Kolovoz 04, 2025, 10:31:47 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć oko filtera  (Posjeta: 1587 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Welt

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pomoć oko filtera
« u: Veljača 08, 2012, 09:22:52 prijepodne »
Pozdrav svima,

Imam akvarijum od 267l i uz njega filter Atman EF4. Sa filterom sam dobio vatu i sunđer a od filter materijala
sam stavio Sera super peat i Sera saporex. Na koliko se vremenski mora čistiti filter i na koliko da mijenjam
ovaj filter materijal? U funkciji je je nekih mjesec ipo dana. Radim samo redovnu izmjenu 20% vode jednom mjesečno.
Hvala

Offline nesa1

• Punopravni član
  • Dob: 59 Lokacija: Vrsac
Odg: Pomoć oko filtera
« Odgovori #1 u: Veljača 08, 2012, 09:31:28 prijepodne »
Pozdrav svima,

Imam akvarijum od 267l i uz njega filter Atman EF4. Sa filterom sam dobio vatu i sunđer a od filter materijala
sam stavio Sera super peat i Sera saporex. Na koliko se vremenski mora čistiti filter i na koliko da mijenjam
ovaj filter materijal? U funkciji je je nekih mjesec ipo dana. Radim samo redovnu izmjenu 20% vode jednom mjesečno.
Hvala
Videces i sam, kada malo opadne protok vode.
Dovoljno je jak za tvoj tank.
Moj predlog ti je, da izbacis tu vatu. I ubacis sundjer, ili sta vec imas.
Mozes bez problema 2-3 meseca. Normalno to  zavisi od broja riba, koliko jedu. prljaju, itd.
Koje su ribe u pitanju?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Veljača 08, 2012, 09:42:36 prijepodne »
Vata ti u principu ne treba. Korisna je da pokupi sitne čestice nečistoće, ali se zato brzo prlja i treba ju redovito mijenjati. Znači, trebao bi otvarati filter svakih 10-tak dana, a to baš i nema smisla.
Spužva iz filera se ne mijenja nikada jer se u njoj nastanjuju bakterije koje vrše biološku filtraciju akvarija. Pere se svakih 2-3 mjeseca, po potrebi, isključivo u vodi izvađenoj iz akvarija i to ne prerevno prati.
Voda se mijenja svaki tjedan 20-30% uz usisavanje podloge.

Offline Welt

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 08, 2012, 09:54:15 prijepodne »
Imam thihogastere, neonke, silver shark, black molly, amoniere, ancitruse i kolise.

A kad da mijenjam Sera super peat i Sera saporex? Da li da ih isperem i vratim ili
mora novi matelijal?

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Veljača 08, 2012, 09:55:27 prijepodne »
Pozdrav Welt.

Ovako, vata je odlična stvar u filteru jer na sebe veže sitnu prljavštinu ALI, vata se zaštopa za 3 do 5 dana i onda se MORA ZAMIJENITI SA NOVOM VATOM jer ako se ne zamijeni bitno se smanjuje protok vode što izaziva nagli porast nitrata u vodi a što opet dovodi do ili trovanja riba ili do pojave bakterijskih bolesti...ž

Dakle prijedlozi su slijedeći:

1. vodu mijenjaj svaki tjedan 20 do 35% voison o broju riba u akvariju
2. obavezno usisavaj dno prilikom izmjene vode
3. vatu zamijeni sa akvarijskom spužvom koja se ne mijenja svakih 5 dana
4. filter materijal peri jednom mjesećno u vodi izvađenoj iz akvarija
5. ribe hrani 1 do 2 puta na dan ali umjreno i vrlo malo s time da hrana ne smije ostajati na podu.

Za sada toliko više možeš pročitati u linkovima koji se nalaze ispod moga posta: Priručnik za početnike i Zašto spužva u filterima.

Pozdrav i sretno plivanje u akvarističkim vodama.

Citat:
A kad da mijenjam Sera super peat i Sera saporex? Da li da ih isperem i vratim ili
mora novi matelijal?

Ne mijenjaj nego jednom mjesečno properi u akvarijskoj vodi

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 08, 2012, 10:15:39 prijepodne »
taj super peat ti sigurno netreba, steta novaca. bolje kupi jos siporax ili ugljena stavljaj s vremena na vrjeme, bar ce voda biti cisca
blago vama uz tjedne izmjene vode  :) sta su svi new age akvariji presli na to? :)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 08, 2012, 10:27:45 prijepodne »
blago vama uz tjedne izmjene vode  :) sta su svi new age akvariji presli na to? :)

Znam i ja da se to prije nije baš tako radilo, al pokazalo se da su tjedne izmjene ipak najbolje za održavanje kvalitete vode i zdravlja riba.
Pogotovo šta svi gledaju kako će utrpat što više riba i onda naravno da se biološka ravnoteža vrlo lako ozbiljno poremeti.
A postoje i tipovi gusto zasađenih biljnih akvarija s relativno malim brojem riba gdje se voda ne mijenja i po nekoliko mjeseci...

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 08, 2012, 10:39:26 prijepodne »
bolje je, voda ce biti sigurno cisca, nedovodim ja to u pitanje, samo mi ponekad izgleda pretjerano kada se stalno preporuca 1/3 tjedno. bolje onda nedrzati nenormalan broj od 50 riba u 100l vode :)

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 08, 2012, 11:02:41 prijepodne »
A čuj, ak buš u akvariju od 120 litri, uz hranjivu podlogu i odgovarajuću rasvjetu imal gusto zasađeno, nezahtjevno, brzorastuće bilje i dosta plutajučeg bilja koje je izvrstan potrošač štetnih tvari i uz to staviš jato od 20 neonkica i par pužeka da žderu trulo lišće filter ti niti ne treba, a vodu buš mijenjal kad se sjetiš. Onda ti je dosta imat jednu protočnu pumpicu samo da malo tera vodu.

Offline Welt

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Veljača 08, 2012, 19:51:18 poslijepodne »
Hvala svima