Srpanj 27, 2025, 13:42:26 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Testeri!  (Posjeta: 4007 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline thorus

• Moderator
  • Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Testeri!
« u: Svibanj 04, 2011, 08:53:59 prijepodne »
Kupio sam JBLov tester 5 u 1.
Kako sam kemičar po struci i imam dostupne određene uređaje, probao sam paralelno izmjeriti određene parametre.
Nitriti i nitrati su relativno dobro pokriveni.
Najproblematičniji su parametri pH i tvrdoća.
Prema testeru pH vode je 8.
S posla sam uzeo indikatore (lakmus za neutralno područje) koji je pokazao da je pH vode 6,5.
Imam i pH metar koji je industrijski i koji pokazao pH = 6,95.

Dakle, ne vjerujte slijepo testerima koji su samo orjentacijski!

Ja sam prije par mjeseci mislio da je pH akvarijske vode 8,4, s posla tjedno sam uzimao oko par litara demi vode tvrdoće 0, i na izmjenama vode namješavao u akvarij.
Tvrdoća prema testerima je i dalje 14-21, a pH 8.

Offline thorus

• Moderator
  • Punopravni član
Odg: Testeri!
« Odgovori #1 u: Svibanj 06, 2011, 10:15:06 prijepodne »
Jučer sam uzeo s posla novi Merck-ov lakmus papir od 5,5 do 9.
Preporučam ga, vrlo je dobar sa spektrom od svijetložute to tamnozelene i pokazao je pH=7,0.
Problem ovih priručnih akvarijskih testera je i razlika u spektrima koji još dodatno daju nesigurnost.
Razlika između pH koju je pokazao tester 5 u 1, a bila je pH=8, i ova stvarna koja je pH=7 je dosta velika.

Offline Iris

• Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #2 u: Svibanj 06, 2011, 10:25:31 prijepodne »
Joj, pa ti si novi ovdje! Kak te nisam vidjela do sada? Dobrodošao!  :zagrljaj:

Drago mi je da u hobiju imamo i profesionalce iz svakog područja zanimljivog akvaristici.  :up:

Koje SVE testere, izuzev ovih hobby za koje si utvrdio da su nepouzdani,
možeš preporučiti,
gdje se mogu nabaviti za "civilnu" uporabu (ljekarne, poljoapoteke, internet...?),
i po kojoj su cijeni?

Offline gstaraz

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #3 u: Svibanj 06, 2011, 11:03:19 prijepodne »
Dobro si primjetio za testere.
Imaš Hobističke testere u tekučinama sa reagensima koji su prilično precizni za razliku od ovih koje si naveo u papiričima
Cijene su im od 50 do 100 kuna za nekih 50-60 mjerenja, a traju u prosjeku 8 - 10 mjeseci ako tjedno mjereiš parametre

Proizvođači:
JBL, Sera, Prodac, Salifert itd...

Offline thorus

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 06, 2011, 13:30:19 poslijepodne »
Da me se pogrešno ne shvati, ja nisam nikakav prodajni predstavnik, samo sam radio s onim što mi je bilo dostupno.
Kako radim u labosu, indikatori su standardni dio svakog laboratorija.
Problem je iskočio kad mi je tester pokazivao pH=8,4 u akva !!!
Kako su kemija u labosu i kemija u akvariju različite stvari, time sam i ja u dilemi što koristiti.
Npr. namještati pH s kiselinama?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #5 u: Svibanj 06, 2011, 13:37:57 poslijepodne »
Da me se pogrešno ne shvati, ja nisam nikakav prodajni predstavnik, samo sam radio s onim što mi je bilo dostupno.
Kako radim u labosu, indikatori su standardni dio svakog laboratorija.
Problem je iskočio kad mi je tester pokazivao pH=8,4 u akva !!!
Kako su kemija u labosu i kemija u akvariju različite stvari, time sam i ja u dilemi što koristiti.
Npr. namještati pH s kiselinama?

Ja nebi namještao sa kiselinama, nađi malo stabiljiji način za Ph zriktat ... (treset, podloga, CO2 itd...)

