Srpanj 22, 2025, 18:19:55 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolesne zlatne ribice (ich) !  (Posjeta: 2233 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Vice

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Vicko
Bolesne zlatne ribice (ich) !
« u: Siječanj 22, 2012, 19:02:43 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,   -60l
-   temperatura, - 22 celzijve,a sada povećana na 26.
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  - ne mjerim
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   nekih 6mjeseci
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, - prve 2  ribice su nakon 20dana cikliranja
-   koliko često i koliko mijenjate vode -jednom tjedno 40% vode
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    -vanjski Haqos expro500 (500l/h)
-   način i periodi čišćenja filter materijala = jednom mjesečno...opreme sav materijal u akvarijskoj vodi koju prethodno izvadim u kantu
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  - spužvu,vatu,keramičke valjke,ugljen

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   - panj,srednje veličine. šljunak granulacije 1-2mm,jedan manji kamenčić granita. nema nikakve sluzi
-   grijač - imam.
-   pumpa za zrak  - imam.
-   CO2 sustav – kakav  - nemam.
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) -samo FFM nakon promjene vode.

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - prvo su bile tri ribice,i sad je nedavno došla iz pet centra jedna bubble eye,koje je trenutačno u najgorem stanju. nisam ju držao u karanteni. znam da je previše 4zlatne u 60litara, ali planiran je rio 125.
-   starost ribica - neznam,ali sve su mlađe od 1 godine
-   ima li potencijalnih „terorista“  -ne
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  - jednom do dva puta dnevno. navečer i ujutro. 3 različite vrste hrane. spirulina,lističi terini i sak green + tabletice za ribe dna.

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  -bubble eye došla u akvarij prije 2 tjedna.
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)- ništa.
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke- a propada ludwiga otkad sam startao akvarij jer nema hranjive podloge.

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma- bijele točkice po svima ribama, bubble eye ima iskrivljenu kralježnicu i leži na dnu akvarija, ubrzano diše.
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...- bijele točkie po cijelom tijelu
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - normalno se ponašaju osim bubble eye
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - valjda normalana
-  kad su se simptomi prvi puta uočili -danas
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  - promjenjeno 40% vode,dodan neki llijek protiv bijelih točkica što imam doma, žlica soli (to sam pročitao na internetu) , i povećana temeperatura sa 22,na 26 celzijeva.
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  -sve! zasad ne,ali mislim da bubble eye neće još dugo.
-  stanje ostalih stanovnika. - %

Ja sam bio na putu,i danas sam došao. Mama i sestra su stavile žlicu ili dvije soli,promjenile dio vode, i povećali temperaturu.

HELP!
"I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her." ~Ellen DeGeneres

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Bolesne zlatne ribice (ich) !
« Odgovori #1 u: Siječanj 23, 2012, 11:16:06 prijepodne »
Uh, uh, Vice, Vice...

Ich se liječi sa nekim lijekom protiv kožnih parazita a meni se pokazao najbolji Serin Costapur uz dodatak 1 čajne žličice soli na 50l vode. liječenje treba provesti u trajanju od 7 dana i onda nakon tjedan dana odmora moraš ponoviti liječenje.

Za vrijeme liječenja AKTIVNI UGLJEN ne smije biti u filteru jer on na sebe privuće lijek i liječenje nije uspješno...

Ova ribicaiskrivljene kičme ako je u takvom stanju bolje ju je eutanizirati jer je ona već na samrti.

Savjeti za ubuduće:

1.Previše vode mijenjaš tjedno pa neka to bude 30% ubuduće uz usisavanje podloge.
2. Aktivni ugljen ne treba biti u filteru on se koristi samo nakon liječenja da pokupi ostatke lijeka iz vode
3. Imati VATU  u filteru jako je opasno jer se vata začepi za 3 do 4 dana pa se tada znatno smanji protok vode kroz filter a istovremeno zbog toga naglo porastu nitrati i fosfati u akvarijskoj vodi a to predstavlja opasnost za ribe koje potom zbog smanjenog imuniteta često obole...
4. tabletice za ribe dna nisu dobar izbor za zlatne ribe pa predlažem da ih izbaciš iz upotrebe

Tijekom liječenja nemoj pretjerivati sa soli.

Javi kakva je situacija, pozdrav i sretno.

Offline Vice

• Punopravni član
  • Vicko
« Odgovori #2 u: Siječanj 23, 2012, 11:44:50 prijepodne »
Hvala puno!

Nazalost bubble eye je jutros uginula.... :'(
Koristim neki lijek od sere ...neznam tocan naziv....
"I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her." ~Ellen DeGeneres

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Siječanj 23, 2012, 11:59:24 prijepodne »
Hajde javi koji lijek koristiš te da li je aktivni ugljen još u filteru.

Obavezno nam javljaj kakva je situacija sa ribama i bijelim točkicama, pozdrav.

Offline Vice

• Punopravni član
  • Vicko
« Odgovori #4 u: Siječanj 23, 2012, 20:34:29 poslijepodne »
Defnitivno se podosta točkica povuklo...na jednoj ih praktički više i nema...
A lijek je: Sera COSTAMED

ugljen,sam izvukao,ali ga je bilo full malo...
Usput mi se pojavljuje i neka pjena na površini vode  :nerv:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Siječanj 24, 2012, 09:54:39 prijepodne »
Da pjena je normalna pojava samo moraš pojačati aeraciju i provesti liječenje do kraja a onda dok čekaš drugu fazu liječenja a s obzirom da je akvarij neiscikliran moraš češće mijenjati vodu.

Offline Vice

• Punopravni član
  • Vicko
« Odgovori #6 u: Siječanj 24, 2012, 09:59:23 prijepodne »
ok,dali da dodavam sol?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Siječanj 24, 2012, 10:05:03 prijepodne »
da treba dodati i sol tijekom liječenja po omjeru koji sam napisao ali ako je mama već dodala sol tada ne smiješ više dodavati jer sol ne isparava iz vode a uklanja se samo promjenom vode.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Veljača 09, 2012, 10:29:31 prijepodne »
Vice, kako je riba?