Srpanj 21, 2025, 06:16:15 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ribe ugibaju  (Posjeta: 5125 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zero-cool

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Ribe ugibaju
« u: Svibanj 25, 2011, 20:55:20 poslijepodne »
bila voda na testiranju jer sam imao problem što su mi počele ribe ugibat.

ph 7,80
nitrat 54,26 mg/l
amonijak 0,0255mg/l
vodljivost 517
organski ugljik 15,46mg/l
klorid 69,0

Filter je fluval vanjski, temperatura oko 25-27 stupnjeva, bilje raste ko sasavo ali ribice (guppy su zadnji bili) ugibaju kroz dva tjedna. Akvarij je slozen prije 7 mjeseci, podloga je zemlja (sad neznam tocan naziv -magma- nekako), citao sam po forumu da se dosta koristi ta zemlja, odstajala 2 mjeseca prije nego je stavljena u akvarij. U zemlji su tabletice za korjenje od "sere" i jos sam stavljao tekuce gnojivo i u tableticama ali uvijek manje nego po uputama. U zadnjih 2 mjeseca nista nije gnojeno. Cistaci normalno zive ali ribice ugibaju.
Sta da radim, da izmjenim vecinu vode ili sve slozim isponova?
pomoć...
SISAK - DIY 140L

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Ribe ugibaju
« Odgovori #1 u: Svibanj 26, 2011, 09:06:12 prijepodne »
Pozdrav zero.

Kako bismo ti mogli dati konkretan odgovor na tvoje pitanje moraš ispuniti Upitnik o bolestima riba (link na upitnik se nalazi ispod moga posta) sa što više podataka.

Ja već pretpostavljam da je razlog uginuća loša kvaliteta vode zbog vrlo visoke razine fosfata a vjerojatno amonijaka i nitrata ali više kada ispuniš upitnik.

Pozdrav.

Offline zero-cool

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 27, 2011, 21:44:33 poslijepodne »
nemam šta puno napisati o bolestima, uginu ribe cca 2 tjedna od stavljanaj u akvarij, a prije toga budu locirane oko filtera, ni ne plivaju baš po akvariju.
 da li bi pomogla izmjena oko 50 - 70% vode?
SISAK - DIY 140L

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Svibanj 28, 2011, 03:14:01 prijepodne »
Imaš dosta toga napisati jer vjerojatno nešta kod tebe ne valja ili voda ili filter ili nešto driugo a to ćemo saznati kada ispuniš Upitnik na ovom linku:

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #4 u: Svibanj 28, 2011, 05:39:53 prijepodne »
Svakako izmjeni vodu, to ne može štetit nego  samo pomoć.

Offline zero-cool

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 30, 2011, 08:39:18 prijepodne »
   AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 70 cm x 40 cm x 40 cm
-   temperatura, 26 – 28  stupnjeva
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH 
-   vrijeme od pokretanja akvarija, akvarij je u pogonu nekoliko mjeseci
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, zadnje ribice su stavljene prije mjesec dana i uginule nakon 1-2 tjedna, nakon toga nema drugih ribica u akvariju osim čistača
-   koliko često i koliko mijenjate vode 1x tjedno oko 20 – 25 L
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija dno usisavam 1x mjesečno

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)   vanjski filter fluval 204
-   način i periodi čišćenja filter materijala   čistim filter svako 2 mjeseca
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  spužva, keramika, aktivni ugljen i ne znam kako se zovu – plastične kuglice koje su original dolazile sa tetratec ex 700 filterom, taj sam imao prije ovog

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   Jedan veći panj iz PETSHOPa, panj je čist, na podlozi ima malo zelene alge ali ništa strašno i to samo gdje je podloga pod lampom, tamo gdje lišće pravi hladovinu nema alge i na izlazu pumpe ima smeđih dlačica (ali samo tamo)
-   grijač 150W
-   pumpa za zrak da 
-   CO2 sustav – kakav  nema
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) gnoji sam do prije 1 mjesec, poslije nisam zbog ribica

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   čistači za alge 5 kom, jedna ribica koja jede puževe (jer ih je prije nje bio puna akvarij, oprostite što ne znam nazive
-   starost ribica   3 čistača su stari oko 2 godine ako ne i više, a 2 su mlada jer su mi se omrijestili
-   ima li potencijalnih „terorista“   
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   hranim ribe 2 puta na dan, nije prošao rok trajanja

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   ništa
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ništa
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke listovi na nekim biljkama trunu  ali biljka dobiva nove listove

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima...
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   
-  stanje ostalih stanovnika

U početku guppy-i su bili oko pumpe a nakon par dana su plivali po akvariju, sjećam se da je na nekima znalo oko biti naotečeno.
SISAK - DIY 140L

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Svibanj 30, 2011, 09:33:15 prijepodne »
Pozdrav zero-cool,