Offline thorus

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 06, 2011, 13:56:22 poslijepodne »
Hm da definitivno sam se našao u dilemi koji pristup je najbolji, i slažem se s tobom da je što prirodnije to bolje.
Treset u Petcentru je 35 kn, za kutijicu naribane drvene kore - nema šanse.
Boca s CO2 je u domeni hard core kemije, dok je diy boca s sacharomicesom cerevisae možda najprihvatljivija iako malo prekomplicirana.
Bočica sa reagensima je možda i najednostavnija.
Dakle, pripravi se jako razrjeđena otopina recimo nitratne kiseline, jer su nitrati i tako poželjni za gnojdbu.
Npr. u akvarij od 100 L u vodi čije je pH=8, dakle c(H+)=10na(-8), prema formuli za razrjeđenje c1V1 = c2V2, uz izmjenu 20 % vode, dakle 20 L vode u kanti mora imati pH 6, da se može napraviti otopina nitratne kiseline za npr. 100 mL otopine čiji pH =2-3. Potrebno je izračunati (brojke su odokativne)!
Problem je što je tvrda voda puferska otopina, pa se odvija reakcija hidrolize, karbonati reagiraju sa H+ ionima razlažući se na CO2 i H2O pa je cijeli račun potrebno modificirati uz neutralizaciju karbonata.
Također dodavanjem CO2 se može sniziti pH ali se istovremeno povećava tvrdoća jer se događa supratna reakcija od gore navedene CO2 + OH- --> HCO3-
Stvari su jako trivijalne ali ih je potrebno stehiometrijski rješavati.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #7 u: Svibanj 06, 2011, 14:21:38 poslijepodne »
Boca s CO2 je u domeni hard core kemije, dok je diy boca s sacharomicesom cerevisae možda najprihvatljivija iako malo prekomplicirana.

Ma boca obavezna, nabavi ju, kao i kvalitetan difuzor i manometar s igličnim ventilom, pa si miran. Sve ostalo je samo gnjavaža. Iznenadio sam se koliko mi bilje bolje raste otkako ima kvalitetno riješen CO2 preko Aqua Medic reaktora naspram difuzora.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #8 u: Svibanj 06, 2011, 14:23:40 poslijepodne »
A zaboravio sam reći da ukoliko baš patiš na parametrima (neki ovdje lijepo rade i s čistom zagrebačkom pipovačom), nabavi i RO.

Offline thorus

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 06, 2011, 14:40:31 poslijepodne »
Hm Marko imaš pravo, najbolje bi bilo nabaviti CO2 bocu. Jedini problem je što košta.
Iako nisam neki zagovornik diy posebice zbog činjenice da se radi sa potencijalno opasnim stvarima (CO2 pod tlakom, velike količine vode u stanu, struja + voda), moram ipak zaključiti da se pretjeruje s nekim stvarima. Kupi RO uređaj koji izdvoji sve ione, pa onda dodavaj CO2 da vratiš karbonate, pa onda mikro makro elementi za gnojenje itd. itd. Moje mišljenje da je konzumerizam jako zastupljen u ovom prelijepom hobiju. Pipovača (posebice zagrebačka) je jako tvrda, to je svima ovdje jasno. Mene zanima kako uravnotežiti sa što manje kemije. Kako sam zagovornik prirodnog i što jednostavnijeg  (i iz tog razloga ne uzgajam Diskuse niti se bavim morskom akvaristikom).

Najsretniji bih bio kad bi imao jednostavnu "kuharicu" - npr. Otići u park naguliti koru hrasta prokuhati je u vodi, par listića koprive itd itd.
Međutim ta znanja ne postoje (ili ih ja ne mogu naći), jer je jednostavnije otići i skeširati 1000 kn. I zato se divim ljudima npr. poput lika na topicu "Biotop - Posavina". A postoji mnogo ljudi kojima se ja ovdje jako divim i od kojih učim. Ja nemam pojma o dosta stvari i zato postavljam pitanja. Reagiram kad mi se nešto učini zgodnim za reći.

Tvoja ideja s CO2 je isto dobra, ali košta, i uz to je potencijalno opasna.
Moja sa nitratnom kiselinom je vjerovatno isto takva ;)

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 06, 2011, 15:43:03 poslijepodne »
Problem je što je tvrda voda puferska otopina, pa se odvija reakcija hidrolize, karbonati reagiraju sa H+ ionima razlažući se na CO2 i H2O pa je cijeli račun potrebno modificirati uz neutralizaciju karbonata.
Također dodavanjem CO2 se može sniziti pH ali se istovremeno povećava tvrdoća jer se događa supratna reakcija od gore navedene CO2 + OH- --> HCO3-
Stvari su jako trivijalne ali ih je potrebno stehiometrijski rješavati.

