Lipanj 20, 2025, 01:34:56 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Easy Life trace elementi  (Posjeta: 4664 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
Easy Life trace elementi
« u: Lipanj 28, 2012, 07:51:58 prijepodne »
počeo sam razmišljati o dodavanju trace elemenata pa me zanima jel netko koristo trace elemente od EasyLifa  i kako ste zadovoljni sa njima

ima i drugih proizvođača trace elemenata ali su dosta skuplji pa me zanima jel se isplati uzeti skuplje ili je sve to isti k... :-X :D

mekani koralji mi izgedaju super kao i većina tvrdih jedino mi gornji dio zelenog caliendruma počeo bijelit i dvije plate su počele odumirat pa sam mislio da im možda fali trace elemenata pošto dodajem Kh,Mg i Ca i redovito mjerim tako da toga ne fali

ako treba stavim i slike od calienruma da vidite kako izgleda

Offline svemirac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
Odg: Easy Life trace elementi
« Odgovori #1 u: Lipanj 28, 2012, 20:33:28 poslijepodne »
počeo sam razmišljati o dodavanju trace elemenata pa me zanima jel netko koristo trace elemente od EasyLifa  i kako ste zadovoljni sa njima

ima i drugih proizvođača trace elemenata ali su dosta skuplji pa me zanima jel se isplati uzeti skuplje ili je sve to isti k... :-X :D

mekani koralji mi izgedaju super kao i većina tvrdih jedino mi gornji dio zelenog caliendruma počeo bijelit i dvije plate su počele odumirat pa sam mislio da im možda fali trace elemenata pošto dodajem Kh,Mg i Ca i redovito mjerim tako da toga ne fali

ako treba stavim i slike od calienruma da vidite kako izgleda

Ajd stavi da vidimo....
svemirac

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #2 u: Lipanj 29, 2012, 10:06:02 prijepodne »
evo slike caliendruma,svaki dan je u sve lošijem stanju i vjerojatno bude skroz propao :'(
svi drugi koralji su u super stanju jedino mi je taj caliendrum propao(čak se i akropore super drže)

Offline Mislav1

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 29, 2012, 15:04:47 poslijepodne »
Sigurno koralje neces spasiti trace elementima.
Imas neki drugi ozbiljan problem.

Offline comino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #4 u: Lipanj 29, 2012, 16:07:26 poslijepodne »
A gdje ti stoji taj koralj u akvariju?  -?
Moji nisu bili najsretniji na jakom protoku, pa sam ih stavio na umjereni protok i na jako svijetlo  :up:

Inace ja ubacujem od EasyLife-a MaxiCoral A i B, jod, stroncij i magnezij i zadovoljan sam :)

Offline simeZg

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 03, 2012, 23:02:51 poslijepodne »
Meni se silica stvar desila kad mi je kh otisao iznad 9, a na ballingu sam, jesi I it na ballingu?
Osim ballinga I fauna marine trace elementsa dodajem I easy life strontium I jod I sve mi je ok.... Nemam  prigovora I jos koristim ffm.
Za sps koralje je bitan I kalij koji se rijetko dodaje, a u principu ga ima sokoro ko I kalcija u moru
Struja je jedina imenica ženskoga roda koja se ne smije dirati golom rukom!

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #6 u: Srpanj 04, 2012, 07:12:19 prijepodne »
da,i ja sam na ballingu
zadnje mjerenje mi je bilo prije 10 dana i evo rezultati
kh-8,5
ca-340
mg-1410
no3-5
po4-0
ph-8,1
sg-1024
počele su mi propadati i neke plate :'(

ako netko ima ideju u čemu bi mogla biti greška neka pomaže :please:

Offline Vipko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • http://www.NetEkipa.com
« Odgovori #7 u: Srpanj 04, 2012, 07:27:26 prijepodne »
Jesi ono Ca krivo napisao 430 ili je stvarno 340?

I NO3 bi bilo dobro spustiti (ako je stvarno 5 ili si mislio 0.5).

