Kolovoz 02, 2025, 13:59:56 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Molim malo pažnje :)  (Posjeta: 2362 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ninicka

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 43
Molim malo pažnje :)
« u: Svibanj 16, 2012, 21:31:11 poslijepodne »
 Evo, dragi moji akvaristi da i ja započnem sa pitanjima  :)

Kupila sam si akvarij od 150 l i stavila ga u funkciju. Već ima i dosta stanovnika, ali ono što mi nedostaje je bilje. Imam 5 vrsta bilja ali mi akvarij djeluje prazan. Mislila sam da će to bilje brže rasti. Akvatij je Atman. Osvjetljenje je originalno 2 x 25w super light i 1 od 20w tri-fower light. Filter materijal mi je takođe u poklopcu tako da se rasvjeta nalazi u srednjem dijelu. Nadam se da dovoljno osvjetljava pozadinu? Nemam co2 i neću ga u skorije vrijeme nabavljati. Molim vas da mi predložite bilje kojim bi popunila stražnji dio akvarija, a kojem bi odgovarali uvjeti koje im nudim. I molim akvariste iz Pule da mi kažu gdje oni kupuju bilje i ribice.
Drugi problem mi je dosta smeđe alge po staklu od akvarija. Negdje sam pročitala da će sama nestati kad nešto (zaboravila sam što) nestane u akvariju??? I da je to točno voljela bi znati ako se nekako to može ubrzati jer mi akvatij ne izgleda najljepše sa tim smeđim đubretom.
Imam ja još more pitanja ali za sad ću tu stati. Da vas u startu ne udavim :)
Lijepi pozdrav  :nerd:

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
Odg: Molim malo pažnje :)
« Odgovori #1 u: Svibanj 16, 2012, 21:35:46 poslijepodne »
Bilje za straznji plan , pa imas u oglasima uvijek nesto , evo ja prodajem sve ovo tebi za 80kn
Klick ---> https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=73869.0

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Svibanj 16, 2012, 22:32:23 poslijepodne »
Rasvjeta ti je ok, iako kutija od filtera malo smeta, odnosno zadnji kraj je slabije osvjetljen.

ja sam to rijesio tako da sam izbacio jednu tu lampu od 8000k i umjesto nje stavio powerglo od 25w, a kasnije sve raskopao i presao na t5 rasvjetu. 2x24 i 1x35w, 35w je u sredini, po jedna 24w naprijed i nazad. I puno jace je svjetlo, odnosno toliko jace, da ovu zadnju (kraj kutije filtera) niti ne palim, prejako je.

Za zadnji dio, po meni valisneria gigantea, sjeda u coskove odlicno, plus, sakriva ti i onaj glomazni powerhead od filtera. Alternativa ili pojacanje valisneriji je amazon sword ili nesto od onih velikih kripti. Od ostalog bilja, ma moze manje vise sve s tom rasvjetom.

Imam slican atmanov akvarij, ali bez brige, cak i ta njegova rasvjeta ti je skroz dovoljna, posebice ako cijeli taj zadnji dio pokrijes s valisneriom ili visokim cryptama, eventualno nekom kugom ili rogolistom kojeg ces pustati skroz do vrha vode da raste.

Evo nadjoh sliku, sa original osvjetljenjem, staaaara postavka akvarija, u tom momentu je bio jako frizak, kasnije se to sve jos vise razraslo.

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #3 u: Svibanj 16, 2012, 22:53:42 poslijepodne »
Dolaziš šta do Rijeke?  Ja ti imam punu kantu od 10l biljaka koje ću bacit ako mi se netko ne javi na oglas, samo me nemoj žicat da šaljem poštom i busevima... Ako ti treba...

Offline Ninicka

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Svibanj 17, 2012, 17:15:24 poslijepodne »
Rasvjeta ti je ok, iako kutija od filtera malo smeta, odnosno zadnji kraj je slabije osvjetljen.

ja sam to rijesio tako da sam izbacio jednu tu lampu od 8000k i umjesto nje stavio powerglo od 25w, a kasnije sve raskopao i presao na t5 rasvjetu. 2x24 i 1x35w, 35w je u sredini, po jedna 24w naprijed i nazad. I puno jace je svjetlo, odnosno toliko jace, da ovu zadnju (kraj kutije filtera) niti ne palim, prejako je.