Znaš li da biljke same omekšavaju svoju vodu (najviše kripte) pa bi ovakve intervencije u malome sustavu kao što je akvarij izazvao ne samo melting kripti nego i svih drugih biljaka.
Stvari koje treba uzeti u obzir su spektar i jačina svjetlosti, temperatura vode o čemu ovisi i potreba biljaka za izvorom samo građevnog ugljika i CO2 za rast i proces fotosinteze.
Već je potvrđeno da svo bilje može rasti i u tvrđoj vodi pa mislim da je kupovina RO uređaja besmislena za nekog tko ne teži apsolutnoj kontroli svih parametara u akvariju.

Svatko nalazi metodu najbolju za svoj akvarij (ili metodu posebnu za svaki akvarij ako ih ima više).  

Kupi RO uređaj koji izdvoji sve ione, pa onda dodavaj CO2 da vratiš karbonate, pa onda mikro makro elementi za gnojenje itd. itd. Moje mišljenje da je konzumerizam jako zastupljen u ovom prelijepom hobiju. Pipovača (posebice zagrebačka) je jako tvrda, to je svima ovdje jasno. Mene zanima kako uravnotežiti sa što manje kemije. Kako sam zagovornik prirodnog i što jednostavnijeg  (i iz tog razloga ne uzgajam Diskuse niti se bavim morskom akvaristikom).

Najsretniji bih bio kad bi imao jednostavnu "kuharicu" - npr. Otići u park naguliti koru hrasta prokuhati je u vodi, par listića koprive itd itd.
Međutim ta znanja ne postoje (ili ih ja ne mogu naći), jer je jednostavnije otići i skeširati 1000 kn. I zato se divim ljudima npr. poput lika na topicu "Biotop - Posavina". A postoji mnogo ljudi kojima se ja ovdje jako divim i od kojih učim. Ja nemam pojma o dosta stvari i zato postavljam pitanja. Reagiram kad mi se nešto učini zgodnim za reći.

Slažem se da ovdje ima previše konzumerizma.  :up: Zato imamo vas koji razmišljate svojim glavama.  ;)
Ono čemu ti ovdje težiš je čini se NPT. Kao i druge metode, dolazi sa svojim ograničenjima - nema kemije, ubacivanja CO2, rijetke su izmjene vode i sl. pa alelopatija u biljaka postaje izražena ukoliko ne koristiš aktivni ugljen - ili imaš prirodni akvarij, ili imaš točno kakav s određenim popisom biljaka, kao sa slike, ali ćeš zato u njemu ruke imati svaki dan. ;) Opet, većina high-tech akvarista uglavnom drži samo mahovine i paprati koji rastu i u goloj pipovači. Hm...

Kuharica ima. :) Možeš tamniti vodu kojekakvih čajevima, panjevima, ubacivati sok češnjaka u akvarij kao savršenu preventivu protiv bolesti, imati živu granu vrbe u akvariju kao prevenciju protiv algi... Iiiiima toga koliko hoćeš.  :D

Svi se divimo Biobiofizičaru.  :up: Ali znaš li da i on ima CO2 bocu?  :D

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #11 u: Svibanj 06, 2011, 17:31:04 poslijepodne »
Citat:
S posla sam uzeo indikatore
Citat:
s posla tjedno sam uzimao oko par litara demi vode

Citat:
Jučer sam uzeo s posla novi Merck-ov lakmus papir
Dobar posao! :D

Offline thorus

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 06, 2011, 18:08:51 poslijepodne »
Super posao  ;)
Kad imaš instaliranu demi vodu uz normalnu, i pereš suđe s demi, onda je par litara demi vode tjedno sitnica  :)
Iako i to izbjegavam, jer je npr. u Intersparu 5 L demi 8-9 kn. Zašto se kompromitirati za 10 kn?
Svojevremeno sam namjeravao čak napraviti ionske izmjenjivače koji daju visokokvalitetnu demi vodu :down:
Lakmus papire sam, vjerovao ili ne, i vratio, jer sam htio znati koliko je točno odstupanje i kakva je točnost.
A posebice kad radiš na faksu, imaš pristup svemu i svačemu.
Nekako studiozno pristupaš stvarima, provjeravaš što se isplati, a što ne.
Zaključak: JBL tester 5 u 1 te navodi na krivi zaključak, Merck univerzalni lakmus za podučje od 5,5 do 9 daje jako točnu vrijednost pH, digitalni Metrohmov pH metar s kombiniranom elektrodom daje najtočniju vrijednost ali je dosta skup.

