Kolovoz 07, 2025, 08:38:16 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Promjena boje izmeta  (Posjeta: 1027 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline PercyKnight

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Promjena boje izmeta
« u: Svibanj 02, 2012, 17:26:25 poslijepodne »
Kod zenke gupija mi je izmet bio crven, ko krvav tak nes. Neznam jel to normalno ili znak bolesti pa radi preventive evo me ovdje
Evo podatci

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 10l
-   temperatura, nemam termometar  :D ali nema grijaca
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  3-4 dana
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    1,5 dan  :dead:
-   koliko često i koliko mijenjate vode     svaki dan-dva 30%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija Nop

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    Nemam nego onu sinteticku vatu i ono zeleno ko neka sinteticka zica
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   vata i to zeleno

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   Umjetni panj
-   grijač nema
-   pumpa za zrak  VitaTech 150l/h
-   CO2 sustav – kakav  nista
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)  par kapi sera aquasafea sam samo dodo

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   2x gupi(1 M, 1 Ž) 2x plati (1M, 1Ž) 2x čistači( neznam spolove)
-   starost ribica    neznam
-   ima li potencijalnih „terorista“  po mome ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  hrana u listicima ona od Sere. 1-2 x dnevno u vrlo malim kolicinama

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  Sve je novo haha
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)Bio je uzasan miris ali sam ga svakodnevnim mjenjanjem vode mako, sad smrdi samo malcice
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke: nemam ni jednu tek stizu

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma Ne primjecujem nista osim izmeta vrijedi i na donjem pitanju
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)  Uzima, ko luda jede, ima kisika dise normalno valjda, ne sakriva se
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) evo toga, sve imaju onaj smeckasti, a ova ima ko krvavi
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  danas
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima nikaj
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  samo ova ak se moze to nazvat bolesti, jucer jedna riba cistac koja se od pocetka cudno ponasala( no eat, no move)
-  stanje ostalih stanovnika Super, samo se zenka platija stalno skriva u stablo al inace je ok

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Promjena boje izmeta
« Odgovori #1 u: Svibanj 03, 2012, 11:57:06 prijepodne »
Čuj voda ti nije isciklirana i ribe obolijevaju i ugibaju od trovanja nitratima, nitritima i fosfatima...

Što napraviti:

1. Pročitati i naučiti napamet naš Priručnik za početnike (link se nalazi ispod moga posta)
2. Narednih 3 tjedna svaki treči dan mijenjati 35% vode uz usisavanje podloge usisavačem (vrlo važno-na forumu ima nekoliko članaka kako napraviti usisavač od boce i crijeva)
3. iz siltera izvaditi i baciti ovaj filter materijal i zamijeniti ga sa akvarijskom spužvom (kupi u Pet shopu)
4. dodati obavezno dobre bakterije u vodu i na filter materijal (kupi u pet shopu)
5. Svakih 15 dana u akvarij dodati 1/5 čajne žličice Tuzlanske soli
6. jednom tjedno dodati vitamine za ribe
7. bilo bi dobro dodavati Easy Life FFM

Ne moram ti spominjati da imaš premali akvarij u kojem vjerojatno imaš puno riba ali kada pročitaš naš Priručnik sve će biti puno jasnije.

Pozdrav i sretno.

Offline PercyKnight

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 03, 2012, 19:01:07 poslijepodne »
Pročito sam prirucnik prije dan-dva i slazem se sa svime ali nisam bio u financijskom stnaju za 100l akvarij i ovaj sam vec imo. Imam 6 malenih ribica, na ljeto kupujem cca.50l.

EDIT: imam spuzvu i vatu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Svibanj 03, 2012, 19:20:15 poslijepodne »
Vatu odmah napolje a prostor popuni sa akvarijskom spužvom. Problem je kod vate što se začepi več nakon nekoliko dana i onda se smanji protok kroz filter a naglo porastu razine nitrata, nitrita i dr. pa se mogu otrovati ribe ili druga opcija je da vatu mijenjaš svakih 4 do 5 dana sa novom vatom.

Pozdrav i sretno.

Offline PercyKnight

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 03, 2012, 21:14:02 poslijepodne »
A ja neznam imam kao neku hrpu zelenog konca, jesu to filter vlakna ili spuzva?
Imam 2 ta zelena pa ak treba stavim ta dva.

To zeleno je Sera Biofibres a vata je Sera Filtervata.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Svibanj 04, 2012, 10:55:47 prijepodne »
Zamijeni i taj Biofibres sa akvarijskom spužvom jer u tvom slučaju to nije dobra solucija.

Ne zaboravi novokupljene spužve natopiti sa dobrim bakterijama i to radi naredna 4 tjedna.

Offline PercyKnight

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Svibanj 04, 2012, 18:08:00 poslijepodne »
Okej :)

Hvala na pomoci.