Evo ovako, zadnjih 2-3 tjedna , ugibaju mi mlade ribice , stare su negdje oko 5 mjeseci, guppiji i molly , s tim da su mi uginula i dva odrasla ancitrusa i jedan odrasli molly.
Ugibaju nekad par dana za redom a nekad prodje tjedan dana i nista pa onda jedna ugine i tako bez pravila.
Bas nista nisam primjetio od bolesti, pratim ih svakodnevno, iako sve koje su uginule (osim odraslih ancitrusa) sam nasao drugo jutro na usisu filtera.
I dosta sam cackao zadnja dva tjedna po akvariju jel sam sadio nove biljke, i malo sisao postojece.
Kad sam ubacivao nove biljke prvo sam ih dezinficirao u kanti sa multicurom i dobro oprao pa tek onda sadio u akvarij.
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, -------------------------------150 L
- temperatura, --------------------------------26
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH --------------------------- ph 7.0 -7.1; no2 0; no3 manje od 12,5 ppm; gh 190 ppm, kh 4
- vrijeme od pokretanja akvarija, ------------------------------------ 5-6 mjeseci
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, ------------------------------ 1 mjesec
- koliko često i koliko mijenjate vode ---------------- 50 litara svaka 2-3 tjedna
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija ------------------ DA
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) ----------------------- orginal uz avarij 1200l/h
- način i periodi čišćenja filter materijala -------------------------------------- spuzve i keramiku u akvarijskoj vodi, oklop filtera i cijev usisa i odvoda pod vrucom vodom,, svakih 5-6 tjedana
- što imate od filter materijala u akvariju -------------------- (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) spuzva crna, plava za krupnije cestice, treset, keramiku od easylifea
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? -------------------------mangrov panj, nema sluzi - javanska mahovina pricvrscena na panj flaksom(nedavno dodao)
- grijač ------------------------------ Aquaszut 200 w
- pumpa za zrak -------------------- NE
- CO2 sustav – kakav --------------------- Hobby Sanoplant tablete 1 tjedno 3 tablete, nemam sustav jel imam nazahtjevno bilje
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) ------------------------ EasyLife FFM , kod mjenjanja vode i kad prckam po akvariju puno
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka ----------------- molly 25 , guppy oko 20 mlade starosti oko 5 mjeseci, 1 stara Molly , 5 corydorasa, 3 sijamska algojeda, 3 kineska algojeda, 2 ancitrusa, 7 zebrica
- starost ribica ---------------------- osim mladih molija i gupija sve starije , kupljene u trgovini ili kod kolega akvarista pa neznam starost
- ima li potencijalnih „terorista“ -------------------------nisam primjetio a stvarno gledam svakodnevno
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) -------------- 2 puta dnevno obicna hrana, osim kad im dajem grasak ili salatu ili mrkvu ili blood crve onda jednom dnevno (stalno su gladni) molliji brste stalno limnophilu sessifloru i mahovinu
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)-----------------nove biljke, javanska mahovina, sessiflora.
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) --------------- NE, kristalno cista voda
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke -------------------- NE
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma --------------------------- NEMA IH
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... ---------------NE
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) ------------------ uzimaju hrenu normalno sve , no ponekad sljedece jutro nadjem uginulu
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) ----------------- normalan , ponekad bijeli
- kad su se simptomi prvi puta uočili --------------------- prije cca 3 tjedna prva uginula
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima -------------------------- dajem im cesnjak sa hranom 1 tjedno
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? --------------------- oko 10 ribica je uginulo
- stanje ostalih stanovnika -------------------------- sve ok, svi jedu, plivaju veselo po akvariju, iako se gupiji i moliji najcesce zadrzavaju blizu povrsine vode , ali su cesto i na dnu pogotovo kad jedu grasak,mrkvu itd.
Evo stvarno neznam sto bi bio problem, pa ako ima netko pametniji.
Hvala unaprijed.