Srpanj 08, 2025, 01:18:34 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Vjerojatno nije bolest već "napad" druge ribe?  (Posjeta: 24237 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline babyboom

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Vjerojatno nije bolest već "napad" druge ribe?
« Odgovori #75 u: Lipanj 06, 2012, 12:21:03 poslijepodne »
sasvim je dovoljno dva tjedna, pa čak i 10-ak dana bi bilo OK!
maleni je sjajan! bravo!

Offline Akviziter

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Lokacija: Hrvatska, Zagreb <-> Njemačka, Stuttgart (aq. u Njemačkoj)
« Odgovori #76 u: Lipanj 13, 2012, 11:24:22 prijepodne »
Ona ribica naša stara i dalje trpa zrak unutra. Ne znam zašto to radi... Sve ribe su ispod razine osim nje. Ona je najčešće gore. Da li je to znak nekog permanentnog oštećenja koje je zadobila u malom akvariju u Hrvatskoj ili što bi to moglo biti? I uglavnom ti je glavni razlog zašto se okreće. Nije niti hrana, niti bilo što drugo već to njeno "igranje"\"trpanje" zraka na površini vode. Znam da je dosta vremena bila u malom akvariju te da je hranu dobivala na površini te sam ja smatrao da je to razlog zašto je gore. Ali sada se već pitam da nije trajno nešto oštećeno?

Ja sam problem rješavao s "vodenim lećama" (one male biljčice koje rastu kao lude). Ali smo im prestali sve davati jer smo imali onaj problem s puževima itd. pa nisam bio siguran da li je i dalje zdravo koristiti "leće" za prehranu jer su nam puževi uginuli (ali dobro, izašle su nove generacije pa mi sada nije jasno što se unutra točno zbivalo). Parametri vode svih akvarija su super.

Inače ribe izgledaju dobro (osim ove stare ribice koja se i prije prevrtala). Ne bih je micao u karantenu jer bih onda trebao prebaciti i "partnera"\"prijatelja". Nevjerojatno, ali ove dvije ribce su toliko bliske da je to strašno. Ako jedna čući u kutu, druga dolazi prvoj te zajedno leže. U slučaju kada je ova prevrnuta ili tako nešto, veća riba dolazi pa ju gurka da se stabilizira. Čini mi se da bi bila depresivna kada bi je maknuli a i ne vidim smisla istu micati van jer nema nikakvu bolest koja je opasna po zdravlje za ostale ribe.

A jedan mali Misgurnus je nestao zauvijek? Cura ga ne može pronaći te ga nije vidjela već dosta dugo. Zaključak jest da je iskočio van iz akvarija. U tom slučaju, mačke su obavile svoje. Samo se nadam da nije bolestan i duboko zakopan. Što radite u ovim slučajevima? Da li prekopate akvarij s prstima ili što?

Znači ta stara ribica ide na površinu sve češće i nije mi jasno zašto.
« Zadnja izmjena: Lipanj 13, 2012, 11:29:48 prijepodne od Akviziter »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #77 u: Lipanj 13, 2012, 14:41:14 poslijepodne »
Da, ja bih dobrano pretražio akvarij i filter.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #78 u: Lipanj 13, 2012, 19:25:58 poslijepodne »
Filter je pretražen cijeli. Pa je vjerojatno ili u pijesku ili iskočio van.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #79 u: Lipanj 14, 2012, 14:48:00 poslijepodne »
Ok, pronađen je. Živ je, i zdrav je. *puh* Napokon nešto pozitivno. Mali je nevjerojatan - kopa i ruje kao lud. Zaboravite na crve.

No, ova zlatna ribica je sve češće na leđima! Ovo više nije normalno. Što preporučate za nju?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #80 u: Lipanj 15, 2012, 09:38:25 prijepodne »
Čuj, zlatnu možeš pokušati liječiti za simptom upale zračnog mjehura.

Liječenje ide antibiotikom. Ako se odlučiš na taj pokušaj javi se za informacije.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #81 u: Lipanj 15, 2012, 13:43:37 poslijepodne »
Ovako , cura se odlučila na potez da ju stavi u karantenu jer je jučer cijeli dan bila na leđima pa eto. Mali misgurnus je unutar karantene bio ukupno 9 ili 10 dana, nisam siguran. Voda je stavljena iz velikog akvarija. Filter je očišćen + stavljen FFM. Eto, sada sam došao doma da bi mi cura rekla da mala pliva bez problema i da nije više na leđima.

