Kolovoz 06, 2025, 20:43:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolest ili ????  (Posjeta: 1576 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline texlip

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
Bolest ili ????
« u: Listopad 06, 2011, 15:40:13 poslijepodne »
Evo ovako, zadnjih 2-3 tjedna , ugibaju mi mlade ribice , stare su negdje oko 5 mjeseci, guppiji i molly , s tim da su mi uginula i dva odrasla ancitrusa i jedan odrasli molly.
Ugibaju nekad par dana za redom a nekad prodje tjedan dana i nista pa onda jedna ugine i tako bez pravila.
Bas nista nisam primjetio od bolesti, pratim ih svakodnevno, iako sve koje su uginule (osim odraslih ancitrusa) sam nasao drugo jutro na usisu filtera.
I dosta sam cackao zadnja dva tjedna po akvariju jel sam sadio nove biljke, i malo sisao postojece.
Kad sam ubacivao nove biljke prvo sam ih dezinficirao u kanti sa multicurom i dobro oprao pa tek onda sadio u akvarij.

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,  -------------------------------150 L
-   temperatura,        --------------------------------26
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH ---------------------------    ph 7.0 -7.1; no2 0; no3 manje od 12,5 ppm; gh 190 ppm, kh 4
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  ------------------------------------   5-6 mjeseci
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    ------------------------------ 1 mjesec
-   koliko često i koliko mijenjate vode       ----------------           50 litara svaka 2-3 tjedna
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija    ------------------      DA

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    ----------------------- orginal uz avarij 1200l/h
-   način i periodi čišćenja filter materijala      --------------------------------------  spuzve i keramiku u akvarijskoj vodi, oklop filtera i cijev usisa i odvoda pod vrucom vodom,, svakih 5-6 tjedana
-   što imate od filter materijala u akvariju  -------------------- (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)     spuzva crna, plava za krupnije cestice, treset, keramiku od easylifea

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   -------------------------mangrov panj, nema sluzi  - javanska mahovina pricvrscena na panj flaksom(nedavno dodao)
-   grijač    ------------------------------  Aquaszut 200 w
-   pumpa za zrak   -------------------- NE
-   CO2 sustav – kakav  --------------------- Hobby Sanoplant tablete 1 tjedno 3 tablete, nemam sustav jel imam nazahtjevno bilje
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)  ------------------------ EasyLife FFM , kod mjenjanja vode i kad prckam po akvariju puno

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  ----------------- molly 25 , guppy oko 20 mlade starosti oko 5 mjeseci, 1 stara Molly , 5 corydorasa, 3 sijamska algojeda, 3 kineska algojeda, 2 ancitrusa, 7 zebrica
-   starost ribica  ---------------------- osim mladih molija i gupija sve starije , kupljene u trgovini ili kod kolega akvarista pa  neznam starost
-   ima li potencijalnih „terorista“   -------------------------nisam primjetio a stvarno gledam svakodnevno
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  --------------  2 puta dnevno obicna hrana, osim kad im dajem grasak ili salatu ili mrkvu ili blood crve onda jednom dnevno (stalno su gladni) molliji brste stalno limnophilu sessifloru i mahovinu

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)-----------------nove biljke, javanska mahovina, sessiflora.
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)  --------------- NE, kristalno cista voda
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke   --------------------   NE

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma     --------------------------- NEMA IH
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... ---------------NE
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)     ------------------ uzimaju hrenu normalno sve , no ponekad sljedece jutro nadjem uginulu
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)      ----------------- normalan , ponekad bijeli
-  kad su se simptomi prvi puta uočili       --------------------- prije cca 3 tjedna prva uginula
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   -------------------------- dajem im cesnjak sa hranom 1 tjedno
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?    ---------------------   oko 10 ribica je uginulo
-  stanje ostalih stanovnika     -------------------------- sve ok, svi jedu, plivaju veselo po akvariju, iako se gupiji i moliji najcesce zadrzavaju blizu povrsine vode , ali su cesto i na dnu pogotovo kad jedu grasak,mrkvu itd.

Evo stvarno neznam sto bi bio problem, pa ako ima netko pametniji.
Hvala unaprijed.

Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Bolest ili ????
« Odgovori #1 u: Listopad 06, 2011, 16:40:23 poslijepodne »
Odgovorit cu ti sutra ujutro ali jedan od problema je i u tabletama za gnojenje bilja.

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #2 u: Listopad 06, 2011, 17:26:36 poslijepodne »
Ali tablete koristim tek 2 tjedna, otkad sam ih nabavio u Aquashopu.
Taj problem je stariji, prije sam gnojio sa profitom i EasyCarbom. Ali mi je problem svaki dan davati easycarbo, pogotovo kad odem na teren pa to zena ima na teret.
Pa sam nasao te tablete koje uz co2 imaju i druge stvari potrebne za biljke, 3 u 1.

evo link

http://www.aquashop.hr/Product-Hobby-Sanoplant_884.aspx

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Listopad 07, 2011, 10:06:11 prijepodne »
Evo ovako texlip,

Ribe ti ugibaju najvjerojatnije zbog trovanja nitratima i fosfatima.

Naime, bez obzira što imaš filter sa dobrom filtracijom ne radiš dobro to što mijenjaš 32% vode svakih 21 dan to nikako nije dobro a uz to u akvariju imaš dosta riba koje hraniš previše a količinu nitrata i fosfata sada još pojačavaš gnojenjem bilja.

Dakle, problem je vrlo jednostavno rješiti na slijedeći način:

1. raditi redovite tjedne promjene vode cca 30% uz usisavanje podloge i primjenu propisane doze FFM-a te slijedeći dan vitamina
2. filter materijal prati obavezno jednom mjesečno
3. crnu spužvu izbaci napolje jer je impregnirana sa aktivnim ugljenom koji na sebe skuplja otrove ali i ispušta a on nije najbolja podloga za dobre bakterije jer ih otrovi ubijaju... zamijeni ju sa zelenom
4. ribe hrani jednom dnevno tako da za tridesetak sekundi pojedu svu hranu a jedan dan u tjednu trebaju obavezno biti bez hrane

Možeš i dalje koristiti tabletice za gnojenje ali budi jako oprezan i nemoj ih prečesto dodavati u akvarij jer znaju biti smrtonosne za ribe (bilo je više slučajeva a posebno se sjećam od kolegice Sarite)
Ribe u tvom slučaju pokazuju da su u stresu na način da se dižu prema površini i da dobijaju bjelkasti izmet

Već desetak dana nakon što budeš počeo raditi ovako kako sam ti savjetovao prestat će ugibanje riba, pozdrav i sretno.

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #4 u: Listopad 07, 2011, 12:53:48 poslijepodne »
Zasto mi onda testovi pokazuju da su mi Nitrati u dozvoljenim kolicinama, imam cak i onaj amonia permanent test zaljepljen na staklo akvarija i on pokazuje da je kolicina u SAFE granicama.

Ali svejedno hvala.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Listopad 07, 2011, 13:22:02 poslijepodne »
Zasto mi onda testovi pokazuju da su mi Nitrati u dozvoljenim kolicinama, imam cak i onaj amonia permanent test zaljepljen na staklo akvarija i on pokazuje da je kolicina u SAFE granicama.

Ali svejedno hvala.

Ne znam zašto ti testovi pokazuju da je sve OK to je i mene malo začudilo.

Ali ako samo kreneš nekom logikom pa postaviš pitanje: da li voda sa toliko riba koje hraniš 2 puta na dan može biti gotovo čista nakon 21 dana?

Odgovor je da ne može niti uz najbolju moguću filtraciju. To ti je kao da 4 čovjeka čivi u stanu od 100 m2 bez wc-a a samo je jedna soba, već nakon nekoliko dana od fecesa i urina bit će nesnošljivi smrad a nakon tjedan dana ljudi će početi oboljevati od bakterijskih bolesti. Ribe na žalost plivaju u vodi u kojoj su njihova govanca i urin pa bez obzira i na savršenu filtraciju voda se mora mijenjati jednom tjedno kao što se stan mora jednom tjedno usisati, oprati podove i obavezno prozračiti.

Sory malo sam skrenuo sa teme ali vjerujem da je jasno o čemu pričam, pozdrav i sretno.

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #6 u: Listopad 07, 2011, 13:48:41 poslijepodne »
Da da sve ok , u pravu si , shvatio sam poantu.
Probat cemo onda tako kako si rekao.

