Srpanj 07, 2025, 01:39:22 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Izraslina na glavi i bijela crta  (Posjeta: 6989 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline silos65

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 41
Izraslina na glavi i bijela crta
« u: Lipanj 17, 2012, 20:45:10 poslijepodne »
Akvarij je cca 15 litara. Kupljen prije oko 2 godine. Kupljen je isti dan kada i ribe, nije cikliran. Trenutno je u njemu jedna zlatna ribica koja ima neke probleme. Jedna manja zlatna ribica je uginula prije tjedan i pol dana. Nije imala nikakve promjene na sebi, samo je prestala jesti i 12 sati je plutala na površini naopačke.

Ova postojeća ribica prije se grabila za hranu, sada jede manje. Pliva, ne miruje.
Ima neku bijelu crtu ispod gornje peraje. Jel bi ta bolest mogla biti ICH (Ichthyophthirius) - bolest bijelih točkica.
Isto tako, jučer sam primijetio da joj se pojavila neka izraslina na glavi.
Bi li izraslina bila ovo: http://moj.pet-centar.hr/Akvaristika...toza-5614.html

Molio bih vašu pomoć tako da znam čime da tretiram nametnike.

Voda joj se mijenja sa oko 30% nove vode. Mijenja se svakih 5-7 dana. Voda sa kojom mijenjam stoji u plastičnoj neotvorenoj posudi 5-7 dana. Dakle, izmijeni joj se voda i odmah stavim u posudu novu vodu koju ću joj dati za 5-7 dana. Tik prije nego mijenjam vodu stavim aquasafe.
1. Jel bih trebao posudu imati otvorenu?
2. Ako voda stoji toliko dana, trebam li stavljati u vodu aquasafe?
3. Jel bih trebao staviti viseći filter (s obzirom da je akvarij malen)?

Jede kuglice i papiriće.
4. Trebam li kupiti još neku vrstu hrane i vitamine?
5. Bi li pomogla da stavim sol u vodu?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Izraslina na glavi i bijela crta
« Odgovori #1 u: Lipanj 18, 2012, 10:34:59 prijepodne »
Pozdrav silos65,

uh, uh, uh  :roll:

Sorry ali morao sam sa uh početi ovo pisanje.

Tvojoj ribici nije dobro u tom akvariju zbog više razloga:

1. premali akvarij (1 zlatna ribica treba živjeti u 50 litara vode)
2. nemaš filter (filter je od iznimne važnosti jer u njemu kao i u podlozi žive dobre bakterije koje neutraliziraju otrove iz vode a ujedno se u filter kupe nečistoče iz vode......)
3. u ovako malo akvariju bez filtera sa 2 zlatne ribe si trebao mijenjati barem 40% vode svakih 4 do 5 dana što predlažem da radiš ubuduće
4. imam osjećaj da previše hraniš ribe (ribe se hrane jednom ili najviše 2 puta dnevno i to vrlo malo - toliko da za desetak sekundi pojedu svu hranu)
5. također imam osjećaj da prilikom izmjene vode NE USISAVAŠ podlogu sa usisavaćem a što je jako bitno

Ako ubuduće želiš držati ribe molim te da pročitaš naš priručnik za početnike i naučiš ga na pamet te da primjeniš stećena znanja:
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

To na glavi što se pojavilo ribice (jako se loše vidi) postoji mogučnost da je vodena cista ili dobročudni tumor - molio bih te da osvjetliš akvarij i ponovo uslikaš ribu te postaviš bolju fotografiju.
Dok ne dobijemo fotografiju ja bih napravio slijedeće:

1. oprati unutrašnja stakla krpicom ali vrlo polako da se ne muti voda a potom
2. promjena 50% vode uz OBAVEZNO Usisavanje podloge usisavačem (ima na forumu objašnjeno kako se pravi usisavać od plastične bočice i crijeva)
3. probaj kupiti Easy Life FFM (Pet shop) i ulij duplu dozu FFM-a na litražu akvarija
4. slijedeći dan ulij duplu dozu Vitamina (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
5. četvrti dan promjena 40% vode uz dodatak duple doze FFM-a
6. peti dan dupla doza vitamina

Ubuduće promjena vode svakih 5 dana po cca 40%, ribu hrani jednom dnevno ili maksimalno 2 puta na dan po vrlo, vrlo malo i to sa kombinacijom granulica i ljuspica te 2 puta mjesečno samo sa malo kuhanog graška bez ljuske ili sa sitno nasjeckanom kuhanom blitvom ili kuhanim špinatom. Nabavi akvarij od minimalno 50 litara sa filterom (ubrzat češ cikliranje sa dobrim bakterijama: Easy Life EasyStart ili od nekog drugog proizvođaća).

