Srpanj 09, 2025, 07:24:36 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ro tds  (Posjeta: 8588 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: ro tds
« Odgovori #25 u: Svibanj 05, 2014, 12:11:11 poslijepodne »
malo podizem temu s pitanjem za znalce i iskusnije.

Dakle, osmoza je stara 2 godine, radi se o aquili clasic osmozi. Nikad nista nije mjenjano do sada, ni sediment filter, ni au, a kamoli membrana. U prosjeku pravim oko 100l tjedno vode, dakle, cak ni za 2 godine, osmoza nije napravila neku extremnu kolicinu vode.

Mjerio sam tds. Iz pipe 352, iz osmoze 14. Zakljucujem da stanje s obzirom na sve i nije strasno, ali da bi bilo mudro promjeniti au i sediment filter?

Ako ove podatke o tds-u uzmem kao tocne, membrana je ustvari jos prakticki "nova"?

Ustvari....bavim se mislju o novoj osmozi, iako mi se kad uzmem ovo u obzir ona i ne isplati, kad za 150kn mogu promjeniti uloske, i ovim tempom biti miran jos dugo vremena s njom?

Ima li mozda tko kakvu mudru rijec koja bi me nagovorila da ipak uzmem novu osmozu?  ;) :D

Offline stomed

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #26 u: Svibanj 05, 2014, 18:35:07 poslijepodne »
membrane mogu dugo vremena trajati, i 10+ god samo pod uvjetom da se dobro brines o njoj. najvise je moze zeznuti ako nisi mjenjao ugljen ili da se uredaj duze nekoristi, spremi, pa ostane bez pritiska, vode. a ja bi ju na tvom mjestu ostavio, odbacivanje ti je negdje 96%, sumnjam da bi i s takvom novom imao vise, ali svakako zamjeni predfiltere. i probaj ih mjenjati tempom od 1xgodisnje odsad;) 
-imas boljih ro na trzistu(i skupljih) ali ako si zadovoljan tds-om i brzinom proizvodnje vode neznam zasto bi trebao kupovati neki novi uredaj(a ako ti membrana i ode jednom mozes onda samo nju zamjeniti)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Svibanj 05, 2014, 19:41:07 poslijepodne »
Da, ja sam ocekivao da ce tds biti puno veci, pa cu imati argument da jednostavno uzmem novu osmozu, ali ovo stvarno nije strasno, posebice kad uzmes da 2 godine predfilteri nisu mjenjani. Kad ih promjenim, ocekivan je i nizi tds. A s brzinom sam zadovoljan, jer kako rekoh, jako malo toga mi ustvari treba na tjednoj bazi.

Znaci, ode mi argument da kupim novu.  :D :D :D

Offline Smarky

• Moderator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Kozoljubac
« Odgovori #28 u: Svibanj 05, 2014, 20:07:59 poslijepodne »
Ti uvijek mozes kupiti novu, a ovu mozes dati na aukciu (dosta aukcija je trenutno u tijeku)...
Ali, ako ti se bas ne kupuje nova, ova je sasvim ok. Samo obavezno zamjeni filtere.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Svibanj 05, 2014, 20:30:44 poslijepodne »
Da, morat cu, 2 godine je sasvim dovoljno sto su odradili.  :up:

Kad smo kod teme, ustvari ni neznam sto i koju bih uzeo? Ne daju mi se neke (pre)velike pare, a opet, jeftino a dobro je tesko naci. Odnosno, takvu sam vec uzeo....

