Kolovoz 08, 2025, 16:42:45 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Odg: upala škrga kod gupija, končasti izmet  (Posjeta: 4822 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lua

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Odg: upala škrga kod gupija, končasti izmet
« u: Listopad 27, 2011, 01:10:35 prijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža - 45l
-   temperatura-26-27
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  -ne znam
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  - mjesec i pol
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    - 2 tjedna
-   koliko često i koliko mijenjate vode - svakih tjedan dana 10-15l
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    - aqua szut 360l/h, unutrašnji
-   način i periodi čišćenja filter materijala  - jednom tjedno u akvarijskoj vodi
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  - spužva

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  - 1 panj i kamenje, nema sluzi
-   grijač - 50w
-   pumpa za zrak  - ne
-   CO2 sustav – kakav  
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - dajana -clear aqua, dajana-klor stop, easy life pro fito

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  - 3 molija, 3 gupija, 1 ancistrus
-   starost ribica    
-   ima li potencijalnih „terorista“  - mlada mošusna kornjača
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  -jednom tjedno tikvicu, jednom dnevno nutrafin basix, jednom tjedno post, s tim da navale na sirovo meso ako kornjača odmah ne pojede pa onda i to grickaju

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  - riccia, 2 molija, 4 gupija, od toga sam 2 gupija poklonila,
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - pjenila se kod dijela di filter baca vodu prije 2 tjedana ali sam promjenila vise od pola i nije se pjenila do danas, jucer sam promjenila 15l i vidim da se se sad pjena opet stvara uz rubove di filter baca vodu
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma- prekjucer je gupiju falio pola repa, jucer skoro cijeli i popodne kad sam isla mjenjati vodu ribice uopce nije bilo, ali sam primjetila da je na drugoj gupi sa lijeve strane milimetar-dva ispod oka crveno kao neki ugriz. prije 4 dana ulovila sam moli kako grize i natjerava ostale ribice, cak i ancistrusa pa nisam sigurna dal su ugrizi od nje ili kornjače jer kornjača nije previse zainteresirana za njih.  ribice imaju končasti izmet unazad 10 dana
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...crvenilo na jednoj gupi sa jedne strane
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) - jede, ne skiva se
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - končasti
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  - prije tjedan dana
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  - ne
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? mislim da sve imaju dugi koncasti izmet, jedna bez repa nestala, vjerojatno ju je kornjača pojela
-  stanje ostalih stanovnika

« Zadnja izmjena: Studeni 02, 2011, 16:52:45 poslijepodne od lua »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: rana na gupiju, končasti izmet
« Odgovori #1 u: Listopad 27, 2011, 09:30:22 prijepodne »
Pozdrav lua i dobro nam došla na forum.

Na žalost, nemaš dobru kombinaciju u akvariju jer kornjača nikako ne može iči sa ribama. Naime kornjaće zbog specifične prehrane jako zagađuju i onečišćuju vodu a s obzirom da tjedno mijenjaš relativno premalo vode tada tvoje ribe plivaju cijelo vrijeme u vrlo prljavoj vodi a što se odražava na končasti izmet (znak stresa), crvene škrge (iritacija škrga visokim razinama fosfata, amonijaka i nitrata...) te pojavom raznih bolesti.

Predlažem da kornjaču premjestiš iz ovoga akvarija u neki drugi jer češ ovako ostati bez svih riba.

Kada izbaciš kornjaču tada moraš napraviti veću promjenu vode cca 50% uz usisavanje podloge te predlažem da uliješ dobre bakterije (Easy Life EasyStart) te duplu dozu Easy Life FFM-a na litražu akvarija a slijedeči dan duplu dozu vitamina za ribe JBL Atvitol ili Sera Fishtamin.
Ubuduće filter properi u akvarijskoj vodi jednom mjesečno a temperaturu smanji na 25C. Također je dobro zbog guppy riba ubaciti jenu čajnu žlicu kamene soli na 50 litara vode (nesmije morska).

Dakle, loša kvaliteta vode dovela je do pojave bakterijskih bolesti na ribama a druge ribe ćim osjete da je neka riba teško bolesna počnu je grickati dok je još živa a kada se više ne može braniti pojedu je a tu se vjerojatno uključila i kornjača.

Za sada toliko, moraš razdvojiti kornjaču, pozdrav

PS molim te ispuni ostale podatke u svom profilu (mjesto gdje živiš, datum i godina rođenja i dr.)

Offline lua

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 27, 2011, 09:58:38 prijepodne »
Nažalost nisam u mogućnosti izbaciti kornjaču jos iz ovog akvarija, bar do božića. Dali bi pomoglo ako bi ovaj postupak napravila iako je kornjača unutra, a vodu češće mjenjala?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Listopad 27, 2011, 10:06:27 prijepodne »
Ne znam da li će ribe preživjeti do božića!  :roll:

U tom slučaju vodu mijenjaš svaka 3 dana po cca 30% i svaki put malo usisaj podlogu a filter materijal properi svakih 15 dana.

