ne znam može li se taj tumor prenijeti na druge ribe, ali ti mogu reći svoje iskustvo:
jedna ribica (zlatne su, na žalost, sklone tome!) mi je živjela s ostalih 6 zdravih, sa tumorom nekih 5 godina....
odjednom je (vjerojatno zbog totalno potrošenog imuniteta) počela biti spoerija, i tada sam je odvojila u poseban tank gdje je živjela još pola godine
i uginula...
druga mi ribica (nikad nije bila u kontaktu s ovom prvom niti njezinim sustanarima) ima trenutno tumor narastao na mjestu gdje se ozlijedila
to traje već nekih 6 mjeseci, ostale su ribice OK, ova je vesela, pliva, hrani se...
ukratko - te ribice mogu živjeti dosta kvalitetno i nakon izbijanja tumora, ali je potrebno jako pratiti njezino ponašanje
čim primijetiš da je usporila, slabije jede...odvojiti je jer joj je to vjerojatno kraj...
na žalost - kad smo se interesirali (prijateljica sa sličnim slučajem) na veterinarskom fakultetu - odgovor je bio : eutanazirajte ih!!!! i onda nam ih donesite
da napravimo patološku pretragu

naravno - ribice su živjele i žive domeka, a kad uginu, bit će zakopane u našem dvorištu ....
da napomenem - vrlo često se može naći u literaturi upravo taj naputak - eutanazirajte takve ribice ....
no, ne znam - iz mog iskustva, maleni mogu još dugo živjeti i biti veseli - pa sad....

još jednom naglašavam - ribicu treba svakako pažljivije pratiti, i ono što plavi kaže - svakako paziti na kvalitetu vode, te na mogućnost ozljeda
ne samo ribica već i tog tumora...
sretno !