Za zadnji dio, po meni valisneria gigantea, sjeda u coskove odlicno, plus, sakriva ti i onaj glomazni powerhead od filtera. Alternativa ili pojacanje valisneriji je amazon sword ili nesto od onih velikih kripti. Od ostalog bilja, ma moze manje vise sve s tom rasvjetom.

Imam slican atmanov akvarij, ali bez brige, cak i ta njegova rasvjeta ti je skroz dovoljna, posebice ako cijeli taj zadnji dio pokrijes s valisneriom ili visokim cryptama, eventualno nekom kugom ili rogolistom kojeg ces pustati skroz do vrha vode da raste.

Damir, hvala na savjetu. Htjela bi te pitati, budući da imaš Atman akvarij, koji materijal koristiš kao filter. Ja sam dobila keramičke valjčiće koje mi je prodavač savjetovao da ne koristim jer su porozni pa bi mi se vidjele čestice u vodi. A čitam da je biološka filtracija među važnijim pa sam malo zbunjena?????
Evo nadjoh sliku, sa original osvjetljenjem, staaaara postavka akvarija, u tom momentu je bio jako frizak, kasnije se to sve jos vise razraslo.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 17, 2012, 17:53:31 poslijepodne »
Glupost. A na birou je toliko ljudi koji bi i mrtvacu prodali suncane, a k tome se jos i kuze u akvaristiku.  :down: :down: :down: :down: :down:

Ja koristim keramiku, dio je onaj original sto dodje s njim, i jos jedno 2 kile sam uzeo kineske, najjeftinije. Uz to, ima i carapa napunjena lavom, te naravno spuzva, par komada, sto debljih, sto tanjih. i naravno, onaj "filc" sto dodje s filterom, jer mi se pokazao kao odlican za zaustavljanje krupnijeg smeca, a ne stopa se, i kad je najprljaviji, voda normalno prolazi kroz njega (to su one dvije onako kao tkanine).

Cak mozes i na onom trecem dijelu, unutar kucista filtera, gje je rupa za povrat staviti jos spuzve, vrecicu keramike i slicnog, samo, onda kombiniraj onaj jedan nastavak (kratki, mutna plastika) s nutarnje strane, da podignes malo nivo vode, ne puno, tako da ti voda prolazi i kroz taj odjeljak. Budi oprezna, ne previsoko, da se voda nebi preljevala iz posuda, jer nece imati nikakvog efekta, voda se odozgor mora kroz posude cijediti do donjeg dijela filtera, i onda ici nazad u akvarij.

Mozda i neces uspjeti toliko filter materijala ugurati, mislim da su kod tebe posude krace i plice nesto, ali u jednu ti svakako stanu 2 paketa keramike i tkanika, u drugoj kombiniraj spuzvu, tanji sloj, tanji sloj keramike i tanji sloj lave (ako zelis), a u onaj zadnji dio samo stavi komad deblje spuzve, tako da pokriva od posuda do rupe, i nemas brige. Filtracija je odlicna, bez zamjerke.

Offline Ninicka

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Svibanj 17, 2012, 18:58:25 poslijepodne »
A keramiku ne držiš u nekim najlonkama ili sl?
Meni je trenutno u kutijama taj filc, ugljen i 2 plave spužve od juwela. Spužve su mi prepolovljene (po dužini) i poredane jedne do druge. Inače imam 2 pravokutna prostora za filtermaterijal veličine 2 velike juwelove spuzve (kad ih staviš jednu do druge).
Onda ću ja napraviti ovako:
- posložim filc
- na njega rasporedim keramiku
- na to stavim već postojeće spužve????
Hoće li mi tako biti ok ili da ubacim još što?
Samo mi reci da keramiku stavljam u nešto ili samo posložim. Kako mi je taj lik rekao da će mi biti čestice u akvariju nisam je stavila ali u zadnje vrijeme razmišljam da sašijem neke vrečice za filter materijal. Ugljen sam stavljala u najlonke ali ga onda ne mogu lijepo rasporediti po kutiji pa sam ga izvadila i stavila bez ičega.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #7 u: Svibanj 17, 2012, 19:16:29 poslijepodne »
Ugljen ti ne treba,ispuni i taj prostor sa filter materijalom
http://www.aquashop.hr/Product-Biom-filter-spu%C5%BEva-PPI-10_8798.aspx?gid=426
Ova srednja gustoca je najbolja
Cijeli filter mozes samo staviti tu spuzvu,i cistis uvijek onu prvu koja se najvise zaprlja,i mijenjas ih mjesta tipa ovako
Zamisli da imas 3 spuzve u filteru po redu;1,2,3
prva ti je ona na ulazu u filter i nakon nekog vremena ce biti najprljavija,kod ciscenja filtera nju operes u akvarijskoj vodi dobro,i stavis je na mjesto broja 3,i sada ce spuzve biti slozene ovako 2,3,1
I slijedeci put onda peres dvojku koja je sad na prvom mjestu i opet je stavljas na kraj,i tako stalno
U filteru ces uvijek imati veliki broj dobri bakterija i ciscenjem jedna spuzve ces ukloniti ogromnu kolicinu smeca a neces poremetiti ravnotezu akvarija

