Srpanj 05, 2025, 02:46:00 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Smeđa alga - pomoć!  (Posjeta: 4755 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Narayan

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 57
Smeđa alga - pomoć!
« u: Srpanj 04, 2011, 09:51:03 prijepodne »
Trebam pomoć. Nakotilo mi se dosta smeđe alge. Ima je puno po pozadini, na listovima nekih biljaka i podloga je poprimila smeđu boju. Danas ću promijenit dio vode cca 30% i usisat podlogu. Da li da samo mehanički pobrišem te alge spužvicom i četkicom za zube (mekana) ili da tretiram nečim? Ribice su friško u akvariju pa im ne želim raditi dodatne stresovet. Ne gnojim (do sada sam samo jednom ubacio profito) i svaki dan sam dodavao easy carbo ali sam prestao nakon bujanja alge. Kod ubacivanja ribica dodao sam jbl-ov acclimol za lakšu aklimatizaciju. Sada će biti mjesec dana od pokretanja akvarija. Temp. je 27°C, PH 7,5, ostale parametre ne znam. Akvarij je Cayman 80, 120 l sa original unutarnjim filterom. Prije 7 dana promijenjeno cca 20% vode.
« Zadnja izmjena: Srpanj 04, 2011, 10:28:25 prijepodne od Narayan »

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Smeđa alga - pomoć!
« Odgovori #1 u: Srpanj 04, 2011, 10:58:08 prijepodne »
Jedna od nuspojava novih aq je smeđa alga,manje ili više-kako kod koga
Koliko možeš ukloni je s bilja i podloge-usisavanje kad mijenjaš vodu,ne treba nikakvo radikalno četkanje i pm!
Pojačaj filtraciju,ne pretjeruj s hranom,redovno mijenjaj vodu i to ti je to
Pazi samo da ti je cijeli aq u cirkulaciji,inače alge vole mirna mjesta pa se tu nakote!
Mene malo j... čupava majkujojneprijateljsku,jako mi je zabiljen aq pa se smanjio protok!

Offline Narayan

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 04, 2011, 11:03:11 prijepodne »
Puno hvala :up:

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Srpanj 06, 2011, 14:22:41 poslijepodne »
Uz sve gore navedeno, moj savjet je nabaviti jednog ili dva mala ancitrusa i onda samo promatraš kak ju papaju i čiste  ;)

Offline Gumby

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #4 u: Srpanj 22, 2011, 20:03:54 poslijepodne »
I mene muči ista stvar. Složio sam akvarij, tri četiri dana sam ga nadzirao, a tada sam otišao 20ak dana na more. Upravo sam se vratio nadajući se kako ću ga sutra naseliti, a kad ono  :dead:
Obzirom da nemam još ništa unutra osim hrpe neželjenih puževa koje sam očito dobio na poklon s biljkama, koji je najjednostavniji način da je se riješim? Osim nje sam primjetio i nekakve zelene, vlaknaste alge, a na staklu ima bijelih fleka (kao kamenac iako sumnjam da je to, voda nebi trebala biti pretvrda, sutra ću provjeriti). Akvarij je 75l, svjetlo je vjerojatno preslabo, a biti će namjenjen hladnovodnim ribicama. Hoće li jabučari obaviti posao?

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #5 u: Srpanj 23, 2011, 10:18:02 prijepodne »
Smedja alga, dosta cesta pojava.

Evo malo tekstova :

Obično se pojavljuju u akvarijima sa slabom rasvjetom, i u novoformiranim akvarijima gdje je razina fosfata visoka, a nitrata niska, s viškom silikatnih kiselina (SiO2). Sijamski algojed, ottocinclusi i puževi pomažu u suzbijanju ove alge.

Dakle mijenjaj vodu, probaj ih skinuti sa spuzvom ili krpom.Mozda pojacaj svijetlo ili produzi fotoperiod(koliko sati dnevno imas svijetlo upaljeno). Ako ne probaj sa nekom kemijom koja smanjuje fosfate i silikatne kiseline .
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #6 u: Srpanj 23, 2011, 10:30:22 prijepodne »
Hoće li jabučari obaviti posao?

Meni  je  osobno najbolje  rijesenje  svih  algaških problema kombinacija: sijamac,  ancistrus i ramshorn ili  pak  puž jabučar.  Uz  takvu  ekipu,  a kod mene  živi i  jedna amano  kozica, mislim da nema  nesto brige  oko  algi  :D 
-barem do sada nisam imao  problema, no   vjerojatno  cu  vec  za  tri dana  pizditi po netu sa  istim pitanjima.. heheh  na moru sam  vec  tjedan dana i ne  znam kaj se doma dešava  :D

Offline Gumby

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Srpanj 23, 2011, 10:36:05 prijepodne »
Jabučare ću staviti. Stavio bih i ancistrusa ali nemam baš mjesta za njega, a i ne bih želio kombinirati hladnovodne i tropske ribice. Probat ću lagano s čišćenjem, izmjenama vode i jabučarima, vidjeti kako se razvijaju stvari prije nego krenem s nečim drastičnijim.