Ispuni ostale podatke u svom profilu (datum i godina rođenja, mjesto u kojem živiš) a radi lakše komunikacije i davanja savjeta.

Redovito nas obavještavaj o promjenama i o tome što si odlučio napraviti, za sada toliko, pozdrav i sretno.

Offline silos65

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Lipanj 18, 2012, 23:44:56 poslijepodne »
Mislim da ću sutra premjestiti ribu u veći akvarij.
Ukoliko stari šljunak i plastično cvijeće i biljke selim u novi akvarij, moram li ih prije oprati sa vrućom vodom, odn. da prokuham šljunak i biljke?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Lipanj 19, 2012, 09:22:39 prijepodne »
Silos66, ako imaš veći akvarij prvo ga iscikliraj pa tek onda ubaci ribu unutra (napisao sam ti da postoje žive bakterije koje ubrzavaju cikliranje pa se već nakon 4 tjedna može riba ubaciti u novi akvarij).

Dok se veči ciklira u malom napravi što sam ti napisao: promjena vode itd.

Da li se ono na glavi povečava, isto je ili se smanjuje (molim novu fotku) - jako je važna fotka jer ako je vodena cista tada bi se trebalo sa sterilnom iglom probušiti da iscuri voda ili ribu držati neko vrijeme u vodi u kojou treba dodati gorke soli.

PS. nisi u svoj profil upisao datum i godinu rođenja pa te molim da i to napraviš.

Pozdrav i javljaj nam promjene sa novim, boljim fotkama.

Offline silos65

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Lipanj 19, 2012, 19:45:42 poslijepodne »
Hvala na odgovorima.

Voda je promijenjena. Iako moram reći da sam u početku mijenjao i do 50% vode, no tada sam pročitao da bi trebalo mijenjati 30% pa sam mijenjao oko 40% i tako. Riba se stalno kreće, dobiva malo hrane.
Mislim da je ono jest vodena cista na glavi, jer kako riba pliva tako ona onako leluja, kao da je balon pun vode. Možda se malo povećala.
Sol sam stavio već 2 puta u zadnjih 4 dana. Na puni akvarij malo manje od pola male žličice, nakon promjene 50% vode stavio sam još manje soli. Sol je morska nejodirana.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Lipanj 20, 2012, 10:14:07 prijepodne »
Neeeeeee  :-X

silos65, pa tko ti je savjetovao da stavljaš sol (NaCl) u akvarij?

Jooooj šta da ti kažem, zbog toga je i došlo do nakupljanja vode i stvaranja ciste...

Trebaš staviti Gorku sol – magnezijev sulfat 5g (čajna žlica) na 5 litara vode.

Uh, uh, hajde da probamo ispraviti stvar ako je to još moguće.

Dakle, trebao bi ribicu prebaciti u neku posudu od 5 litara vode u kojoj se nalazi najbolje odstajala voda ili voda u koju si dodao neko sredstvo za neutralizaciju klora, promiješao i ostavio da stoji barem 1 sat. Tada u vodu otopiš 1 čajnu žličicu gorke soli, a ribu uzmeš u ruku u mrežici, probušiš sa sterilnom iglom tu cistu, malo ju stisneš da izađe voda napolje i staviš ju u tu posudu i neka tu bude 3 dana.
Također u tu vodu dodaj Serin Bactopur ili antiseptik od JBL-a a da ne bi došlo do upale tog probušenog dijela kože.

U međuvremenu sva voda mora biti promijenjena u akvariju (zbog soli NaCl) pa četvrti dan vrati ribu u taj mali akvarij.

Ovo je sve samo privremeno rješenje da se ribi pokuša pomoči a trajno je rješenje veči akvarij sa filterom.

Javi što si napravio i kakva je situacija

Offline silos65

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Lipanj 20, 2012, 23:00:37 poslijepodne »
NaCl sam vidio da savjetuju na forumu, mislim da sam baš vidio na forumu.hr, a i prodavač ribica je rekao da je dobro staviti sol. Znao sam da ne smijem staviti jodiranu, a nisam niti znao da postoji Gorka sol. Postojeću vodu u kojoj je bio NaCl sam bacio, u novu vodu sam stavio malo manje od 3 čajne žličice Gorke soli. Malu količinu hrane natopio sam u 2 kapi Sere Fishtamin.
Ribica se dobro ponaša, pliva neprestano. Ona cista je možda malo manja, vidjet ću kako će biti sutra. Ne bih se usudio to ići bušit iglom. Uh   :o