Manje hrani kornjaču da manje kaka i tako manje onečišćuje vodu. Pitaj na podforumu kornjače kako kornjače podnose Easy Life FFM.

Postavi nekoliko fotografija akvarija i bolesne ribice i kornjače kako bismo vidjeli da li ribicu treba liječiti ili će joj pomoči samo češće izmjene vode i FFM

Molim te napiši datum i godinu rođenja u svoj profil, zahvaljujem i pozdravljam.

Offline lua

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Listopad 27, 2011, 10:41:30 prijepodne »
evo sad cu stavit slike

Offline lua

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 27, 2011, 10:59:54 prijepodne »
Kornjača

Offline lua

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 27, 2011, 11:00:48 prijepodne »
Ribica

Offline lua

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Listopad 27, 2011, 11:03:31 prijepodne »
cijeli akvarij

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Listopad 27, 2011, 11:07:09 prijepodne »
Jedino što ja vidim na ribici su upaljene škrge a one bi se trebale oporaviti kada se popravi kvaliteta vode.

Offline ProreX

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #9 u: Listopad 27, 2011, 11:08:42 prijepodne »
Kako prepoznati upaljene škrge? Nebi li ribe trebale imati crvene škrge kao znak dobre prokrvljenosti? Koja je to crvena boja kada se pojavi upala?

Offline lua

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Listopad 27, 2011, 11:14:22 prijepodne »
sad mi je moli uginuo :( jucer je bio normalan, a jutros samo na povrsini i samo se preselio na dno

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Listopad 27, 2011, 11:47:41 prijepodne »
Upala škrga se prepoznaje po tome što su tada žarko crvene boje a riba ubrzano diše.

Žao mi je uginule ribe ali to je samo potvrda onoga što sam ti prije kazao a uginula je vjerojatno zbog trovanja amonijakom, nitratima i fosfatima.

Sada odmah napravi promjenu 50% vode i ako imaš odmah duplu dozu FFM-a na litražu akvarija a sutra duplu dozu vitamina, pozdrav.

Offline lua

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Listopad 27, 2011, 13:08:34 poslijepodne »
evo izmjenila sam 50% vode, usisala dno i dodala duplu dozu ffma i normalnu easystart. ipak nije moli uginuo, lezi na dnu i dise i pomalo se pomakne, odvojila sam ga od ostalih da ga nebi napale, al je u istom akvariju, namam se da ce mu biti bolje. puno hvala na pomoci

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Listopad 27, 2011, 13:10:53 poslijepodne »
Ako je trovanje u pitanju može mu pomoči samo češća izmjena vode+ffm+vitamini+pojačana aeracija.

Također je dobro za guppy da u vodi bude i malo soli ali ne znam da li kornjaće podnose sol pa ako podnose stavi 1 čajnu žličicu kamene soli na 50l vode (ne morska).

Offline lua

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Listopad 27, 2011, 13:14:44 poslijepodne »
e, da zanima me jos kad trebam opet gnojivo staviti (easy life profito), danas ili? jucer sam stavila, pise da se svaki tjedan stavlja, al ne znam dal trebam danas opet jer sam pola vode promjenila. i koliko dugo da stavljam easystart, dok se ne oporave ribice ili i kasnije preventivno?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Listopad 27, 2011, 13:32:52 poslijepodne »

Najbolje ti je tjednu dozu Profita raspodijeliti na 7 manjih doza te svaki dan nasuti po malo (jednu sedminu tjedne doze).

EasyStart se u pravilu stavlja tijekom prva tri tjedna cikliranja a s obzirom da češ morati raditi češće izmjene vode a ako ga imaš još dovoljno u boci, stavi propisanu dozu svakih15 do 20 dana.

Offline lua

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Listopad 28, 2011, 10:14:32 prijepodne »
Na kornjacama su mi preporucili da ne drzim mosusnu cijelo vrijeme u bocatoj vodi. Koliko soli ide u akvarij, jel jedna cajna zlica na 50l? Imam akvarij u kojem su mi mlade ribice pa njima mogu staviti sol, samo ne znam dal molijima smeta jer su i mladi moliji sa gupijima

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Listopad 28, 2011, 10:16:40 prijepodne »
Da pročitao sam odgovor da može kratkotrajno malo soli a redovito primjena FFM-a.

Ide jedna čajna žlica ali kamene soli na 50 l vode (ne morska sol)

Offline lua

• Punopravni član
  • **
Odg: upala škrga kod gupija, končasti izmet
« Odgovori #18 u: Studeni 02, 2011, 16:52:14 poslijepodne »
evo da javim da je upala na gupiju  prosla.  :)
Hvala na pomoci