Srpanj 28, 2025, 23:41:10 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nemam pojma što je  (Posjeta: 1461 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Živac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Nemam pojma što je
« u: Studeni 20, 2011, 01:15:14 prijepodne »
Pozdrav, forumaši.

Imam akvarij preko 4 i pol godine i sad sam u situaciji da nemam pojma što se događa.
Unazad manje od godinu dana crna čupava alga se počela širiti pa su unazad cca 4 mjeseca počeli crkavati koridorasi (10 riba), u zadnje vrijeme su crkle i dvije bete.
Što se održavanja tiče, radim sve kako radim od početka. Danas sam testirao vodu i nema nikakvih grubih pokazatelja da je nešto krivo.
I sad ovdje pitam za savjet i pomoć. Da li je to već stari akvarij koji traži generalku?

Dodao sam i sliku da potkrijepi tekst.
Na slici se može vidjeti kako se crna alga lijepo proširila svuda; na panju, filtru, na kamenčićima na dnu.

Evo činjenica kako su navedene u preporuci za postanje:

Akvarij
- Juwel Lido, 120 litara
- temperatura 26 stupnjeva
- pH 7,5, NO2 ~0, NO3 <5 mg, ukupna tvrdoca >25 dH (broj kapi testera 27, voda jos nije postala zelena)
- akvarij od prije 4 godine i 9 mjeseci
- ribe od prije 4 godine i 8 mjeseci
- izmjena vode jednom mjesecno 35-40 litara
- usisavanje dna povremeno

Filter
- Juwel originalni, potopljeni, mislim da je 600 litara
- gornje dvije spuzve ozmicem svaki put, donje svakih nekoliko mjeseci
- imam 4 spuzve, najgornja je rijetka, ostale su gusce

Ostalo
- jedan panj mangrove
- grijac 130 W
- nema pumpe za zrak
- CO2 otopina u kapima (prestao davati prije 2 tjedna)
- tekuce gnojivo jednom tjedno ili rjedje, tretiranje vode kod izmjene
- pumpa za vodu je usmjerena na povrsinu vode tako da ju stalno burka
- od biljaka imam kriptokorine i valisneriu, njih ne plijevim cesto, izmedju ciscenja akvarija, vec samo prilikom ciscenja
  tako da se moze vidjeti da jedan dio lisca strune u akvariju

Stanovnici
- ancistrusi, 4, redovito se mrijeste, roditelji su zivi od useljenja, upravo ima nesto malih koji su se izmrijestili nedavno, uglavnom svi budu pojedeni
- sijamska algojedi, 2, od useljenja
- kuliji, 4, 6-7 mjeseci
- koridoras panda 1
- rodostomus hemigramus, 8, vise od godinu dana
- plava neonka, 1, nekoliko godina
- kozica caridina multidentata, 3, nekoliko godina
- beta, 2 zenke
- puzevi helena, 5-6, preko 6 mjeseci
- hranim najcesce jednom dnevno, navecer; mikrogranule, listici, tablete, od svakog pomalo, ponekad bloodworms

Promjene
- nema naglih promjena unazad par tjedana
- ako pogled unazad prosirimo na 4 mjeseca, onda mogu reci da je crklo 10 koridoras pandi, malo po malo
- prije par tjedana je crkla jedna zenka bete a bas veceras je crkao muzjak bete
- ono sto je jos zanimljivo je da se crna cupava alga pocela siriti unazad 8-12 mjeseci, otprilike
- davno prije sam dodavao CO2 vrenjem germe i secera tako da sam crijevo stavio ispod panja gdje su se mjehuri CO2 skupljali u dzepovima (mjehuri) i tako otapao
- onda sam s tim prestao, mislim da se poslije toga crna alga pocela siriti, pa sam onda uveo CO2 otopinu da pomognrm bilju ali nije bas dalo rezultata