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #8 u: Srpanj 23, 2011, 15:39:46 poslijepodne »
Da najbolje/majprirodnije rjesenj za alge su algojedi, ali smedju lako moze ocistiti spuzvom ili usisati.

Offline Gumby

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Srpanj 24, 2011, 18:40:36 poslijepodne »
Dakle, dao sam si truda, presložio sam akvarij, počistio biljke, podrezao ih, posisao podlogu, vratio vodu nazad. Voda je bila hiper pretvrda i prekisela. Ostali parametri su bili manje-više zadovoljavajući. Istretirao sam vodu, sad je pH u granicama normale, još je uvijek tvrda, ali puno manje nego prije. Naseljen je par jabučara, pojačana cirkulacija u akvariju, sad ću pričekati par dana da vidim rezultate.

Offline texlip

• Punopravni član
    • 150 L Biljni
« Odgovori #10 u: Srpanj 25, 2011, 07:02:31 prijepodne »
Dakle, dao sam si truda, presložio sam akvarij, počistio biljke, podrezao ih, posisao podlogu, vratio vodu nazad. Voda je bila hiper pretvrda i prekisela. Ostali parametri su bili manje-više zadovoljavajući. Istretirao sam vodu, sad je pH u granicama normale, još je uvijek tvrda, ali puno manje nego prije. Naseljen je par jabučara, pojačana cirkulacija u akvariju, sad ću pričekati par dana da vidim rezultate.

Nije mi bas jasno kako voda moze biti pretvrda i istovremeno prekisela, to bas neide jedno sa drugim. Sta ti smatras pod pretvrda i prekisela. Koje imas parametre, odnosno koje si imao. Kako si istretirao vodu.
Tvrdoca i Ph su najmanje utjecali na alge, drugi paramatri su puno puno vazniji.

Offline Narayan

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 25, 2011, 09:26:54 prijepodne »
Ja je se riješio. Radio češće izmjene vode, a i akvarij je bio u mraku zbog liječenja...uglavnom, nema više algi.

Offline Gumby

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Srpanj 31, 2011, 17:56:41 poslijepodne »
Nije mi bas jasno kako voda moze biti pretvrda i istovremeno prekisela, to bas neide jedno sa drugim. Sta ti smatras pod pretvrda i prekisela. Koje imas parametre, odnosno koje si imao. Kako si istretirao vodu.
Tvrdoca i Ph su najmanje utjecali na alge, drugi paramatri su puno puno vazniji.

Ovako, ne tvrdim da nisam pogriješio, ipak sam početnik  što se toga tiče. Ali...
Po testeru je pH bila ispod 6,4, a GH preko 16. Za ovo drugo sam siguran jer sve one bijele fleke koje su se formirale na staklu, filteru i ostalom je bio kamenac, odnosno fina bijela prašina koju sam počistio kad sam ispraznio akvarij. NO2 je bio zanemariv, NO3 oko 25. E sad, kako je to moguće i koji su međuodnosi zbilja ne znam (nikad nisam volio kemiju  ;)). Napominjem da sam bio 20ak dana na moru, akvarij nije bio nastanjen osim hrpom biljaka. U tom periodu voda nije mijenjana i ne znam kakvi su se kemijski procesi izdogađali. Ali činjenica je da je bilo puno biljnog otpada, algi (najviše smeđe) i sve skupa nije dobro izgledalo.

Od sređivanja akvarija je prošlo 8 dana i trenutno stanje je odlično. Naselio sam ribe, fotoperiod sam razlomio s 2,5 sata pauze (tu preporuku sam pročitao negdje na forumu). Alge se ne pojavljuju, one zaostale po biljkama su gotovo u potpunosti nestale, odnosno puževi ih smazali. Ribe živahne i vesele, ja također  :D

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #13 u: Srpanj 31, 2011, 18:01:04 poslijepodne »
Otkad koristim proizvod Easycarbo od Easy life problem sa smeđim algama je riješen....koristim ga prema uputama i rezultati su više nego odlični....preporučam.

Offline Gumby

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Srpanj 31, 2011, 18:19:51 poslijepodne »
Otkad koristim proizvod Easycarbo od Easy life problem sa smeđim algama je riješen....koristim ga prema uputama i rezultati su više nego odlični....preporučam.

I to sam pročitao negdje tu na forumu. Ali isto tako sam našao da ga zlatne ribice ne podnose prenajbolje.

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #15 u: Srpanj 31, 2011, 19:23:36 poslijepodne »
To ne znam... Ali zebrice, guppy, platty i ancistrusi se uopće ne bune..