Stoga, a) ili prejak pritisak vode u većem akvariju ili b) jede neku biljku koja ju napuhuje. Kako je onaj akvarij premal za nju, vjerojatno ćemo kupiti malo veći karantenski pa da može plivati kako hoće. No, budemo promatrali kako će joj biti pa ako joj bude sve u redu, kupujemo veći karantenski te ćemo vidjeti hoće li tamo imati problema.

Nadam se da smo postupili pravilno. Liječiti neću jer nije 1oo% sigurno da ima bilo kakvu bakterijsku infekciju. Onog čega mi je žao što smo je odvojili od društva.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #82 u: Lipanj 18, 2012, 14:32:15 poslijepodne »
Malena se okreće tu i tamo u malom akvariju ali rijeđe nego što je to radila zadnje vrijeme u velikom akvariju.

Ne znam što joj se događa, ali mi ne sluti na dobro. Kada jede, uzme komad te ubrzava "disanje" (škrge miče puno bržim tempom nakon što je hranu progutala). Generalno "brže" diše nego inače.

Isto tako, često se zna "odmarati" na dnu akvarija. Ja nisam tamo, pa ne znam sada točno koliko a cura mi ne može garantirati da ne pliva. Generalno mislim da je ušla u neku fazu depresije (ili joj je dosadno.. što bi bilo razumljivo jer je u ovom smeću od karantene).. Ali dobro, ne znam jel' uopće postoji "psiholog" za ribe : P.

Isto tako, za razliku od druge ribe, ova nije previše narasla. Ja sumnjam na neke crve, ali nema nikakve naznake za crve..

Zadnji video je ovdje:
http://www.youtube.com/watch?v=rF4p7UZuu0c&feature=youtu.be

Ako se netko želi pozabaviti ovom temom, možemo vam davati video svaki dan, više puta, pa eto.. da se vidi "stanje" ribe u više navrata (naravno, ne očekivati da ću curu zadužiti da je snima cijeli dan - to bih ja uskoro mogao raditi umjesto nje.).
« Zadnja izmjena: Lipanj 18, 2012, 14:35:25 poslijepodne od Akviziter »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #83 u: Lipanj 18, 2012, 14:52:03 poslijepodne »
Još je dosta napuhana.

Šta misliš da probaš da joj 2 dana ništa ne date za jesti pa da vidimo hoće li malo živnuti.

Eventualno ako se ništa ne dogodi da probate u akvarij sipati gorku sol da joj malo ubrza probavu i izbaci suvišnu vodu iz tijela.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #84 u: Lipanj 18, 2012, 17:23:33 poslijepodne »
Može. Dva dana bez hrane. Dogovoreno.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #85 u: Lipanj 19, 2012, 14:11:15 poslijepodne »
Video od danas:

Aktivnija je. Ali svejedno ne razumijem zašto je toliko privržena za površinu. Isto tako je razvila nešto bijelo na leđnoj peraji (vidi se u par navrata kroz video: spoj tijela i peraje). A bijela trakica je rezultat njenog čestog prevrtanja vjerujem.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #86 u: Lipanj 19, 2012, 14:43:36 poslijepodne »
Ovo je odlično  :D ;)

Ovako riba treba plivati stalno očito je problem kod vas što ribama dopustite da se prejedu bilo da ih vi hranite više nego što je to potrebno bilo da se prežderavaju sa lečom i drugim biljem.

Predlažem da sva leća ide iz velikog akvarija napolje ali i večina bilja te da u biti svo bilje zamijenite sa anubiasom.

Ribe trebaju uvijek biti ovako živahne i stalno "gladne" i onda će biti potpuno zdrave. To znači vrlo malo hranjenja i obavezno jedan dan u tjednu bez hrane.

Sretno i javljaj promjene a malenu ostavi još jedan dan bez hrane u karanteni ali neka svjetlo bude ugašeno.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #87 u: Lipanj 20, 2012, 11:09:35 prijepodne »
O ovome pričam - ovako se ponaša cijeli dan (jučer je plivala i nije mi bilo jasno):

http://www.youtube.com/watch?v=k2uCY1o5MZQ&feature=youtu.be

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #88 u: Lipanj 20, 2012, 11:22:12 prijepodne »
Da, o tome smo pričali još na početku ove teme da mala ima problema sa zračnim mjehurom.