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #7 u: Studeni 11, 2011, 09:33:47 prijepodne »

Ali svejedno hvala.

Ne znam zašto ti testovi pokazuju da je sve OK to je i mene malo začudilo.

Ali ako samo kreneš nekom logikom pa postaviš pitanje: da li voda sa toliko riba koje hraniš 2 puta na dan može biti gotovo čista nakon 21 dana?

Odgovor je da ne može niti uz najbolju moguću filtraciju. To ti je kao da 4 čovjeka čivi u stanu od 100 m2 bez wc-a a samo je jedna soba, već nakon nekoliko dana od fecesa i urina bit će nesnošljivi smrad a nakon tjedan dana ljudi će početi oboljevati od bakterijskih bolesti. Ribe na žalost plivaju u vodi u kojoj su njihova govanca i urin pa bez obzira i na savršenu filtraciju voda se mora mijenjati jednom tjedno kao što se stan mora jednom tjedno usisati, oprati podove i obavezno prozračiti.

Sory malo sam skrenuo sa teme ali vjerujem da je jasno o čemu pričam, pozdrav i sretno.

Bok Evo da javim sretne vijesti, vec mjesec dana mijenjamo vodu jednom tjedno nekih 25 %, i to samo pipovacu stavljam, ne mijesam vise sa destiliranom, i mogu sa zadovoljstvom reci da niti jedna ribica nije uginula.

Sve ide ok , i dakle drzim se toga i ubuduce da mijanjam vodu jednom tjedno.

Evo hvala na savjetu 985plavi, sve drugo sam probao i nije uspjelo , i znaci da je bilo u pitanju cesce mjenanje vode, sto sam i napravio.

IMAM DVA PITANJCA JOS kad budes imao vremena:

Dakle ovako,:
1.
-Ako je akvarij zacikliran dobro ( voda bistra, proslo vise od 6 mjeseci od cikliranja), biljke dobro rastu, ribice ok vesele. papaju itd....
-ako TETRINI kapljicni testovi pokazuju da su Nitriti 0 , a Nitrati jako niski , dakle ispod 12.5

DA LI postoji mogucnost da je Amonijak (NH3) svejedno previsok iako je akvarij zacikliran i N02 i N03 u granicama, jel koliko ja znam to je uzrocno posljedicno , ako je akvarij zacikliran(dakle ima dovoljno Nitrificirajucih bakterija) i testovi pokazuju N02 i N03 u dozvoljenim granicama (N02=0, N03<12.5), onda nema niti NH3????????

2.
 Da li je moguce da podloga Tetrin supstrat i Hobby Vulkanit ispustaju amonijak u vodu????????????

Eto , hvala jos jednom i veliki pozdrav

PS. jedva cekam tvoj odgovor......

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Studeni 11, 2011, 10:04:47 prijepodne »
Citat:
DA LI postoji mogucnost da je Amonijak (NH3) svejedno previsok iako je akvarij zacikliran i N02 i N03 u granicama,

Amonijak može biti previsok ako ti je crknuo puž jabučar a ti ga nisi izvadio napolje, ako je uginula riba, ako ima puno cijano bakterija ali tada bi i vrijednosti NO2 i NO3 bile povišene.

Citat:
jel koliko ja znam to je uzrocno posljedicno , ako je akvarij zacikliran(dakle ima dovoljno Nitrificirajucih bakterija) i testovi pokazuju N02 i N03 u dozvoljenim granicama (N02=0, N03<12.5), onda nema niti NH3????????

Tako je, naime, ima u akvariju i amonijaka i nitrata i nitrita i fosfata ali su to male i često JBL trakicama nemjerljive količine.

gnojiva

Citat:
Da li je moguce da podloga Tetrin supstrat i Hobby Vulkanit ispustaju amonijak u vodu????????????

Oni ne bi trebali u sebi sadržavati amonijak ali gnojiva (kuglice) sadrže dušik u nitratnom i amonijskom obliku i vodotopljivi fosfor. Kalij je u obliku kalij klorida ili u obliku kalij sulfata...

Drago mi je da je sada stanje u akvariju dobro, sretno u buduće, pozdrav