Srpanj 22, 2025, 21:50:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mrijest karasa  (Posjeta: 4747 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline miki007

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
Mrijest karasa
« u: Svibanj 30, 2011, 21:00:22 poslijepodne »
pozdrav!!!:)

Upravo su mi se danas omrijestili karasi..hihi..prvi mrijest hladnovodni ribica kod mene..:)

e ovako..jučer sam primjetio da bi mi se jedna ženka karasa mogla mrijestiti i negdje na forumu sam procito da je dobro stavit neku mrežicu i slično u jezero pošto mi se bilje nije još razgranalo..i ja sam stavio granu umjetnog bora..:)
Jutros kad sam krenio na posao bacim malo oko na jezerce kad ono mužijak proganja ženku koja je vidno puna ikre i dns posljepodne skužim da je moja grana puna ikre..:)))..e sad pošto sam primjetio da se ostale ribice puno kreču u blizini grane i ja brže bolje tu granu odvojim u posebnu kantu i sproveo sam pumpicu za kisik(mjehuriće).

e sad pitanje..jel trebam stavljat grijač da održava neku temperaturu pošto je mala količina vode pa se brzo ohladi?
Slavonski Brod i okolica!

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Mrijest karasa
« Odgovori #1 u: Svibanj 30, 2011, 22:36:39 poslijepodne »
Možeš i bez grijača. Ali da sam na tvom mjestu, ja bih stavio grijač jer se radi o kanti gdje bi bez grijača dolazilo do mijenjanja temperature pogotovo preko noći a to nije dobro. Najbolje je držati konstantnu temperaturu a to se može upotrebom grijača. Narediš na nekih 23-24C dodaš sredstvo protiv pljesni (npr.serin mycopur)pola doze od preporučene. Ako ne staviš mycopur velik dio jajašaca će se upljesniviti i propasti. Kad se ličinke izvale ugasiš grijač i čekaš da proplivaju. Nakon toga ih možeš vratiti u jezerce ili ostaviti u akvariju. ;)

Offline miki007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 30, 2011, 22:44:52 poslijepodne »
Možeš i bez grijača. Ali da sam na tvom mjestu, ja bih stavio grijač jer se radi o kanti gdje bi bez grijača dolazilo do mijenjanja temperature pogotovo preko noći a to nije dobro. Najbolje je držati konstantnu temperaturu a to se može upotrebom grijača. Narediš na nekih 23-24C dodaš sredstvo protiv pljesni (npr.serin mycopur)pola doze od preporučene. Ako ne staviš mycopur velik dio jajašaca će se upljesniviti i propasti. Kad se ličinke izvale ugasiš grijač i čekaš da proplivaju. Nakon toga ih možeš vratiti u jezerce ili ostaviti u akvariju. ;)

stavio sam grijač i temp. je 23C..al nemam srestvo protiv pljesni..jel pomaže raspršivač zraka što sam postavio?

hvala

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 30, 2011, 22:58:36 poslijepodne »
Kisik je jako bitan, bez kisika ništa :roll:. Raspršivač je odlična opcija. :up:

Offline miki007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 30, 2011, 23:06:39 poslijepodne »
Kisik je jako bitan, bez kisika ništa :roll:. Raspršivač je odlična opcija. :up:

..to volim cuti..:)

Hvalaaa

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Svibanj 31, 2011, 10:31:49 prijepodne »
ne za bebe karase (zlatice) tako visoka temperatura!!!!!
po noći smije biti najviše 20 (bolje 18), a po danu koliko bude, ali bi bilo dobro da ne prijeđe 21-22 (najbolje 20)!!!

svakako pazi na nivo vode iznad njih (maksimalno 15 cm) jer ih inače voda tlači i stradava probavni trakt!

svakako stavi pumpicu za zrak! i, naravno, filter jer čestim izmjenama vode zapravo ostavljaš bebice pod stresom
što nikako nije dobro!
i svakako im nabavi makar mali akvarij - bit će ti dovoljan barem 6 mjeseci