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Svibanj 06, 2014, 12:56:07 poslijepodne »
ja ti nisam vec dugo gledao kompletne ro uredaje na trzistu pa bas i neznam neki direktan preporuciti, ali ako bi uzimao novu najbolje da uzmes ro koji ima 10'' predfiltere s zamjenjivim uloscima, kapacitet njim je puno veci nego ovi plasticni inline koje cjele mjenjas a i imas puno vecu ponudu takvih ulozaka. i na ebayu se cesto da naci relativno jeftino setovi od 3-5 ili vise komada za uzeti. a membrana bi bila najbolja koja ima sto veci minimum % odbacivanja, idealno oko 98%. i sasvim je dovoljan ro od 3 stupnja, 1x sediment-ugljen-membrana. kazem jer neki prozvodaci stavljaju i puno vise stupnjeva a to nam je puno vise marketing nego neka stvarna korist(jedino ako se zeli koristiti ionska smola pa da se ona ima kao zadnji, 4 stupanj) e sad, ako si ti zadovoljan svojim uredajem, stanjem u tanku, i nemas nikakvi problema, nevidim razlog zasto bih trebao kupovati novi uredaj sada, zamjeni predfiltere a novac stedi za nesto drugo, veci tank, bolji skimer, kako to vec ide..

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #31 u: Svibanj 06, 2014, 20:17:24 poslijepodne »
Damire...... Eto me sutra po Tds :zagrljaj:
Kuvaj kafu :D
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Svibanj 12, 2014, 12:17:03 poslijepodne »
evo opet jedno blesavo pitanje.

Dakle, vec smo utvrdili da osmoza jos uvijek funkcionira unutar prihvaljtivih parametara, ali nesto me dalje muci.

Dakle, napravim par litara ro vode, mjerim tds. on je 15, to je ok. Napravim jos puno litara vode, u boce, u svakoj boci tds - 15.

Iz zezancije, izmjerim tds u spremniku ro vode iz kojeg se nadoljeva u akvarij. oko 50???????? spremnik je dio akvarija, ima poklopac, koji ima rupu kroz koju prolazi samo cijev za nadoljevanje. Vjerujem da je neki ulazak prljavstine,prasine i slicnog, sto bi moglo poremetiti tds na minimumu, ne mogu reci da je nemoguce ,jer nije to hermeticki zatvoreno, ali na minimumu.

Dakle, zasto tds naraste? Zasto je u posudi drasticno veci od onoga sto ja dobivam na izlazu osmoze? Taj odjeljak nigdje ne pusta, dakle ne ulazi morska voda unutra, poklopac nikad nije otvoren duze od 1-2 minute tjedno.....jednostavno mi nije jasno.

Da pokusam istociti tu vodu, baciti je, odjeljak dobro oprati sa octom+voda, isprati, osusiti, naliti vodu kojoj izmjerim tds od 15, i da onda vidim sto ce se desiti? Ima li netko pametniji prijedlog, ili zna zasto se ovo desava?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Svibanj 12, 2014, 12:35:16 poslijepodne »
evo da se nadopunim, citam da je to ustvari sasvim normalna stvar, ro voda ima tendenciju da vuce na sebe sve, i na taj nacin se opet vraca u ono "prvobitno" stanje, s visom koncentracijom otopljenih tvari.... nije mi jasno, ali ispada da je to ustvari neizbjezno.

ima li netko da nema ovaj problem, ili se brinem oko nepotrebnog? Ali opet, zasto trosimo vrijeme i novac da snizavamo tds u vodi za nadoljevanje, ako ona cim je izlozena zraku, stajanju ili necemu - opet dobar dio toga navuce na sebe....

i moze li to uzrokovati kakve probleme?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Svibanj 12, 2014, 18:46:12 poslijepodne »
pa voda je otapalo i otapa vecinu toga, dokle god se nezasiti. spremnik ti je stakleni kad je dio akvarija? mozda jer dio soli u posudi zavrsi? moze biti i iz zraka, kem.reakcija s necim? ili zbog bakterija cega vec pa kad se raspadnu? nemam pojma zapravo zasto raste ali vjerujem da je to normalno i nebi trebalo previse brinuti. vjerojatno bi moglo biti problema samo da je spremnik metalni ili od nez kakve plastike pa da otpusta neke otrovne tvari u vodu, a ovako.. i nije stvar koliki je tds vec sto je zapravo otopljeno u toj vodi, sto mi naravno nemozemo doma izmjeriti(ni selektirati) pa tezimo da je tds, cim blize, 0(inace mogu ja ubacit zlicu soli pa ce mi tds biti 1000 a opet necu imati fosfata, nitrata, teski metala..npr)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Svibanj 12, 2014, 22:49:44 poslijepodne »
da, spremnik je dio sumpa, logicno.