Situacija je sada malo jasnija. Naime, uvjeren sam da su tvoje ribe pougibale zbog trovanja fosfatima, nitratima i amonijakom a moram priznati da mi je malo čudna tako visoka koncentracija klorida u tvom akvariju. Direktni uzrok tako visokih koncentracija fosfata, nitrata i amonijaka su Serine kuglice za gnojivo+gnojenje bilja. Problem je u tome što se kuglice nakon cca 1.5 do 2 mjeseca potpuno smekšaju a ako je podloga od šljunka manja od 5 cm relativno brzo velike koncentracije gnojiva izlaze u akvarijsku vodu i nastaje pomor. Nekoliko je članova foruma imalo pomor zbog tih tabletica.

Ti nisi trebao stavljati serine tabletice jer imaš zemlju u podlozi a biljke ti nisu rasle kako treba jer nema dovoljno CO2 u akvarijskoj vodi pa je to blokiralo rast bilja a vjerojatno je i svjetlo neadekvatne jačine...

Što napraviti?

Ja bih na tvom mjestu ribice premjestio u neku posudu, povadio bih ostatke serinih kuglica, promijenio više od 50% vode sa vodom u koju obavezno treba dodati neko sredstvo za neutralizaciju klora a najbolje Easy Life FFM ili neko drugo. Ne znam koliko ti je širok sloj šljunka iznad zemlje ali treba biti minimalno 3cm pa ako treba nasipaj još šljunka. Nakon zamjene vode ulij duplu dozu FFM-a na litražu akvarija, operi filter materijal u akvarijskoj vodi.

Savjeti za redovno održavanje:

1. temperatura ne treba biti više od 25C, što je veća temperatura bilje brže propada ako nema dovoljno CO2 i ako je neadekvatno osvjetljenje...
2. kada budeš imao više riba radi redovite tjedne promjene vode cca 25% uz obavezno usisavanje podloge-svaki tjedan
3. iz filtera izbaci aktivni ugljen te ili keramiku ili plastične kuglice a prazan prostor popuni sa akvarijskom spužvom
4. ribe hrani jednom dnevno po malo a jedan dan u tjednu ribe trebaju biti bez hrane
5. jednom tjedno dodavaj vitamine ili JBL Atvitol ili Sera Fishtamin
6. ako želiš imati biljni akvarij ili nabavi sustav dodavanje CO2 ili dodavaj barem Easy Life EasyCarbo (tekući CO2) a zračnu pumpu izgasi jer O2 istiskuje iz vode CO2
7. izlaznu cijev iz filtera usmjeri prema površini da mreška površinu vode i tako otapa iz atmosferskog zraka dovoljne količine O2

Za sada toliko ako ima još nekakvih nejasnoća slobodno pitaj, pozdrav i javljaj što si poduzeo.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #7 u: Svibanj 31, 2011, 05:43:04 prijepodne »
Citat:
Direktni uzrok tako visokih koncentracija fosfata, nitrata i amonijaka su Serine kuglice za gnojivo+gnojenje bilja.
Samo da uskočim ako smijem  :)
Nije točno navedeno koje se gnojivo koristi ali, Sera isto kao i ostali poznati proizvođači naših kemija za akvarij  ne proizvodi tabletice za korijenje sa makroelementima. Znači,  imaju samo mikroelemente i željezo.
Isto tako, većina komercijalnih gnojiva za akvarije sadrži samo mikroelemente i željezo, izuzetci su Easylife proizvodi i Nutrafinov NPK.  (ako nije štogod novo izašlo zadnje vrijeme).
Tako da ja nebi krivio gnojivo osim ako je to neko neadekvatno gnojivo kao štapići iz dm-a i sl.. :)
Ja bi za tako visoke vrijednosti optužio nehigijenu u akvariju, također možda začepljen filter, ako se vata koristi nju treba  jako često mijenjati, nije to baš neki filtermaterijal u kanister filteru, ..
uvenulo lišće treba na vrijeme odstranit a ne da truli u akvariju..

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #8 u: Svibanj 31, 2011, 07:28:56 prijepodne »
jednu bitnu stavr ste preskoćili   tip  je reko da su mu čistaći  živi (doduše ne koje  vrste ćistača )  al kod večine povečane koncentracije amonijaka prvo pokrepaju oni  plus nije rekao damu ribe plivaju po površini neg oko pumpe  neznam jel misli na filter  što  bi bilo  čudno   s obzirom da ima vanjski filter

ja bi    poslušo što plavi veli sem ove keramike i bio bolsa   fluvalov  filter ima male komore   mislim da bi morao  čistit filter svaki tjedan kad bi bile sve spužve  i ovi vitamina   ja sam naime primjetio dami ribe nisu baš sretne ako ubacivam vitamine direktno u vodu
pa sam poćeo natapat hranu   i mnogo bolje reaguju    ovo je osobno iskustvo
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Svibanj 31, 2011, 09:53:26 prijepodne »
Pozdravljam kolege Ibanezfrelona i Ceha na ovom podforumu i zahvaljujem na točnoj primjedbi.
Da, te tabletice niti od Sere niti od JBL-a ne sadrže nitrate i fosfate već kaže u uputstvu da sadrže željezo i mikroelemente.