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 31, 2011, 10:49:11 prijepodne »
Ma znam da su to hladnovodne ribe i da je to visoka temperatura za odrasle. Ali za jajašca nije, jer prije dođe do valjenja i na taj način dolazi do manjih gubitaka zbog napada pljesni, pogotovo u ovim njegovim malo nesvakidašnjim uvijetima. Svatko ima svoju metodu razmnožavanja meni se u praksi pokazalo da je bolje podići malo više temperaturu. :)

Offline miki007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Svibanj 31, 2011, 10:55:28 prijepodne »
ne za bebe karase (zlatice) tako visoka temperatura!!!!!
po noći smije biti najviše 20 (bolje 18), a po danu koliko bude, ali bi bilo dobro da ne prijeđe 21-22 (najbolje 20)!!!

svakako pazi na nivo vode iznad njih (maksimalno 15 cm) jer ih inače voda tlači i stradava probavni trakt!

svakako stavi pumpicu za zrak! i, naravno, filter jer čestim izmjenama vode zapravo ostavljaš bebice pod stresom
što nikako nije dobro!
i svakako im nabavi makar mali akvarij - bit će ti dovoljan barem 6 mjeseci

Ova temperatura sto si naveo,jel se ona odnosi samo na male karase il i za ikru..posto sam ja ikru premjesti u jednu kantu pa kad mi se izmrjeste budem ih prebacio u manji akvari?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Svibanj 31, 2011, 12:30:25 poslijepodne »
i za ikru i za bebače!
a ako imaš spreman manji akvarji - premjesti ikru odmah
i svakako u vodu stavi neko sredstvo protiv plijesni - recimo par kapi gold-meda o tetre, ako ti je dostupan

Offline miki007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Svibanj 31, 2011, 16:14:25 poslijepodne »
Još jedno pitanje..:)

dns kad sam došo kući znači neka 36 sata od mrijesta sam primjetio da ima ikre koja je bijela i po sebi ima neke dlačice..prepostavljam da nije oplođena il pljesn..a ima i ikre koja je providna i vide se dva oka..e sad pitanje šta ću s tom bijelom ikrom..jel ju moram vadit il da pustim da mali otpanu s grane i da ju izvadim zajedno s bijelom ikrom..i da još samo da pitam kad bi mali mogli da se počnu micati..hvala

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 31, 2011, 19:31:28 poslijepodne »
Prevelika je to količina ikre da bi išta mogao napraviti. Najbolje je ništa ne diraj. Prozirna ikra je zdrava i oplođena, teško da ćeš vidjeti šta unutra jer je pre sitna.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Lipanj 01, 2011, 10:01:59 prijepodne »
ako ti se dade, bilo bi jako dobro i preporučljivo da tu "dlakavu" ikru odstraniš što prije jer može prenijeti plijesan na oplođenu
zato se iz preventivnih razloga u vodu s ikrom stavlja lijek!

možeš je ukloniti uz puno strpljenja slamkom - dovedeš slamku do dok jajčeka, obuhvatiš ga, gore prstom začepiš i sve će lijepo izaći van... (uh, što sam jasna ;))

Offline miki007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Lipanj 01, 2011, 15:53:57 poslijepodne »
samo da vam javim po mojoj slobodnoj procjeni omrijestilo mi se oko cca 500 mali karasa..:))..hvala svima

samo još pitanje..prebacio bi jedan dio u akvari od cca 45 l,a ostale bi vratio u jezero pa ko preživi preživi..šta mi sve treba od opreme?
imam grijač,pumpicu i raspršivač zraka..jel to dovoljno?

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 01, 2011, 16:04:59 poslijepodne »
Ako u akvariju ne planiraš u startu hraniti s artemijom imat ćeš velikih gubitaka. Druga opcija je vratiti u jezerce jer tamo ima zooplanktona koji će biti prva hrana ličinkama.