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #7 u: Lipanj 20, 2012, 23:16:38 poslijepodne »
Poslušaj što ti Plavi kaže. Ta cista ti može još i narasti,puna je vode. Zamisli sebe da imaš balončinu na glavi kako bi se kretao...
Clara pacta, boni amici.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Lipanj 21, 2012, 09:20:57 prijepodne »
Obična sol (NaCl) je odličan dezinficijens a istovremeno i ubrzava regeneraciju škrga i kože riba ALI, zbog osmotske ravnoteže koja funkcionira između slatkovodnih riba i okolne vode svaka dodana sol u akvarij ulazi u tijelo ribe a onda ta sol u tijelu na sebe nakuplja određenu količinu vode pa voda iz akvarija ulazi u tijelo ribe... (Ascites, pop eye, trbušna vodenica, Bakterijska bolest bubrega).

U tvom slučaju nikako ne smijeno stavljati ovu sol (NaCl) jer se već radi o nakupljanju vode a sol ju još više pospješuje.  Upotrebom Gorke soli (kupuje se u Apotekama) izazvat čemo kod ribe obrnuti sistem, odnosno voda će izlaziti iz tijela ribe.

Najbrži je način da se rješi vodena cista upravo gore preporučeni (bušenje) ali bi istu stvar trebala napraviti i Gorka sol ali je za to potrebno puno više vremena.

Ubuduće, sve što te zanima pitaj na našem forumu jer su upravo ovdje največi stručnjaci iz pojedinih područja akvaristike na cijelom prostoru bivše Juge. Pozdrav i sretno.

Offline silos65

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Lipanj 21, 2012, 14:28:38 poslijepodne »
Uviđam da su ovdje ljudi koji znaju što pričaju. Hvala!  :zagrljaj:
Dakle, da nastavim stavljati Gorku sol u količini proporcionalnoj stavljanju nove vode?
Cista se smanjila. Riba je baš vesela :)
Sera Fishtamin ću isto tako nastavit kapat.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Lipanj 21, 2012, 14:38:02 poslijepodne »
Citat:
Dakle, da nastavim stavljati Gorku sol u količini proporcionalnoj stavljanju nove vode?

Da u trajanju od 3 do 5 dana a onda u normalnu vodu u međuvremenu nadam se da pripremaš veči akvarij...

Sretno.

Offline silos65

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Srpanj 19, 2012, 23:05:59 poslijepodne »
Nastavak...
Nakon tretiranja sa gorkom soli, ribici je splasnula oteklina na glavi, najprije se činilo kao da je u njoj bila voda, pa se nakon toga činilo kao da je krv. Kako je oteklina postajala sve manja, tako se činila kao da sve više postaje tamno crvena, pa čak i crna. Nekako istovremeno je počeka dobivati mrljice po leđima iste boje kao i to na glavi, pa se širilo. Pročitao sam da se to može desiti (širenje mrlja po tijelu) zbog infekcije i da ju to niš ne boli i da nije štetno. A moja je imala valjda tu infekciju na glavi.
Pripremam akvarij za ribicu od 100 litara.
Još je u starom akvariju, dobro se ponaša, jede i živahna je.
No, no ima neku crtu ispod leđne peraje i ribica se zna očesati o dno, tj. šljunak, valjda ju to svrbi.
A ne znam što je to. Evo slikice. Nadam se da bijela crta vidi ispod leđne peraje.
Hvala na pomoći ;)

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Srpanj 20, 2012, 12:24:09 poslijepodne »
teško reći što bi to bilo....
jel moguće da se ogrebla negdje? ozlijedila?

naime, ovako mi na prvi pogled izgleda kao "oguljotina"

enivej - stavi ectopur u vodu točno po uputi i pazi jako da u vodi nakon hranjenja ostane što manje organskog otpada (dakle - čistoća vode je jako bitna)
mislim da bi moralo to prevenirati daljnju infekciju (ako ima kakvu ideju da se razvije)

Offline silos65

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Srpanj 21, 2012, 23:27:53 poslijepodne »
Ne bih rekao da se ozlijedila. Već dugo ima tu crticu bijelu, no sada je manja i više izražena nego prije. Prije je bila kao malo veća ali prozirnija, sada je manja i jača bojom.
Bi li pomoglo (ako ne bi odmoglo) da joj stavim na par sati malo češnjaka. Pokušao bih izbjeći kemiju.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Kolovoz 10, 2012, 11:27:32 prijepodne »
Pozdrav silos65,

Ta bijela crta kod zlatnih ribica na peraji je znak da je riba bila pod stresom (liječenje, loša kvaliteta vode, nakupljanje vode u tijelu i dr.) a ona je zapravo virusne etiologije i kada se ribin imunosni sustav bude podigao na normalnu razinu ta će bijela crta biti minimalna a imat češ dojam kao da je nestala.

