Ovako, nije da sam neka iskusnjara u akvaristici, ali čitajući razne postove sakupio sam neke informacije koje bi ti mogle koristiti. Ja bi ti savjetovao slijedeće:
- kupi EasyLife FFM (Fluid Filter Medium) - ulij duplu dozu od propisanog (uklanja iz vode štetne tvari plus što veže plutajuće nečistoće što filter pokupi) ide ti 10ml/30l vode, znači 17 ml. Ako ti je od zadnje izmjene vode prošlo više od 5 dana onda pripremi 30% vode s propisanom dozom FFM-a, pričekaj minimalno 6 sati, promijeni vodu pa onda ulij ostatak duple doze direktno u akvarij.
- kupi EasyLife EasyStart - kulturu živih bakterija koje se normalno stvaraju u filteru, a razgrađuju amonijak. Ide ti 10ml/50l, ulij direktno na spužvu filtera.
- obavezno usisavati podlogu i to tako da zvono što si napravila uguraš u šljunak, a ne da samo tapkaš po površini.
- ovo ponavljati svaki put kod mijenjanja vode uz slijedeće doze prema propisima dok se ne popravi stanje.
- izbaci plastiku van i ubaci prave biljke jer se one hrane mnogim spojevima koji smetaju ribama. vVdim da su ti već pisali o vrstama koje su jednostavne za održavanje.
- spužvu iz filtera pereš kada vidiš da ti se protok smanjio, a ne svakih sedam dana. Meni se primjerice čepi svakih sedam dana te ju perem, ali obavezno onda ulijem i bakterije na spužvu.
Nikako mijenjati cijelu vodu i sve ispirati jer ti od korisnih bakterija neće ostati ništa, a onda ti je to za đabe. Greška je i zamjeniti spužvu iz filtera bez dodavanja kulture bakterija jer novoj spužvi treba minimalno dva tjedan da se u njoj stvori kolonija bakterija koja razgrađuje amonijak. Inače kod povišene razine nitrita ti je dozvoljeno prema uputama proizvođača bakterije (Easy start) dozvoljeno dodavati svaki dan. Meni je voda kristalno čista, testovi pokazuju dan nakon izmjene vode i neposredno prije izmjene iste koncentracije (razmak 7 dana), sve ok, pa pretpostavljam da radim sve dobro.
Ako sam u krivu neka me netko iskusniji ispravi. Učimo dok smo živi!

Nadam se da sam ti bar nešto pomogao.