Srpanj 21, 2025, 01:15:07 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: opasni golden  (Posjeta: 2641 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline veselaST

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
Odg: opasni golden
« Odgovori #25 u: Kolovoz 02, 2011, 16:31:22 poslijepodne »
Ja imam mještanca tornjaka i pitaj pavla čeg još,udomljen ko štene,tj.nađen ispred lokalne birtije di su mu neželim ni znat što radili (davali pit pivu,šutali ga) od prvog dana u nas se radilo s njim,mačke i ostali psi svi zajedno jeli,nikad nikakav izraz agresije,moja 3-godišnjakinja od 11kg mu stavlja ruke u usta,igra se ko s plišancem.ugl.jednom dođe tip za kojeg znam da je uvjek ispred one birtije,i Medo skoči na njega i ugrize ga (više ogrebe) po ruci.sasvim opravdano!!!
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #26 u: Kolovoz 02, 2011, 16:53:39 poslijepodne »
neznam zašto mi ne pošalje cjelu por.ugl htjedoh reć da ni taj tvoj slučaj nemora bit nesocijaliziran pas,nego trenutak.možda je samo htjela pokazat da je dosta,ne nužno postat dominantna,a možda ju je krivo zahvatila jer 30vs 3kg...moj pas poslje tog upozorenja nikad nije pokazao ništa slično tome,tako da (barem ja) nevjerujem da,ako nastavite radit i vi sljedite neke obrasce,će biti problema s tim psom...
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline dori

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Kolovoz 02, 2011, 16:58:51 poslijepodne »
djeca su je jahala..natezala..grizla za usi..gurala..ova nije ni okom trepnula....

Kao da joj nije bilo dosta što je drugi pas maltretirao :roll: pa ne treba klincima sve dozvoliti.., em to iritira životinju (bilo se ona pusti tupa ili ne), em se klinci ne uči pravilnom ponašanju... Chlild, bez zamjerke, govorim općenito.. treba paziti na štence koji su i tjelesnom razvoju do praktički 2.g. Velike pasmine brzo rastu, retriever s 8 mjeseci izgleda poodraslo, ali koštano tkivo se nadalje razvija.. Ja bi vjerojatno podivljala da moj sin "sjedne" na psa. I često se moje dijete zna naljutiti jer mu ne dozvolim da je s psom postupa ko s plišancem..

Offline zibba

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #28 u: Kolovoz 08, 2011, 21:09:33 poslijepodne »
Osobno imam goldena uz belgijsku ovčarku ,  irsku setericu, sve su cure i nemam nekih večih problema. Zlatni retriveri se inače zaista idealni psi za obitelj, djecu, tolerantni su, nisu dominantni, bez problema se pokoravaju, štoviše nisu baš stvoreni za to žele biti vođe čopora. E sada, za psa bez papira se nikada ne zna na što se može naletjeti i nikada se ne zna je li taj pas zaista to što bi trebao predstavljati kako je netko već komentirao. Ne solim pamet, i moja retriverica nema papire jer je to bilo još razdoblje mje neprosviječenosti po tim pitanjima, ali sada ne bi uzela psa bez papira. Čak je i kod azila uvijek problem taj ššto se ne zna što taj pas genetski nosi u sebi. Čovjek mora dobro poznavati životinje da bi mogao ocijeniti kakav će pas postati i još uvijek imati onaj " uzmak" od sigurnosti.
Golden je po prirodi miran pas, brani se kada ga se napada, ali nije krvoločan. I inače u čoporu recimo vukova neće doći do toga da jedan član ubije drugoga, pa makar i bilo pitanje vodstva. Dogodi se to da se bore i jači je viši na ljestvici. To je tako, često će i pripadnike drugih čopora "upozoriti" a neće ih ubiti. Dakle kod pasa koji su već tisućama godina s nama to se ne bi smjelo uopče događati.
Moje cure su se znale u početko pokefati, retriverica je najstarija, zatim je došla belgijanka koja je stvarala svoje mjesto u čoporu u vrijeme puberteta i to joj je dopušteno, a izgledalo je tako da se pohrvaju i onaj koji drugoga obori na leđa je jači a prevlast pokazuju primanjem za vrat, ali bez ugriza, dakle bez stezanja čeljusti. Samo određene pasmine imaju taj "ugriz" koji kada prime ne puštaju dok god se protivnik trza i imaju problem sa puštanjem plijena i tu je čovjek kriv jer je to poticao i uzgajao baš takve primjerke. Golden nikako nije taj tip psa. Nije ni ovčar, ni seter kada smo kod toga. Ni večina ostalih pasmina.