Kakva je danas situacija sa ribom, molim nove fotke, pozdrav.

Offline silos65

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Kolovoz 13, 2012, 21:45:43 poslijepodne »
Pozdrav silos65,

Ta bijela crta kod zlatnih ribica na peraji je znak da je riba bila pod stresom (liječenje, loša kvaliteta vode, nakupljanje vode u tijelu i dr.) a ona je zapravo virusne etiologije i kada se ribin imunosni sustav bude podigao na normalnu razinu ta će bijela crta biti minimalna a imat češ dojam kao da je nestala.

Kakva je danas situacija sa ribom, molim nove fotke, pozdrav.

Pozdrav!
Riba se očistila  :) i više ne primjećujem bijelu crticu. Na glavi ima još ovu mrljicu, no čini mi se da joj nimalo ne smeta.

Akvarij mi se ciklira već 23 dana. Nisu ubačene starter bakterije, ima kapacitet od 100 litara, no u njemu bi bilo do 80 litara vode s obzirom da je unutarnji filter do 80 litara. Filter radi stalno. Ubacio sam AquaSafe i malo hrane. Na površini se nakupio neki talog, nečistoće, kao da je taj talog masni (no talog se počeo nakupljati i prije ubacivanja hrane koju sam ubacio tjedan dana nakon punjenja). Posađena je živa biljka. Čitao sam da voda tijekom cikliranja prolazi cikluse zamućenja i bistrenja, da se stvaraju dušični spojevi, no meni je voda i dalje čista i nije se uopće zamućivala.
Je li bi bilo u redu da još malo pričekam (pa ako se voda neće zamutiti), izvadim onoliko vode u novom akvariju koliko mi trenutno ima stari akvarij, pa u novog ulijem vodu iz staroga?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Kolovoz 14, 2012, 09:09:55 prijepodne »
Pozdrav silos65,

drago mi je da se situacija popravila  :zagrljaj:

Nemoj se žuriti sa cikliranjem neka prođe još koji dan. Kada se akvarij ciklira ne mora doći do zamučenja vode ako je akvarij bez riba. Do zamučenja dolazi ako ubaciš ribe u neodvoljno isciklirani akvarij.

Glede tvog pitanja o prebacivanju vode u novi akvarij: sa time nečeš dobiti ništa zato jer dobre bakterije žive u podlozi i filter materijalu a u vodi ih ima vrlo malo (neznatno). Ali dobro je tijekom cikliranja novog akvarija ulijevati povremeno dio vode iz starog akvarija jer se tako prenose kolonije dobrih bakterija te tako možeš malo ubrzati i popraviti cikliranje u novom akvariju.

Pozdrav i sretno.

Offline silos65

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Kolovoz 14, 2012, 14:25:01 poslijepodne »
Pozdrav silos65,

drago mi je da se situacija popravila  :zagrljaj:

Nemoj se žuriti sa cikliranjem neka prođe još koji dan. Kada se akvarij ciklira ne mora doći do zamučenja vode ako je akvarij bez riba. Do zamučenja dolazi ako ubaciš ribe u neodvoljno isciklirani akvarij.

Glede tvog pitanja o prebacivanju vode u novi akvarij: sa time nečeš dobiti ništa zato jer dobre bakterije žive u podlozi i filter materijalu a u vodi ih ima vrlo malo (neznatno). Ali dobro je tijekom cikliranja novog akvarija ulijevati povremeno dio vode iz starog akvarija jer se tako prenose kolonije dobrih bakterija te tako možeš malo ubrzati i popraviti cikliranje u novom akvariju.

Pozdrav i sretno.

Hvala na odgovoru :klap:
Imam još poneko pitanje.

1. Trebam li očistiti filter prije ubacivanja ribice u njega. U subotu će biti mjesec dana od početka cikliranja.
2. Imam želju ubaciti još jednu ribicu u akvarij, ali da nije zlatna, jer je ona veliki zagađivač, a i taj akvarij bi mi bio premali.
   Možeš li mi reći koja ribica bi se slagala sa tom zlatnom?
   Ukoliko bih kupio novu ribicu, najprije bih stavio tu novu, promatrao kako se ponaša, pa nakon par dana stavio staru (zlatnu).

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #18 u: Kolovoz 14, 2012, 15:39:07 poslijepodne »
1. ne treba još čistiti filter (kasnije jednom mjesečno samo proprati u izvađenoj akvarijskoj vodi)
2. možeš ubaciti 2 migmusa (hladnovodni čistači) i još koju Hladnovodnu ribicu a nikako toplovodnu (pročitaj više na internetu koje ribe dolaze u obzir)