Srpanj 19, 2025, 19:20:09 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolesni diskusi  (Posjeta: 3137 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cuk-77

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Cakovec
Bolesni diskusi
« u: Studeni 23, 2011, 20:30:36 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,  320
-   temperatura,  29 C
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  pH 7,5  KH 15
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   7 mjeseci
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    2mjeseca,diskusi nakon 5
-   koliko često i koliko mijenjate vode - svakih 10 dana cca 30%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija  - da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    haqos expro 1200
-   način i periodi čišćenja filter materijala   -  jednom mjesečno
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   vata,spužva,keramika

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   2 mangro panja sluzi nema
-   grijač - 250W
-   pumpa za zrak   - ne
-   CO2 sustav – kakav   -  boca
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - ffm,profito

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - neonki 13, diskusi 7, ancitrusi 3 
-   starost ribica  - diskusi 3 mjeseca   
-   ima li potencijalnih „terorista“   - ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) - 2-3 put dnevno koliko pojedu u par minuta, tetra prima
                                                                                                                          granule,spak spirulina granule,sak energy granule

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) - ne 
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ne
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - da

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - jedan malo veći marlboro red sakriven par tjedana i uopće ne jede,rijetko izlazi i tu i tamo se češe o biljku,
   jedan malo manji red map uginuo nenadano,drugi je skoro pocrnio i dugi tanki bijelo sluzavi izmet,skriva se i isto skoro na mjestu,treći
   pliva lagano trudi se jesti i jedan diamond iste veličine ga skroz maltretira pošto je nekako umrtvljeni, najveći red map i dva mala diamonda
   za sad bez problema,neonke sve bez problema osim jedne koja ima bijelu točku na repu koja je bila 10 dana u karanteni i lijećena,ali joj
   je ta fleka ostala i normalno se ponašala tako da sam je vratio u akv.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - taj manji red map diskus promijenio boju - potamnio
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - dva ne, treći tu i tamo
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) neke normalno neki končasto zamućeni bijeli
-  kad su se simptomi prvi puta uočili - veći marlboro pred 2-3 tjedna, manji red map pred tjedan dana 
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima - ne   
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? - dvije sigurno bolesne i jedna uginula iznenada 
-  stanje ostalih stanovnika - ok

Offline rada0309

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Bolesni diskusi
« Odgovori #1 u: Studeni 23, 2011, 21:31:45 poslijepodne »
Uuuu,evo da i ja dam savjet :D :D :D jer sam i sam imao sličnu oliti istu situaciju. Sasvim sam siguran da ti ribe imaju kožne parazite. Pod prvo moraš riješiti aeraciju u akvariju(pumpa za zrak ili da ti izlaz iz filtera dobro mreška vodu). Ribe lječi sa Dajana FMC ljekom. Vjerovatno češ morati lječiti kompletan akvarij ali češ se zato morati oprostiti sa nekim ili večinom biljaka jer je ljek jak ali 100% djelotvoran! ;)

Offline ana*žac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
« Odgovori #2 u: Studeni 23, 2011, 21:37:37 poslijepodne »
Ribe ti boluju od hexamite tj.crijevnih parazita a ne kožnih.Bijeli končasti izmet je siguran pokazatelj hexamite.
Imaš na forumu hrpu tema o toj bolesti pa malo potraži kako ćeš liječiti ribe.
sretno...
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline rada0309

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Studeni 23, 2011, 22:16:25 poslijepodne »
Bome i kad imaju kožne parazite imaju bijeli izmet i to samo tako. Simptomi su skoro isti,razlika je samo da se kod kožnih parazita diskusi isto ponašaju kao kod hexamite samo što se još češu od predmete,trzaju i nemaju toliko spuštene peraje ;)

Offline cuk-77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Studeni 24, 2011, 10:10:39 prijepodne »
zovem tu u vž i čakovcu na pet mjesta nigdje dajane fmc,ako netko zna gdje se može nabaviti,hvala

Offline cuk-77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Studeni 24, 2011, 11:49:48 prijepodne »
da li mogu umjesto dajane koristiti serin costapur pošto ovog prvog nemogu nigdje nabaviti,
evo i nekoliko loših slika:

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Studeni 24, 2011, 12:35:48 poslijepodne »
Metronidazol-medazol-imaš ga u apoteci-ide ti 2 tablete na 100lit prvi dan,drugi pola doze.Dobro razmuti prije nego staviš u aq
Filtracija ti je u k....,zato imaš problema
Terapiju ponoviš kroz 3-4tj

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Studeni 24, 2011, 13:03:18 poslijepodne »
Pozdrav cuk-77,

Na žalost možda si se malo prekasno javio jer ako riba ne jede 3 tjedna vrlo, vrlo su male šanse da se izliječi ali uvijek vrijedi pokušati.

