Primjetila sam nešto bijelo oko usta dvije neonke, neznam dali je itch i kako liječiti obzirom da su i male bebe platy sad u akvariju.
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, 25l
- temperatura,26-27C°
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH test 5u1 NO3-50, ostalo ok
- vrijeme od pokretanja akvarija, mislim 2 mj
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, nakon 3 tj
- koliko često i koliko mijenjate vode oko 30-50% vode oko svakih 10 dana
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) unutrašnji kameleon 280
- način i periodi čišćenja filter materijala pri izmjeni vode ga operem u akvarijskoj vodi
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) spužva
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? panj, kamenčići,aqualit, na panju je prošli put bilo malo sluzi, ali mislila sam da je to zametak svrdlastih puževa jer se nenormalno razmnožavaju,
- grijač
- pumpa za zrak nema
- CO2 sustav – kakav nema
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) povremeno easy carbo, profito, clor stop, biofilter, easystart na početku
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka platy crveni sa crnim točkama 2 kom, plati mm 1, neonke 3, sijamski algojed 2, hrpa svrdlastih puževa, svaki dan ih je sve više, mali platy mislim 5 kom
- starost ribica neznam
- ima li potencijalnih „terorista“
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) 2-3 puta dnevno nutrafin max granule/rok ok
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) ništa nije mjenjano osim vode i slučajno je stavljeno duplo više od preporučene doze clor stop preparata
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ima miris po bari, ali već duže vrijeme
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke, ne, promjene malo boju, pa se normaliziraju i opet tako
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... oko usta imaju nešto bijelo
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) sve je ok
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
- kad su se simptomi prvi puta uočili danas
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? prije nekih 14 dana nestala je jedna neonka. Nisam bila baš kući pa nisam odmah primjetila da su samo 3, mislila sam da se skriva, a kad sam mjenjala vodu nije je bilo nigdje, vjerojatno je istrunula...klinci hrane ribice pa ja ne gledam previše, osim kad stignem
- stanje ostalih stanovnika sve ok.
Preporučite šta da kupim od preparata i već duže razmišljam o pumpi za zrak, al sad kad su bebice male strah me čačkati po akvariju, a želim se i riješiti puževa, sa što manje kemije Da ulijem malo ozonirane vode?