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Kolovoz 08, 2011, 21:26:36 poslijepodne »
Citat:
nabavljena je u bjelovaru...bila je stra 5 mjeseci kad smo je uzeli...tata ima rodovnik (nisma ga trazio jer me to nimalo ne zanima) a mama nema rodovnik... baka je imala (s mamine strane) za mamu nisu vadili....

Moram se osvrnuti na ovaj dio teksta, kada se uzima pas stariji od 12 tj treba biti oprezan. Najbolje vrijeme za uzimanje šteneta iz legla je 8-16 tj, to je najbolje vrijeme za početak socijalizacije na ljude. Štenad uzeta ranije iz lega nisu preuzela od majke i legla socijalizaciju na pse i zna biti problema sa drugim psima jer je za njih čovjek njihov čopor a oni su "ljudi" ( nemojte me krivo shvatiti, ali prerano odvojeni štenci se poistovječuju s čovjekom jer nisu imali rani kontakt sa svojom vrstom koji je jako važan za dobru socijalizaciju i psihički razvoj psa). Već nakon cca 16 tj je opet problem taj što se ne zna kako se s psom postupalo u ovoj osjetljivoj fazi odvajanja od majke, tj fazi privikavanja na ostatak svijeta. U pravim uzgajivačnicama koje drže do sebe puno se vremena posvećuje štenadi još od najranije dobi, tj nakon što progledaju ( iako s oprezom zbog mogućih prijenosa štenećih bolesti prije prvog cijepljenja tako da tu u obzir dolazi uzgajivač i obitej, te oni koji se u uzgajivačnici i inače bave psima), uzimaju ih na kratko na ruke da osjete miris, vrate u leglo, pa ponove opet nakon par sati, tako što je štene starije ono se navikava i na ljude a ne samo na majku ako uzgajivač dolazi samo nahraniti majku i očistiti box. Oko uzgoja stabilnih pasa ima puno posla, štenci se ovisno o veličini legla i stanju kuje počinje hraniti ranije ili kasnije, ali i tu je važan kontakt s ljudima, a ne samo hranjenje. Treba dozvoliti da štenad čovjeka pretraži, onjuši ( ja sjednem na pod i pustim ih da plaze meni po nogama, penju mi se u krilo i slično) upozna i stekne povjerenje. Štenad kja nema pravilan kontakt sa čovjekom cvili kada ga se uzme u ruke, čak i kada je uzgajivač u pitanju. Nakon prvog cijepljenja se dopušta da upoznaju i druge ljude, čim razolikije, ipak s oprezom zbog bolesti i ne izvodi ih se na pseće livade , djecom, drugim psima u uzgajivačnici, mačkama i drugim životinjama. Osobno s obzirom da imam samo tri psa odrasla + trenutno štence i prije cijepljenja sam dozvolila kontakt s drugim članovima četveronožnog čopora jer su moji svi  psi redovito cijepljeni protiv zaraznih bolesti. Nema mi večeg gušta od gledati trenutno 11 pasa kako se natjerava po dvorištu, igra međusobno i kako se slažu. Ima situacija kada mame uvode u red i svojih šteanaca, ali i drugog legla, ali to je sve pod kontrolom.

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Kolovoz 08, 2011, 21:39:54 poslijepodne »
E sada što je jako važno od početka se postaviti kao vođa cijelog čopora  koji je na " jednom dvorištu", a ne da je jedan pas moj, a drugi tvoj. To poprilično zbunjuje pse. Drugi članovi kućanstva su isto članovi čopora i uvijek i svi moraju biti iznad psa, bez obzira bio to gazda, otac, brat ili kći vođe. Pas je na dnu čovječjeg čopora i tu je kraj priće. Kako će četveronožni čopor biti organiziran ne ovisi puno o ljudima, već o naravi pasa koji borave u istom kućanstvu i njihovoj dominaciji. Primjer: belgijanka i retriverica se znaju pokefati jedino kada se retriverica tjera i kada joj hormoni divljaju, ali se zna da je belgijanka iznad na ljestvici. Seterica i retriverica se nikada nisu niti posvadile, a kamoli što ozbiljnije, ali su belgijanka i seterica imale par ozbiljnijih okršaja zbog ljubomore belgijanke i najčudnije je to da je već par puta seterica ispala "jača" u toj kvagibez obzira na belgijankinu dominaciju. Sada se rijetko svade, seterica zna  da se belgijanki ne dira klopa i loptica (  to slučaju je belgijanka jača), belgijanka je probala prešvercati se do seteričine hrane, pa dobila po nosu i odustala i tu je stvoren mir. Kod beba setera je zanimljivo da dečki čim krene "bitka " s mamom i bivaju položeni na leđa se predaju, dok cura nastavlja nadmetanje i "igru" te se vidi da je ona najdominantnija u leglu. Ali najvažnije je da pas zna da je čovjek uvijek, svugdje i  za sve na vrhu  i što vođa čopora kaže to se sluša. To je zakon i nema druge, pa makar trebalo ostaviti kokoš ili mačku koju obožava ganjati usred koraka i to bez vike i krike, samo na intonaciju gazdinog glasa.

