Srpanj 30, 2025, 18:14:51 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mutna voda  (Posjeta: 3888 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tanjazd

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: zadar
Mutna voda
« u: Lipanj 25, 2012, 10:19:08 prijepodne »
Pozdrav

Evo i mene sa pitanjima u pomoć  :) . Imam akvarij od veljače ove godine od prilike, 50l, i najprije smo počeli sa gupyjima, moli i dva čistača onda je to sve nažalost krepalo pa smo uzeli samo gupije i tako je sad sve ostalo, samo gupyji ali krcato ih je iamam osjećaj svaki dan novih članova u akvariju.
Ali nije u tome problem imam problem od samog početka nemam savršeno čistu i bistru vodu. Inače imam običaj vikendom mijenjati vodu. Dan prije ili ujtro ulijem vodu u kantu stavim aqua safe i naveče mjenjam. I sad prošli tjedan prije čišćenja voda je bila donekle ok ajmo rći nekih 70% bistra i providna, kad sam mjenjala vodu naveče normalno(valjda) da odma bude malo mutna i očekujem ujutro da će to biti super jer nije bila puno šporka a izvukla sam više vode nego inače do sad, nekih 20l. Kad sam se digla ujutro razočaranje teško. Još sam i stavila novu spužvu u filter. Voda smeđa i smrdi po ustajalosti...katastrofa. Ja stvarno neznam kako da dovedem vodu u red i što da radim.

Inače u akvariju imam 5 umjetnih biljki 1 dvorac i 3-4 kamena veličine jajeta od prilike i na dnu oni kamenčići koje sam kupila u zoo hobbyu. Stim kad svaki vikend mjenjam vodu sve te biljke dvorac i kamenje izvadim vani operem sa vodom koju izvučem a dno usisam tapkanjem po dnu koliko se da. Filter neznam koje je marke, ali u sebi imam spužvu koju su mi rekli da promjenim kad vidim da slabije vrti vodu. I tu spužvu isto vadim svaki tjedan iperem je sa tom istom izvučenom vodom.

Ja sam došla na ideju neznam koliko je pametna ali toliko sam očajna, izvadila bi gupije u neku teglu od 5litara ulila im u nju vodu iz akvarija, iz akvarija sve povadila van i dobro oprala(sad me samo zanima da li da perem sa vodom iz akvarija ili pod špinom) vratila nazad sve u akvarij i ulila 45litara čiste vode i 5 litara ove. Da li bi to bilo izvedivo i da li bi mi to pomoglo da napokon imam čistu vodu

Od samog početka mučim tu muku neznam više što radim krivo...pomagajte PLIZZZZ

Imam 10 većih gupija i od prilike 30-40malih i to tako da su tih 30-40 u 3-4 veličine. okotili su se u u 3-4 navrata pa su mališani ali ima manjih i većih

Hvala vam puno unaprid

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Mutna voda
« Odgovori #1 u: Lipanj 25, 2012, 10:48:21 prijepodne »
mali akvarij, puno previse riba, vjerojatno premali filter, nemas nikakavog pravog bilja unutra koje bi pomoglo filtraciji nego samo ove umjetne stvarcice. To sve makni van jer nemas koristi od toga. I podijeli te ribice nekome. Kad imas gupije onda uvijek imas viska ribica.  ;)

