Kolovoz 05, 2025, 13:37:02 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ramirez popey da ili ne?  (Posjeta: 2163 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sidsloth

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Ramirez popey da ili ne?
« u: Rujan 15, 2012, 14:04:21 poslijepodne »
Pozdrav;
Pitanje za veće znalce,pred dan-dva uočio sam jednu ženku ramireza sa ispupčenim okom koja se malo drži postrani i bolje je mirna pa me zanima da je to popey ili samo ozljeda od tuće.   :twak: i dal se popey pojavljuje na jednom oku ili oba dva ?
evo podataka
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,   100x60x50
-   temperatura, 26 - 27
-   parametri vode:  pH6,8 ,NO2 10, NO3  0,GH oko6 i KH >7  
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  3 mj
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,  cca mjese i pol
-   koliko često i koliko mijenjate vode tjedno 30 %
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija kolilo je moguče

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)   vanjski prelivni 57l pumpa atman 1200
-   način i periodi čišćenja filter materijala  do sad nije bilo pranje
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  keramika 50%, spžva 25%,vata 25% cca 45 litara

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  korijen vrbe i kamenje bez sluzi
-   grijač 300w + 100w
-   pumpa za zrak  prema porebi
-   CO2 sustav – kakav  diy 2b/s
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)  pps pro mix 7 ml dnevno + easy life profito

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  ancitrusi 4, sijamski algojed 2 ,ramirez (Mikrogeophagus)6 (2muška + 4 ženke)
-   starost ribica ancistrusi cca 3 mj ostali kupljeni u zoo centru tak da neznam
-   ima li potencijalnih „terorista“  ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  ujutru i popodne tabletice,listići ponekad Larve komarc rok u redu

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  4 komada heleni
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)  ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma kod jedne ženke ramireza lagano uvućen trbuh,ispupčeno desno oko,
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...  ispod ljeve strane ustiju izgleda kao ugriz ili otkinuti dio škržnog poklopca
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) manje agresivna bolje se drži po strani i ne ulazi u svađe
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan bez sluzi
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  prije dva dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  ništa
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  jedna bez smrtnih slučajeva
-  stanje ostalih stanovnika normalno
evo i slikica,nije baš nešto nije nešto fotogenična :D

Offline sidsloth

• Punopravni član
Odg: Ramirez popey da ili ne?
« Odgovori #1 u: Rujan 15, 2012, 15:43:50 poslijepodne »
Pozdrav;
Pitanje za veće znalce,pred dan-dva uočio sam jednu ženku ramireza sa ispupčenim okom koja se malo drži postrani i bolje je mirna pa me zanima da je to popey ili samo ozljeda od tuće.   :twak: i dal se popey pojavljuje na jednom oku ili oba dva ?
evo podataka
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,   100x60x50
-   temperatura, 26 - 27
-   parametri vode:  pH6,8 ,NO2 0, NO3  10,GH oko6 i KH >7  
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  3 mj
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,  cca mjese i pol
-   koliko često i koliko mijenjate vode tjedno 30 %
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija kolilo je moguče

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)   vanjski prelivni 57l pumpa atman 1200
-   način i periodi čišćenja filter materijala  do sad nije bilo pranje
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  keramika 50%, spžva 25%,vata 25% cca 45 litara

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  korijen vrbe i kamenje bez sluzi
-   grijač 300w + 100w
-   pumpa za zrak  prema porebi
-   CO2 sustav – kakav  diy 2b/s
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)  pps pro mix 7 ml dnevno + easy life profito

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  ancitrusi 4, sijamski algojed 2 ,ramirez (Mikrogeophagus)6 (2muška + 4 ženke)
-   starost ribica ancistrusi cca 3 mj ostali kupljeni u zoo centru tak da neznam
-   ima li potencijalnih „terorista“  ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  ujutru i popodne tabletice,listići ponekad Larve komarc rok u redu

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  4 komada heleni
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)  ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma kod jedne ženke ramireza lagano uvućen trbuh,ispupčeno desno oko,
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...  ispod ljeve strane ustiju izgleda kao ugriz ili otkinuti dio škržnog poklopca
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) manje agresivna bolje se drži po strani i ne ulazi u svađe
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan bez sluzi
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  prije dva dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  ništa
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  jedna bez smrtnih slučajeva
-  stanje ostalih stanovnika normalno
evo i slikica,nije baš nešto nije nešto fotogenična :D

greška unosa no2 i no3

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Rujan 15, 2012, 16:04:15 poslijepodne »
može biti na jednom oku ali i na oba.
ribu bi trebalo izdvojiti u karantenski akvarij i dodati 1 žlicu gorke soli na 20l vode. to liječi simptome ali ne i bolest koja je uzrokovala popeye, a uzroci zbilja mogu bit razni

