Kolovoz 12, 2025, 00:53:52 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: molim za pomoc oko biljaka  (Posjeta: 1705 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hrca90

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
molim za pomoc oko biljaka
« u: Ožujak 17, 2012, 16:41:55 poslijepodne »
Molim Vas za pomoc ! Imam akvarij od 200 l. Bio je jako zapusten,ali sredio sam ga prije 10 dana.Sve sto sam stavio u njega iskuhao sam(drvo,kamen,kamencice).Napravo sam podlogu za bilje tako sto sam pomjesao pijesak i zemlju za cvijece i to stavio u zensku carapu.Napravio rupice na njoj i u to stavio bilje i stavio sam nekoliko JBL kuglica za gnojenje korjena biljke. Ali vrlo brzo mi je nastao problem jer su mi biljke vec pocele zutiti i crniti. Neznam sta da radim,dal im fali nesto(svjetlosti,ugljika...)? U akvariju imam samo jednu guppy ribicu i obicnog puza, nisam htjeo kupovati nikakve ribice dok se neuspotstavi nekakav balans u akvariju. Molim Vas za pomoc,dok nebude prekasno.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Rain can't soak what is not there...
Odg: molim za pomoc oko biljaka
« Odgovori #1 u: Ožujak 17, 2012, 16:51:53 poslijepodne »
Bok. Jesi kupio nove biljke iz dućana ili si posadio stare koje su već otprije bile u akvariju? Također, koje su dimenzije akvarija i koliko lampi imaš u poklopcu?
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 17, 2012, 17:16:48 poslijepodne »
ako su biljke bile zdrave zar bi tako brzo pocele propadat od premalo svjetla?

Offline hrca90

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 17, 2012, 19:48:09 poslijepodne »
biljke sam kupio u  trgovini.
dimezije akvarija su  d100cm, v50cm, š40cm.
 A jedno svijetlo je bijelo obicno od 30w,a drugo plavo sylvania aquastar 30w,duzine 90 cm.
 Al ja sam cuo tj.procitao na ovoj stranici da svijetlo i nije toliko jako bitno.

wickerman999 vidio sam da imas dostupan mail pa sam poslao i par slika,nemogu ih tu stavit jer su prevelike
« Zadnja izmjena: Ožujak 17, 2012, 19:54:43 poslijepodne od hrca90 »

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #4 u: Ožujak 17, 2012, 20:03:21 poslijepodne »
Biljke se trebaju prilagoditi novoj sredini. Nadam se da si ih izvadio iz košarica i zasadio u podlogu.
Ovisno u kojem dućanu si ih kupio, postoji velika vjerojatnost da je odprilike 50% biljaka terarijskih (znači neće rasti u vodi nego će istrunuti nakon mjesec-dva), 30% akvarijske biljake iz emerznog uzgoja (znači trebaju proći prilagodbu na nove uvjete, odbaciti će emerzno lišće i narasti će im novo podvodno) i ostatak ako si imao sreće su akvarijske biljke.

Da li znaš možda nazive biljaka? Slika bi bila od velike pomoći.

Svjetlo je vrlo bitno, to je osnovna "hrana" biljkama. Neke biljke traže više svjetla neke manje.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #5 u: Ožujak 17, 2012, 20:12:06 poslijepodne »
svijetlo je bitno, neke biljke vrlo brzo strule ako nemaju dosta svjetla, ali to su samo neke a ne sve. jesi li dezinficirao bilje prije sadnje, da se nisu možda osušile, ili ozlijedile na neki drugi način?
jesi li i koliko namakao zemlju ili si stavio svježu? jesi li u vodu stavio sredstvo protiv klora?

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #6 u: Ožujak 17, 2012, 20:31:21 poslijepodne »
Sad su stvari malo jasnije. Kao prvo, čini mi se da jedna od tih biljaka uopće nije akvarijska nego terarijska pa nije ni čudo što propada, iako slike nisu nešto pa možda nisam u pravu. Upiši u google Acorus gramineus 'variegatus' pa usporedi.

Kao drugo, biljke koje kupiš u dućanima su uglavnom uzgojene emerzno tj. tako da im stabljika i lišće raste izvan vode. Većina akvarijskih biljaka može rasti i izvan vode (ustvari, točnije bi bilo reći da većina biljaka koje stavljamo u akvarij može živjeti ispod vode) pa se na taj način i uzgajaju jer rastu brže, nema algi, nametnika itd. Kad takve biljke staviš u akvarij, treba im neko vrijeme da se priviknu na nove uvjete, razviju nove podvodne listove (koji su uglavnom drukčiji od ovih emerznih) pa je to normalno da  početku malo stagniraju.

Inače, imaš malo premalo biljaka u akvariju, pogotovo s tako jakom podlogom kakva je zemlja za cvijeće i mogao bi imati problema s algama zbog toga. Nabavi tu preko foruma neke biljke pa popuni akvarij, proći ćeš puno jeftinije neko u dućanima - za praktički 100 kn možeš popuniti akvarij. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Ožujak 17, 2012, 20:53:58 poslijepodne »
A u pravilu, 99% biljaka iz shopa je ionako u totalno jadnom stanju, sto bi se reklo, jedva zive.... polako, bilje ce se prilagoditi. POnekad je i presadjivanje iz nikakve u nekakvu podlogu dovoljan sok, pa biljka pocme stagnirati i propadati, ali dok god je korijen zdrav, biti ce novih listova jako brzo.

Offline hrca90

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 18, 2012, 15:44:25 poslijepodne »
Biljke nisam dezinficirao,stavio sam svjezu zemlju za cvijece pomjesanu s pijeskom.
Nisam stavio nista protiv klora.
Sad sam neki dan kupio ProFito(tekuce gnojivo) i EasyCarbo(tekuci izvor CO2) pa sad to stavljam u dozama kak mi pise.

Jel bi mi mogli onda preporuciti kakvo bilje bi bilo najbolje da kupim i stavim u akvarij(niskog,srednjeg i visokog rasta)
Novi sam u svemu ovome pa se jos bas i nekuzim u sve to.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #9 u: Ožujak 18, 2012, 16:48:12 poslijepodne »
Idi lagano sa gnojivima u pocetku, pusti bilje da se navikne i uhvati malo. Takodjer, svjeza i nenamakana zemlja za cvijece je dosta "teska", i za bilje i za ribe, idi s tjednim izmjenama vode, dok ona malo ne ispusti viskove u vodu, a ti ih se ne rijesis izmjenama.