Osobno imam goldena uz belgijsku ovčarku , irsku setericu, sve su cure i nemam nekih večih problema. Zlatni retriveri se inače zaista idealni psi za obitelj, djecu, tolerantni su, nisu dominantni, bez problema se pokoravaju, štoviše nisu baš stvoreni za to žele biti vođe čopora. E sada, za psa bez papira se nikada ne zna na što se može naletjeti i nikada se ne zna je li taj pas zaista to što bi trebao predstavljati kako je netko već komentirao. Ne solim pamet, i moja retriverica nema papire jer je to bilo još razdoblje mje neprosviječenosti po tim pitanjima, ali sada ne bi uzela psa bez papira. Čak je i kod azila uvijek problem taj ššto se ne zna što taj pas genetski nosi u sebi. Čovjek mora dobro poznavati životinje da bi mogao ocijeniti kakav će pas postati i još uvijek imati onaj " uzmak" od sigurnosti.
Golden je po prirodi miran pas, brani se kada ga se napada, ali nije krvoločan. I inače u čoporu recimo vukova neće doći do toga da jedan član ubije drugoga, pa makar i bilo pitanje vodstva. Dogodi se to da se bore i jači je viši na ljestvici. To je tako, često će i pripadnike drugih čopora "upozoriti" a neće ih ubiti. Dakle kod pasa koji su već tisućama godina s nama to se ne bi smjelo uopče događati.
Moje cure su se znale u početko pokefati, retriverica je najstarija, zatim je došla belgijanka koja je stvarala svoje mjesto u čoporu u vrijeme puberteta i to joj je dopušteno, a izgledalo je tako da se pohrvaju i onaj koji drugoga obori na leđa je jači a prevlast pokazuju primanjem za vrat, ali bez ugriza, dakle bez stezanja čeljusti. Samo određene pasmine imaju taj "ugriz" koji kada prime ne puštaju dok god se protivnik trza i imaju problem sa puštanjem plijena i tu je čovjek kriv jer je to poticao i uzgajao baš takve primjerke. Golden nikako nije taj tip psa. Nije ni ovčar, ni seter kada smo kod toga. Ni večina ostalih pasmina.