Srpanj 18, 2025, 01:56:25 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Panda spaljena peraja  (Posjeta: 1160 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mins

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Panda spaljena peraja
« u: Veljača 05, 2012, 12:12:28 poslijepodne »
Pozdrav,

Kako naslov kaže cory pandica ima spaljen, pojeden donji krak repne peraje, diše ubrzano, na jednoj strani lagano crvenkasto prema trbuhu (možda se u međuvremenu povuklo jer ga sada ne vidim). Brkovi su cijeli. Riječ je o izoliranom slučaju. Akvarij se redovito održava osim, prije dva tjedna je bio period od mjesec dana da sam promjenila 3 puta u tom mjesecu jer nisam imala vremena. Akvarij je Rio 125, jako zasađen, vanjska filtracija, nema algi, stanovnici 12 malih neonki, par papar corya, 6 kom pandi, 2 ancistrusa i skalar. Ribe i bilje su tu već 3+godine...nema noviteta...osim povremenih koćenja malih pandica... jedno vrijeme sam ih imala duplo pa su mi uginule pri seljenju, generalki...Nekoliko neonki je otišlo kroz godine (od starosti pretpostavljam, nije bilo tragova bolesti)

Prvo sam osim standardnog dodavanja sredstva za pripremu vode dodala FFM, riba je jela, ali peraja se nije oporavljala. Zatim sam je stavila jučer u karantenu (pola stare, pola čiste vode) i dodala furanol2. Jel ima još kakav dodatak? Iz iskustva mi je ostalo da su coryji najteži za liječenje, uz gupije. Čak se neonke prije oporave.

Nisam je zasad hranila, jer ne izgleda kao da bi jela, pa da se ne raspada tabletica u vodi.

Jedino što mi pada na pamet je da se izmorila jer sam prošli tjedan vidjela jaja...pa da nije bilo kakvih naguravanja.
 -?
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
Odg: Panda spaljena peraja
« Odgovori #1 u: Veljača 05, 2012, 12:35:17 poslijepodne »
p.s. Filter je zapremine cca 6 litara sa brdom bioballsa, spužvom i tankim slojem vate na izlazu (kako je već eheim složen po prospektu). Proprala sam kuglice i zamjenila izlaznu vatu prije mjese dana. Protok normalan. Nemam nikakvih algi jer rogolist svaki tjedan  naveliko trimam i on valjda pobere višak nurijenata, na staklu nema nikakvih slojeva, osim par točkica zelene alge.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Veljača 06, 2012, 09:48:45 prijepodne »
Mins, a kako da znamo o čemu se radi kada nisi fotografirala pandu?  >:(

Slobodno ribu hrani dva puta na dan ali onda svaki drugi dan promijeni 50% vode i dodaj punu dozu lijeka na tu litražu. Mora biti uključena pojačana aeracija, temperatura na 25C a akvarij ne treba biti osvjetljen. Liječenje antibiotikom traje 5 dana...

Problem je mogla izazvati VATA, naime, vata se več za 3 dana toliko zaprlja da smanjuje protok filteru a onda porastu razine nitrata u vodi koje posebno pogađaju corydorase još ako nemaš usmjeren protok vode prema dnu da diže prljavštinu sa dna tada je veliki rizik za ribe dna da se razbole...

Dakle, ako želiš vatu imati i dalje onda ju MORAŠ mijenjati svakih 5 dana sa novom vatom, ja predlažem da ju izbaciš napolje i zamijeniš ju sa akvarijskom spužvom.

Pozdrav i postavi fotografije i izbješćuj nas kako protiće liječenje, pozdrav i sretno.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #3 u: Veljača 08, 2012, 13:24:41 poslijepodne »
Pandek je uginuo :'(
Nisam ga slikala jer sam radi antibiotika držala ugašeno svjetlo, a kad fotkam sto godina mi treba za oštrinu i uloviti pod dobrim kutom. Izgledao je sasvim normalno osim nedostatka donjeg dijela peraje. Pandice ne držim na iznad 23 osim u slučaju ljetnih vrućina kad mi je nemoguće rashladiti pa zračne rade non stop.

Vata...hm...pa vata zauzima jedno maksimalmo 10% zapremine i kroz nju ide već pročišćena voda jer strujau akvariju je takva da laganini lelujaju niske crypte na drugom kraju akvarija (znači pri dnu). Usisavanje je redovito, posebno tamo gdje coryji obitavaju. Ostale dijelove stalno prevrću puževi, a anci Đuro prekopava pozemne kanale u svom kraju...ostali stanovnici izgledaju zadovoljno, osim te pande.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Veljača 08, 2012, 13:55:28 poslijepodne »
Ok Mins samo ti zadrži vatu...

Da li se sjećaš kada si ju zadnji put vadila da li je bila sluzava? Ako jeste onda ti je jasno zašto je riba oboljela.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #5 u: Veljača 10, 2012, 16:04:35 poslijepodne »
Sad sam baš otvorila filter da vidim vatu...hm, nije zaljepljena i neprohodna. Komadići (valjda biofilma) su raspoređeni po cijelom materijalu biokuglica i onda ta smeđa vlakna-krpice slobodno plove oko kuglica i dio je naravno zakačen u sloju sa vatom, ali ne izgleda da je vata zasićena i masna od toga. Uglavno stavila sam novu vatu i sad razmišljam što da stavim na vrh umjesto nje...krupnu spužvu? Mislim, u uputama od eheima je pisalo da se obavezno mora staviti nešto takvoga na vrh -? Ali opet, ionako ima plastična mrežica preko vate koja bi spriječila da nešto odleti u cijev. Osim toga imam još i neku krupnu spužvu na dnu, ali ona uopće nije puna kad god da sam je gledala. Neto zapremina je 7.2l, a od toga minimum 3/4 biokuglice i valjci.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Veljača 10, 2012, 16:09:17 poslijepodne »
stavi spužvicu sa sitnijim porama umjesto vate.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #7 u: Veljača 10, 2012, 16:59:18 poslijepodne »
Valjda ima negdje velikih komada spužve za kupiti...ovo je veliki komad po površini koji mi treba, šire je od male bilježnice. Hvala plavi ;)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Veljača 10, 2012, 22:00:27 poslijepodne »
Ima u Zoo Viliju odrežu ti komad koliki žališ.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #9 u: Veljača 11, 2012, 11:28:28 prijepodne »
Super. Hvala na informaciji, jedno vrijeme je bilo toga u pločama u Pet Centru, ali ga nisam vidjela u zadnje vrijeme. Nego, kad već o materijalima, zanima me kada se mjenjaju bioballsi...imam osjećaj da se oni ne mogu zapuniti dugo vremena...mislim, nekad zamjenim jednu komoru reda radi, ali u biti kad se operu u akvarijskoj vodi od debrisa budu skoro sasvim "čisti"?

Zanimljiv članak o bakterijama http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=4780
 :)
« Zadnja izmjena: Veljača 11, 2012, 11:39:58 prijepodne od Mins »