Offline pero111

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #8 u: Srpanj 04, 2012, 07:37:56 prijepodne »
kolika je temperatura u akvariju?

Offline simeZg

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 04, 2012, 09:04:09 prijepodne »
Ja bi sanjio kh ispod 8
Struja je jedina imenica ženskoga roda koja se ne smije dirati golom rukom!

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #10 u: Srpanj 04, 2012, 18:15:27 poslijepodne »
Uf, ovaj koralj je katastrofa...mislim da nije do mikroelemenata.

1. Provjeri temperaturu, isključi grijač iz struje i provjeri salinitet. Stavi ventlator iz kompa da puše na površinu vode da voda ostane na 26-7 stupnjeva.
2. Visoki fosfati (bez obzira na PO4 = 0) - ovakvi polipi i stanje koralja nastaju zbog povišenih fosfata. Ima negdje moja tema gdje mi je skoro riknula pocillopora a sve se ostalo činilo fantastično. Rjesenje je klasik: mijenjaj vodu, trpaj aktivni ugljen, dodaj FFMa

Od ostalog:
3. Probaj malo cesce provjeravati KH - nesto slično ovome vidio sam kada je KH drastično padne. Ali 8 je čisto ok.
4. Kakav je pH? Jel mreškaš vodu?
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #11 u: Srpanj 04, 2012, 18:19:47 poslijepodne »
Jesi ono Ca krivo napisao 430 ili je stvarno 340?

I NO3 bi bilo dobro spustiti (ako je stvarno 5 ili si mislio 0.5).
dobro sam napisao,ca nisam dodavao jer sam mjerio koliko mi akvarij dnevno troši
nitate još nisam nikako uspio spustiti ispod 5 i već duže vrijeme su mi na 5,imao sam problema sa skimmerom koji sam riješio i možda se kroz neko vrijeme smanje
kolika je temperatura u akvariju?

temperatura je 28 jedino je zadnja dva dana došla na 29

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #12 u: Srpanj 04, 2012, 18:29:30 poslijepodne »
Uf, ovaj koralj je katastrofa...mislim da nije do mikroelemenata.

1. Provjeri temperaturu, isključi grijač iz struje i provjeri salinitet. Stavi ventlator iz kompa da puše na površinu vode da voda ostane na 26-7 stupnjeva.
2. Visoki fosfati (bez obzira na PO4 = 0) - ovakvi polipi i stanje koralja nastaju zbog povišenih fosfata. Ima negdje moja tema gdje mi je skoro riknula pocillopora a sve se ostalo činilo fantastično. Rjesenje je klasik: mijenjaj vodu, trpaj aktivni ugljen, dodaj FFMa

Od ostalog:
3. Probaj malo cesce provjeravati KH - nesto slično ovome vidio sam kada je KH drastično padne. Ali 8 je čisto ok.
4. Kakav je pH? Jel mreškaš vodu?

bio je "bolek" kod mene pa mi je iskopčao grijač i izmjerili salinitet sa rafrektometrom i bio je salinitet 1026 a sa staklenim plovkom 1024
ph je 8.1 i površina se dosta mreška

jedino moram priznati da sam vodu zadnji put mijenjao prije mjesec dana i tad sam dodao 125g aktivnog ugljena u najlonku na 360lit mora

Offline Mislav1

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 04, 2012, 18:46:59 poslijepodne »
Najjednostavnije, najsigurnije, a i najjeftinije rješenje: promijeni odjednom veću količinu vode - 50%, može i više ako možeš (naravno, temperirane, prozračene i odstajale barem 1 dan sa soli).

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #14 u: Srpanj 04, 2012, 18:48:15 poslijepodne »
Mijenjaj vodu (obilno), mijenjaj aktivni ugljen, stavi ventilator (pogledaj u Cominovu temu kako i zasto) i digni Ca (najlakse sa CaCl).

Trebao bi se izvuci, zilav je to koralj.
« Zadnja izmjena: Srpanj 04, 2012, 18:51:44 poslijepodne od Teehee(R) »
Get out and fly!

