Srpanj 21, 2025, 22:23:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Čudne ribice  (Posjeta: 1698 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline IMara

• Trade Count: (+11)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Čudne ribice
« u: Rujan 26, 2012, 20:13:54 poslijepodne »
Imam akvarij od 100L. Stanovnici su za sada dva sijamca i 10 rasbora hengeli. rasbore su unutra već 2 tjedna. jedna je bila jako slaba od početka i takvu sam dobio u dućanu. jučer se sakrila u bilje jer je ugibala i druge ribice su je napadale pa sam je izvadio van. ona je nažalost uginula u tegli ali od kad sam je izvadio van druge ribice se čudno ponašaju. kad sjednem 2 metra od akvarija predvečer one se tako  uspaniče skoro da ne izlete iz akvarija. od početka nije bilo nikakvih problema i dok su se "privikavale" na akvarij nije nikad bilo "panike". uvijek kad bi došao blizu akvarija bi išle prema meni ili prstu i čekale hranu i ruku bi mi grickale dok sam šišao biljke a sad kad sam blizu akvarija sve se panično skrivaju? (fotoperiod je od 13-22 h)

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: Čudne ribice
« Odgovori #1 u: Rujan 26, 2012, 22:41:44 poslijepodne »
a gdje si kupio ribe ako se smije znati u kojoj trgovini?

ako primjecujes na njima nekakvu bolest, drugacije pokrete ili da ne jedu i td, ispuni ovaj upitnik o bolestima, ali premjesti temu, tj otvori novu u podforumu slatkovodne bolesti, tamo ces dobiti opsirnije odgovore nakon sto ispunis sve sto ti je navedeno u linku ispod,

evo link: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Lp

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Rujan 27, 2012, 08:50:19 prijepodne »
Pozdrav IMara,

prije svega zahvaljujem Alenu na dobrom savjetu  :up:

IMara, ribe se znaju tako čudno ponašati kada se pokvari kvaliteta vode a kako bismo mogli konkretno vidjeti gdje leži problem, molim te da ispuniš Upitnik (kolega je dao link).

Pozdrav.

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 27, 2012, 09:58:35 prijepodne »
hvala svima! Ribice se preko dana normalno ponašaju i hrane se. samo se predvečer počnu tako ponašat.
Molim moderatora da premjesti temu pa ću ispunit upitnik

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 27, 2012, 17:45:53 poslijepodne »
Akvarij: Poseidon Riviera 80x32x45
Rasvjeta: 2x24W T5, Plant power i Tropical river
Podloga: TROPICA PLANT SUBSTRATE 2,5 L
Filter: JBL Cristal Profi e701 GL

akvarij startan 10.08.2012. prvi stanar je bio sijamac nakon 20 dan i onda nakon 33 dana 10 rasbora hengeli + još jedan sijamac.
filter nije još nijednom čišćen
gnojenje makro po PPS ujutro + 2 ml EasyCarbo + profito 1ml navečer svaki dan sve navedeno i DIY CO2.
fotoperiod 9 sati
mijenjanje vode svakih 7 dana 20L

Simptome sam napisao u prvom postu

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Rujan 28, 2012, 09:44:27 prijepodne »
Nešto si preskroman u davanju informacija...

Najvažnije informacije (tvrdoća vode, pH, NO2, NO3) nisi napisao...

Ribe se zbunjeno i preplašeno ponašaju zbog 2 moguća uzroka

1. previše CO2
2. povišena razina nitrata i nitrozamina u vodi

Sukladno navedenom predlažem slijedeće:

1. provjerio bih CO2 (da možda ne izlazi previše plina u vodu)
2. proveo bih jednotjednu terapiju poboljšanja kvalitete akvarijske vode i podizanja imuniteta riba na slijedeći način:

1. promjena 35% vode uz detaljno usisavanje podloge usisavačem+dodatak duple doze Easy Life FFM-a na cjelokupnu litražu akvarija+2 čajne žličice tuzlanske soli ili Sera ECtopura
2. dan dodatak duple doze vitamina (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
3. dan ništa
4. dan propisana doza FFM-a
5. dan propisana doza vitamina
7. dan promjena 35% vode uz usisavanje podloge
8. dan propisana doza vitamina

Uz navedeno predlažem slijedeće:

1. filter materijal prati jednom mjesečno u izvađenoj vodi iz akvarija (nadam se da u filteru nemaš vatu i aktivni ugljen a ako imaš odmah ih zamijeni sa akvarijskom spužvom)
2. ribe hraniti najviše 2 puta dnevno po vrlo malo tako da za 15 sekundi pojedu svu hranu
3. moraš nabaviti ribe komunalce 1 i 2 reda (1 do 2 ancistrusa i jato od 5 corydorasa)

Također te molim da u svoj profil ispuniš podatke o mjestu stanovanja te datumu i godini rođenja a radi lakše komunikacije.