Preporucam tu srednju gustocu,jer kroz 3 sloja nista nece sigurno proci van,a nece se ni brzo zastopati kao kod najfinije spuzve

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 17, 2012, 20:31:34 poslijepodne »
Tlii> u pravu si  ti, ali ovaj filter je malo drugaciji, radi se o onom wet-dry sistemu (valjda se tako zove), dakle redosljed slaganja po kosarama je totalno nebitan, voda ne prolazi prvo kroz jednu, pa drugu, pa trecu (kao kod vanjskih fitlera recimo) vec istovremeno kroz sve, jer odozgor pada po kosarama, svim kosarama istovremeno.

Dakle, a vjeruj mi da sam probao sve moguce kombinacije, redosljed slaganja je nebitan, po kosarama mislim. Unutar svake kosare isto tako, jer ako kao najgornji sloj, na koji prvo voda dolazi stavis filc, on ce ti zadrzavati mehanicke necistoce, ovo dalje je svejedno dali je spuzva pa keramika, keramika pa spuzva, ili kombinacija.

Keramika mi je u onim vrecicama u kojima je kupis. Kao vreca za krompir, dakle, ama bas nista ona u sebi ne zadrzava, a keramiku kad je izvadis iz kutije, samo dobro operi i nista ti nece ispustati u vodu. Ako se ne varam, uz filter dodje glatka keramika? Nju kombiniraj sa ovom poroznijom i nemas brige.

Ja bih osobno i licno, posto imas 2 kosarice, slozio ovako.

Prva kosara pola spuzva, pola keramika. Dakle, lijeva polovica kosare spuzva, desna keramika. Natrpaj koliko stane, skroz do cijevi kroz koju dolazi voda. Druga kosara keramika i lava. Filcevi na vrh, a kod rupe za izlaz vode stavi deblji komad spuzve, i to je to. Ako ne dizes nivo vode, stat ce ti manje materijala, ako ga dizes, onda mozes natrpati nesto vise, sve ovisi do kakvog zakljucka dodjes, treba li ti jaca bio filtracija ili ne. Ako treba, trebala bi uz filter dobiti i nastavak, sto sam ti vec spomenuo, njega stavis u rupu, s time si u cijelom filteru povisila razinu vode, sto je nebitno, ok, nije to vise wet-dry sistem, ali dok god voda ne preljeva posude, odnosno na isti nacin prolazi kroz filter materijal kako je i zamisljeno (odozgo prema dolje kroz posude, pa kroz kutiju filtera prema rupi), nikakvih problema neces imati, a imat ces mogucnost natrpati jos filter materijala.

Ugljen kako kolega rece, ne treba.

Meni su u tom akvariju diskusi, dakle, bio filtracija mora biti dobra, i nikakvih problema nemam s njima. Sutra mjenjam vodu kod svojih, a i vrijeme je za pranje filtera, pa ako te zanima slikam kako je to slozeno.

Offline Ninicka

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Svibanj 17, 2012, 21:22:08 poslijepodne »
Ajde mi molim te fotkaj da budem sigurna da sam dobro shvatila. Malo sam sbunjena. Mislim da ja imam samo poroznu keramiku, ali kupit cu ja i glatku pa pomjesat. Hvala ti puno, puno!!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 17, 2012, 21:43:24 poslijepodne »
moguce da sam i pobrkao, da dodje porozna, a ja jos dodatno uzeo glatku. nisam siguran davno je bilo, a i nije identican akvarij, pa je moguce da ne ide isti materijal (neznam zasto bi bilo tako, ali hajd).

