Napravio sam si čaj od ove akvarijske dvije biljke, upravo ga pijem

Nije loše, jedino kaj bi bilo još bolje da su biljke rasle emerzno, a ne u akvariju.
Inače, na ideju sam došao kad sam shvatio da je
L. aromaticau Vijetnamu uobičajena začinska biljke i da se od nje među ostalim može raditi čaj. Pa sam iskoristio priliku i osušio lišće višaka nakon proređivanja akvarija. Ako imate tu biljku, sigurno ste osjetili onaj miris sličan limunu kad odrežete biljku i po kojem je dobila ime. On potječe od raznih ulja među kojima je najviše limonena. Čaj ima okus sličan tom mirisu.
A za
B. monnieri sam već prije čuo da je ljekovita i da se jako dugo koristi u Ayurvedskoj medicini. Kad googlate njeno ime dobijete puno stranica koje reklamiraju tablete i pilule za poboljšanje koncentracije i kognitivnih sposobnosti. Na wikipediji piše da se koristi kao lijek protiv astme i epilepsije, i da sadržava puno raznih aktivnih sastojaka (evo
ČLANKA ako nekog zanima). Njen miris mene podsjeća na mentu, ali malo je blaži. Zanimljivo, obje biljke pripadaju istoj porodici (
Scrophulariaceae) koja je dosta srodna porodici
Lamiaceae kojoj pripadaju sve one najpoznatije aromatične biljke (kadulja, lavanda, ružmarin, menta...).

Sad sam posadio obje biljke u emerzni uzgoj i počinjem se baviti travarstvom