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Kolovoz 08, 2011, 21:55:12 poslijepodne »
Moj pogled na događaj je taj da je retriverica tvoj pas i njemu si ti ALFA, dok je mješanki vođa bila tvoja majka i tvoj otac. To psa zbunjuje, pas je u pubertetu i mora se izboriti za svoje mjesto, ne zna kako se i prema kome postaviti, koga pokoriti, nema reda u čoporu. Silom prilika je pas ubačen u nezavidnu situaciju kojoj nije dorastao a to je po njegovom mišljenju da napokon netko mora uspostaviti red u čoporu, a kako to do tada nitko nije napravio na zadovoljavajuči način zaključuje da to mora napraviti ON iako to nije njegova želja i nije mu to u naravi. Takav pas će jednostavno puknuti prije ili kasnije jer je stisnut situacijom, mora se ponašati kako mu nije u prirodi i on bi najradije bio jednostavan sljedbenik ali ne može jer ne zna tko koga tu slijedi. I da može su dogoditi da takav pas napadne i dijete ili nekog drugog člana obitelji koji ga ne sluša jer ON postavlja hijerarhiju a ona se ne slijedi.
Dobar primjer za to su psi malih pasmina za koje se često odlučuju ljudi bez predispozicija za autoritetom nod psom, psić im je presladak da bi mu nešto zabranili, dozvoli mu se SVE i pas u tom alučaju se okreće na agresiju i dominaciju, napada skoro sve oko sebe, jer je prisiljen biti vođa čopora umejsto da se u potpunosti osloni na nekog jačeg od sebe.
Nadam se da sam koliko toliko jasno objasnila moje viđenje situacije ( al sam odužila, još mi i rascijepkalo post jer je dug).
Dakle pas mora imat vođu čopora, ostali ljudski članovi obitelji su uvijek iznad njega, slušati se mora sve ljudske članove obitelji i mora se prema njima tako i ponašati. Ako se tko u obitelji psa boji pas to osjeća i prije ili kasnije će ga pokušati podčiniti, ignorirati će njegove naredbe i slično.. Pseći čopor je priča u koju se ne treba upletati ako je hijerarhija uredno postavljena, povremeno će dolaziti do sitnijih kvaga, ali to je normalno sve dok netko od njih nije previše nasilan prema drugome. U tom slučaju treba se uplesti i zaštititi slabijeg, a zaustaviti jačeg, ipak ste vi taj koji u krajnjem slučaju postavlja red u čoporu ako oni to nisu u stanju sami napraviti.
I jako je važna dosljednost. Toliko od mene za sada.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #32 u: Kolovoz 08, 2011, 22:21:18 poslijepodne »
jesus  :rolleyes: :rolleyes: koliko postova, ni zašto  :rolleyes:
cucak ubio cucka, koliko svatih,jer mi se nije dalo sve čitat..so freakin' what ???
uvijek bilo i bit će..dominacija, čopor simo tamo, upalite malo nat geo wild i gledajte dokumentarce i sve će vam biti jasno..nema više tu tople vode za zmislit :D

