ajde da se javi i autor nedjela

daklem, za ocekivati je bilo da ce 50W grijati daleko vise nego 18W.
No taj poklopac ima preko nekoliko problema. Ajmo redom:
1. uzasno je nisko i ona zastita za lampe je jebeno blizu vode, manje od centimetra valjda. Cak je trebalo skracivati grla koja inace pasu u one vec perforirane rupe jer bi inace lampe bile u vodi.
2. preko lampi je tvornicki poklopac koji se moze skinuti no grla nisu vodonepropusna jer ne stanu, odnosno trebalo bi puno kemijanja po poklopcu a korisnost bi bila upitna jer je

nizak. A ovako je to slozeno skoro kao tvornicki, maknut je samo prekidac jer je smetao za prigusnicu pa je stavljen drugi na kabel.
3. 12cm ventilator ne stane unutra, stali bi neki manji otraga iza lampi, pored otvora za hranilicu no to znaci opet busenje i razvaljivanje poklopca kaj smo htjeli izbjeci.
uglavnom, to izgleda ovako nekako
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=46821.msg514980#msg514980s time da je preko lampi jos taj zastitni poklopac. Ja sam na slican nacin imao zatvoreno 50W T8 lampi ali su bile dosta vise dignute od vode i na 50% vise vode.
Micanje tog zastitnog poklopca bi mozda malo pomoglo za hladjenje samih lampi ali obzirom na blizinu vode, ne previse, a rizik od kondenzacije bi se povecao drasticno. Busenje nekakvih rupa sa gornje strane, iznad lampi mi se cini losim rijesenjem jer to znaci da treba probusiti ovu bijelu plastiku na kojoj su grla i koja je ujedno i reflektor. I jos bi onda dobio probijanje svjetlosti kroz poklopac. Uglavnom, kronicni nedostatak prostora je uzrok svim problrmima.
Vedrane, ako hoces, mozemo staviti male ventilatore otraga. No to ti znaci busenje preko nekoliko malih rupa ili 2-3 vece (malo manje od ventilatora) i nakon toga onda nema natrag. I opet ce ti probijati svjetlost van.
Moj savjet je da probas jos smanjiti grijac i sacekaj da postavis taj vanjski filter. Time ces dobiti sigurno bolju cirkulaciju vode a i kad maknes unutarnji, dobit ces i jos nesto na volumenu vode pa mozda i to malo pomogne.
I moram priznati, ne znam gdje ti je termometar, no uvijek ti je voda na povrsini osjetno toplija nego u sredini vodenog stupa. Pogotovo na ovim manjim litrazama. Kod mene se to osjeti na oba, i na 54l i na 230l. Na vecem manje, ali se osjeti. Sad cu staviti termometar na malome gdje je inace oko 26 skroz blizu povrsine pa cu vidjeti sutra kolika je stvarno razlika.