Srpanj 22, 2025, 16:27:45 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: par pitanja vezana za opremu  (Posjeta: 1157 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mightyrabbit

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
par pitanja vezana za opremu
« u: Lipanj 30, 2011, 07:43:28 prijepodne »
pozdrav!

ovako, imam doma akvarija od 96l kojeg bi htio urediti kao slatkovodni hladnovodni  :) . koliko sam čitao tu po forumu to mi je dovoljno za dvije zlatne ribice, čistača i nešto pužića. no one isto toliko (ako sam sve dobro pohvatao) puno prljaju i plivaju te im treba barem duplo jaci filter i neka pumpa za zrak da nebi izdahnule. e sada, ovaj filter vec imam pa me zanima jeli to dovoljno ili ipak ide jači :

http://www.adverts.ie/crazy-random-stuff/aquael-internal-filter-fan-2-plus/303820

dalje me zanima koliko cm otprilike bi bilo dobro staviti sljunka kao podlogu posto cu stavljati anubiase i kripte za pocetak i trudio sam se pronaci (ali moja nesposobnost me nadmašila) koliko je svjetla njima dovoljno. znam da je nesto malo ali koliko tocno nisam uspio pronaci.

toliko za sada, vjerujem da sto dalje budem isao da cu imati puno vise pitanja? :D

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: par pitanja vezana za opremu
« Odgovori #1 u: Lipanj 30, 2011, 08:25:02 prijepodne »
Točno je da zlatne ribice puno "prljaju" vodu a zapravo je prljaju zato što vole rovati po šljunku te tako podižu smeće sa dna a i zbog toga jer vole puno pojesti pa se tada puno kakaju...

Ovaj je filter dovoljno dobar za tvoju litražu ali kako bi dobro i pravilno funkcionirao u njemu trebaju biti samo spužve (me crna) a ako imaš i vatu, nju trebaš mijenjati svaki tjedan. Naravno, ne moram niti napominjati da filter mora biti dobro iscikliran prije puštanja ribica u akvarij. Uz navedeno obavezno jednom tjedno radi promjenu vode cca 25 do 30% uz obavezno usisavanje podloge sa usisavaćem a filter materijal obavezno operi u akvarijskoj vodi jednom mjesećno.

Ribe hrani jednom dnevno sa biljnom hranom pa konbiniraj jedan dan pahuljice, drugi granulice (prethodno malo nakvašene u vodi) pa kuhana isjeckana blitva, pa kuhana tikvica, pa kuhani kelj, pa kuhani šinat i dr. Ribe obavezno jedan dan u tjednu moraju biti bez hrane. Ako nabavljaš male ribice tada možeš hraniti 2 puta na dan po vrlo malo a barem 2 puta u mjesecu neka budu cijeli dan bez hrane.

Dakle, može ovaj filter pod uvjetom da vršiš redovite promjene vode uz usisavanje podloge. Pozdrav.

Offline mightyrabbit

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Lipanj 30, 2011, 08:57:08 prijepodne »
super hvala

još jedno pitanje pumpa za zrak ide za tu litrazu do 100l ?

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Lipanj 30, 2011, 09:07:47 prijepodne »
Ne moraš imati pumpu za zrak ako izlaz iz filtera okreneš prema površini vode jer će tada mlaz vode koja izlazi iz filtera mreškati površinu vode i otapati kisik iz površinskog zraka.

Još nešto, zlatne ribe jedu biljke pa prije nego što u akvarij staviš biljke pitaj u podforumu Hladnovodnih riba koje biljke mogu i smiju iči kod zlatnih ribica. Pozdrav.

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #4 u: Lipanj 30, 2011, 21:40:04 poslijepodne »
Od bilja možeš staviti rogolist ( dobar kao prirodni filter) i anubijase tvrdog lista nebi smijeli dirati.