Ali znam da sam dobio 3 vrecice, onako gusta mrezica aktivnog ugljena, 2 filca, i 4 vrecice manje keramike. i jos uzeo ohoho toga, jer kad sam napunio posude skuzio sam da tu stane jos hrpa toga.

Sutra popodne cistim, pa cu slikati, ako se sto bude vidjelo.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 18, 2012, 15:48:21 poslijepodne »
ok, evo losih slika, ali skuzit ces.

Imaj na umu da je ovo slikano prije ciscenja, dakle u idealnim uvjetima nebi bas ovako trebalo izgledati stalno. Nadalje, maknut je filc s vrha, kao i spuzve u ovom zadnjem dijelu da bi mogla vidjeti taj nastavak koji sam spominjao. Takodjer, ignoriraj smece u samom kucistu filtera, kako rekoh, slikano je prije glancanja, a od zadnjeg je proslo vec poprilicno.  :D

Kako god slozila, ono sto je najbitnije da voda prolazi kroz posude, da se nigdje sastrane ne slijeva, jer onda nema efekta nikakvog.

Pa pitaj ako jos sto zapne oko ovog filtera.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #12 u: Svibanj 18, 2012, 19:42:22 poslijepodne »
Ajde mi molim te fotkaj da budem sigurna da sam dobro shvatila. Malo sam sbunjena. Mislim da ja imam samo poroznu keramiku, ali kupit cu ja i glatku pa pomjesat. Hvala ti puno, puno!!

Nemoj miješati keramiku! Za poroznu keramiku je bitno da joj se ne začepe pore pa dolazi negdje pod kraj, poželjan je i sloj spužve kao zadnji. Glatka keramika pak dolazi na početak i na nju se skuplja krupna prljavština,

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 18, 2012, 21:23:35 poslijepodne »
kako sam vec rekao, ovdje nema klasicnog slaganja filter materijala...... kako god da stavis, budi sigurna da se nista nece cepiti. meni nije, a akvarij je vec u funkciji dosta dugo, samo redovito ciscenje i nikakvog problema.

Ako voda prvo prodje kroz filc, onda na njemu ostaje sva krupna prljavstina, odnosno, do donjih slojeva filter materijala dolazi samo cista, mehanicki ociscena voda, dakle, stvarno neznam sto moze zacepiti bilo keramiku, bilo ista drugo.

ali, ne iskljucujem, samo kazem svoj primjer iz prakse.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #14 u: Svibanj 18, 2012, 21:58:26 poslijepodne »
ako je tako onda je glatka keramika u tvom filteru čisti balast  -?

Offline Ninicka

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Svibanj 18, 2012, 22:46:45 poslijepodne »
Damir svaka ti čast na trudu i strpljenju!!! Hvala ti! Dođeš li nekada u Pulu javi se pa idemo na cugu  :)
Ovih dana idem u Pet po još materijala pa ću nagurati što više mogu. Samo što ću ja pokušati to posložiti u slojevima kako bi sva voda koja protiće protekla kroz sve slojeve. Uglavnom, keramika ide u funkciju, a ne u kutiju ;)
Ma ja se nisam ni brinula za začepljivanje jer su posude velike. Nego mi je taj lik rekao da ne stavljam keramiku zbog tih čestica, a vidim da mi je keramika važna u filteru. Ja ću probati pa ćemo vidjeti ko je upravu mi ili on :)
Ugodan vikend

Offline elvis

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Svibanj 19, 2012, 08:24:46 prijepodne »
Ako ti trebaju biljke najbolje je da ideš do Kopra u Zootic, tamo možeš nač dosta toga. Ja tamo kupujem već jako dugo jer tu kod nas ionako nemožeš nači ništa pametno.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 19, 2012, 11:01:04 prijepodne »
Marko> pa u principu da. sto je i razlog zasto je glatke keramike izuzetno malo, kao sto vidis, tu i tamo, sve ostalo je porozna. Ali kako god, stvarno je ucinkovit nacin filtriranja, i da nije klokotanja vode u povratu, sto zna iritirati ponekad dok se ne naviknes, usudio bih se reci da je ovo najbolji sistem filtracije koji imam, daleko pristupacniji i bolji od vanjskog filtera, i neusporedivo "mocniji" od bilo kojeg unutarnjeg.