Ili je genetski taj zračni mjehur "neispravan" ili izlučivanje plinova u zračni mjehur ne funkcionira bilo zbog kronične upale, bilo zbog urođene mane ili zbog nekog drugog razloga pa zbog toga problema riba mora gutati zrak kako bi mogla iznivelirati tlakove i plivati.

Jedan od mogučih uzroka je već spomenuta kronična upala zračnog mjehura a već sam ti prije bio predložio ako hočeš provesti turu antibiotikom da otklonimo i tu mogučnost.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #89 u: Lipanj 21, 2012, 17:32:32 poslijepodne »
Cura će obaviti antibiotike. : )

Ajde da onda i tu mogućnost izbacimo.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #90 u: Srpanj 02, 2012, 13:08:27 poslijepodne »
Eto mene u Njemačkoj..

S malom ribicom je završen tretman - i dalje ima problema s plivanjem.

Ono što je sada problem jest što je vratila bijelu dugu trakicu za izmet. Sad ćemo je početi normalno hraniti, pa ćemo vidjeti hoće li se to poboljšati ili ne. A kada ribica jede, izgleda kao da joj treba puno više da "proguta" hranu. Kao da joj teško pada hraniti se. Možda ima nešto u škrgama..

Ono što sam ja davno gađao jest da ona vjerojatno ima parazite.. jer nije narasla ni cm, dok ostale ribe rastu.

Video male ribice ću vjerojatno postaviti sutra ili tokom današnjeg dana.

Veliki akvarij:

Bio sam u strci pa prije nisam objavio ovaj filmić. Cura je kupila ribice za biljni akvarij pa je na dar dobila ove tabletice te je htijela vidjeti da li su ribe dobro.
Po meni izgledaju super. Kako vama izgledaju? Dali smo im samo jednom tabletice - znamo da nije hrana za njih ali nam je bilo zanimljivo gledati kako će reagirati. Očito da su bile gladne i nadam se da su "fit".

Što se tiče velikog akvarija, cura je posjekla brdo biljaka te sada imamo problema s masivnim razmnožavanjem algi. Isto tako smo kupili co2 bocu te je postavili. Ojačali bi biljke te smanjili količinu algi.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #91 u: Srpanj 03, 2012, 10:58:25 prijepodne »
Citat:
S malom ribicom je završen tretman - i dalje ima problema s plivanjem.

A sa čime ste liječili ribu u kojim dozama na kakav način?
Inače liječenje upale zračnog mjehura je jakooooo težak a često i dugotrajan postupak a ne mogu pomoći baš sve vrste antibiotika...

Inaće i nakon liječenja treba neko vrijeme (ukoliko je liječenje bilo uspješno) da se mehanizam proizvodnje plina u zračni mjehur izbalansira

Citat:
Ono što je sada problem jest što je vratila bijelu dugu trakicu za izmet.

Normalno je da riba nakon liječenja s antibioticima ima bijeli dugi izmet jer je to znak stresa ali i ljuštenja epitelnih stanica crijeva... Moraš uzeti u obzir da je antibiotik poubijao "dobre" crijevne bakterije i da je potrebno neko vrijeme da se one ponovo namnože u optimalan broj. Zato je dobro hranu neko vrijeme namakati u bioaktiv...

Naravno, ako riba dobro jede a nikako ili vrlo slabo napreduje a ako pored toga dobije i končasti izmet tada je to znak zaraženosti parazitima.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #92 u: Srpanj 03, 2012, 13:12:32 poslijepodne »
Sa serinim bactotabsima. Desetak dana. Pod usisan, promjenjena voda, itd. sve standardno nakon korištenja lijekova.

U hranu stavljamo i vitamine i proaktiv (kao što je to bilo rečeno na početku još davnih dana nakon što smo im dali grašak).

Riba jede, i uopće nije napredovala (kada ju uspoređujemo s većom ribom s kojom je bila). Končasti izmet već duže nije imala pa smo zbog toga odbacili parazite, ali ja i dalje sumnjam na iste. Ili to, ili je odlučila ne rasti više zbog uvjeta u kojim je živila u Hrvatskoj. Isto tako, ima problema s mjehurom pa ju to dovodi do stresa. To isto može biti dio jednadžbe.

Ne znam da li ste primjetili da sam prošli puta već pisao o nekoj bijeloj nakupini između tijela i leđne peraje, ali mi se čini da je sada to i naraslo (nisam siguran).