Pozdrav i sretno.

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 28, 2012, 12:24:02 poslijepodne »
parametre uopće ne mjerim pa nisam napisao
filter je dosta jak za ovaj akvarij i pošto je "akvarij" friški" protok povećavam postepeno kako se zaštopava akvarij. od filter materijala koristim spužvu, bio balls i keramičke valjčiće.
ribice hranim malo a u nedjelju ne dobivaju hranu

podaci o mjestu stanovanja su upisani od prije i sad sam dodao dob.

ribice su skroz normalne preko dana i jedu i plivaju itd. pred večer budu pašljive samo

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 28, 2012, 12:29:08 poslijepodne »

3. moraš nabaviti ribe komunalce 1 i 2 reda (1 do 2 ancistrusa i jato od 5 corydorasa)

corydorase ne mogu stavit jel imam glossu a ancistruse ne znam dali da stavim jer od biljaka imam parvulu, glossu, HM, rotala rotundifolia i polysperma i nemam nikakav panj?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Rujan 28, 2012, 14:06:00 poslijepodne »
Kada se smanji protok na filteru tada za ribice može biti prekasno. Filter mora raditi na najjačem a filter materijal se pere jednom mjesečno.

Komunalci dna su jako bitni u svakom akvariju oni prozračuju provršinski sloj podloge a to dobro djeluje na biljke a negativno na cijanobakteriju. Također je i ancistrus vrlo bitan.

Ne kužim? Zar mi želiš kazati da ti zbog bilja ne usisavaš podlogu usisavačem.

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 28, 2012, 15:46:46 poslijepodne »
Kada se smanji protok na filteru tada za ribice može biti prekasno. Filter mora raditi na najjačem a filter materijal se pere jednom mjesečno.

Komunalci dna su jako bitni u svakom akvariju oni prozračuju provršinski sloj podloge a to dobro djeluje na biljke a negativno na cijanobakteriju. Također je i ancistrus vrlo bitan.

Ne kužim? Zar mi želiš kazati da ti zbog bilja ne usisavaš podlogu usisavačem.

filter ima regulator i kad je otvoren do kraja previše uzburkava površinu i CO2 izlazi iz vode biljke se savijaju itd. kako se postepeno zaštopava tako i ja povećavam protok i to sam čitao negdje jer je ovaj filter dosta jak  za moju litražu. skoro sam zaboravio koristim spray bar
možda sam u krivu ali slušam savjete  :up:
što se tiče komunalaca imam samo dva sijamca (sad je još prerano za otocincluse).
ovaj post prije je bilo i pitanje ujedno jel sam ja još početnik pa sam pročitao da bi mi corydorasi raskopali glossu a što se tiče ancistrusa za njega nemam nikakvu špilju ni panj a čitao sam da oni to grickaju zbog probave a i strah me da mi ne počne papat neke biljke. jedno pitanje jel ancistrusu malo 100L?
dali da ipak uzmem corye i ancistrusa?
a podlogu usisavam tjedno napravio sam DIY usisavač
skoro sam zaboravio koristim spray bar

« Zadnja izmjena: Rujan 28, 2012, 15:55:29 poslijepodne od IMara »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Listopad 01, 2012, 09:35:21 prijepodne »
Da u pravu si filter je dosta jak pa je bolje malo smanjiti protok.
100 litara nije malo za jednog ancistrusa a za sakrivanje mu možeš staviti i kokosovu ljusku a ako ga hraniš kvalitetnom hranom ne mora imati mangrov panj.
što se tiće corydorasa moraš čekati da se glossa dobro ukorijeni i onda mogu ići minijaturni corydorasi recimo Pande ili mini corydorasi (zaboravio sam ime).

Offline IMara

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 02, 2012, 14:15:29 poslijepodne »
Da u pravu si filter je dosta jak pa je bolje malo smanjiti protok.
100 litara nije malo za jednog ancistrusa a za sakrivanje mu možeš staviti i kokosovu ljusku a ako ga hraniš kvalitetnom hranom ne mora imati mangrov panj.
što se tiće corydorasa moraš čekati da se glossa dobro ukorijeni i onda mogu ići minijaturni corydorasi recimo Pande ili mini corydorasi (zaboravio sam ime).

ubačen je ancistrus i tako lijepo je počistio kamen jedan za samo jedan dan. nadam se da se poslije neće prebacit na bilje

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Listopad 14, 2012, 22:13:14 poslijepodne »
pande, trilineatusi/julii, nanusi (c.pygmaeus jest kori al nije riba dna) ti nece nista kopati. Aeneusi i paleatusi su ko slon u staklani kaj se tice finijih biljaka, al ni oni ne mogu iskopati glossu kad se ukorijeni. HC vec mogu i pande i juliji (al nanusi ne).