Offline thorus

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 06, 2011, 18:13:20 poslijepodne »
Ono čemu ti ovdje težiš je čini se NPT. Kao i druge metode, dolazi sa svojim ograničenjima - nema kemije, ubacivanja CO2, rijetke su izmjene vode i sl. pa alelopatija u biljaka postaje izražena ukoliko ne koristiš aktivni ugljen - ili imaš prirodni akvarij, ili imaš točno kakav s određenim popisom biljaka, kao sa slike, ali ćeš zato u njemu ruke imati svaki dan. ;) Opet, većina high-tech akvarista uglavnom drži samo mahovine i paprati koji rastu i u goloj pipovači. Hm...
Pročitao sam tvoj topic i jako mi je interesantan  :up:
Na prvu loptu i meni se čini da je to ono čemu težim.

Kuharica ima. :) Možeš tamniti vodu kojekakvih čajevima, panjevima, ubacivati sok češnjaka u akvarij kao savršenu preventivu protiv bolesti, imati živu granu vrbe u akvariju kao prevenciju protiv algi... Iiiiima toga koliko hoćeš.  :D
Da ovo sam radio s češnjakom, samo mi se čini da je nekako jako malo takvih metoda.
Ljudi su obeshrabreni što zbog skupih gotovih recepata, što zbog straha da ne pobiješ ribe.

Svi se divimo Biobiofizičaru.  :up: Ali znaš li da i on ima CO2 bocu?  :D
Nemoj me pogrešno shvatiti nisam ja protiv kemije.
CO2 radi, i to jako dobro, to je valjda i najskeptičnijim jasno.
Ako imam izbor radije bih nešto drugo!

Offline Iris

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 06, 2011, 18:37:40 poslijepodne »
Nemoj me pogrešno shvatiti nisam ja protiv kemije.
CO2 radi, i to jako dobro, to je valjda i najskeptičnijim jasno.
Ako imam izbor radije bih nešto drugo!

Nitko ovdje nije protiv nečeg korisnog i svrsishodnog. Cilj uvijek opravdava sredstvo. ;)
Najbolje je definirati cilj pa onda vidi što i kako ti najviše odgovara.

Na nama je samo da ti otvorimo polje mogućnosti i da te po putu koji odabereš vodimo, ako možemo.  :up:

Offline shpend

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Lipanj 19, 2011, 19:59:20 poslijepodne »
Hm Marko imaš pravo, najbolje bi bilo nabaviti CO2 bocu. Jedini problem je što košta.
Iako nisam neki zagovornik diy posebice zbog činjenice da se radi sa potencijalno opasnim stvarima (CO2 pod tlakom, velike količine vode u stanu, struja + voda), moram ipak zaključiti da se pretjeruje s nekim stvarima. Kupi RO uređaj koji izdvoji sve ione, pa onda dodavaj CO2 da vratiš karbonate, pa onda mikro makro elementi za gnojenje itd. itd. Moje mišljenje da je konzumerizam jako zastupljen u ovom prelijepom hobiju. Pipovača (posebice zagrebačka) je jako tvrda, to je svima ovdje jasno. Mene zanima kako uravnotežiti sa što manje kemije. Kako sam zagovornik prirodnog i što jednostavnijeg  (i iz tog razloga ne uzgajam Diskuse niti se bavim morskom akvaristikom).

Tvoja ideja s CO2 je isto dobra, ali košta, i uz to je potencijalno opasna.
Moja sa nitratnom kiselinom je vjerovatno isto takva ;)
Ja sam naletio na interesantno štivo(ti ćeš to bolje shvatiti nego ja) vrijedi pročitati "Ecology of the planted aquarium  D. Walstad"

Offline Werther

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • Betta Svijet
« Odgovori #16 u: Srpanj 06, 2011, 00:07:42 prijepodne »
Slažem se za testere... meni se čini besmislenim raditi stalna mjerenja ako nisu pouzdana. A oni kvalitetni i precizni uređaji su tako skupi...  -?