Stražnje peraje su se počele regenerirati (bijela boja se vraća).

Slika nakupine: (ono što nije zaokruženo jest samo izvana na staklu prljavština). Kada bih išao opisati kako to izgleda, rekao bih da je nakupina mliječne boje. Ne miče se te se čini da je zalijepljena na tijelu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #93 u: Srpanj 03, 2012, 14:36:27 poslijepodne »
Da, liječenje sa Serinim Bacto Tabsima u trajanju od 10 dana trebalo je poubijati bakterije uzročnike Bakterijskse upale zaračnog mjehura.

Sluzava mlječno bijela pojava na koži a nakon dugotrajnog liječenja antibioticima bi moglo biti gljivićno oboljenje ili vanjski parazit. S obzirom da se radi o malenoj površini to bi trabala rješiti solna kupka ali tek nakon što se riba malo oporavi.

A kada se bude potpuno oporavila možeš provesti i liječenje sa nekom antiparazitikom.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #94 u: Srpanj 07, 2012, 09:19:38 prijepodne »
Moja je pretpostavka da ona ima crve unutra, pa čak i na škrgama.

Jel' imaš preporuku za nekim dobrim antiparazitikom? Mi imamo Lifeguard (http://uk.tetra.de/tetra/go/7B4FA824079E3BE3B2540904EC663F1D/?seite=5&group_id=470928&group_2_id=12&lang_id=20).

Znam što mislite o lijekovima koji "liječe" široki spektar bolesti, ali smo vidjeli da je ovo efikasno. Ako imate bolju preporuku, napišite.

I ono što malena riba ima nisu gljivice.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #95 u: Srpanj 09, 2012, 09:38:13 prijepodne »
Najbolji je antiparazitik a koji rješava i škržne i kožne parazite: Sera Tremazol u kombinaciji sa nejodiranom soli (Sera Ectopur).

Pozdrav i sretno.

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #96 u: Srpanj 22, 2012, 11:40:35 prijepodne »
Ovako.. ne znam kako se ponašaju ribe i izmet ako crvi postoje, ali je odmah nakon početka tretmana izbacila najtežu kakicu ikada (bila je mliječno-bijela/bijela). Tako da vjerujem da je ima(la) crve.

Sutra je drugi dan ubacivanja lijeka ali mi se čini da joj to neće previše pomoći. I dalje ima problema s mjehurom te se u jednom trenutku okreće na leđa, a u drugom je teška kao kamen i leži na trbuhu.

Meni je ovo žalosno gledati, a kada ubrojim da su zlatne ribice društvene ribe, došao sam do zaključka da ću je uspavati ako joj se stanje ne popravi unutar četiri dana. Počela si je regenerirati peraje, ali zbog problema s mjehurom, ribicu ne možemo vratiti u veći akvarij iz više razloga: * ako bude teška kao kamen, trebat će uložiti preveliki napor da dođe do površine i pokuša balansirati mjehur, * ako to i napravi, vjerojatno će pretjerati te će se okrenuti na leđa, kada se okrene na leđa sve zlatne ribice će ju gurkati s glavom (dvije narančasto-bijele su "brutalne" pošto ju stvarno guraju kroz cijeli akvarij).

Pa eto.. što mislite? Uspavati je jedino dobro rješenje?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #97 u: Kolovoz 10, 2012, 11:18:08 prijepodne »
Kako je riba?

Offline Akviziter

• Punopravni član
« Odgovori #98 u: Kolovoz 13, 2012, 12:59:58 poslijepodne »
Uspavana i  :-X  .. najveća katastrofa kaj sam ikada trebao napravit.

Nema tu više što. Jadna je sama bila, cijelo vrijeme leži ispod pumpe jer joj je zrak dizao guzicu. Činilo nam se da više nije uživala i da to više nije bio život. Nije imalo smisla vraćati je u veliki akvarij jer ona bijela mrlja nije odlazila a isto tako nije imala stabilnost, što znači da bi u većem akvariju imala još više problema. Itd. Naravno nisam htio riskirati s njenim povratkom u veći akvarij.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 13, 2012, 13:14:05 poslijepodne od Akviziter »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #99 u: Kolovoz 13, 2012, 13:22:57 poslijepodne »
Žao mi je ribe ali vjerujem da ste joj tako barem pomogli da se jadnica više ne muči.

Pozdrav i sretno sa ostalim ribama.