Lipanj 18, 2025, 18:07:01 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: Vitamini za ribe  (Posjeta: 5958 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Vitamini za ribe
« u: Ožujak 17, 2012, 10:59:01 prijepodne »
Jucer sam kupio u petshopu vitamine "Sera fishtamin - A, B, C, D, E, K".
Jel netko imao iskustva s tim?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Vitamini za ribe
« Odgovori #1 u: Ožujak 17, 2012, 12:00:28 poslijepodne »
i ja uzeo nedavno tak da nema jos nis za reci. Vidjet cemo s vremenom.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Ožujak 19, 2012, 08:48:00 prijepodne »
Vitamini su ok, nema brige.

Tretirati jednom tjedno na hranu i u vodu ali nikako ne isti dan kada se stavlja Easy Life FFM.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Ožujak 20, 2012, 10:56:27 prijepodne »
Isprike sto uljecem, zasto jednom tjedno? Nisam imao te serine, neznam dali je to preporuka proizvodjaca, imam jbl-ov atvitol, i on se dozira svaki dan. Vec je pri kraju, nisam siguran dali cu moci nabaviti opet isto, a ovih serinih ima na svakom cosku, zato pitam dali se doziranje razlikuje od jbl-a?

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Ožujak 20, 2012, 11:11:13 prijepodne »
S obzirom da u svoj današnjoj hrani za ribe vitamina ima sasvim dovoljno tada je dovoljno jednom tjedno dodavati vitamine poput Sera Fishtamin ili JBL Atvitol.

U slućaju da je ribama oslabljen imunitet ili su bolesne tretiranje vitaminima je potrebno provoditi češće ili svaki ili svaki drugi dan.

Meni su se pokazali puno bolji JBL-ovi vitamini Atvitol.

Offline basdžija

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #5 u: Ožujak 20, 2012, 13:26:14 poslijepodne »
Isprike sto uljecem, zasto jednom tjedno? Nisam imao te serine, neznam dali je to preporuka proizvodjaca, imam jbl-ov atvitol, i on se dozira svaki dan. Vec je pri kraju, nisam siguran dali cu moci nabaviti opet isto, a ovih serinih ima na svakom cosku, zato pitam dali se doziranje razlikuje od jbl-a?
atvitol imaš u brodu u oskaru
edit : meni se isto boljim pokazao atvitol jbl

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 20, 2012, 18:39:26 poslijepodne »
trenutno i dajem atvitol, svaki dan, onako kako pise, kap dvije na hranu, i to uglavnom na meso, jednom dnevno, gotova hrana mozda i je upotpunjena vitaminima, ali ova sigurno nije.

U biti, mogu li vitamini stetiti?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Ožujak 20, 2012, 19:33:19 poslijepodne »
pa pretpostavljam da su i ribe podlozne hipervitaminozi tak da u nekim suludim kolicinama vjerojatno da.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 20, 2012, 19:58:17 poslijepodne »
Hvala! nisam do sada primjetio da im smeta, kolicina je 3-4 kapi dnevno na hranu, tako pise u uputama od atvitola, valjda im nista nece biti, ali pokusat cu dozirati svaki 2-3 dana, cisto da ne pretjeram  :up:

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 21, 2012, 08:10:58 prijepodne »
ja cu zasad jedom tjedno posto se nitko nije kotio/mrijestio.
kad do toga dodje onda cu cesce dodavati vitamine.

Offline Šima

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 22, 2012, 13:18:28 poslijepodne »
da li moze naskoditi ako se kapa manje kapi nego sto je preporuceno za litrazu?

Offline caco

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 61
« Odgovori #11 u: Ožujak 24, 2012, 20:27:53 poslijepodne »
da li moze naskoditi ako se kapa manje kapi nego sto je preporuceno za litrazu?
Manje kapi = manje štete, više kapi = više štete.
Svaka raznovrsna i kvalitetna ishrana isključuje potrebu dodavanja vitamina, kao proizvoda na kojima tvornice i prodavači dodatno zarađuju, a upitna je njihova pozitivna uloga, jer se sve svodi dobrim dijelom na nagađanje od samih njihovih hemijskih spojeva, do doza koje bi bile optimalne.
Slažem se da bi neki pozitivan efekat imali samo u fazi liječenja i oporavka riba, što podrazumijeva da sve to traje kraći period.
Pozitivne efekte možemo primjetiti ili ne golim okom, ali to vrijedi i za negativne nuspojave.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 25, 2012, 12:07:31 poslijepodne »
Manje kapi = manje štete, više kapi = više štete.

Cekaj, sto sad ovo u praksi znaci? da su vitamini ustvari stetni za ribe, i da samo ovisi o davanoj kolicini, tocno u kojoj mjeri covjek svjesno steti svojim ribama?

Svaka gotova hrana bi trebala sadrzavati i one osnovne vitamine, to stoji. Ali sto je sa hranom koju sami pripremamo, nekakvi miksevi, povrce i slicno? Dobro, povrce sadrzi vitamine, svakako, ali dali u dovoljnoj mjeri, kolicini i omjeru potrebnom za ribe?
Mislim, nigdje nisam procitao nakon lijecenja da pise "nahranite ribe mrkvom (karikirano)", vec uvijek pise - dupla doza vitamina.

