Kolovoz 10, 2025, 19:33:14 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Dugi, končasti izmet.... uginuo mladi muškić guppy  (Posjeta: 2404 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tratinčica123

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Čakovec
Dugi, končasti izmet.... uginuo mladi muškić guppy
« u: Listopad 24, 2011, 11:35:32 prijepodne »

Pozdrav !

eto, mislim da sam sve opisala u upitniku... na žalost, moj je muškić jučer uginuo...
Svašta sam tu pročitala i nisam pametna šta da radim... Da li da tretiram cijeli akvarij nekim lijekom ili bolesne ribice u karanteni ?!
Pretpostavljam da se ovdje radi o parazitima, ali eto, čekam Vašu pomoć...

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža,  40 l
-   temperatura,  24
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH 
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  10 mjeseci
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    nakom mjesec dana
-   koliko često i koliko mijenjate vode  -  jednom tjedno, 30-40 %
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    bluwave 03
-   način i periodi čišćenja filter materijala  - jednom mjesčno, u akvarijskoj vodi
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   - zelena i crna spužva, keramika

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   - dva panja, sluzi nema, ali ima algi
-   grijač - da
-   pumpa za zrak  -ne, ali je uključen zračni kamen
-   CO2 sustav – kakav   
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) - FFM kod izmjene vode i povremeno tetra plantamin

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  - 4 mollya, 2 coridorasa i desetak guppija
-   starost ribica 
-   ima li potencijalnih „terorista“  nema
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  - jednom dnevno, subota post, tabletirana, u lističima, grašak, tikvice, češnjak jednom tjedno

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  - ništa
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ne, voda izgeda u redu
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke - ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma - mladi guppy je prvo imao dugi izmet, počeo se skrivati kod filtera, pa iza filtera, više nije mogao plivati, izvijao se i uginuo
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... - ne mogu reći da sam bilo šta drugo primjetila
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) -  uzima hranu, ali se skriva kod filtera i miruje pri površini
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) - dugi, končasti, bijeli
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  - prije tjedan dana na gupiju
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  -guppy je bio u karanteni, probala sam sa sera ectopurom, ali nikakva korist
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   - da, jučer je uginuo mladi guppy
-  stanje ostalih stanovnika - druga dva gupija isto imaju dugi izmet, jučer sam pravi puta primjetila na njima

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Dugi, končasti izmet.... uginuo mladi muškić guppy
« Odgovori #1 u: Listopad 24, 2011, 11:58:29 prijepodne »
Pozdrav tratinčice, sve dobro radiš na održavanju akvarija ali ako ribe imaju končasti izmet to može značiti dvije stvari: ili su doživjele nekakav stres ili imaju parazite a tada se mora liječiti cijeli akvarij.

Prije svega, jako je važno da nam pošalješ fotografije kako izgleda taj končasti izmet pa tek onda možemo iči dalje sa savjetima za liječenje.

Čekamo fotke.

Offline tratinčica123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 24, 2011, 14:23:58 poslijepodne »
Hvala, Plavi, evo, čim se vratim s posla, šaljem slike...

Offline tratinčica123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Listopad 24, 2011, 16:58:20 poslijepodne »
Evo par slika, nadam se da pomažu...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Listopad 25, 2011, 09:42:24 prijepodne »
tratinčica123, reci mi ti si sa Costapurom izliječila onog crnog moliy koji je imao bijele naslage na koži?

Očito je da guppyii imaju crijevne parazite tipa nematoda a ako ih imaju oni imaju i sve druge ribe u akvariju pa bi se trebao liječiti cijeli akvarij. Ako hoćeš možeš napraviti kao sa moliem, odvojiti sve guppyie u karantenu pa izliječiti sa Sera "Nematol" ili JBL "Nemol" u kombinaciji sa Serinim Ectopurom.

I sama znaš da je to samo trenutno čišćenje riba jer kada se vrate u veliki akvarij nakon mjesec dana opet će početi pokazivati simpome infekcije parazitima.

Javi što namjeravaš poduzeti, pozdrav.

Offline tratinčica123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 25, 2011, 14:08:58 poslijepodne »
Da, ovaj puta je odluka pala na liječenje cijelog akvarija, jer u kotilici imam 13 malih gupija i molija i bila bi katastrofa da ih jednom ubacim u bolestan akvarij.
Samo me zanima da li se dobro sjećam, da coridorasi ne podnose sol? Ili sam u krivu ?

A crni molly je dala potomke i uginula ubrzo nakon toga...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Listopad 25, 2011, 15:51:08 poslijepodne »
Coryii mogu podnijeti dozu od 1 čajne žličice na 50 litara vode.

Prije liječenja dobro usiši podlogu i zamijeni cca 50% vode sa vodom odstojalom 24 sata približno iste temperature bez dodavanja sredstva za neutralizaciju klora. Operi filter i filter materijal te unutrašnje strane stakla a ako ti je tvrda voda u akvariju malkice pojačaj dozu lijeka i ubaci 1 čajnu žličicu na 50l vode. (Zbog gupija uvijek trebaš imati vodu sa dodatkom soli jer oni žive u boćatoj vodi).

Javljaj što si poduzela i kako se odvija situacija, pozdrav i sretno.

Offline tratinčica123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Listopad 25, 2011, 18:04:28 poslijepodne »
Dogovoreno, krećem u akciju...

Hvala Plavi i javim se...