Srpanj 31, 2025, 04:32:31 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: čudna izraslina na zlatnoj ribici  (Posjeta: 4155 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dean pu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
čudna izraslina na zlatnoj ribici
« u: Studeni 14, 2011, 20:52:28 poslijepodne »
dragi kolege,
eto na mojoj zlatnoj ribici,pardon,ribi (od 22cm) već oko godinu dana neprestano iznova raste nekakvo mesnato tkivo,nakon mjesec-dva se skoro potpuno raspadne pa opet počinje rasti.
pokušao sam sa raznim preparatima (kostapur,baktopur...) i još uvijek mi je u karanteni no zbog predugog liječenja obraćam Vam se za pomoč jer ni kod par stručnih osoba nisam uspio dobiti savijet koji bi pomogao,eto prilažem par slika pa pomagajte tko može i zna
'ko prvi do djevojke,sam u nju upada !

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: čudna izraslina na zlatnoj ribici
« Odgovori #1 u: Studeni 15, 2011, 10:43:21 prijepodne »
Pozdrav deanpu,

Trebao si se odmah konzultirati ovdje na našem forumu a ne ribu bezrazložno izlagati lijekovima od kojih je riba imala samo štete.

Naime tvoja riba ima Lymphocystis (kožni tumor a kojemu je uzročnik virus). To je zarazna virusna bolest koja izaziva bujanje (hipertrofija) stanica kože i peraja a vrlo rijetko se pojavljuje i na škrgama. Nakon 4 i više tjedana bujanja dolazi do pucanja stanica i same tvorbe tumora te otpuštanja virusa u vodu. Virusi mogu preživjeti u vodi jakooooo dugo.

Što napraviti?

S obzirom da se radi o virusnoj bolesti ne postoji lijek.
Tumor se može odstraniti kirurški na veterinarskom fakultetu. Riba sa ovim tumorom može živjeti još dugo ali joj se moraju osigurati što bolji životni uvjeti.

Naime, zna se da organizam ima mehanizme za borbu protiv virusa pa je jako važno pomoći organizmu da se samo odupre ovoj virusnoj invaziji na slijedeći način:

1. Hraniti sa raznovrsnom, svježom i kvalitetnom hranom jednom dnevno uz obavezno jedan dan u tjednu bez hrane
2. redovito hranu obogačivati dodavanjem vitamina
3. raditi redovite tjedne promjene vode uz obavezno usisavanje podloge
4. ribe držati u adekvatnim uvjetima (1 zlatna tvoje veličine treba cca 50 litara vode)
5. jednom mjesečno proprati filter materijal te prati unutrašnju stranu stakala...
6. paziti da se ribe ne ozlijeđuju jer i najmanja ozlijeda kože predstavlja ulazna vrata virusa u kožu i početak rasta tumora

za sada toliko pozdrav i sretno.

Offline dean pu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Studeni 15, 2011, 15:44:51 poslijepodne »
zahvaljujem kolega Plavi,
nažalost i moja kćer je nedavno preboljela tumor pa nisam bio on line no nebih baš o tome,a i da budem iskren i akvariji su se zanemarili u tom periodu od 6mj,
bila je rijeđa izmjena vode a ostalo što se tiče hranjenja i usisavanja je bilo po starom,u tom akvariju gdje mi je bila bolesna riba svo bilje je povenulo,voda smrdjela i požutila ... pa su sve ribe preseljene u drugi,veći koji je iscikliran oko 4tjedana a ta bolesna je bila u karanteni u drugom "golom" akvariju
trenutno je ta bolesna riba u akvariju od 120Lit sa Atmanovim velikim filterom (koji ima i kuglice i ugljen i kamenčiče i aeraciju...) i u njemu nema ništa osim kamenčića i filtera baš iz tog razloga da se riba ne ozlijedi.
Sve ostale ribe i čistač su u drugim akvarijima ali na njima nema nikakvih promjena za sada ali strahujem da se i njima nešto ne počne dešavati pa ih nisam miješao sa ostalim ribama,postoji li mogućnost da će s vremenom i one oboljeti? mogu li one prenijeti virus na druge ribe ako ih pomiješam iako su već oko 2 mjeseca same u akvariju u kojem nije bilo problema?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Studeni 17, 2011, 10:32:51 prijepodne »
ne znam može li se taj tumor prenijeti na druge ribe, ali ti mogu reći svoje iskustvo:
jedna ribica (zlatne su, na žalost, sklone tome!) mi je živjela s ostalih 6 zdravih, sa tumorom nekih 5 godina....
odjednom je (vjerojatno zbog totalno potrošenog imuniteta) počela biti spoerija, i tada sam je odvojila u poseban tank gdje je živjela još pola godine
i uginula...
druga mi ribica (nikad nije bila u kontaktu s ovom prvom niti njezinim sustanarima) ima trenutno tumor narastao na mjestu gdje se ozlijedila
to traje već nekih 6 mjeseci, ostale su ribice OK, ova je vesela, pliva, hrani se...

ukratko - te ribice mogu živjeti dosta kvalitetno i nakon izbijanja tumora, ali je potrebno jako pratiti njezino ponašanje
čim primijetiš da je usporila, slabije jede...odvojiti je jer joj je to vjerojatno kraj...

na žalost - kad smo se interesirali (prijateljica sa sličnim slučajem) na veterinarskom fakultetu - odgovor je bio : eutanazirajte ih!!!! i onda nam ih donesite
da napravimo patološku pretragu  :o :o :o
naravno - ribice su živjele i žive domeka, a kad uginu, bit će zakopane u našem dvorištu ....

da napomenem - vrlo često se može naći u literaturi upravo taj naputak - eutanazirajte takve ribice ....
no, ne znam - iz mog iskustva, maleni mogu još dugo živjeti i biti veseli - pa sad.... -?

još jednom naglašavam - ribicu treba svakako pažljivije pratiti, i ono što plavi kaže - svakako paziti na kvalitetu vode, te na mogućnost ozljeda
ne samo ribica već i tog tumora...

sretno !

Offline dean pu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Studeni 17, 2011, 20:36:07 poslijepodne »
zahvaljujem  :klap:

za sada je riba u svojem akvariju no ubrzo ću ju pridružiti drugima pa se čitamo,još jednom hvala na odgovorima  :)