Tvoje ribe boluju primarno od unutrašnjeg parazita tipa protozoa (hexamita) a za nju je karakteristično da riba potamni, počinje se skrivati na zatamnjena mjesta i prestaje uzimati hranu. Kasnije se javlja karakterističan zamučeno-bjelkasti izmet sa puno sluzi da bi kasnije taj izmet bio sama sluz. Također se pojačano luči sluz na koži pa se ribe ponekad češu s namjerom da ju skinu.

Kod infekcije kožnim parazitima ribe uzimaju hranu z razliku od heksamitoze.

Razlog pojave kliničkih znakova infekcije hexamitom jeste stres i voda loše kvalitete s povečanom količinom nitrata i fosfata. Kod tebe je uzrok voda loše kvalitete.
Naime, diskusi su ribe koje trebaju puno čiste vode pa je zato njima obavezno raditi redovite tjedne pormjene vode od cca 30% te održavati higijenu u akvariju (sedmično usisavanje podloge, čišćenje stakala, cijevi i dr.). Drugi je problem velika tvrdoća vode jer su nitrati i nitriti puno otrovniji nego u mekanoj vodi...
Treči uzrok je taj što u svom filteru imaš vatu. Problem je kod vate taj što se ona začepi već nakon 3 dana pa se znatno smanjuje protok vode kroz filter a s time i biološka filtracija i rad nitrificirajučih bakterija. Četvrti je problem taj što imaš preslab filter za tu litražu akvarija (bez obzira što na kutiji piše da je to filter za akvarije do 600l).

Što napraviti?

Već sam napisao da je za diskusa koji ne jede nekoliko tjeana na žalost najvjerojatnije prekasno ali drugima možeš pomoči ako odmah započneš sa liječenjem.
Za liječenje predlažem najbolji lijek za liječenje hexamite Serin "Flagelol" ali mislim da se u Hrvatskoj više ne može kupiti pa probaj preko internet stranica susjednih zemalja. Ako nikako ne možeš nabaviti Flagelol tada započni liječenje sa metranidazolom (kupuje se u ljekarni).

Liječi na slijedeči način:

1. dan:

Zamijena 1/3 vode (sa vodom odstajalom 24 sata) i dobro očistiti staklo i usisati prljavštinu sa dna (nova voda ne smije biti tretirana sa kemikalijama za neutralizaciju klora)
Prilikom izmjene vode dobro usisati podlogu, oprati stakla i svu plastiku.
Temperatura je 28 C ili niža
Tijekom liječenja treba biti izgašeno svjetlo u akvariju

Dodaješ 1000mg metronidazola na 100l vode

2, 3, 4, i 5. dan radiš 40 do 50% promjene vode (sa vodom odstajalom 24 sata bez dodatka kemikalije za neutralizaciju klora) i ponovno dodamo 1000 mg  Metronidazola na 100 l vode. ( Ovo radimo jer je lijek tijekom 24 sata izgubio minimalno 50% aktivnih supstanci)

Svaki drugi dan dodaj duplu dozu vitamina u vodu JBL Atvitol ili Sera Fishtamin

Nakon završetka liječenja što veća promjena vode (do 80%), jedan dan filtriranje kroz aktivni ugljen a kada se izvadi ugljen napolje dodaje se Easy Life EasyStart ili neki drugi preparat sa "dobrim bakterijama" (navodno metronidazol ne ubija dobre bakterije ali to nitko nije znanstveno dokazao pa je bolje dodati nego imati uginuća) te dodati duplu dozu FFM-a.

Do 14-estog dana radi promjene vode svaki 4-ti dan po cca 15 do 20% jer voda u akvariju više nije isciklirana te nakon svake promjene vode propisana doza FFM-a a drugi dan propisana doza vitamina.

14 dan obavezno ponoviš postupak liječenja ako se ribe ponašaju normalno, ako jedu, ako više nemaju bijeli izmet u trajanju od 3 dana a ako još imaju simptome bolesti traje 5 dana.

Prijedlozi za ubuduće:

1. Ako misliš i dalje držati diskuse moraš raditi redovne tjedne promjene vode cca 30 do 35% uz obavezno usisavanje podloge
2. Kupi još jedan filter
3. Iz ovoga filtera odmah izvadi vatu i zamijeni je sa akvarijskom spužvom ili vatu mijenjaj svaki treči dan sa novom

Za sada toliko a ako uspiješ nabaviti Flagelol javi se oko dogovora za liječenje, pozdrav i sretno a ubuduće se javi odmah čim uočiš da se ribe ponašaju neuobičajeno.

Offline cuk-77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Studeni 24, 2011, 14:28:19 poslijepodne »
veliko hvala svima

Offline cuk-77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Prosinac 07, 2011, 16:08:19 poslijepodne »
samo da javim da je prvi ciklus liječenja medazolom uspješno obavljen, ribe sretne plivaju čak i ovaj diskus koji mi tri tjedna nije jeo sad je u prvom planu kad ide klopa, poz

Offline ana*žac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
« Odgovori #10 u: Prosinac 07, 2011, 16:13:44 poslijepodne »
 :klap:
Drago mi je zbog tvojih riba.
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Prosinac 09, 2011, 13:18:30 poslijepodne »
Ovo mi je najljepša vijest kada netko javi da su diskusi počeli jesti, bravo majstore, pozdrav i sretno.

