Srpanj 09, 2025, 13:22:50 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: nakon premještanja ženke u mrijesni akvarij  (Posjeta: 1723 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tania

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
nakon premještanja ženke u mrijesni akvarij
« u: Veljača 11, 2012, 16:54:27 poslijepodne »
Danas primijetila puna usta kod ženke elongatusa, nakon dužeg hvatanja upala u mrežicu i premještena u mrijesni akvarij (prilikom hvatanja ispustila 4 jaja koja sam našla odmah u mrežici). E sad, zanima me da li ugasiti svjetlo u tom akvariju ili ne? Također, koliko otprilike malaca može imati (prvi joj je mrijest)?

Hvala  :)
Ako hoćeš - naći ćeš način, ako nećeš - naći ćeš razlog...

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
Odg: nakon premještanja ženke u mrijesni akvarij
« Odgovori #1 u: Veljača 11, 2012, 17:08:14 poslijepodne »
kod mene inace kad zenka nosi, znaci ako skuzim da su joj tek puna usta, ostavim ju u akvariju glavnom nekih 18-20dana i onda ju vadim i vadim malce rucno iz njenih usta.. nisam ju nikad prebacivao u drugi akvac i uvjek mi je uspio svaki mrijest.. tako da sam na tvom mjestu, ostavio bi ju u akvariju glavnom i cekao bar 18 dana pa ju izvadio i sve to obavio kak sam naveo.. a sto se tice gasenja svjetla, to joj nije potrebno, nece ona njih izbacit sada i pojesti, nego tek nakon 22-24 dana ce to uciniti.. a to sto su joj ispala jajasca, trebala si ih staviti s njom u akvarij, jer mislim da bi ih ona vratila u usta, tako je kod mene jednom bilo u akvariju.. slucajno su joj dva komada ispala pa je nabrzaka ih vratila..

a ovisi kolika je zenkica, ak je manja moglo bi biti do 10ak komada, mozda i koji vise, posto joj je prvi mrijest.. koliko god da ih bude, sretno i nadam se novim malcima i zdravim..  :up:

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 11, 2012, 17:35:42 poslijepodne »
Jajašca su i dalje s njom u akvariju, ali ih ne vraća u usta... Sakrila se kod filtera i samo vrti po ustima ova preostala.
Probala sam ovu tehniku budući da sam prošli put ženku polita ostavila u glavnom akvariju, nisam ju naganjala ni ništa, i nakon nekih 7 dana jaja u njenim ustima više nije bilo...
Ma kako god, neću biti razočarana budući da su im to prvi mrijestovi  :)
Mada se nadam malcima, bar par komada  :-[

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 11, 2012, 18:42:42 poslijepodne »
Vratila je jaja natrag u usta!  :)

Offline dem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Veljača 11, 2012, 18:54:07 poslijepodne »
ja ti radim isto ko i alen ostavim ih u glavnom i nakon 20 dana vadim ih iz usta a desi se neki puta da i iskusnije ženke nakon par dana više nemaju ikru u ustima  -? sve ti je to normalno

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #5 u: Veljača 11, 2012, 20:25:08 poslijepodne »
Vratila je jaja natrag u usta!  :)
e super.. drago mi je to cuti, nadam se da ce biti nesto od malaca.. samo joj ugodi i sve ce biti u redu.. ;)

Offline baica_s

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • ulovi i pusti
« Odgovori #6 u: Veljača 11, 2012, 21:14:52 poslijepodne »
vađenje malaca zavisi o temperaturi vode u akvariju kako je tem. veća smanjuje se razdoblje nošenja :up:
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Veljača 12, 2012, 11:26:12 prijepodne »
Nemas nikakve potrebe da tu zenku izlazes nekim drugim uvjetima od onih koje ima u glavnom akvariju. Dakle, dobra filtracija, jace strujanje vode i naravno osvjetljenje, nista joj to nece smetati, niti ce utjecati na podmladak. Pijesak i kamen ti je isto pozeljan, zenka ce se smjestiti na jedno mjesto, i dok god ne ispusti male nece jesti, i slabo ce se kretati po akvariju. Kad ispusti male, jos 2-3 dana ces je tesko uloviti, jer ce na prvi znak opasnosti kupiti male u usta, ali nakon par dana vise nece, i onda je odvajas od malih, dobro je nahranis, pustis da se odmori, i tek onda je vracas nazad u glavni akvarij.....

