Srpanj 15, 2025, 01:38:03 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Čaj od L. aromatice i Bacope monnieri  (Posjeta: 484 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Čaj od L. aromatice i Bacope monnieri
« u: Travanj 10, 2012, 23:39:09 poslijepodne »
Napravio sam si čaj od ove akvarijske dvije biljke, upravo ga pijem :)

Nije loše, jedino kaj bi bilo još bolje da su biljke rasle emerzno, a ne u akvariju.

Inače, na ideju sam došao kad sam shvatio da je L. aromaticau Vijetnamu uobičajena začinska biljke i da se od nje među ostalim može raditi čaj. Pa sam iskoristio priliku i osušio lišće višaka nakon proređivanja akvarija. Ako imate tu biljku, sigurno ste osjetili onaj miris sličan limunu kad odrežete biljku i po kojem je dobila ime. On potječe od raznih ulja među kojima je najviše limonena. Čaj ima okus sličan tom mirisu.

A za B. monnieri sam već prije čuo da je ljekovita i da se jako dugo koristi u Ayurvedskoj medicini. Kad googlate njeno ime dobijete puno stranica koje reklamiraju tablete i pilule za poboljšanje koncentracije i kognitivnih sposobnosti. Na wikipediji piše da se koristi kao lijek protiv astme i epilepsije, i da sadržava puno raznih aktivnih sastojaka (evo ČLANKA ako nekog zanima). Njen miris mene podsjeća na mentu, ali malo je blaži. Zanimljivo, obje biljke pripadaju istoj porodici (Scrophulariaceae) koja je dosta srodna porodici Lamiaceae kojoj pripadaju sve one najpoznatije aromatične biljke (kadulja, lavanda, ružmarin, menta...). :)

Sad sam posadio obje biljke u emerzni uzgoj i počinjem se baviti travarstvom :D
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Dellete

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Čaj od L. aromatice i Bacope monnieri
« Odgovori #1 u: Travanj 11, 2012, 00:50:20 prijepodne »
Od nekih akvarijskih biljaka iz Azije se rade salate, sad se nemogu sjetiti od kojih vrsta.. znam da se upotrebljavaju za začin i salatu..

Offline Nji

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Odg: Čaj od L. aromatice i Bacope monnieri
« Odgovori #2 u: Travanj 11, 2012, 10:30:13 prijepodne »
Jako zanimljivo!
Hvala na info!

Ja sam čula jedino za juhu od vodene leće.
ni da ni ne