Svibanj 11, 2025, 08:35:03 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Ramirez prestao bit aktivan!?  (Posjeta: 1393 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nike181

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
Ramirez prestao bit aktivan!?
« u: Svibanj 31, 2011, 08:44:02 prijepodne »
Imam akvarij od 96 litara i unutra je između ostaloga jedna par ramireza. Unutra su već više od tri tjedna.
Od jučer navečer nakon hranjenja, jedan stalno stoji u prednjem kutu akvarija, skroz pri šljunku. Ovaj drugi je par puta dolazio oko njega pa nakon što ovaj ne reagira na njega otpliva dalje.
Jutros opet ista lokacija, makne se malo naprijed, malo nazad ali tu je uvijek pri šljunku. Nisam sad skroz siguran ali mi se čini da je malo potamnio (ovaj drugi je dosta svjetliji). Ostalih promjena na njemu ne vidim. Što da radim? Da li da ga izdvojim od ostalih ili da ga i dalje promatram.
Vodu sam mijenjao u petak i to 20% vode i prije toga usisao dno, te ulio FFM nakon toga.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Ramirez prestao bit aktivan!?
« Odgovori #1 u: Svibanj 31, 2011, 09:57:06 prijepodne »
Hajde ispuni Upitnik o bolestima riba (link je ispod moga posta) i reci nam da li on to ima mrenu na očima te da li je natečen stomak. Također me zanima da li je to ženka i pogledaj šljunak da se možda nisu izmrijestili na tom mjestu pa on čuva ikru.

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Svibanj 31, 2011, 10:07:45 prijepodne »
Od jučer navečer nakon hranjenja, j

Ramirezi su dosta hlapljivi kad se daje hrana pogotovo ako se daju suhe granule koje nisu namočene prije davanja, pa im zna stvorit teške probleme u probavnom traktu čak u ekstremnim slučajevima prejedanja takve hrane znaju u roku par sati uginuti jer im ta hrana uslijed bubrenja u probavnom traktu napravi oštećenja...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Svibanj 31, 2011, 10:22:19 prijepodne »
Veco je dobro rekao.

Svejedno ispuni podatke da vidimo i ostale mogučnosti.

Offline nike181

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 31, 2011, 14:06:51 poslijepodne »
Ičim sa posla dođem doma.
Nisu jučer granule jele... E da to je ženka, možda traži mjesto za mrijest?

Offline nike181

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Svibanj 31, 2011, 19:45:03 poslijepodne »
Veco je dobro rekao.

Svejedno ispuni podatke da vidimo i ostale mogučnosti.

Evo, nema promjene u ponašanju osim promjene lokacije. Sad se zabila među biljke...   -?

Osnovni podatci:

- akvarij 96 litara
- temp 28 C
- akvarij "star" 50 ak dana
- prve ribe useljene nakon 10 ak  dana (čistači)
- promjena vode jednom tjedno 20 %
- usisavanje dna prilikom promjene vode (nakon promjene dodajem FFM u vodu)
- filter vanjski Tetratec ex 700, izlaz mreška površinu vode
- filter čisćen jednom prije 15 dana, ima keramiku, spužve, bio kugle, finu vatu (sve iz originalnoga pakiranja osim ugljena)
- u akvariju jedan kamen i panj, nema sluzi po njima
- grijač100w jager
- pumpe za zrak nema, kao ni co2 (podloga ispod šljunka je kupovna)
- u akvariju 1 mali pleho, 2 ancistrusa, 2 male botie, 4 koridorasa, 2 ramireza, 15 neonki i 5 malih diskusa
- hranim ih jednom dnevno predvečer (listići i granulice, te mješavina mesnog obroka za diskuse)
- ništa novo nije bilo što se promjena u akvariju tiče u zadnja 2 tjedna
- voda nije mutna i nema neugodan miris
- biljke više-manje sve ok, npr. limun raste kao lud i vallisneria isto
- ostali stanovnici izgledaju i ponašaju se OK
- ne vidim nekih promjena na ribi (ova druga, mužjak živahan kao i inače)
- disanje mi izgleda malo ubrzano
- nije jela večeras, ostali svi navalili na večeru

Offline nike181

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Svibanj 31, 2011, 20:55:52 poslijepodne »
Sad pliva pri površini...
Reći ćete da sam lud, ali sad su joj oči crvene i baš joj se nekako iskolačile...  :roll:
 :(
<evo sam je uspio uhvatiti izbliza>
« Zadnja izmjena: Svibanj 31, 2011, 22:22:23 poslijepodne od nike181 »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Lipanj 01, 2011, 09:38:16 prijepodne »
Nike181, ovako.