Offline TunjaMunja

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 15, 2012, 16:19:36 poslijepodne »
Cekaj...u jednom zoo-shopu u Sl. Brodu prodaju iste takve Ramireze, posto nisam neki znalac o njima mislio sam da je to takva vrsta, sa izbocenim ocima...znaci ti je neka bolest ili?
dobro da nisam uzeo sebi u akvarij kojega  -? :)

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 15, 2012, 20:22:19 poslijepodne »
Dal se može dodati jbl punktol ultra?
Koja temperatura da bude?
Areacija ide obavezno.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 15, 2012, 23:07:44 poslijepodne »
JBL punktol ne bi stavio za to. On djeluje na Ichtyo i još neke kožne i škržne prazite ali oni nisu uzrok popeye.
Ako malo prolistaš postove u bolestima i upotrijebiš tražilicu naći ćeš što se preporučuje.

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 16, 2012, 08:56:33 prijepodne »
Ok,hvala na pomoći.
Danas mi je žena rekla da je dala granule ribama u srijedu nakon posta drito u akvarij pa može bit da su se prejele suhe hrane, javim o daljnjoj situaciji sutra

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 16, 2012, 09:09:24 prijepodne »
Loša ti je slika za nešto konkretno da ti napišem.

Od granulirane suhe hrane koja nije prethodno namočena može samo nabubriti stomak i teško plivati u težim slučajevima i uginuti.

Moguće zakržljali primjerak oči narastu, a tijelo ostane maleno nerazvijeno...

(za one neupucene po dućanima često miješaju ramireze sa altispinozama koje imaju velike buljave oči, pa vidim da ih često trpaju u isti koš i samo stave natpis ramirezi i to je to)

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 16, 2012, 17:36:12 poslijepodne »
Ovo su baš mikrogeophagus ramirezi,kod jednog drugog sam također uočio bjelo proziran izmet dugoljast pa sumnjam na hexamita parazite jer opisom simptoma i ponašanjesve upučuje na to kolko sam uspio pronaći na forumu slične slučajeve  :nerd: pa ću započeti lječenje sa metronidazolom kao preporučenim ljekom.
Pitanje još jedno odnosno dva;daj je zarazno i dal je preporučljivo ako nije zarazno da se ostale ribice također podvrgnu tretmanu?
Što sa ostalim stanovnicima i glavnim tankom?
« Zadnja izmjena: Rujan 16, 2012, 17:49:15 poslijepodne od sidsloth »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Rujan 17, 2012, 10:47:06 prijepodne »
Pozdrav sidsloth

Ovako, jednostrani Pop Eye najčešće se pojavljuje kada je u pitanju ozlijeda oka pa postoji mogučnost da je to i u tvom slućaju.
Tanki končasti izmet je znak da su ribe pod stresom (najčešće zbog povečane razine nitrata, nitrita i fosfata)
Uvučen trbuh kod ove ribe može značiti da ne uzima hranu zbog bolova natečenog oka...

Znakovi hexamitoze:

1. Riba u početnoj fazi bolesti krene prema hrani, uzme u usta ali ispljune, kasnije prestaje pokazivati interes za hranu i miruje u zatamnjenim mjestima a izmet je dugačak, sluzav i zamučeno-prozirne boje.

Dakle, mislim da se kod tvoje ribe radi o ozlijedi oka pa stoga predlažem da ju odvojiš u karantenu i napraviš slijedeće:

1. u karantenu uliti vodu iz akvarija 70% a 30 % vodu iz slavine (bez dodatka sredstva za neutralizaciju klora) te uključiti aeraciju preko zračne pumpe
2. uliti propisanu dozu Bactopura ili JBL Ectol Fluid (malo pojačaj jer imaš tvrdu vodu)
3. uliti 1 čajnu žličicu "Gorke soli" (magnezijev sulfat - kupuje se u apoteci) na svakih 5 litara vode
4. karantenu držati na tamnom mjestu
5. obavezno grijač a temp cca 25 do 26C

Liječenje traje 3 do 5 dana a predlažem da trečeg dana promijeniš 50% vode te da dodaš punu dozu Bactopura i 50% doze gorke soli

Glede velikog akvarija:

1. 3 mjeseca nisi oprao filter u kojem imaš i vatu
2. slabo usisavaš podlogu

Dakle, predlažem slijedeće:

