Srpanj 28, 2025, 04:03:36 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Lakiranje + akvarij = koma  (Posjeta: 1306 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline andrijas

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
Lakiranje + akvarij = koma
« u: Kolovoz 12, 2011, 11:37:18 prijepodne »
Da s vama podijelim svoj grozno iskustvo. Bio sam na moru i dogovorio sam lakiranje stana. Pitao sam čovjeka jel lak ok ako imam akvarij u sobi i on je rekao da nema frke da je to ekološki lak koji ionako neće biti u doticaju s akvarijem. Za svaki slucaj sam jos maknuo zracnu pumpu da uzima zrak izvan stana. I dobro odem ja na more i nije mi vrag dao mira i vratim se 2 dana nakon lakiranja (kad se prvo moglo uc). Prvo sto sam osjetio je strahoviti smrad truleži. Dođem do akvarija i dogodilo se ono čega sam se bojao - PARA od laka je reagirala s vodom i stvorila ljepljivi sloj koji je zablokirao filter, površinu, zračnu pumpu i komadi ko ljepila plutali slobodno po vodi... Biljke su potpuno istrunule, 2 ribice (na sreću samo 2) uginule, a ostale sam prebacio u akvarij za liječenje. Sad sam taman DOBRO oprao akvarij (sa sredstvima), bacio sve sto je bilo u njemu i nanovo ga cikliram.  :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

Da ne ponovite moju grešku - NE LAKIRAJTE U BILIZINI SVOG AKVARIJA, PA MAKAR BILO S "EKOLOŠKIM" LAKOM!  >:(

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
Odg: Lakiranje + akvarij = koma
« Odgovori #1 u: Kolovoz 12, 2011, 12:37:31 poslijepodne »
I na tabletama za komarce (one koje idu u onaj aparatić) piše da se nesmiju koristiti u prostorijama sa akvarijem

Offline andrijas

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Kolovoz 12, 2011, 13:33:18 poslijepodne »
I na tabletama za komarce (one koje idu u onaj aparatić) piše da se nesmiju koristiti u prostorijama sa akvarijem

bas sam to jos htio nadodat....sve od RAID-a (insekticidi) je štetno za okoliš - pogotovo za vodene organizme. sve piše sa stražnje strane kutije bilo kojeg njihovog proizvoda

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Kolovoz 12, 2011, 16:00:10 poslijepodne »
Da dodam na prijašnjim tabletama je pisalo isto za akvarije i ne preporučljivo za malu dijecu do 2 god, onda nije ni za starije dobro, ja imam u svi prostorijama po 1 mrežicu za komarce  na prozorima i uvijek su na kipu i milina u kuči :up:

Offline ProreX

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #4 u: Studeni 01, 2011, 11:21:23 prijepodne »
Budući sam nov u akvaristici dobro je znat sve te stvari. Čim sam si naselio akvarij shvatio sam da sam si utovario ogromnu odgovornost i brigu. Srećom, ljeto je gotovo pa neću muku mučit sa RAIDom, no kad ljeto dođe.... Imam mrežice na svim prozorima, no djeca ostavljaju ulazna vrata od kuće otvorena, pa muhe i komarci imaju autoput prema unutrašnjosti. Žena je čak u najgorim trenucima kada se u kući nagomila ogroman broj beštija znala onaj RAID spiraletu zapalit u kući. Vidim da od toga neće više biti ništa ;)

Offline Dellete

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • P.
« Odgovori #5 u: Studeni 01, 2011, 11:26:39 prijepodne »
Evo moje iskustvo... Imam potpuno otvoren akvarij, a kod mene se bube špricaju RAID-om dok im krila nisu toliko natopljena da više nemogu letiti. Ribe i puzevi su živi. Kuc-kuc u drvo.

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #6 u: Studeni 01, 2011, 11:41:49 prijepodne »
ja već nekoliko godina ne kupujem RAID zbog puževa a nisam znao da to šteti ribama pa su zato ovo ljeto svi poludili zbog komaraca pa sam dobio snail-fish room  :up:

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #7 u: Studeni 01, 2011, 13:21:39 poslijepodne »
stvarno ne kontam kako i zasto bi poliuretanski lak reagirao sa vodom.. on se stvrdnjava tako da navlaci vodu iz zraka.. kao i pur pjena.. al dobro.. neznam ni ja sve...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)