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #2 u: Lipanj 25, 2012, 11:11:59 prijepodne »
Ne znam koji filter imaš no...U početku je bilo normalno da nisi imala potpuno bistru vodu jer je zamućenje neizostavni dio cikliranja akvarija za koji mislim da nisi odradila. Vjerojatno si i ribe odmah stavila. Pročitaj vodič za početnike s Naslovnice i usporedi sa svojim postupcima. Ovo sada  -?  mislim da dobro ne usisavaš dno...nisi napisala čime i kako to radiš no još nikad nisam čila da se dno tapka???? Voda sada ti je vjerojatno mutna zbog viška smeća na dnu a isto tako mislim da spužvu koju imaš prečesto čistiš i nemaš dovoljno dobrih bakterija koje bi razgradile štetne spojeve u vodi. I još ako si stavila potpuno novu spužvu si zapravo maknula i ono malo dobrih bakterijica koje si i imala. I tako ukrug. Nabavi u nekom dućanu dobre bakterija za start akvarija,bilo Sera, Easy Life ili sl i stavljaj u vodu po uputama. Voda ti zbog svega toga i smrdi a mogućnost je i da ti ribice obole. I smanji broj riba u akvariju. Previše riba, loša filtracija i smeće u akvariju ne mogu rezultirati dobro.
Clara pacta, boni amici.

Offline tanjazd

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Lipanj 25, 2012, 12:57:45 poslijepodne »
2 tjedna sam ciklirala akvarij pa sam ubacila ribice. Imam usisavač kojeg sam sama improvizirala tako da sam uskoj plastičnoj boci izrizala dno i na dio di ide čep stavila dugu gumu. U zoo shopu su mi rekli da kad usisavam da moram tapkati sa usisavačem po dnu a ne samo po površini usisavati.

recite mi koliko mi je pametno to da izvadim ribice i nekih 5 litara vode a ostalo da ulijem sve novu vodu.

Imama  Filter start bakterij, oću njega kapnuti odma?

Filter kad perem i spužvu iz filtere perem sa vodom koju usisam ne sa vodom iz špine, ali perem svaki tjedan jer kad ga otvorim to unutra bude tako šporko, ili da se ne obazirem na šprkicu već na to kako on radi kad smanji jačinu rada da onda perem?

Offline tanjazd

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Lipanj 25, 2012, 13:00:43 poslijepodne »
ne piše mi na bakterijama kako se stavljaju jel zna netko od vas? I koliko mi je dovoljno ribica tj gupya da konstantno imam na 50 litara.

Nisam virovala kad su mi rekli da oni kad se počnu kotiti da je to za koji misec krcat akvari... genijalni su :) nisam virovala ali sam se dobrano uvjerila

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #5 u: Lipanj 25, 2012, 13:59:58 poslijepodne »
Mislim da bi jedan vanjski filter riješio sve tvoje probleme. Ali i žive biljke obavezno!

Offline Nana dj

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: ĐAKOVO-UMAG
    • Aquasvijet
« Odgovori #6 u: Lipanj 25, 2012, 14:20:20 poslijepodne »
Ja nekako sumnjam na plutajuću zelenu algu ..hm
Voda izgleda žuto -zeleno-smeđe i mutna ...
ako je tako onda je do rasvjete ,zamračiti lampu mjestimice folijom
ali nikako na krajevima jer je tamo najtoplija..
Svojevrsno mi se to pojavilo i to kad sam tek oformila aq .
Mjenjanje vode je ustvari samo pogoršavalo stvar...
Smanjila sam jačinu svjetla folijom i za par dana problem je isčeznuo kao rukom odnesen
a patila sam se dobrih 2-3 mj  :roll:

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #7 u: Lipanj 25, 2012, 14:37:47 poslijepodne »
Voda ti može biti mutna i ako previše hraniš ribe. Vidim da nemaš više ni čistače pa ti sva hrana koja potone i ostane višak. Stavi koju fotku da vidimo. Ja nemam vanjski filter, u svojem manjem imam već skoro godinu dana Kameleon 280, samo spužva i nisam imala problema nikakvih. Možda imaš i dosta smeđe alge po kamenčićima pa ti sve žutije izgleda a za to ti opet treba čistač-ancistrus ili puž jabučar. I za početak nabavi plutajuće bilje, tipa vodene kuge ili rogolista, oni brzo rastu i vuku dosta toga iz vode.Neka me ispravi netko iskusniji ako griješim. I definitivno vadi umjetnjavu van. A vodu nikako ne mijenjati svu, bit će još gore.
Clara pacta, boni amici.