Riba nikako nije dobro. Ne znam da li se možda prežderala suhe hrane pa je sada u tijeku začep ili se već radi o ozbiljnoj fazi bakterijske bolesti ili bubrega a što se indirektno manifestira i putem pop eye (ispupčenih očiju) ili se pak radi o bakterijskoj upali bubrega zajedno sa upalom jajovoda zbog zastoja, odnosno, nemogučnosti izbacivanja ikre...

Ako se riba digla na površinu mislim da joj se više ne može pomoći ali ništa nečeš izgubiti ako pokušaš. S obzirom da se radi o teškoj bakterijskoj upali sa pop eye-om treba se odmah započeti liječenje sa antibiotikom u karantenskom akvariju (ako ga nemaš hitno ga nabavi jer će ti sigurno trebati zbog diskusa+spužva filter koji se namontira na zračnu pumpu+grijač). Dok ne kupiš karantenu može poslužiti i staklenka za kiseljenje paprika i krastavaca od minimalno 2 litre a u kojoj će biti mješavina akvarijske vode i vode iz pipe koju nesmiješ tretirati nikakvim sredstvom za neutralizaciju klora. U staklenku namontiraj aeraciju i stavi ju da pluta u akvariju. U staklenku češ staviti antibiotik+sol+gorku sol. Predlažem da svaki dan tijekom liječenja promijeniš barem 50% vode i toliko dodaš antibiotika i 2 vrste soli.

Bactopur Direct (Sera) predlažem doziranje: 1 tableta na 20 litara vode tako da se tableta izmrvi žlicom i otopi u šalici akvarijske vode te se tako otopljena tekučina ulijeva u akvarij. Liječenje traje pet dana. Tijekom liječenja mora biti uključena jaka aeracija preko zračnog kamena.

1.   Nejodiranu sol (Sera ectopur) 5g (čajna žličica) na 25 litara vode (oprezno (smanjite dozu) ako imate corydorase i botie. Ne dodavati sol ako imate ribu duha).

2.   Gorka sol – magnezijev sulfat 5g (čajna žlica) na 5 litara vode

Furanol 2 (JBL) doziranje: 1 tableta na 10 l tako da se tableta izmrvi žlicom te otopi u šalici akvarijske vode i tako otopljena tekučina dodaje u akvarij. Liječenje traje pet dana. Tijekom liječenja mora biti uključena jaka aeracija preko zračnog kamena.

Ako se pojavljuju i simptomi Dropsy-a i Pop eye-a tada u akvarij uz antibiotik treba dodati:

1.   Nejodiranu sol (Sera ectopur) 5g (čajna žličica) na 25 litara vode (oprezno (smanjite dozu) ako imate corydorase i botie. Ne dodavati sol ako imate ribu duha).

2.   Gorka sol – magnezijev sulfat 5g (čajna žlica) na 5 litara vode

Ako joj ova kombinacija ne pomogne na žalost, ništa joj ne može pomoći. Međutim imam druge primjedbe i savjete za tvoj akvarij pa ću iči redom:

