Srpanj 19, 2025, 20:10:38 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nešto bijelo oko usta neonke  (Posjeta: 2522 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nera076

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 48
Nešto bijelo oko usta neonke
« u: Srpanj 07, 2011, 22:23:28 poslijepodne »
 Primjetila sam nešto bijelo oko usta dvije neonke, neznam dali je itch i kako liječiti obzirom da su i male bebe platy sad u akvariju.

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 25l
-   temperatura,26-27C°
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  test 5u1 NO3-50, ostalo ok
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  mislim 2 mj
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,  nakon 3 tj
-   koliko često i koliko mijenjate vode oko 30-50% vode oko svakih 10 dana
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija  da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    unutrašnji kameleon 280
-   način i periodi čišćenja filter materijala  pri izmjeni vode ga operem u akvarijskoj vodi
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  spužva

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  panj, kamenčići,aqualit, na panju je prošli put bilo malo sluzi, ali mislila sam da je to zametak svrdlastih puževa jer se nenormalno razmnožavaju,
-   grijač
-   pumpa za zrak  nema
-   CO2 sustav – kakav  nema
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) povremeno easy carbo, profito, clor stop, biofilter, easystart na početku

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  platy crveni sa crnim točkama 2 kom, plati mm 1, neonke 3, sijamski algojed 2, hrpa svrdlastih puževa, svaki dan ih je sve više, mali platy mislim 5 kom
-   starost ribica    neznam
-   ima li potencijalnih „terorista“ 
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)  2-3 puta dnevno nutrafin max granule/rok ok

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  ništa nije mjenjano osim vode i slučajno je stavljeno duplo više od preporučene doze clor stop preparata
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ima miris po bari, ali već duže vrijeme
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke, ne, promjene malo boju, pa se normaliziraju i opet tako

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... oko usta imaju nešto bijelo
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) sve je ok
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
-  kad su se simptomi prvi puta uočili  danas
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima 
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  prije nekih 14 dana nestala je jedna neonka. Nisam bila baš kući pa nisam odmah primjetila da su samo 3, mislila sam da se skriva, a kad sam mjenjala vodu nije je bilo nigdje, vjerojatno je istrunula...klinci hrane ribice pa ja ne gledam previše, osim kad stignem
-  stanje ostalih stanovnika sve ok.

Preporučite šta da kupim od preparata i već duže razmišljam o pumpi za zrak, al sad kad su bebice male strah me čačkati po akvariju, a želim se i riješiti puževa, sa što manje kemije Da ulijem malo ozonirane vode?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Nešto bijelo oko usta neonke
« Odgovori #1 u: Srpanj 08, 2011, 08:58:57 prijepodne »
Pozdrav Nera.

Uvijek je opasno klincima prepustiti brigu o hranjenju riba jer upravo to dovodi do pojave raznih bolesti. Naime, pretjerano hranjenje riba dovodi do pogoršanja kvalitete akvarijske vode a onda se ubrzano počnu razmnažati patogene bakterije i onda bude svega i svačega.

Ja ću ti u nastavku predložiti neke mjere kojih se mora redovito pridržavati kako ne bi dolazilo do pojave bolesti a što se tiće ovoga bijeloga oko usta OBAVEZNO moraš BRZO postaviti fotografiju kako izgleda to bijelo oko usta a kako bismo ti mogli predložiti ili liječenje ili samo terapiju popravljanja kvalitete akvarijske vode.

Dok ne pošalješ fotografije u međuvremenu možeš malo popraviti kvalitetu akvarijske vode:

1. temperatura treba biti 25C
2. NO3 ispod 50ppm
3. OBAVEZNO raditi 35% promjene vode SVAKIH 7 DANA s obzirom da imaš vrlo mali akvarij
4. Spužvu u filteru i filter OBAVEZNO oprati jednom mjesečno (ne češće)
5. ribe hraniti jednom dnevno a bebama dati malo usitnjene hrane u prah 2 do 3 puta na dan
6. jedan dan u tjednu ribe trebaju biti cijeli dan bez hrane
7. jednom tjedno dodaj propisanu dozu vitamina
8. svaki dan mijenjati hranu pa jedan dan daješ ove granulice, drugi listiće, treči skuhanu i sitno isjeckanu blitvu, pa špinat, pa kelj, pa tikvicu , pa granulice ili ljuspice spiruline i dr.

