Pozdrav, forumaši.
Imam akvarij preko 4 i pol godine i sad sam u situaciji da nemam pojma što se događa.
Unazad manje od godinu dana crna čupava alga se počela širiti pa su unazad cca 4 mjeseca počeli crkavati koridorasi (10 riba), u zadnje vrijeme su crkle i dvije bete.
Što se održavanja tiče, radim sve kako radim od početka. Danas sam testirao vodu i nema nikakvih grubih pokazatelja da je nešto krivo.
I sad ovdje pitam za savjet i pomoć. Da li je to već stari akvarij koji traži generalku?
Dodao sam i sliku da potkrijepi tekst.
Na slici se može vidjeti kako se crna alga lijepo proširila svuda; na panju, filtru, na kamenčićima na dnu.
Evo činjenica kako su navedene u preporuci za postanje:
Akvarij
- Juwel Lido, 120 litara
- temperatura 26 stupnjeva
- pH 7,5, NO2 ~0, NO3 <5 mg, ukupna tvrdoca >25 dH (broj kapi testera 27, voda jos nije postala zelena)
- akvarij od prije 4 godine i 9 mjeseci
- ribe od prije 4 godine i 8 mjeseci
- izmjena vode jednom mjesecno 35-40 litara
- usisavanje dna povremeno
Filter
- Juwel originalni, potopljeni, mislim da je 600 litara
- gornje dvije spuzve ozmicem svaki put, donje svakih nekoliko mjeseci
- imam 4 spuzve, najgornja je rijetka, ostale su gusce
Ostalo
- jedan panj mangrove
- grijac 130 W
- nema pumpe za zrak
- CO2 otopina u kapima (prestao davati prije 2 tjedna)
- tekuce gnojivo jednom tjedno ili rjedje, tretiranje vode kod izmjene
- pumpa za vodu je usmjerena na povrsinu vode tako da ju stalno burka
- od biljaka imam kriptokorine i valisneriu, njih ne plijevim cesto, izmedju ciscenja akvarija, vec samo prilikom ciscenja
tako da se moze vidjeti da jedan dio lisca strune u akvariju
Stanovnici
- ancistrusi, 4, redovito se mrijeste, roditelji su zivi od useljenja, upravo ima nesto malih koji su se izmrijestili nedavno, uglavnom svi budu pojedeni
- sijamska algojedi, 2, od useljenja
- kuliji, 4, 6-7 mjeseci
- koridoras panda 1
- rodostomus hemigramus, 8, vise od godinu dana
- plava neonka, 1, nekoliko godina
- kozica caridina multidentata, 3, nekoliko godina
- beta, 2 zenke
- puzevi helena, 5-6, preko 6 mjeseci
- hranim najcesce jednom dnevno, navecer; mikrogranule, listici, tablete, od svakog pomalo, ponekad bloodworms
Promjene
- nema naglih promjena unazad par tjedana
- ako pogled unazad prosirimo na 4 mjeseca, onda mogu reci da je crklo 10 koridoras pandi, malo po malo
- prije par tjedana je crkla jedna zenka bete a bas veceras je crkao muzjak bete
- ono sto je jos zanimljivo je da se crna cupava alga pocela siriti unazad 8-12 mjeseci, otprilike
- davno prije sam dodavao CO2 vrenjem germe i secera tako da sam crijevo stavio ispod panja gdje su se mjehuri CO2 skupljali u dzepovima (mjehuri) i tako otapao
- onda sam s tim prestao, mislim da se poslije toga crna alga pocela siriti, pa sam onda uveo CO2 otopinu da pomognrm bilju ali nije bas dalo rezultata
Simptomi
- na koridorasima u principu nije bilo nekih drasticnih znakova, nekima su propali brkovi ali po tijelu nije bilo nista uocljivo
- kako rekoh, crkavali su kroz nekoliko mjeseci
- zenka bete je imala, po svemu sudeci, nekakvu bakterijsku infekciju, po izgledu ne bih rekao da je bila neka tipicna bolest, mislim da je imala otekli trbuh
- ovaj muzjak od danas je izgledao sasvim u redu, peraje su mu bile u dobrom stanju, jedino je i njemu trbuh bio malo veci
- nagadjam da je to mozda bakterija koja napada bubrege pa se ribe napuhuju
- jos prve godine dok sam imao akvarij, kao maticno jato sam kupio plave neonke i imao sam ih 30-40 ali ih je bolest pokosila i onda sam odustao od takvog jata, samo je jedna neonka danas ziva
- tad davno, te neonke su se znale isto napuhivati i ljuska im je strsala, mislim da su to te iste bakterije
- koridorasi se nisu nista napuhivali, samo su crkli, agonija im je trajala 1-2 dana, koliko sam mogao skuziti