Offline tanjazd

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Lipanj 25, 2012, 20:17:34 poslijepodne »
Imam čistače zaboravila sam napomenuti da su oni ostali živi imam dva čistača. Čitala sam da za živo bilje moram imati posedno dno tj nešto ispod kamenčića a ja to nemam i da li će mi to plutajuće bilje rasti bez tih dodataka.
Recite mi da li ikoje bilje može rasti na samim kamenčićima sitnim, ako može koje da odma kupim i izbacim ovo umjetno. A sad za prvu ruku probat ću zatamniti lampu malo sa folijom da vidimo jel do rasvjete. Što bi onda tribala raditi ako ustanovim da je do rasvjete da stoji stalno zatamnjena ili je zatamnjivati po potrebi

Offline Denis M

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #9 u: Lipanj 25, 2012, 21:24:45 poslijepodne »
ima popriličan broj biljaka kojima netreba hranjiva podloga jedan od njih je anubias,mogu reći da ja u jednom akvariju nemam hranjivu podlogu ili ti zemlju pa bilje sam zabio u kamenčiće i raste sasvim normalno ne tako dobro kao sa hranjivom podlogom ali raste.Akvarijsko bilje skoro sve uzima hranu kroz gornji dio biljke a ne kao vanjsko koje crpi hranu iz zemlje tj preko korjena,akvarijskim biljkama korijen najviše služi da bi se negdje primilo da nebi isplutalo.Tako da nabavi neko bilje i slobodno ga zabodi u kamenčiće večina tog bilja će rasti.

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #10 u: Lipanj 25, 2012, 21:29:41 poslijepodne »
Kolegica ti je spomenula idealne biljke za akvarij bez hranjive podloge i gupije.Vodena kuga - Egeria densa, rogolist - Ceratophyllum demersum, samo ih baciš u akvarij da plivaju, a možeš ih i usidriti.Prodaju ljudi tu u oglasniku na metre, jeftino.Možeš i zavezati za kakav kamen ili panj i bilo koju vrstu Anubiasa ili Microsoruma, netreba hranjive podloge isto, znaju malo više koštati jer su spororastuče biljke.Možeš ubaciti i koju kuglu - Cladophora aegagropila, ili bilo koju vrstu mahovine, razne plutajuče biljke...uglavnom bilja cijela hrpa, a netreba im nikakva hranjiva podloga.Plastično bilje je bljak. :dead:

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #11 u: Lipanj 25, 2012, 21:38:07 poslijepodne »
Tako je. I mahovina također koju možeš privezati za kamen ili drvo. Ja u svojim akvarijima isto nemam hranjivu podlogu nego samo šljunak. Kupila sam JBL glinene kuglice koje stavim ispod biljke u šljunak. A biljku prije nego što zapiknem lagano zavežem za plosnatiji kamenčić odrezanim djelićem najlonke pa mi ne može isplutati na površinu. Limun mi raste kao blesav. Znači, imam limun, mahovinu, anubijas na kamenju, rogolist i cryptocorinu wenditii green (mislim da se zove). Čak i kripta uspijeva bez da je ijedan list izgubila.   A nisi napisala koliko ti je jaka rasvjeta....
Clara pacta, boni amici.

Offline tanjazd

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Lipanj 25, 2012, 21:46:50 poslijepodne »
Na lampi piše F14W jel to to -?