Simptomi
- na koridorasima u principu nije bilo nekih drasticnih znakova, nekima su propali brkovi ali po tijelu nije bilo nista uocljivo
- kako rekoh, crkavali su kroz nekoliko mjeseci
- zenka bete je imala, po svemu sudeci, nekakvu bakterijsku infekciju, po izgledu ne bih rekao da je bila neka tipicna bolest, mislim da je imala otekli trbuh
- ovaj muzjak od danas je izgledao sasvim u redu, peraje su mu bile u dobrom stanju, jedino je i njemu trbuh bio malo veci
- nagadjam da je to mozda bakterija koja napada bubrege pa se ribe napuhuju
- jos prve godine dok sam imao akvarij, kao maticno jato sam kupio plave neonke i imao sam ih 30-40 ali ih je bolest pokosila i onda sam odustao od takvog jata, samo je jedna neonka danas ziva
- tad davno, te neonke su se znale isto napuhivati i ljuska im je strsala, mislim da su to te iste bakterije
- koridorasi se nisu nista napuhivali, samo su crkli, agonija im je trajala 1-2 dana, koliko sam mogao skuziti

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Nemam pojma što je
« Odgovori #1 u: Studeni 21, 2011, 09:51:27 prijepodne »
Pozdrav Živac,

Imam ti više toga za napisati ali ću ipak skratiti i svesti ovaj post na savjete za ubuduće.

U pravu si glede generalke pa si uzmi jedan vikend, sačuvaj što više vode iz akvarija te sve izvadi napolje, dobro operi, dezinficiraj i stavi novu podlogu (ako želiš biljni akvarij tada stavi zemlju a ako ti to nije bitno stavi vulkanit) novi šljunak a panj dobro oribaj i vrati unutra. Dobro operi stakla i filter a spužve samo properi i vrati nazad u filter. Bilje dezinficiraj u hipermanganu.

Tvoje ribe su ugibale zbog prerijetkih izmjena vode i neusisavanja podloge a zbog opće prljavosti vode, neadekvatne rasvjete i smanjenog strujanja vode u doljnjoj polovici akvarija, uz ugibanje riba pojavljuje se i crna alga. Ribe su pougibale zbog povećane razine nitrata, nitrita i fosfata (neredovita zamjena vode i neusisavanje podloge) a bette su uginule zbog prejakog strujanja vode na površini što je dovelo do pojave bakterijske infekcije (trbušna vodenica). Bette se ne drže u velikim akvarijima u kojima je pojačano strujanje vode prema površini jer sve uginu relativno vrlo brzo.
Mladi ancistrusi su isto pougibali od loše kvalitete vode a onda su ih pojele ostale ribe.

Sukladno svemu nevedenom predlažem da napraviš generalku i da se ubuduće držiš slijedećih savjeta glede redovitog održavanja akvarija:

1. Radi redovite izmjene vode jednom tjedno cca 30 do 35% uz obavezno usisavanje podloge
2. sve spužve obavezno properi jednom mjesečno
3. na izlaznu cijev iz filtera stavi plastični dodatak u obliku slova Y sa time ćeš dobiti to da jedan dio vode teće u smjeru dna i na takav način će sa dna podizati nečistoće a drugi dio treba biti usmjeren prema površini i otapat će O2 iz zraka.
4. ako budeš i dalje želio biljni akvarij a ako u podlogu budeš stavio zemlju tada ćeš trebati dodavati i CO2 (može i Easy LIfe EasyCarbo ali bolje je CO2 u mjehurićima)
5. jednom tjedno dodaj ribama vitamine (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin)
6. predlažem da počneš koristiti Easy Life FFM

Evo za sada toliko, javi što namjeravaš poduzeti i kako se razvija situacija, pozdrav i sretno.

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Studeni 23, 2011, 01:43:14 prijepodne »
Bok.

Hvala za odgovor.
Morat ću se malo nadovezati na neke tvoje tvrdnje...
Ovakav mjesečni ritam čišćenja imam već duže vremena (preko dvije godine) i koridorasi nisu imali baš nikakvih problema do unazad nekoliko mjeseci. Tako da nisam baš siguran da je to prerijetko čišćenje.
Što se tiče čišćenja spužvi, na sajtu/forumu sam čitao da se spužve u filtru ne žmiču sve odjednom, već naizmjenično, radi očuvanja populacije bakterija. To sam radio oduvijek i bilo je ok.
Što se tiče mlaza vode, lijepo se vidi da on ide iz jednog kuta akvarija preko povrišine dijagonalno na drugi kraj i onda struji dolje pa se širi po dnu i opet preko cijelog dna se vraća prema gore. Naravno, slabi s vremenom kako se spužve štopaju ali svakako se dobro vidi struja kroz cijeli akvarij po cijelom volumenu.
Aqua plus dodajem oduvijek u vodu koju točim u akvarij, još u kanti.
Eh, da, što se tiče mjerenja...nikad nisam mjerio neke velike/alarmantne vrijednosti raznih tvari u akvariju. Koristim reagens testove Prodac, Wave i Tetra. Ako voda stvarno nije u redu (makar testovi pokazuju da su vrijednosti ispod problematičnih), onda su ti testovi smeće. Jesu li?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Studeni 23, 2011, 10:17:32 prijepodne »
Prijatelju,