nigdje ne pusta u smislu da voda iz ostatka sumpa moze uci u spremnik, ili obratno, osim onako kako i treba -putem pumpe za nadoljevanje.

dali mozda nesto soli, ili bilo cega zavrsi u toj ro vodi, stvarno neznam, spremnik ima poklopac od pleksija s izbusenom rupom kroz koju prolazi cijev za nadoljevanje, ali ponavljam nije to hermeticki zatvoreno, obicni komad pleksija preko tog dijela sumpa-spremnika.

pokusat cu svakako isprazniti, oprati i ocistiti taj dio, nasuti novu vodu ,pa pratiti sto ce se eventualno desavati, jer mi je zanimljiva cinjenica, mali eksperiment, u kojem sam ostavio otvorenu bocu s ro vodom, izmjerio tds prije i poslije, i apsolutno se nije promjenio, barem ne u nekoj mjeri da bi tester to ocitao.

mozda je jednostavno u tom dijelu sumpa na staklu ostalo "nesto", i sad to nesto ja vucem, i samo razrjedjujem novom ro vodom....

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #36 u: Svibanj 13, 2014, 14:08:33 poslijepodne »
Nema sanse da spremnik RO vode odrzis potpuno cistim. Vjerujem da se sa vremenom nakupilo smeca u njemu i sad ti malo skace tds.

Meni pranje ro spremnika spada u standardno odrzavanje aq. Probaj rukom proc po staklu u ro spremniku pa vidi dal ima nakupina bakterija kod mene zna bis sluzavo. Kad je sluzavo vrijeme je za pranje.
Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Svibanj 13, 2014, 22:41:53 poslijepodne »
s cime peres?

danas sam izbacio svu vodu, bez pranja, nasuo par litara, i tds je pokazivao 17 (naspram 15 koliko je bilo u boci).

zanimljivo, sinoc sam na sump stavio posudu s vodom, ro, tds 15, cca 12 sati kasnije, pokazivao je tds 21, otkrivena posuda naravno.

Offline IvanZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Dubrava
« Odgovori #38 u: Svibanj 14, 2014, 08:34:10 prijepodne »
Perem ga u kadi normlanom vodom za pice, kasnije pobrisem papirnatim rucnikom i napunim ro vodom.

Mislim da se ne treba zamarat tim tds-ima, osomza vjerojatno izvadi vecinu toga stetnog iz vode, a ovo sta pokazuje u sremniku je produkt prasine, slabog povjetravnja ormarica itd.

Ne ostavljajte nista nedovrs

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #39 u: Svibanj 14, 2014, 10:36:36 prijepodne »
opcija pranja u kadi mi nije, tesko bi bilo 200 litara sump odnjeti do kade.  :D  ;)

da, vjerovatno se radi o tome, kako je stomed ljepo rekao nije problem u tds-u, vec onome sto je otopljeno u vodi...a kako nemamo nacina da to tocno utvrdimo, onda valjda treba vjerovati da je ono sto osmoza da na izlazu mjerilo, a ne koliko ce tester pokazati u nekoj posudi nakon par dana-tjedana....

Offline zzorann

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #40 u: Svibanj 20, 2014, 18:14:52 poslijepodne »
Mjerim povremeno tds i uvijek je negdje oko 7. Izmjerim jucer 48! Ono wtf?! Bacim svu ro, ocistim bacvu, nova ro opet na 7 :) ;)