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #10 u: Svibanj 31, 2011, 13:04:04 poslijepodne »
Ako se guppyji skrivaju kod usisa i imaju natečene oči, možda je botija ili koji čistač (ako nisu ancistrusi nego npr režeći somovi) terorist. Botije vole kopati oči.. Ali botija bi se također okrenula od previše fosfata i amonijaka.  :(

Offline zero-cool

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 31, 2011, 21:45:17 poslijepodne »
Ovo su trenutno ribice koje su u akvariju
SISAK - DIY 140L

Offline zero-cool

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 31, 2011, 21:54:22 poslijepodne »
zaboravio sam napomenuti da je 70 - 80% vode zamjenjeno, kad mogu nove ribice u akvarij?
SISAK - DIY 140L

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #13 u: Svibanj 31, 2011, 21:59:38 poslijepodne »
Botia lohachata je rijetko kada agresivna riba, no ova tvoja je sama (nema društvo vlastite vrste) pa bih optužila ovog lažnog sijamskog algojeda koji je poznat po agresivnosti. Sve vrati osim njega i promatraj situaciju. Čekaj da ti 985plavi još potvrdi za slučaj da je možda ipak nešto drugo.

Offline zero-cool

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 31, 2011, 22:20:09 poslijepodne »
Botia lohachata to je ova na zadnjoj slici što puževe tamani?
SISAK - DIY 140L

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Lipanj 01, 2011, 09:11:23 prijepodne »
Što kada mogu nove ribe u akvarij?

Zamijenio si vodu, ok. Da li si dobro usisao podlogu, oprao stakla od algi, oprao filter materijal i stavio akvarijsku spužvu umjesto aktivnog ugljena i da li si ulio duplu dozu FFM-a?

Ako si sve to napravio pričekaj nekih 15-ak dana da se isciklira nova spužva u filteru (ili kupi dobre bakterije i ubrzaj cikliranje) i onda kupi nove ribice ali ih drži barem 10-ak dana u karantenskom akvariju na promatranju da ne bi u akvarij unio neki Ich ili neke druge parazite...

Sretno.

Offline zero-cool

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 08, 2011, 08:57:18 prijepodne »
promjenjena je voda, očiščeno staklo od algi, usisana podloga i očiščen filter.
SISAK - DIY 140L

Offline zero-cool

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Lipanj 19, 2011, 21:47:16 poslijepodne »
koja od ovih riba je mogla čestaču algojedu odgrist rep???
SISAK - DIY 140L

Offline Nji

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #18 u: Lipanj 20, 2011, 09:46:46 prijepodne »
Pa mogli su se međusobno naganjati...hm...
Promatraj pa vidi tko je najzločestiji...

A botiji lohachati (yoyo) definitivno treba društvo...
ni da ni ne

Offline zero-cool

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Srpanj 07, 2011, 21:50:45 poslijepodne »
ph 8,01
vodljivost 575
kloridi 16,4
org. ugljik 12,3
nitriti 0,073 / l
nitrati 26
amonijak 0,025

Novi parametri vode, danas testirano. ako može netko pomoći i reći šta nevalja i šta dalje.
promjenjen je filter mateirjal, stavljena vata, izbačen ugljen, par puta promjenjeno po 50% vode, očiščeno dno, alge sa stakla i više se nesjačam
SISAK - DIY 140L

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #20 u: Srpanj 08, 2011, 08:36:27 prijepodne »

Pozdrav zero, nadam se da je situacija u akvariju sada stabilna.

Prema tvojim mjerenjima vidi se da voda još nije dovoljno isciklirana a o tome govori podatak da imaš nitrita koji bi trebali biti 0 i amonijaka malo ali bi isto trebalo biti blizu nule. U vodi također ne bi trebalo biti klorida jer oni ubijaju dobre bakterije a to govori da voda koju ulijevaš u akvarij nije odstojala 24 sata i da nije tretirana sredstvom za neutralizaciju klora (AquaSafe ili FFM ili sl.)

Bilo bi zanimljivo vidjeti koliki su fosfati a ako su i oni povišeni odmah bi rekao da previše hraniš ribe ali pošto nemaš taj podatak nadam se da ribe hraniš jednom dnevno po malo i da jednom tjedno poste, te da sada radiš redovite tjedne promjene vode.

Pozdrav