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #15 u: Srpanj 05, 2012, 06:59:00 prijepodne »
Najjednostavnije, najsigurnije, a i najjeftinije rješenje: promijeni odjednom veću količinu vode - 50%, može i više ako možeš (naravno, temperirane, prozračene i odstajale barem 1 dan sa soli).

čekam da mi osmoza nakapa 200l vode pa ću je zasoliti

Mijenjaj vodu (obilno), mijenjaj aktivni ugljen, stavi ventilator (pogledaj u Cominovu temu kako i zasto) i digni Ca (najlakse sa CaCl).

Trebao bi se izvuci, zilav je to koralj.

za početak ću promjeniti 200 litara vode a onda ću svaki tjedan promjeniti 20%

jel mi dosta 125g aktivnog ugljena na 360 lit. kojeg stavljam u čarapu ili da povećam dozu?(budem probao nabaviti neki reaktor za aktivni ugljen)

testirao sam digitalni termometar koji mi je u akvariju sa još jednim digitalnim ali za druge namjene i sa jednim staklenim i ispalo mi je da ovaj koji je na akvariju pokazuje jedan stupanj više,tako da mi temperatura nije prelazila 28
prostorija u kojoj se nalazi akvarij je klimatizirana pa se vjerojatno radi toga nije jako grijala voda,a i dodao sam neki ventilator i sad je temperatura 26

inače i koristim CaCl za podizanje Ca ali sad nebudem ništa dirao dok sutra ne promjenim vodu pa ću izmjeriti parametre i dovesti sve u normalu

Offline Mislav1

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Srpanj 05, 2012, 09:17:58 prijepodne »
Kad mijenjaš vodu, probaj posisati detritus što više s pijeska i ispuši ga s kamenja.  :up:

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #17 u: Srpanj 05, 2012, 23:37:15 poslijepodne »

za početak ću promjeniti 200 litara vode a onda ću svaki tjedan promjeniti 20%

jel mi dosta 125g aktivnog ugljena na 360 lit. kojeg stavljam u čarapu ili da povećam dozu?(budem probao nabaviti neki reaktor za aktivni ugljen)

testirao sam digitalni termometar koji mi je u akvariju sa još jednim digitalnim ali za druge namjene i sa jednim staklenim i ispalo mi je da ovaj koji je na akvariju pokazuje jedan stupanj više,tako da mi temperatura nije prelazila 28
prostorija u kojoj se nalazi akvarij je klimatizirana pa se vjerojatno radi toga nije jako grijala voda,a i dodao sam neki ventilator i sad je temperatura 26

inače i koristim CaCl za podizanje Ca ali sad nebudem ništa dirao dok sutra ne promjenim vodu pa ću izmjeriti parametre i dovesti sve u normalu

Sorry, nemam uopće predodzbu koliko je 125g aktivnog ugljena..jer uvijek stavljam odoka - otprilike 1.5 decilitar, mozda malo manje svakih 3 tjedna na 125 litara. :)
Get out and fly!

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #18 u: Srpanj 19, 2012, 06:56:27 prijepodne »
125g je oko 250 ml i pošto mi je ugljen u čarapi dodao sam još jednu takvu čarapu tako da ću svaka dva tjedna mijenjati po jednu

pošto mi je skimmer počeo raditi kako treba i promjenio sam 20% vode i drugi vikend 10% i rezultati su jako zadovoljavajući(akvarij je startan u 2 mj. i nije još dovoljno zacikliran pa sam promjenio samo 20% vode)

nitrati su mi pali na 0.2-0.5 (boja je jako slična pa nisam siguran koji je rezultat)
fosfati po salifertu još uvijek 0 i mislim da ih više neću ni mjeriti pošto je test neprecizan

a Ca,Mg i Kh su mi bili malo niski pošto nisam ništa dodavao, ali sad ih dovodim u red pa bi do nedjelje trebalo sve biti u normali