1. odmah napraviti promjenu cca 30% vode uz DETALJNO usisavanje cijele podloge+dupla doza FFM-a na litražu akvarija+1,5 čajna žlica Tuzlanske soli ili Sera ECtopura na svakih 50l vode a možeš iscjediti po jedan češer češnjaka na svakih 50l vode (iscjediti naveće a ostatke izvaditi ujutro)
2. odmah oprati filter materijal i promijeniti vatu (vata se mora mijenjati jednom tjedno)
3. slijedeći dan na hranu i u vodu nakapaj duplu dozu vitamina
4. slijedeći dan propisana doza FFM-a
5. slijedeći dan propisana doza vitamina
7. dan promjena cca 15% vode i dupla doza FFM-a
8. dan dupla doza vitamina

S obzirom da imaš akvarij od 300 litara moraš nabaviti jato čistača dna - corydorase barem 10 komada a dobro bi došlo i jato od 20 neonki ili rodostomusa za srednji dio akvarija

Ukoliko nakon tjedan dana ribe i dalje imaju končast izmet i čudne simptome javi se oko dogovora za evantualno liječenje protiv parazita.

Javi što si odlučio i kako se razvija situacija, pozdrav i sretno.
« Zadnja izmjena: Rujan 17, 2012, 10:56:17 prijepodne od 985plavi »

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Rujan 17, 2012, 21:58:30 poslijepodne »
Voda je promjenjena već u nedjelju sa duplom dozom ffm i izvađen je korijen gdje je ispod bilo  :g020: da ne vjeruješ s tim da je detaljno usisano dno. Filter je također opran i izvađena je vata (u biti je tapetarski filc,a ne pamučna vata), također su svi ramirezi preseljeni u karatenu kad sam čistio akvarij i dodana je gorka sol i vitamini u vodu, prištekana pumpica za zrak bez umjetnog osvjetljenja.
Naime primjetio sam i još jedna ženka ima izbuljeno oko pa sam odlučio ih tamo ostaviti do daljnjega radi mogučeg lječenja pa molim upute za dalje. Ide dnevna promjena vode od 40% +ffm+vitaminii, sol.
Molim upute za hranjenje,za sada su bili malo na lističima malo na grašku i koja temperatura vode da bude?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Rujan 18, 2012, 09:28:44 prijepodne »
Napisao sam ti kako ih liječiti u karanteni.

Liječenje cijelog akvarija još ne predlažem

Citat:
Ide dnevna promjena vode od 40% +ffm+vitaminii, sol.

Ne kužim šta si ovo napisao?

Citat:
Molim upute za hranjenje,za sada su bili malo na lističima malo na grašku i koja temperatura vode da bude?

Pročitaj malo što jedu ramirezi, koliko se sjećam mislim da oni vole mesnu hranu pa predlažem krvave crve, artemiju, gliste za pecanje ali i granulice, ljuspice, spirulinu a dobro bi ponekad došlo i hranjenje biljnom hranom: kuhana i sitno isjeckana blitva, špinat, kelj...

Najbolja temperatura za biljke i ribe je 25C

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 18, 2012, 09:42:25 prijepodne »
Citat:
Citat:
Ide dnevna promjena vode od 40% +ffm+vitaminii, sol.

Ne kužim šta si ovo napisao?

Ovo je daljni plan promjene vode
Ok javim kako se situacija razvija

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Rujan 18, 2012, 10:47:32 prijepodne »
Da to mi je jasno ali ne smiju iči isti dan FFM i vitamini.

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Rujan 18, 2012, 11:27:18 prijepodne »
Ok  :up:
To nisam znao  :-[

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Rujan 18, 2012, 16:57:03 poslijepodne »
izvađena je vata (u biti je tapetarski filc,a ne pamučna vata)

pa ni ne smije biti pamučna vata. ni tapetarski filc  :punch:
samo sintetička vata!

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 19, 2012, 12:47:57 poslijepodne »
Stanje je u karanteni stabilno osim što je najbolesniji pacijent podlegao bolesti R.I.P  :( očito mu je preteško pala seoba i stres lječenja.
Ostali bolesnici se dobro drže,uzimaju hranu( ne pljuckaju natrag ) i nemaju uvučeni trbuh, normalnih boja možda malo svijetlije(valjda jer nema svijetla i nove okoline), mirni su dok se ne upali svijetlo,a onda krene jurnjava i prepirke,izmet je normalan,jedino što oči su još uvijek izbuljene  :punch: ,ali se nadam da će i to proći, još je rano.  -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Rujan 19, 2012, 13:13:25 poslijepodne »
Hajde stavi koju fotografiju tih riba u karanteni.