Ja sam uvijek mislio da vitamini ne mogu stetiti, ako se drzi neke propisane doze, i uz kombiniranu prehranu. Medjutim, sad po ovome ispadne nesto drugo.

Offline caco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Ožujak 25, 2012, 12:54:31 poslijepodne »
« Zadnja izmjena: Ožujak 25, 2012, 13:00:07 poslijepodne od caco »

Offline caco

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Ožujak 25, 2012, 13:01:19 poslijepodne »
Ovo je bio odgovor na pitanje Šime da li šteti ukoliko se daje manja doza od propisane, što između ostalog znači i da ukoliko se daje više od propisane doze može prouzrokovati štetu.

U principu, ovo sam napisao da potaknem razmišljanje kod kolega akvarista, da li treba stvarno slijepo vjerovati tvrdnjama proizvođača da je u sastavu proizvoda-vitaminskog miksa ono što je idealno za naše ribe, te sam sklon uvjerenju da akvaristi to koriste kao lakše rješenje brige o zdravlju riba.
Uvjeren sam da takvi proizvodi, od renomiranih proizvođača, imaju korisnih sastojaka, ali i veći dio efekta koji se obećava u reklami mislim da je upitan, te predpostavljam da ima i štetnih posljedica na duži period, ali su to sve ipak trenutno nemjerljive stvari sa aspekta tehnologije ili trenutnih ispitivanja.
Moje stvarno zalaganje je da se svako ko ima uslova, vremena i interesovanja posveti serviranju ribama prirodnih izvora vitamina.

Naposlijetku, svi smo proteklih dana u okviru kućne nabavke kupovali voće, uglavnom kao poslastice i kao izvor vitamina, a nismo umjesto toga uzimali multivitaminske tablete.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 25, 2012, 23:09:41 poslijepodne »
s ovime se slazem totalno.

u biti, nevezano o kojem akvarijskom proizvodu je rijec, uglavnom slijepo vjerujemo onome sto pise na bocici-kutiji. Sto je jos gore, slijepo vjerujemo da nam je bas to potrebno. Uzrocno-posljedicnom vezom, trosimo nemale novce na sve te cudotvorne vodice, a ustvari za sve postoji i "prirodna" alternativa. Pocevsi od hrane kojom hranimo ribe, preko raznih tekucina za pripremu vode, o lijekovima i slicnom da ne pricam.

A moze i prirodno. Povrce, ovo ili ono, lijevo ili desno. Bure sa vodom koja stoji 3 dana, a u toj vodi grijac i pumpica da voda cirkulira je jednako ucinkovit kao i aquasafe za pripremu vode. ni manje ni vise, ista stvar, rekao bih. Sve je to super u teoriji, medjutim, ipak ima jedan ali.

Moja kreativnost u pokusaju osiguravanja potrebnih, ili barem zeljenih vitamina ribama (necu reci neophodnih) kroz raznorazne prirodne metode je upravo to - pokusaj. I bez obzira na sve, nikad neznam sto sam tocno dao, a jos manje znam u kojoj mjeri. Ovako, s nekim gotovim vitaminima, imas barem privid da je to proizvod s kojim ne nagadjas, vec osiguravas ribi ono sto.... hajmo reci ono sto bi bilo dobro da ima, jer nista nije neophodno, pa tako ni dodavanje vitamina. Mislim, neznam ni sa gotovim vitaminima sto dajem i u kojoj mjeri, ali to je vec podrucje s kojim se ne zamaram previse, valjda netko tko je to pravio zna. Cak i kad oduzmes njegov krajnji cilj cijele price, a on svakako nije zdravlje i dug zivot mojih riba, vec profit, opet ostaje ono - valjda oni znaju sto to tocno radi, i nek radi samo 30% od onog sto k(l)azu da radi, opet ce biti dobro i svakako bolje od mog nagadjanja.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #16 u: Ožujak 26, 2012, 01:44:19 prijepodne »

Ja se držim jednostavnog recepta za zdrave i sretne ribe a to je raznovrsna prehrana što kupljena suha i smrznuta što DIY (češnjak je obavezni sastojak) i nema problema.
Nikakvi vražji vitamini da kupujem muda pod bubrege i punim bankovni račun firmama.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 26, 2012, 08:54:10 prijepodne »
 :D  :up:

Offline olembe

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #18 u: Ožujak 29, 2012, 13:56:00 poslijepodne »
Dali na kutijici od serinih vitamina pise rok trajanja? Ja sam svoju bacio a na bocici ne pise.
Vitamine sam kupio prije 2god jer sam htjeo imat sve kao u ducanu i vise a poslje shvatis da
mozes bez  pola tih pizdarija. Slusaj iskusne akvariste i bit ce sve ok i bez vitamina.
Pardon na off-u.
olembe