ja sam ti iskreno i od srca dao prijedlog kako da organiziraš održavanje akvarija čistim i urednim a što će rezultirati zdravljam tvojih riba a ti ako ne želiš poslušati savjete slobodno radi kao i do sada.

Zašto proprati spužve jednom mjesećno, jednostavno zato jer se one zaštopaju sa planktonima i detritusom pa se na takav način smanjuje protok vode a s time i dentirifikacija. Ako te zanima više o toj temi tada pročitaj moj članak koji se nalazi ispod moga posta (zašto ne predlažem keramiku u filterima manjeg volumena).

Još nešto, dok ribe imaju dobar imunitet sve je ok ali dugotrajnim trovanjem i boravkom u vodi koja nije najbolje kvalitete, imunitet postupno slabi a ribe obolijevaju i ugibaju.

Pozdrav i sretno.

PS. kada i ako budeš radio generalku vidjet ćeš koliko se smaća nalazi u podlozi a uz smeće tu ima puno i crvenih crva koji dosta zagađuju vodu.

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #4 u: Studeni 23, 2011, 10:19:01 prijepodne »
Da se malo ubacim.. Ako si išao na neki prirodni akvarij (rijetko ili ništa usisavanja podloge, nepljevlenje biljaka...) malo si fulao.

Da, biljke jedu riblji otpad i NPT savršeno funkcionira, ALI unutar pravila te metode ili s blažim izmjenama (s čime to više nije ta metoda nego neka druga, npr MCI po Rubilaru koji je najsličniji NPT-u a opet se gnoji.. Pa si to malo prouči.)

Bio NPT ili neki drugi akvarij, pravila su uvijek ISTA u svojim OSNOVAMA:

1. Uvijek se miče staro lišće da ne trune u vodi. To nije samo radi "truljenja" i amonijaka već radi imuniteta biljke! Manje se biljka iscrpljuje ako joj makneš mrtvi list čim ga vidiš i prije tjera nove mlade i zdrave listove! Ukoliko ti je podloga siromašna, jednom tjedno možeš taj stari listić gurnuti u podlogu do kraja (preduvjet je da ti je podloga debela barem 4 cm za to!)
2. Usisava se vidljiva prljavština čim je vidljiva (ribe proleti iznad podloge i digne mulj npr..), staklo mora biti čisto, bez algi, masnoća itd... Obična akvarijska vata čisti najbolje staklo po mom iskustvu, i tko jednom u tjedan dana pređe njome preko stakla ne treba ni koristiti žilet!
3. MINIMUM ubiljenosti za biti nemarniji u biljnom akvariju (rjeđe mijenjati vodu il imanje vode, preskočiti usisavanje itd...) jest: 70% ubiljenosti akvarija kad akvarij pogledaš odozgora! U ubiljenost se ne računaju panjevi, filter, kamenje itd. nego samo BILJKE U PODLOZI. Ti ih nemaš dovoljno za povremenu nemarnost.
4. U tvrdoj vodi je bazični pH a KH i GH su visoki, s time se i amonijak brže i lakše nakuplja a i manje je dostupan biljkama. Biljke u tvrdoj vodi preferiraju nitrate nad amonijakom! O tome imaš brdo tekstova na internetu, kao i tablica, no evo jedne... http://dataguru.org/misc/aquarium/AmmoniaTox.html
5. ZDRAVA biljka koja ne oskudijeva ni u mikro ni u makroelementima može vršiti funkciju biofiltera u akvariju. Ako biljka NIJE zdrava onda samo dodatno zagađuje vodu! Kakvo si to gnojivo dodavao...? Pretpostavljam samo mikro a ni trunčice K? (K je bitan u metaboličkim procesima biljaka...) P i N imaš u obilju... A K ništa. Bilje ti izgleda gladno.
6. Ukoliko ribe hraniš isključivo kupovnom hranom, bitno je dodavanje vitamina na hranu i u vodu, i radi riba i radi zdravlja biljaka! Seachem Fluorish je GNOJIVO (mikro) ALI sadrži 1% vitamina C (ima i B vitamina itd...)! Nisu sva gnojiva takva da možeš isključiti mozak i "just add water" (također je Seachem namijenjen mekoj a ne tvrdoj vodi, no to je već druga tema...) Ribe inače u prirodi jedu voće, crviće, drugu ribu, plankton, beskralježnjake al' im to možeš nadoknaditi polukuhanim povrćem, sirovim ispranim sitno nasjeckanim mesom, sirovim voćem (ne pretjeruj s agrumima radi pH šokova) itd. Tko pravilno hrani ribe, hrani pravilno i cijeli akvarij, pa i biljke....
7. Ukoliko ti je list valisnerije zaražen algom, ne režeš samo zaraženi vrh nego CIJELI LIST. Ukoliko si valis odrezao vrh, taj cijeli list TRUNE, i može trunuti mjesecima... (i naravno, samo iscprljuje biljku itd...)
8. Ovo što ti se sada dogodilo je kolaps akvarija i bilo je samo pitanje vremena kad će se to dogoditi. Trebaš ga složiti ispočetka i birati između opcija: biljni ili ne biljni, vrsta podloge, način filtracije... Ako imaš manje biljaka (biljka po ribi minimum) onda upuhuj zrak u akvarij (vjerujem da možeš i preko filtera) ispod površine vode da ti ne izbija CO2 mreškanje površine. To možeš imati upaljeno i danju i noću. Ukoliko nema dovoljno kisika u vodi bakterije NE MOGU razlagati otpadne i opasne spojeve niti ih pretvarati u gnojivo za biljke!
9. U biljnom akvariju u filteru ima NAJMANJE bakterija i zato treba biti ČIST kao i sav filter medij. Najviše bakterija imaš u podlozi i po biljkama.
http://www.fishforums.net/index.php?/topic/299827-why-we-should-not-fishless-cycle-planted-tanks/

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 23, 2011, 10:30:12 prijepodne »
10. BBA voli jaki protok i CO2. Kada ti se prvi put pojavila vjerujem da si pojačao i CO2... Ukoliko pojačaš prisutnost bilokojeg hranjiva u vodi moraš pojačati i ostale inače dolazi do navedenog kolapsa, bilo to nakon 1., 2., 3. ili 4. godine.. Zato poštujem one koji isti akvarij imaju preko 5 g. u kojem sve funkcionira, biljke su zdrave i ribe se mrijeste. Takvi su eto, rijetki... Biljke koje imaš su mogle biti na svojim rezervama čak i po godinu dana (npr. anubias).. Nakon toga su počele raditi cirkus po akvariju.
11. Da, jaka cirkulacija u tvrdoj vodi u biljnom nije poželjan (radi kemizma tvrde vode, teže dostupnosti hranjiva radi previsokog pH itd..) ALI jaka cirkulacija u svakom akvariju nije ista, kao ni smjer CIRKULACIJE koji mora biti podešen tako da nema mrtvih točaka. Jak protok je druga stvar i odnosi se na protok u filteru, a ne cirkulaciju vode u akvariju. Provjeri u kojem ti je stanju oboje.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Studeni 23, 2011, 10:45:45 prijepodne »
Iris,

najljepša hvala na ovom poučnom postu i uključivanju u ovu temu.  :zagrljaj: :zagrljaj: :zagrljaj:

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 23, 2011, 10:57:35 prijepodne »

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Studeni 23, 2011, 18:01:24 poslijepodne »
Svima se zahvaljujem na pomoći i savjetima.  :)  :up:

985plavi, nisam se ja ništa naljutio na tvoj post, nego sam malo ostao zatečen jer ono što sam prije učio i čitao na ovom sajtu i drugdje, i ono što si pisao, malo se razilaze pa sam došao u nedoumicu.
Najviše me muče ti testeri za provjeru tvari u akvariju jer sad uopće ne znam da li oni i koliko valjaju. Eto.

Sad ću sakupiti dojmove i savjete i pristupiti sanaciji problema.