Napiši kolika je litraža i koliko si točno čega stavio u vodu.

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 19, 2012, 17:34:04 poslijepodne »
akvaril je 50x40x40 unutra je 50 l vode sa FFM-om + 50 grama gorke soli i 2,5 ml bactopura + vitamini u vodu navećer 7 kapi i 2-3 kapi na hranu. Nego sad prilikom fotografiranja promjetio sam da jedna ribica ima mlječno bijeli sluzavi izmet, hranu i dalje uzimaju i ne pljuneju je van,također su agresivne prilikom hranjena.
Nisu baš nešto fotogenične

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Rujan 20, 2012, 09:38:33 prijepodne »
Ribe mi nikako ne izgledaju dobro a već im je trebalo biti bolje  X-(

Napravio si grašku odmah na početku  X-(, naime, stavio si FFM u karantensku vodu a ja sam ti posebno napomenuo da to ne radiš:

Citat:
1. u karantenu uliti vodu iz akvarija 70% a 30 % vodu iz slavine (bez dodatka sredstva za neutralizaciju klora) te uključiti aeraciju preko zračne pumpe

Dakle, taj je FFM (sredstvo za neutralizaciju klora, lijekova i drugih otrova iz vode), neutralizirao učinak lijeka a možda djeluje i na gorku sol!

UH, UH, što sada...ništa sada napravi slijedeće:

1. promjena 80% vode (50% iz velikog akvarija a 50% iz slavine) a bez dodataka FFM-a i ostale kemije
2. ukapati malo pojačanu dozu Bactopura na ukupnu litražu karantene te dodati 1/2 čajne žličicu Gorke soli (MgSO4) na svekih 5 litara vode
3. slijedeći dan dodati propisanu dozu vitamina na litražu karantene
4. trečeg dana promijeniš 50% vode (bez dodatka FFM-a i ostale kemije) te da dodaš punu dozu Bactopura na litražu i 50% doze gorke soli

Ovaj sluzavi izmet javlja se kao znak stresa ali i tijekom liječenja gorkom soli, međutim ta mi riba izgleda vrlo loše pa moguće da uz pop Eye boluje i od crijevnih parazita tipa protozoa. Vidjet čemo za nekoliko dana što raditi dalje.

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 21, 2012, 09:44:29 prijepodne »
E,stanje je ovako.  :)
Dvije manje bolesne  -? recimo ili ti sa manje izraženim simptomima su sasvim ok,plivaju i jedeju uredu,okice su se povukle natrag i djeluju sasvim normalno. Ova jedna sa više izraženim simptomima također živo pliva (ne zavlači se u kut ili da se skriva) jede  ali još tu i tamo pljune hranu van. Sve u svemu dobar znak  :up:
Ovo sa netretiranom vodom mi je promaklo  :-[  ,ali sam odmah po uputama promjeno vodu
Tolko sam čitao ostale članke i teme gdje ide ili nejde ili ide duplo ili ,ili ,ili da mi je jednostavno promaklo (valjda je bilo sitno otisnuto)  :D  :D
Uglavnom svima zahvaljujem na savjetima i pomoći i nadam se da bu sve prošlo ok.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #21 u: Rujan 21, 2012, 09:51:32 prijepodne »
Ok, i dalje javljaj promjene jer me brine ona riba koja pljuje hranu tako da postoji mogučnost da dok su ribe još u karanteni možda i provedemo čišćenje od crijevnih parazita.

Pozdrav i sretno.

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 21, 2012, 15:40:26 poslijepodne »
  :up:

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 21, 2012, 20:23:33 poslijepodne »
Eva samo da javim da je i ovaj nalbolesniji pacijent potamanil večeru bez ikakvih problema i bez pljuvanja hrane, Baš je bilo ljepo vidjeti kako je naganjao komarce s užitkom. Valjda je vježbao cijelo popodne  :g065:  :D  :D

Offline sidsloth

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 24, 2012, 09:02:23 prijepodne »
Poljednji dodatak u ovoj temi.
Od četiri ramireza koja su bila bolesna 3 su uspješno preživjela bolest :)  :P , dok nažalost je jedan podlegao bolesti  :'(  :(
Da sam odmah reagirao i sve radio po uputama bili bi sigurno svi preživjeli  :-[ -? , ali i ovako sam zadovoljan jer sam uspio spasiti večinu, a u ubuduće ću moći bolje i ranije otkriti ako što ne valja sa ribicama.
Ujedno se zahvaljujem  plavome985 na savjetima i brizi za moje ribice i nadam da ga ubuduće neću trebati oko takvih problema.  :up: