Kolovoz 04, 2025, 17:22:30 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pozdrav  (Posjeta: 1919 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Che

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pozdrav
« u: Svibanj 24, 2012, 00:44:54 prijepodne »
Imam problem, naime zena mi je kupila akvarijum devojka koja radi tamo nam je rekla da je potrebno da ostane jedan dan sama voda sa pumpom za vazduh pa tek posle da ubacim ribice, tako sam i uradio. Zapremina akvarijuma je 15l unutra smo poredjali kamencice, jedan kamen i ima pumpu za vazduh atman at-301. koju sam stavio malo ispod sredine sa leve stranice i ide malo jaci vazduh kroz vodu.
U vodi imam
4 neonkice
3 kraljevske neonkice - jedna je uginula i sada ima 3
2 skalara
1 sijamskog borca
1 cistaca
1 muljara ( koji je nestao) ne znam kako...
4 platike
i jos 2 ribice za koje ne znam ime tacno.

Problem je sto platike, skalari i te 2 za koje ne znam ime su uvek na povrsini ostale plivaju dole... Pa sam se malo uplasio jer ne znam u cemu je problem. Kasno sam procitao da akvarijum treba da cirklira 2 nedelje i vise pa tek onda ribice, procitao sam ako se taj problem javi da izbacim pola vode i da ubacim destilovanu one su i dalje gore, plasim se da ne uginu....

Molim za pomoc.

Pozdrav

Offline Dini

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
Odg: Pozdrav
« Odgovori #1 u: Svibanj 24, 2012, 02:09:05 prijepodne »
Nisam neki iskusan akvarist ali reci cu ti šta znam.

Za početak, ne znam kako ti sve te ribice uopće stanu unutra.
U tih 15 litara možeš imati samo tog jednog borca, a ostalo sve van. Eventualno mu možeš ostaviti čistaća ako je malen pa ga das nekome kad naraste ili zamjenis za novog malenog.

Sutra ujutro odmah odi vrati te ribe u petshop, za sve njih ti treba preko 100 litara, s time su te kombinacije užas!
Ribe ce ti ubrzo uginuti, tako da sutra ih odmah vrati ako ih želiš spasiti.

Mislim da ide 2 i pol litre vode po centimetru ribe ( neka me netko ispravi ako sam u krivu ali to je tu negdje ) pa ti sada računaj koliko ti treba vode.

I ne znam di je pamet toj ženskoj koja tako prodaje ribe..

Offline aquapero

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
    • Aparments
« Odgovori #2 u: Svibanj 24, 2012, 02:17:27 prijepodne »
cek stvarno toliko ribica stane u taj maleni akvarij.. ucini kako ti je kolega rekao ili jednostavno kupi/napravi veci aq..

Offline Che

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Svibanj 24, 2012, 02:30:27 prijepodne »
Dimenzije akvarijuma su 35x25x22 ali ga nisam prepunio... Na pumpi mi je malo veci mlaz koji izlazi iz nje, da li to moze da bude problem, ili jednostavno sto nisam ciklirao dovoljno A
Q. Pa poludeo sam, to mi je bio poklon a sto je najjace taj petshop je udaljen od mene 70km. Umrli su mi sada svi razbori.

Ima li neka druga alternativa? Konkretno sta da uradim ako bas mora vracanje kod njih vraticu, ako postoji neko drugo resenje recite?

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 24, 2012, 03:06:43 prijepodne »
To je jako maleni akvarij za sve njih. Ovako napravi za početak odvoji sada borca u neku teglu od par litara i njemu posebno mjenjaj vodu svakih 2 dana..i to samo dio vode..oko 50%, on bi trebao preživjeti. I onda ga samog ostavis u ovom akvariju, to mu je taman.

Od ostalih riba neonke ce sigurno krepati jer su jako osjetljive.

A alternativa bi ti bila da ih sada sve stavis u neku punoooo vecu posudu i sutra ili po veci akvarij ili ih vratiti.