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #33 u: Kolovoz 08, 2011, 22:34:57 poslijepodne »
A jesi ti cannibale uopce procitao topic ili si samo brojao postove?  Ok, dokazao si da znas brojati, a za citanje nisam sigurna.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Kolovoz 08, 2011, 22:37:09 poslijepodne »
trudio se čitat gwyn al kad sam skužio da opet sve ide isto, imao sam potrebu ovo napisat, da si olakšam dušu..
:D :D
ne znam zašto sam uopće išo neš pisat, zanemarite i krenite na 10 strana dalje :)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Kolovoz 08, 2011, 22:42:33 poslijepodne »
pozdrav svim ljubiteljima zlatnih retrievera. imam veliki problem. ponosan sam vlasnik 2god stare cure po imenu shiva. te dvije godine,dijelila  je veliko dvoriste sa mjesankom lolom. Lola je jako cesto ispoljavala svoju dominaciju rezeci na shivu cim se ova pocela igrati..trckarat ili jurit do mene. shiva bi lezala na ledjima i mirovala dok se lola ne makne. u subotu je stvar eskalirala. Lola je u izljevu ljubomore rezala na sivu i gurala se tati koji je mazio shivu. Shiva je zgrabila lolu i unatoc mijesanju tate ubila je. eh sad..svi mi vele da psi imaju svoje rqzmirice. ja sam ocekivao da ce njoj puknut film i ranije. Lola je imala malo stene koje je vecinu vremena bilo sa shivom jer je lola sa mamom jurila po selu na polje i sl. shiva se cesto hrvala sa malom i nikad problema. jutros je shiva nosala moju tenisicu i kad joj je mala dosla preotet plijen..shiva ke nasrnula na stene i stila ke zubima..s obzirom da mala hropti i tesko dise..vjerujem da su stradala rebra. tata je zvao veterinarsku da dogovori pregled i ispricao pricu. veterinarka je rekla da nije normalno da golden ubije psa..a kamoli da nasrne i na drugog tako brzo. shiva mi je draza od pola rodbine...ali imam 2 male djece. dosad su je maltreirali na sto ke shiva bila mrtva hladna. eh sad..nakon ovog..bojim se za klince. zelio bi branit shivu...da se tata nije mjesao..mozda iopce nebi ubila lolu..pohrvale bi se i mir. psi opcenito cuvaju svoje kosti..predmete i sl od drugih..i masa njih rezi kad im drugi pas gura njusku u njihovo...ali...sto ako se nesto dogodilo sa shivom? pregorio  joj neki osigurac? i dalje je mazna i draga i sve....i potpuno joj vjerujem...ali moji klinci nisu ja....

sto napraviti....?

ajd sad ozbiljno da probam odgovorit kao čovjek od struke :)
imao sam doma u kući (i nan dvorištu i u kući) njemačkog ovčara i rottweilera..oba muška..ovčar je bio stariji 3 godine od rotića..bilo je kefanja, rotić je kasnije dominirao, znalo se desit da se pošteno zakrve, čak da sam ih morao šivati doma, ali nikad ama baš nikad nitko nije stao između njih dvojice kad su se pokefali, osnovna stvar kod držanja dva il više pasa zajedno, moraju postavit hijerarhiju međusobno, ne se mješta be veze jer će se u većini slučajeva desit ovo kaj se tebi desilo..kad se pokefaju pustit ih na miru, il ako želiš uletit kaznit i jednog i drugog..i bok..

p.s. ova veterinarka koja je izjavila da goldi ne bi smio ubit, kaj je ona studirala???

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #36 u: Kolovoz 08, 2011, 23:30:19 poslijepodne »
vjerojatno humanisticke znanosti....

pretpostavio sam da je stari zeznuo mijesanjem...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #37 u: Kolovoz 09, 2011, 14:13:42 poslijepodne »
Cuj, onaj tko se mjesa mora znati sto radi... a nije nikako jednostavno rastaviti dva psa, jos ako su veliki... Trebaju dvije osobe za to, jedna moze napraviti jos gore (razjariti jos vise ako ne uspije u naumu).

I ja uvijek rastavljam ako dodje do fajte, 1. jer ako se doma pofajta znaci da veliki od 35 kg tuce nekog od 6 i to mi se ne cini posteno. Vani ako to napravi - ma odakle mi pravo da moj pas okolo napada? Dobit ce po pizdi sam tak.

Meni je uvijek uspjesno bilo rastavit svoje i "kaznit" oboje, a kazna je jednostavno - da si leze u krilu jedan drugome :D Dok nebi odustali od pokusaja dizanja i smirili se potpuno, nebi bili pusteni, a na kraju bi se gotovo svaki put pomirili i sami, poceli bi se lizati i maziti. S obzirom da sam imala 2 psa koja se oce pojest medjusobno a sada vise od godinu dana nije bilo problema (prije malo vise od godinu su se tek sreli ponovno), pa ni kratkih trzavica, mislim da je posao dobro obavljen. Poznajem ih i znam kad je ponasanje samo supresirano (cesto je to kod retrivera kada vani nesmije napadati, vidis da bi a nesmije - sve dok se ne navikne na tog psa, doma toga nema).

Uglavnom, mozemo mi palamuditi svi ali cinjenica je da samo ti child vidis svog psa i mozes procijeniti njegovo ponasanje. Ako je i dalje sigurno draga medju ljudima i bas nikada nije pokazala dominaciju nad vama, mislim da nema problema - osobito ako ju ne mislis voditi po psecim parkovima gdje bi se ta nesocijalizacija mogla istaknuti.

P.S. cannibal, mislim da nam treba drugi ispusni ventil :D
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Kolovoz 09, 2011, 17:26:24 poslijepodne »

P.S. cannibal, mislim da nam treba drugi ispusni ventil :D

OT
ma kakvi gwyn, znamo se kaj ne, tak da nije tlaka  :up: