Kolovoz 09, 2025, 19:23:55 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Cijano pomoć eritromicin, kamo s otićima i drugim ribama?  (Posjeta: 1328 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dreamer

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Cijano pomoć eritromicin, kamo s otićima i drugim ribama?
« u: Svibanj 21, 2011, 22:12:14 poslijepodne »
Ako akvarij ne cistim 3-4 dana na podlozi i liscu biljaka mi se stvara nesto crno zeleno slici na algu neki kazu da je cijano. Postepeno se siri plazi na sve vise biljaka. Pokusao sam sa cestom izmjenom vode 30% svaka tri dana i situacija je malo bolja ali i dalje se stvara ta 'paucina'. Akvarij zaudara poprilicno na mocvaru  :roll:

Takodjer ako skinem tu masu sa lisca ili dna ima jaki miris. Vrlo se lako skida. Najslicnije je gustoj tamnoj paucini. E sada kako se toga rijesiti? Zna li netko doziranje za eritromicin? I je li eritromicin siguran za ribe? Pogotovo otocincluse jer su uzasno osjetljivi, je li netko tretirao vec cijano i da li se vraća nakon eritromicina?

Sto napraviti s ribama prebaciti ih na par sati van akvarija u neku kantu a unutra ubaciti smrtonosnu koncentraciju eritromicina ili? Imam eritromicin u kapsulama kojemu je istekao rok je li eritromicin jako osjetljiv na istek roka? Naravno za ljude ga nebi koristio ali za cijano koji je na granici alge i bakterije mozda prolazi  ;)

Offline Sonny

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • "Life is too short to drink bad wines"
Odg: Cijano pomoć eritromicin, kamo s otićima i drugim ribama?
« Odgovori #1 u: Svibanj 21, 2011, 22:19:29 poslijepodne »
Treba pronaći prvo uzrok, jer samo rješavanje posljedica neće biti dugoročno rješenje. Kakva je podloga? Možda zemlja?

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #2 u: Svibanj 21, 2011, 22:23:06 poslijepodne »
Evo, tu ti sve pise:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=47573.0

Ne moras se bojati za ribice, od antibiotika im sigurno nece biti nista (mislim u normalnim dozama).
Jediono ce ti nadrapati kultura bakterija u filteru, ali ako se drzis uputa i to ce brzo sjesti na svoje mjesto.
To sto je tim tabletama koje imas istekao rok trajanja neka te isto tak ne smeta, osim ako im rok nije istekao prije 10 godina ili vise.
Slijedi upute i vjerujem da ces rijesiti problem.

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 22, 2011, 00:06:32 prijepodne »
Treba pronaći prvo uzrok, jer samo rješavanje posljedica neće biti dugoročno rješenje. Kakva je podloga? Možda zemlja?

Podloga je Tetra complete substrate no podloga je vrlo tanka max 1cm a iznad nje kvarcni pijesak 0,7-1,4 mm

Mislim da je cijano krenula sa Hc-a cube i polagano se širila dalje... Sada je hc izbačen ali izgleda prekasno jer se cijano širi ...

Offline Dreamer

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 22, 2011, 00:09:10 prijepodne »
Evo, tu ti sve pise:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=47573.0

Ne moras se bojati za ribice, od antibiotika im sigurno nece biti nista (mislim u normalnim dozama).
Jediono ce ti nadrapati kultura bakterija u filteru, ali ako se drzis uputa i to ce brzo sjesti na svoje mjesto.
To sto je tim tabletama koje imas istekao rok trajanja neka te isto tak ne smeta, osim ako im rok nije istekao prije 10 godina ili vise.
Slijedi upute i vjerujem da ces rijesiti problem.

thanks, ipak brinu me otići (Otocinclus afinis) jer kažu da su jako osjetljivi pa ako ih ne ubije eritromicin mogao bi kasnije amonijak?

Je li netko stavljao eritromicin u akvarij s otocinclusima?

Offline nenchiTIS

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #5 u: Svibanj 22, 2011, 00:20:23 prijepodne »
thanks, ipak brinu me otići (Otocinclus afinis) jer kažu da su jako osjetljivi pa ako ih ne ubije eritromicin mogao bi kasnije amonijak?

Je li netko stavljao eritromicin u akvarij s otocinclusima?

Jesu, otteki su jako osjetljivi, ali od tretmana antibiotikom im nece biti nista.
Osobno sam radil tretman eritromicinom u akvariju sa 10-ak otteka i svi su prezivili  :up:

U humanoj medicini ti je terapijska koncentracija antibiotika 20mg/L. Toliko ga imas u krvotoku kad si pod terapijom antibiotikiom, a ti ces akvarij tretirat sa 2,5mg/l.
Povecanje koncentracije amonijaka bi moglo naskoditi ottocinclusima, ali ak se drzis uputstava nebi trebalo bit problema.
Ak si bas toliko u strahu, kontroliraj razinu amonijaka, pa u slucaju velikog porasta napravi vecu izmmjenu vode.