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 22, 2012, 14:05:23 poslijepodne »
E, pitanjce  :)
Danas je 11 dan da nosi, u mrijesnom od prvog dana, danas bih ju premjestila u kotilicu tako da u njoj ispusti mlade (kotilica je dovoljno velika i ima onaj dio na dnu koji može razdvojiti mlade i mamu) pa me zanima je li to riskantan potez ili će sve proći ok? Ne postoji mogućnost da sada, nakon 11 dana prilikom lovljenja proguta male ili slično?
Hvala  :)

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #9 u: Veljača 22, 2012, 15:13:41 poslijepodne »
mislim da ju nemoras odvajati u kotilicu, pokusaj staviti koji kamencic u taj akvarij, da napravis male spiljice pa kad malci izađu da se mogu skloniti.. ali vjerujem da majka ih nebi pojela, jer sam vidio negdje na youtubeu, kako estherae cuva svoje malce u nekakvoj spiljici, znaci izbacila ih je vanka iz usta i cuva ih, jako lijepo izgleda, nisam mogao vjerovati da je to moguce i kod njih.. slobodno ti nju ostavi, nakon 20og dana cesce promatraj, pa ces skuziti na njoj kad ih ispusti a i vidjet ces malce u akvacu, tako da si bez brige..  ;)

Offline tarantula 87

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 22, 2012, 15:35:49 poslijepodne »
vađenje malaca zavisi o temperaturi vode u akvariju kako je tem. veća smanjuje se razdoblje nošenja :up:
Kako si to zaključio?

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #11 u: Veljača 22, 2012, 15:58:05 poslijepodne »
Kako si to zaključio?
koliko ja znam i mislim, tj koliko sam opazio po svojima, da veca temperatura vode u akvariju za vrijeme nosenja malaca u ustima, donekle pomaze malcima, brze rastu i napreduju, nego kad je voda hladnija, sad ako grijesim, ispravite me.. a to dal smanjuje razdoblje nosenja, to neznam, to ce nam mentor baica obrazloziti..  ;)
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2012, 16:02:52 poslijepodne od alen_zgb »

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 24, 2012, 17:58:02 poslijepodne »
13. dan i već pušta par malaca iz usta, vraća ih, dok jednog nikako, malac pliva oko njenih usta ali ona ništa, to traje cijeli dan... Je li ovo normalno? Da probam ubaciti malo hrane pa da vidim hoće li i ona jesti, ili nije preporučljivo zbog tog malca ( ne znam kad uopće oni smiju početi jesti)?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #13 u: Veljača 25, 2012, 09:17:09 prijepodne »
koliko ja znam, sve je ok.....i kod mene se znalo desiti da 1 ili 2 komada pobjegnu i vise se ne vracaju u usta, cak i bjeze od zenke kad ih ova hoce pokupiti. i nista im nije bilo. Nakon 2-3 dana dodaj malo tekuce ili prave artemije, ili skroz sitno izmrvljenog sak green, i to je to, bez brige, od gladi mi nije umro nijedan malac, nece ni tvojima nista biti.  :up:

Offline tania

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 25, 2012, 09:47:34 prijepodne »
koliko ja znam, sve je ok.....i kod mene se znalo desiti da 1 ili 2 komada pobjegnu i vise se ne vracaju u usta, cak i bjeze od zenke kad ih ova hoce pokupiti. i nista im nije bilo. Nakon 2-3 dana dodaj malo tekuce ili prave artemije, ili skroz sitno izmrvljenog sak green, i to je to, bez brige, od gladi mi nije umro nijedan malac, nece ni tvojima nista biti.  :up:

Hvala ti  :)
Vratila ga je kasno navečer, baš ga je bila izbjegavala! Svako toliko jednog - dva ispusti, znači sve ok  :up:
Brinula sam se jer sam vidjela da imaju još one narančaste trbuhe...