1. Svaki tjedan moraš raditi cca 30% promjene vode sa detaljnim usisavanjem podloge
2. Filter-vata je jako opasna u filteru ako je misliš zadržati OBAVEZNO ju moraš svaki tjedan zamijeniti sa novom
3. Filter-keramika ili bio kugle zadrži u filteru samo jedno a drugo izbaci napolje i u tu posudicu stavi akvarijsku spužvu sa što sitnijim porama
4. Filter materijal obavezno isperi jednom mjesečno u akvarijskoj vodi
5. Imaš PREVIŠE riba na ovu litražu (u biti imaš svega cca 85 litara a u tome živi 31 riba...) Naime, kaže se da na jednog diskusa treba iči 50litara vode a kada su mali minimalno 20 litara a na druge ribe ovisno o veličini minimalno 2 do 5 litara. Dakle ova bi litraža bila pogodna za 2 velika diskusa ili 4 malena diskusa. Razmisli o ovome prije nego ribe počnu obolijevati...
6. Obavezno ribe trebaju jedan dan u tjednu biti bez hrane
7. Ribe hrani više sa biljnom hranom a manje sa mesnom zbog više razloga (kuhana blitva, kelj, špinat i obavezno tikvica)
8. jednom tjedno dodavaj vitamine na hranu ili u vodu.

Za sada toliko, brzo započni liječenje a za ostalo se čujemo, pozdrav i sretno.

Offline nike181

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Lipanj 01, 2011, 19:00:18 poslijepodne »
Sve uzeo i dosao kući da krenemo sa karantenom i terapijom...
Nažalost prekasno...  :(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Lipanj 02, 2011, 08:56:43 prijepodne »
Nike181, ovako.

Ako se riba digla na površinu mislim da joj se više ne može pomoći ali ništa nečeš izgubiti ako pokušaš.

1. Svaki tjedan moraš raditi cca 30% promjene vode sa detaljnim usisavanjem podloge
2. Filter-vata je jako opasna u filteru ako je misliš zadržati OBAVEZNO ju moraš svaki tjedan zamijeniti sa novom
3. Filter-keramika ili bio kugle zadrži u filteru samo jedno a drugo izbaci napolje i u tu posudicu stavi akvarijsku spužvu sa što sitnijim porama
5. Imaš PREVIŠE riba na ovu litražu (u biti imaš svega cca 85 litara a u tome živi 31 riba...) Naime, kaže se da na jednog diskusa treba iči 50litara vode a kada su mali minimalno 20 litara a na druge ribe ovisno o veličini minimalno 2 do 5 litara. Dakle ova bi litraža bila pogodna za 2 velika diskusa ili 4 malena diskusa. Razmisli o ovome prije nego ribe počnu obolijevati...
7. Ribe hrani više sa biljnom hranom a manje sa mesnom zbog više razloga (kuhana blitva, kelj, špinat i obavezno tikvica)

Da, na žalost, toga sam se i bojao. Ništa, održavaj akvarij čistim i urednim, smanji broj riba, odnosno, sve kako sam ti napisao gore.

Ovo je prenapučen i mali akvarij za diskuse pa na žalost postoji velika vjerojatnost da se diskusima ispolji hexamita... Da li svi diskusi gramzivo uzimaju hranu? Kakav imaju izmet?

Offline nike181

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Lipanj 02, 2011, 09:42:12 prijepodne »
Nike181, ovako.

Ako se riba digla na površinu mislim da joj se više ne može pomoći ali ništa nečeš izgubiti ako pokušaš.

Da, na žalost, toga sam se i bojao. Ništa, održavaj akvarij čistim i urednim, smanji broj riba, odnosno, sve kako sam ti napisao gore.

Ovo je prenapučen i mali akvarij za diskuse pa na žalost postoji velika vjerojatnost da se diskusima ispolji hexamita... Da li svi diskusi gramzivo uzimaju hranu? Kakav imaju izmet?

Evo već radim na rasterećenju akvarija, dat ću kolegi ove manje ribe. Čistače bi ostavio, čini mi se da za sad odlično rade svoj posao. I diskuse bi ostavio još malo iako znam da ću morati i njih maknuti bar dio (teško mi se rastati od njih), bar dok ne formiram veći akvarij (u planu je, al moram još malo pričekati).
Diskusi baš dobro jedu, gramzivo. I izmet im je normalan, nisam primjetio ništa neobično.

Jučer promijenio 30%vode, usisao dobro podlogu i dupla doza FFM-a. Jutros vitamini JBL-ovi.
Predvečer je hranjenje redovno.

Jel ovo OK za neko vrijeme?

« Zadnja izmjena: Lipanj 02, 2011, 10:35:44 prijepodne od nike181 »