najbolje da se obratis onome od koga si kupio diskuse i pitas sto bi moglo bit,jer se odredjeni uzgajivaci bore s razlicitim bolestima :up:

Offline damirOS

• Punopravni član
    • 240Biljni
« Odgovori #14 u: Listopad 03, 2012, 21:22:25 poslijepodne »
ma taj discus je star 5 godina, mislim da sam ga kupio u Dogitradeu!

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #15 u: Listopad 03, 2012, 21:26:07 poslijepodne »
ma taj discus je star 5 godina, mislim da sam ga kupio u Dogitradeu!
jesi li s njim u zadnje vrijeme ubacivao neke nove ribe,posto je 5god.sve bilo ok s njim,mozda je pokupio nesto od novih (riba,biljaka)

Offline damirOS

• Punopravni član
    • 240Biljni
« Odgovori #16 u: Listopad 03, 2012, 21:29:17 poslijepodne »
nisam, zadnje ribe sam ubacio prije 6 mjeseci

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #17 u: Listopad 03, 2012, 21:35:54 poslijepodne »
ako su diskusi ili skalari,moguce je da je od toga :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #18 u: Listopad 04, 2012, 09:54:55 prijepodne »
Pozdrav Damire,

Ako sam dobro razumio ti nisi ribu cijelo vrijeme držao u karanteni već si ju samo držao u kratkim antibiotskim kupkama?
Ako si radio tako to nije dovoljno da izliječiš ovu bolest (ja sam preporučio karantensko liječenje)

Sada ti se može pojaviti problem da zamučenje oka pređe u kroničnu fazu i da ostane trajno zamućenje na oku.

Riba ne jede jer je zbog silnih lijekova i neisciklirane vode najvjerojatnije oboljela i od Hexamitoze a to može dodatno iskomplicirati stvar.

Hajdemo redom: Što bih ja napravio?

Vratio bih diskusa u karantenu i liječio 4 dana sa antibiotikom uz dodatak soli
Nakon liječenja bih ga vratio u veliki akvarij u kojemu je prije toga napravljena promjena vode uz detaljno usisavanje podloge i započeo bih 2 fazu liječenja protiv Ich-a (mislim da je prošlo 14 dana).

Ako i nakon 2 faze liječenja protiv Ich-a riba i dalje ne uzima hranu a ima sluzav dugačak izmet tada bih krenuo sa liječenjem hexamitoze isključivo sa Serinim Flagelolom.

Offline damirOS

• Punopravni član
    • 240Biljni
« Odgovori #19 u: Listopad 04, 2012, 10:10:07 prijepodne »
Ne. Pošto nemam karatenski akvarij ja sam lijek metnuo u veliki akvarij (240 litara - 12 tableta - 5 dana uz dodatak soli). Nakon 5 dana, promjena vode, usisavanje dna, pranje stakla, dupla doza FFM-a i ugljen u filter. Nakon dva dana (jučer) discusa sam stavi u kupku na sat vremena. Riba nema nikakav izmet jer ne jede pa ni ne s..e!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #20 u: Listopad 04, 2012, 10:21:38 prijepodne »
Dobro, a da li si prije nego što si stavio antibiotik u veliki akvarij napravio promjenu vode cca 30 do 40% BEZ dodatke FFM-a i ostale kemije i da li si oprao stakla i filter materijal te da li si malo povečao dozu lijeka zbog tvrde vode?

Hajde postavi fotografiju tog oka.

Kada se radi o hexamiti diskus iako ne jede i dalje ser.... ali samo zamučena ili prozirna sluz.

Offline damirOS

• Punopravni član
    • 240Biljni
« Odgovori #21 u: Listopad 04, 2012, 11:12:01 prijepodne »
Dobro, a da li si prije nego što si stavio antibiotik u veliki akvarij napravio promjenu vode cca 30 do 40% BEZ dodatke FFM-a i ostale kemije i da li si oprao stakla i filter materijal te da li si malo povečao dozu lijeka zbog tvrde vode?

Hajde postavi fotografiju tog oka.

Kada se radi o hexamiti diskus iako ne jede i dalje ser.... ali samo zamučena ili prozirna sluz.

Jesam, to sam sve napravio, dozu lijeka nisam povećao jer mi je voda mekana (stavljam i RO vodu), mada je doza i bila povećana zato što je akvarij RIO240 i za tu količinu sam stavio lijek, a vode u biti ima oko 200l. Kad dođem kući probati ću slikati ribu. Kao što sam i prije pisao ima ona i oko škrga nešto bijelo što viri i vijori (vidi se malo i na slici).

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #22 u: Listopad 04, 2012, 11:16:50 prijepodne »
Onda si napravio sve kako treba  :up:

Jedino mi nije jasno zašto se zamučenje nije počelo povlačiti, ili je još prerano da se epitel potpuno regenerira ili smo prekasno počeli liječiti pa je ovo već kronični oblik bolesti.

Uslikaj i to bijelo kod škrga da vidimo o čemu se radi.

Offline dzems

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: knin
  • volim ribe i ribice
« Odgovori #23 u: Listopad 04, 2012, 13:36:19 poslijepodne »
ja bih samo rekao da maltretirate ribu bez veze.Mjesecima Diskusa mozete vidjeti tj.neskuziti i nevidjeti da jede a on zivi i bori se za zivot.Samo mogu rec ;kako mu bog da;pusti ga na miru i nek se bori ...

ps.nekomentiram komentare na ovaj komentar pa nemojte ni komentirati...HVALA !
Totalna Steta