Offline miki007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Lipanj 01, 2011, 18:00:19 poslijepodne »
Ako u akvariju ne planiraš u startu hraniti s artemijom imat ćeš velikih gubitaka. Druga opcija je vratiti u jezerce jer tamo ima zooplanktona koji će biti prva hrana ličinkama.

gdje kupiti artemiju? i kad ih smijem prebacit u akvari i kad počet s hranjenjem?

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #15 u: Lipanj 02, 2011, 07:30:47 prijepodne »
za artemiju pogledaj u podforum "prehrana" - ima dosta recepata, a početno se nabavlja u pet centru ili slično!
doduše, zlatice možeš u početku hraniti tvrdo kuhanim žumanjkom jajeta i skuhanim graškom očišćenim od lupine
i jedno i drugo jako usitniš, pomiješaš s par kapi vode i kapaljkom daješ malenima - u početku će biti dosta jedna kapljica, a s vremenom ćeš već sam procijeniti
nakon tjedan dana možeš početi koristiti i hranu za bebe-ribe (dućani za akvaristiku u pravilu imaju) koju jako usitniš i daješ na isti način
a nakon tri tjedna možeš tako sitniti i normalnu hranu za zlatice

čak sa artemijom za zlatne nisam oduševljena previše - osim ako je miješaš sa ovim što sam ti gore napisala!

inače - čestitam na bebama, želim ti puno sreće
ali - moraš biti spreman na pomor nekog broja malenih, i još nešto - neki će možda biti deformirani (spigani, izbuljenih okica, nesimetrični) - njih je vjerojatno bolje
kad ih uočiš, odmah maknuti jer će i tako, siročeki, relativno kratko živjeti - naravno, to mora biti tvoja odluka

Offline miki007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Lipanj 02, 2011, 10:52:00 prijepodne »
za artemiju pogledaj u podforum "prehrana" - ima dosta recepata, a početno se nabavlja u pet centru ili slično!
doduše, zlatice možeš u početku hraniti tvrdo kuhanim žumanjkom jajeta i skuhanim graškom očišćenim od lupine
i jedno i drugo jako usitniš, pomiješaš s par kapi vode i kapaljkom daješ malenima - u početku će biti dosta jedna kapljica, a s vremenom ćeš već sam procijeniti
nakon tjedan dana možeš početi koristiti i hranu za bebe-ribe (dućani za akvaristiku u pravilu imaju) koju jako usitniš i daješ na isti način
a nakon tri tjedna možeš tako sitniti i normalnu hranu za zlatice

čak sa artemijom za zlatne nisam oduševljena previše - osim ako je miješaš sa ovim što sam ti gore napisala!

inače - čestitam na bebama, želim ti puno sreće
ali - moraš biti spreman na pomor nekog broja malenih, i još nešto - neki će možda biti deformirani (spigani, izbuljenih okica, nesimetrični) - njih je vjerojatno bolje
kad ih uočiš, odmah maknuti jer će i tako, siročeki, relativno kratko živjeti - naravno, to mora biti tvoja odluka

Eee hvala ti na ovom postu..bit ce mi od velike koristi..:) :)

Offline miki007

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Lipanj 03, 2011, 16:58:40 poslijepodne »
može još samo jedno pitanje...već je 3 dan kako su mi se male ribice omrijestile i poceo sam ih hranit s graškom i žumanjkom..e sad da vas pitam kolko ih puta moram hranit i u kojoj količini?..ima ih oko cca 400 komada u akvariju od 45 L

hvala

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 03, 2011, 19:58:37 poslijepodne »
Minimalno 3x dnevno. Hraniš ih u jako malim količinama. Ako ostane puno ne pojedene hrane izbaci van uz pomoć crijeva. Takva hrana kvari vodu i ne smije se taložiti na dnu. Kako ribice budu rasle rast će im i apetit. Znači  količinu jednog obroka ćeš morati sam ocijeniti.

Offline diskus

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: s.p.selo nova gradiška
« Odgovori #19 u: Lipanj 09, 2011, 20:17:24 poslijepodne »
imaš za kupit u oskaru ili kakadu u sb. od sere 20g košta nekih 12kn.