Offline cuk-77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Siječanj 24, 2012, 17:29:47 poslijepodne »
evo prošlo je mjesec i pol dana od mog liječenja diskusa medazolom po Vašim uputama i
do sad je sve bilo u redu dok nisam primijetio da mi je jedan diskus opet postao miran,
skriva se,ne jede,bijeli končasti izmet ali se ne češe kao što je to bio prije slučaj s drugim
diskusom, ostala 3 su za sad u redu. da li mogu početi s flagellolom pošto sam ga nabavio
u međuvremenu 10ml i s kakvim doziranjem.neznam da li je potrebno ponovo ispuniti
upitnik, pozdrav.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Siječanj 24, 2012, 17:42:37 poslijepodne »
cuk jako je bitno kako izgleda končasti izmet.

ako je deblji, sluzaste konzistencije i prozirno bjelkaste boje tada se radi o hexamiti i bitno je da ovdje riba ne uzima hranu.

ako je končasti izmet bijele boje i tanak bez sluzi tada se radi o parazitima tipa nematoda ali u tom slućaju ribe uzimaju hranu.

Ako se radi o prvom primjeru tada svakako predlažem liječenja Flagelolom jer su očito kod ove ribe paraziti bili toliko tvrdokorni da ih nije ubio metranidazol.

Liječi prema uputi ali obavezno prije liječenja:

Promijeni cca 50% vode (sa vodom bez dodatka kemije za neutralizaciju klora, FFM i slično), uz detaljno usisavanje podloge, pranje sve plastike i filtera sa filter materijalom. (u filteru ne smije biti aktivni ugljen). Treba biti uključena pojačana aeracija a temperatura oko 28,5C. Nije zgorega da ribe budu za vrijeme liječenja bez svijetla ali se trebaju pomalo i hraniti.

Za sada toliko, pozdrav.

Offline cuk-77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Siječanj 26, 2012, 16:13:18 poslijepodne »
99% posto sam siguran da se radi o prvom primjeru, jedino što do sad nisam koristio flagellol,a upute su fala bogu na njemačkom i to cijela listina. znači da li sipati sve odjednom ili dozirati po danima ili nekako drugačije, cijeli postupak. bočica je 10ml.unaprijed hvala
na odgovorima

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Siječanj 27, 2012, 09:35:13 prijepodne »
Liječenje Flagellolom traje 3 dana s time da proizvođać garantira da su protozoe mrtve nakon 24 sata.

Ide 1ml na 40l vode ali prethodno moraš sve oprati, usisati i promjeniti cca 50% vode. Ja kada sam liječio Flagelollom drugi dan sam još malo nadodao lijeka jer sam imao tvrdu vodu (na akvarij od 240 litara drugi sam dan dodao 2 ml lijeka).

Neka temperatura bude oko 28 do 28,5C a bolje da je svijetlo ugašeno. Nakon liječenja velika promjena vode i ponovo moraš ciklirati akvarij.

Pozdrav i sretno.

PS. javi nam kasnije kako su ribe.

Offline cuk-77

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Siječanj 27, 2012, 10:05:39 prijepodne »
Liječenje Flagellolom traje 3 dana s time da proizvođać garantira da su protozoe mrtve nakon 24 sata.

Ide 1ml na 40l vode ali prethodno moraš sve oprati, usisati i promjeniti cca 50% vode. Ja kada sam liječio Flagelollom drugi dan sam još malo nadodao lijeka jer sam imao tvrdu vodu (na akvarij od 240 litara drugi sam dan dodao 2 ml lijeka).

Neka temperatura bude oko 28 do 28,5C a bolje da je svijetlo ugašeno. Nakon liječenja velika promjena vode i ponovo moraš ciklirati akvarij.

Pozdrav i sretno.

PS. javi nam kasnije kako su ribe.
jel moram nakon liječenja i aktivni ugljen 24h ili nema potrebe

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Siječanj 27, 2012, 10:20:27 prijepodne »
Nakon liječenja ide promjena do 80% vode, u filter se ubacuje aktivni ugljen i preko njega se filtrira 24 sata.
Slijedeči dan aktivni ugljen ide napolje a na filter materijal i u akvarij se nalijeva propisana doza Dobrih bakterija (najbolje Easy Life EasyStart) i dupla doza FFM-a
slijedeči dan dupla doza vitamina i nije zgorega dodati Discus Eliksir i 1 žličicu kamene soli na 50l vode - jednokratno.

U narednih cca 4 tjedna moraš češće mijenjati vodu zbog toga jer ti je akvarij u fazi cikliranja najbolje svakih 5 dana cca 25% vode.

Pozdrav i sretno.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #18 u: Veljača 09, 2012, 10:40:53 prijepodne »
cuk-77, kakva je situacija sa ribama?