Također predlažem da umjesto klor stop počneš koristiti preparat Easy Life FFM koji djeluje i na neutralizaciju klora a i jako popravlja kvalitetu vode.

Sada odmah trebaš popraviti kvalitetu na slijedeći način:

1. promijeni 50% vode uz usisavanje nečistoća sa podloge, operi unutrašnju stranu stakala a nakon promjene vode uspi duplu dozu FFM-a na cjelokupnu litražu akvarija
2. dan uspi duplu dozu vitamina
3. dan uspi propisanu dozu FFM-a
4. dan uspi propisanu dozu vitamina
5 i 6 dan ništa
7. dan redovita tjedna promjena vode cca 30 do 35% uz dodatak propisane doze FFM-a
8. dan propisana doza vitamina

Naime, zbog previše hranjenja i promjene vode svakih 10 dana pokvarila ti se kvaliteta vode i postoji mogučnost da je već došlo do bakterijske upale. To bijelo oko usta može biti samo oštečenje koje je na koži riba nastalo zbog loše kvalitete vode a može biti i bolest Columnaris za koju je karakteristična pojava bjelkaste "vatice" oko usta.

Kada pošalješ fotku dobit češ savjet što i kako dalje.

PS. Još nešto, molim te vodi računa i kontroliraj kako i koliko djeca hrane ribe (samo jednom dnevno po malo a bebe samo malo praha 2 do 3 puta na dan)
Ne treba ti pumpa za zrak već samo izlaznu cijev iz filtera usmjeri prema površini da ju mreška i tako otapa kisik...

Sretno.

Offline nera076

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Srpanj 08, 2011, 16:13:25 poslijepodne »
 Hvala na odgovoru, kupit ću vitamine ffm i barem još 2 vrste hrane i tekuću hranu za bebice. Nikako nisam uspijela dobro uslikati, jer se stalno kreću,možda čak i je columnaris, ali tek na početku jer je to jako sitno, ali vidi se na slici na vrhu usta ....druge ribice su sve ok, koliko vidim.

Uploaded with ImageShack.us

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Srpanj 09, 2011, 02:29:28 prijepodne »
Mislim da će ribe biti ok nakon jednotjednog postupka za popravak akvarijske vode i podizanje imuniteta riba (promjena vode, FFM i vitamini).

Offline nera076

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Srpanj 09, 2011, 15:37:27 poslijepodne »
Nadam se i ja, reci samo Easy Carbo i Pro fito mogu stavljat ili ne dok traje ljecenje?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Srpanj 11, 2011, 08:36:11 prijepodne »
Nadam se i ja, reci samo Easy Carbo i Pro fito mogu stavljat ili ne dok traje ljecenje?

Ovo je terapija popravljanja kvalitete vode pa tijekom ovoga postupka možeš koristiti Easy Carbo i Profito.

Kakva je situacija danas?

Offline nera076

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Srpanj 14, 2011, 20:12:27 poslijepodne »
Bok, situacija je ista, ali mi se cini da je to ozljeda, jer nema nikakvih promjena, a ostale ribice su ok. Problem je toplina koja diže temperaturu pa cijeli dan rdi ventlator koji puše u otkriven akvarij i održava na 25-26°C. Neznam dali zbog toga ili zbog topline voda dosta hlapi?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Srpanj 15, 2011, 08:48:07 prijepodne »
Čuj Nera, ako se rana ne širi i ako je potpuno isto kao i prije onda nemoj ništa poduzimati a ako imaš osječaj da se to bijelkasto širi a riba postaje mirnija i sl. tada možeš provesti petodnevnu terapiju liječenja u karanteni sa antiseptikom Serinim Bactopurom ili JBL Ektol fluid-a. Uz navedeno u karantenu možeš dodati nejodiranu sol (Sera ectopur) 5g (čajna žličica) na 50 litara vode. Pošto imaš tvrdu vodu za malo pojačaj dozu antiseptika.

Što se tiće hlapljenja vode....da to je veliki problem ljeti jer dio ispari zbog vručine a dio zbog ventilatora nema druge nego nadolijevati, nadolijevati, nadolijevati...