Kolovoz 09, 2025, 21:27:52 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pitanje o rasvjeti  (Posjeta: 673 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Pitanje o rasvjeti
« u: Veljača 03, 2012, 10:50:57 prijepodne »
Poz!

Neznam dali tema ide bas ovdje, pitanje je ustvari poprilicno glupavo, ali hajde....

Dakle, odlucio sam isprobati malo T5 rasvjetu. "zrtva" je akvarij od 120 litara, a uzeo sam 2x24w cijevi (aquastar i grolux). E sad, nekako mi se cini, a i bojim se, da je to prejaka kombinacija, odnosno previse svjetla za taj akvarij. Biljaka nece biti puno, a nece biti ni neke prezahtjevne, co2 ne mislim dodavati. Poklopac jos nije gotov, pa ne mogu bas ocjeniti, previse svjetla se sada rasipa, ali i dalje mi se cini prejaka kombinacija.

Pa me zanima misljenje strucnijih i iskusnijih, hoce li to biti previse, dali mozda da idem samo na jednu lampu?

Offline texlip

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
Odg: Pitanje o rasvjeti
« Odgovori #1 u: Veljača 03, 2012, 11:40:31 prijepodne »
Bok!

Ja imam 140 L , imam 2x24W Aquastar i grolux i jos jednu od 13w 10000 K, nije mi previse.
Imam isto nezahtjevno bilje , ne dodajem C02, ne gnojim, zapravo stavljam HOBBY Sanoplant tablete koje imaju co2 i nutrijente(2 tjedno, nakon mjenjanja vode).
Imam podlogu od Tetre complete supstrat pomijesan sa vilkanitom , i na tome sljunak.

Znam, bojis se algi, ja imam jedino malo problema sa zelenom tockastom po staklu , ali nista strasno. Pocistim je cetkicom za zube ili magnetom, pa se malo smiri, pa za 2-3 tjedna opet malo pocistim, ali nista strasno, i to samo na prednjem staklu gdje je svjetlo najjace, ali recimo kad fotografiram ni nevidi se na staklu.
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Veljača 03, 2012, 11:59:09 prijepodne »
U stvari, mene je zabrinulo to, kad sam upalio svjetlo, pola sobe je bilo osvjetljeno, a u akvariju je takodjer bljestalo, pa sam pretpostavio, kad kompletiram poklopac, dakle kad svjetlo ne bude moglo "bjezati", da ce biti prejako. Stari postav svjetla je bio t8, 2x25 i 1x18w, nisam imao problema sa algama i smecem, filtracija je u biti totalni overkill za tako mali akvarij, 2 vanjska filtera, zajednicke zapremine cca 20 litara, i 2000 l/h protoka, tako da se ne bojim algi u tom smislu, jedino nebih htio pretjerati sa kolicinom svjetla, jer nece ici zahtjevne biljke, niti ce istih biti u nekoj vecoj kolicini, a s trece strane, ribe koje ce kratko boraviti u tom akvariju nisu bas ljubitelji prejakog svjetla.

Nista, ostavit cu tu kombinaciju, samo na odvojenim prekidacima za paljenje, pa cu lako moci dozirati, ako 2 budu prejake, jedna ce raditi, druga ce u male oglase i amen.... :D

Offline Dellete

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #3 u: Veljača 03, 2012, 19:13:30 poslijepodne »
Eksperimentima do savršenstva  :D