I ta pumpa ti ne može trenutno puno pomoci jer je njih jako jako puno za tu litražu

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Svibanj 24, 2012, 10:07:16 prijepodne »
drugi puta malo citaj vise literature pogotovo zato sto si pocetnik i ne vjeruj trgovcima oni samo prodaju kuc ljubimce
zao mi samo tih ribica da sam na tvom mjestu to bih sve vratio ili dao nekom ako ima veci kavarij da ti stavi kod sebe dok ne napravis sljedece

1.za pocetak to ti je jako mali akvarij,
2.voda ti u tom akvariju nije isciklirana pogledaj o tome vise imas na forumu koliko hoces(dobre bakterije i slic)
3.upitna kvaliteta vode ,voda treba odstojati da izade klor ili koristi aquantan

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #6 u: Svibanj 24, 2012, 10:55:31 prijepodne »
Neznam kako kod vas, ali kod nas se kupljenje ribe ne mogu vratiti nazad u shop.

Preboli to, nauci lekciju, ako sto prezivi, pobrini se za to, nista drugo ni ne mozes.

Ribe i opcenito zivotinje nisu klikeri pa da se kupuje na lopate, a u trgovini ionako nikoga nije briga, njima je cilj rjesiti se,  s zeljom da to tebi krepa pa za koji dan dodjes po novu turu, i tako dok se ne naucis pameti. I nije tu kriv onaj koji prodaje, vec onaj koji ide kupovati a nema osnovno znanje o tome sto kupuje.

da bi sve to drzao, bez ulazenja u to dali bi tu kombinaciju riba trebao drzati zajedno, treba ti barem 20 puta veci akvarij nego sto si dobio. 15 litara nije akvarij, to je posuda s vodom, i jako mali broj riba moze zivjeti u tako malo prostora. Beta je jedna koja moze, i to je akvarij taman za nju.

Zalosno je samo, za sve te novce koji su dani za ribe koje ce ionako najvjerovatnije uginuti, mogli su ti kupiti posten akvarij.....

Offline Dini

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 24, 2012, 12:40:39 poslijepodne »

Zalosno je samo, za sve te novce koji su dani za ribe koje ce ionako najvjerovatnije uginuti, mogli su ti kupiti posten akvarij.....

Bas sam jucer razmišljao o tome. Svaka od tih riba je prosječno 20 kn, neke skuplje, neke jeftnije.. A on ih je stavio 20 komada, i još tu pumpu niškoristi, za to je mogao kupiti akvarij od 54 litre sa svom opremom.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 24, 2012, 13:21:06 poslijepodne »
Za te pare je mogao kupiti 100 litara akvarij bez razmisljanja ili ga naruciti kod staklara. Ali dobro, sto se moze...svaka skola kosta na ovaj ili na onaj nacin.

Offline Che

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Svibanj 24, 2012, 23:16:52 poslijepodne »
Hvala vam drugari na informacijama, vratio sam u shop ribice i bacio sam se na pravljenje velikog aq.

U pravu ste, dao sam 50e za sve do sada, za to sam mogao da napravim aq od 100l bez problema sa svom opremom. Imam vremena, malo manje para ali nakupice se :)

Postacu i ja deo ponosnih likova koji imaju lepe ribice i dobar aq.

Pozdrav :)

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #10 u: Svibanj 25, 2012, 09:07:32 prijepodne »
ma dovoljan ti je i manji al da napravis sve napocetku da ti ribice ne uginu
Cikliranje  akvarija http://www.akvarijske-ribe.com/tekst.php?ID=49

i samo pitaj nisam ni ja na pocetku nista znao
a sto se tice para nitko ih nema

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Svibanj 25, 2012, 09:45:31 prijepodne »
Također pročitaj i nauči na pamet naš Priručnik za početnike: http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Offline aquapero

• Punopravni član
  • **
    • Aparments
« Odgovori #12 u: Svibanj 25, 2012, 18:02:54 poslijepodne »

i samo pitaj nisam ni ja na pocetku nista znao
a sto se tice para nitko ih nema
Pa u redu je da se pita i sve,ali cikliranje je osnovni i glavni proces za dobar akvarij tako da neznam ko se je upustio u akvaristiku a da za to nije znao ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 25, 2012, 20:38:51 poslijepodne »
Pa u redu je da se pita i sve,ali cikliranje je osnovni i glavni proces za dobar akvarij tako da neznam ko se je upustio u akvaristiku a da za to nije znao ;)

Ovaj...ja nisam znao. Nisam imao pojma sto je cikliranje. Ni danas neznam bas tocno.  ;) :D

Offline aquapero

• Punopravni član
  • **
    • Aparments
« Odgovori #14 u: Svibanj 26, 2012, 00:27:06 prijepodne »
Kolega ucimo se dok smo zivi. ;)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član