Offline DadoB

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #13 u: Lipanj 25, 2012, 21:59:20 poslijepodne »
Ovako, nije da sam neka iskusnjara u akvaristici, ali čitajući razne postove sakupio sam neke informacije koje bi ti mogle koristiti. Ja bi ti savjetovao slijedeće:
- kupi EasyLife FFM (Fluid Filter Medium) - ulij duplu dozu od propisanog (uklanja iz vode štetne tvari plus što veže plutajuće nečistoće što filter pokupi) ide ti 10ml/30l vode, znači 17 ml. Ako ti je od zadnje izmjene vode prošlo više od 5 dana onda pripremi 30% vode s propisanom dozom FFM-a, pričekaj minimalno 6 sati, promijeni vodu pa onda ulij ostatak duple doze direktno u akvarij.
- kupi EasyLife EasyStart - kulturu živih bakterija koje se normalno stvaraju u filteru, a razgrađuju amonijak. Ide ti 10ml/50l, ulij direktno na spužvu filtera.
- obavezno usisavati podlogu i to tako da zvono što si napravila uguraš u šljunak, a ne da samo tapkaš po površini.
- ovo ponavljati svaki put kod mijenjanja vode uz slijedeće doze prema propisima dok se ne popravi stanje.
- izbaci plastiku van i ubaci prave biljke jer se one hrane mnogim spojevima koji smetaju ribama. vVdim da su ti već pisali o vrstama koje su jednostavne za održavanje.
- spužvu iz filtera pereš kada vidiš da ti se protok smanjio, a ne svakih sedam dana. Meni se primjerice čepi svakih sedam dana te ju perem, ali obavezno onda ulijem i bakterije na spužvu.

Nikako mijenjati cijelu vodu i sve ispirati jer ti od korisnih bakterija neće ostati ništa, a onda ti je to za đabe. Greška je i zamjeniti spužvu iz filtera bez dodavanja kulture bakterija jer novoj spužvi treba minimalno dva tjedan da se u njoj stvori kolonija bakterija koja razgrađuje amonijak. Inače kod povišene razine nitrita ti je dozvoljeno prema uputama proizvođača bakterije (Easy start) dozvoljeno dodavati svaki dan. Meni je voda kristalno čista, testovi pokazuju dan nakon izmjene vode i neposredno prije izmjene iste koncentracije (razmak 7 dana), sve ok, pa pretpostavljam da radim sve dobro.
Ako sam u krivu neka me netko iskusniji ispravi. Učimo dok smo živi!  ;)

Nadam se da sam ti bar nešto pomogao.

Offline jajokc

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • Radi ono što voliš i nikada nečeš morati raditi
« Odgovori #14 u: Lipanj 25, 2012, 22:01:56 poslijepodne »
Daj stavi neku sliku
Daniel Jajetic
098/170/20/10

Offline ovcica

• Punopravni član
  • Panta rei. Carpe diem.
« Odgovori #15 u: Lipanj 25, 2012, 22:26:09 poslijepodne »
Da, fotkaj. I koja je žarulja, štedna, neonka.... teško ti je ovako objašnjavati.
Clara pacta, boni amici.

Offline tanjazd

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Lipanj 25, 2012, 22:40:10 poslijepodne »
neonka...jesam fokala sam ali neće mi ih ubaci..idem probati jednu po jednu

Offline tanjazd

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Lipanj 25, 2012, 22:55:19 poslijepodne »
nema šanse neće je ubaci nikako, neznam zašto? Na aparatu snizim pixle skros slikam bez pixela sa VGA više mi da je vrsta slike jpeg a veličina 2.01MB ali neće

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #18 u: Lipanj 25, 2012, 23:01:18 poslijepodne »
otvori ju u nekom programu za slike i smanji veličinu i kvalitetu slike na max 270 KB

Offline jajokc

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • Radi ono što voliš i nikada nečeš morati raditi
« Odgovori #19 u: Lipanj 25, 2012, 23:25:49 poslijepodne »
Mozes probat u Irfanwiew-u,odes promijeni velicinu/resample i stavi neku manju velicinu te odes spremi originalna mapa i onda mozes uplodat!
Daniel Jajetic
098/170/20/10

Offline tanjazd

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Lipanj 26, 2012, 09:52:11 prijepodne »
joj hehehe vi mi slite da sam ja toliki informatičar hehehe....probat ću ali ništa ne obećavam