Srpanj 31, 2025, 04:31:21 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolesno  (Posjeta: 2209 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Drazend7

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 36
Bolesno
« u: Travanj 07, 2011, 22:08:56 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 60 LITARA
-   temperatura,27
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  NE ZNAM
-   vrijeme od pokretanja akvarija,   4 MJESECA
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice,    DVA TJEDNA
-   koliko često i koliko mijenjate vode SVAKI TJEDAN-DVA 30%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija DA

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)    UNUTRAŠNJI 450 L/H
-   način i periodi čišćenja filter materijala   SVAKI TJEDAN
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   SPUŽVU

OSTALA OPREMA:  
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   NA PANJA, ŠLJUNAK, NEMA SLUZI
-   grijač DA
-   pumpa za zrak   NE
-   CO2 sustav – kakav   NE
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)GNOJIVO U TABLETI, FFM

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka   COLISA LALIA 6, NEONKE 6, GUPY 5, ČISTAĆ 1, BOTIA 1
-   starost ribica    NE ZNAM
-   ima li potencijalnih „terorista“   BOTIA HVATA RIBE DOK SE HRANE I  JEDE MI BILJKE
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   1 DNEVNO TETRA MIN I NOVO BEL JBL

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   NE
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)NE
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljkeKAD IH BOTIA JEDE OSTACI PLUTAJU PA VALJDA I TRUNE

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma VEĆ JE NEKOLIKO DANA PORED GRIJAČA U KUTU, MIRUJE, NE JEDE
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... NE
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)NE UZIMA HRANU, DIŠE POLAKO, MIRNA JE, A NE ZNAM JA DAL SE SKRIVA, MOŽDA ONA MISLI DA SE SKRIVA
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)NORMALAN
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   PRIJE 3-4 DANA
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   NE
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   1 , PRIJE DVA MJESECA 1 ŽENKA GUPIJA JE UMRLA
-  stanje ostalih stanovnikaDOBRO, SAMO JE MALIŠANU COLISE MALO REPNA PERAJA IZGRIŽENA. STALNO GA MALTRETIRAJU

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Bolesno
« Odgovori #1 u: Travanj 08, 2011, 09:45:46 prijepodne »
Pozdrav Drazend7,

Tvoja riba očito reagira na lošu kvalitetu akvarijske vode, nedostatak vitamina i neadekvatnu prehranu, krenut ću redom:

Temperaturu spusti na 26C
Moraš raditi obavezne tjedne promjene vode, cca 30% uz obavezno usisavanje podloge
Filter materijal ne smiješ prati svaki tjedan već obavezno jednom mjesečno u akvarijskoj vodi
Nadam se da nemaš Atmanov Spužva filter (samo komad spužve i pumpa)
Nikako ne predlažem gnojenje sa TABLETAMA GNOJIVA jer je to najvjerojetnije uzrok naglog pogoršanja kvalitete vode (Kolegici Sariti su zbog tih tabletica pougibale ribe a ja sam imao boom algi)
Imaš previše riba za ovu litražu pa je i to veliki problem te baš zbog toga moraš obavezno mjenjati vodu svaki tjedan
Što se tiće hrane a s obzirom da imaš vrlo interesantnu kombinaciju riba, morat češ raditi neke izmjene. Naime, Botia je izraziti mesojed a colisa jede sve s time da i ona naginje više mesu tako da ove 2 vrste riba trebaš hraniti sa glistama, krvavim crvima, artemijom i dr. Čistača a pretpostavljam da se radi o Ancistrusu koji je vegetarijanac trebaš hraniti sa hranom biljnog podrijetla, recimo sa kuhanom tikvicom, blitvom, keljom, špinatom te sa tableticama za ancistruse, spirulinom i dr.

Što sada napraviti?

Predlažem da provedeš terapiju popravljanja kvalitete akvarijske vode na slijedeći način:

1. dan-promjena 40% vode uz usisavanje podloge i pranje unutrašnjih stakala+ dupla doza Easy Life FFM-a na litražu akvarija
2. dan-dupla doza vitamina u vodu+ako hoćeš, 1 iscjeđeni češer češnjaka na svakih 50l vode (treba ostati u akvariju maksimalno 24 sata i onda se vadi napolje)
3. dan može promjena 10% vode + dupla doza FFM-a na litražu akvarija
4. dan dupla doza vitamina
5. dan propisana doza FFM-a
6. dan normalna doza vitamina + češnjak
7. dan promjena 30% vode+ normalna doza FFM-a
8. dan normalna doza vitamina

Ova bi terapija trebala djelovati na ribu da se oporavi a na sve ostale ribe da im se podigne opći imunitet. Drži se pravila koja sam ti napisao gore i više nečeš imati problema sa bolestima.

Također ako se na bolesnoj ribi pojave vanjski simptomi odmah se javi da ti možemo dati preporuku za liječenje.

Pozdrav i javljaj sve promjene, sretno.

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Travanj 08, 2011, 09:56:52 prijepodne »
Pozdrav
Pitanje-Plavi-češnjak?-radi baktericidnog djelovanja ili?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Travanj 08, 2011, 10:20:27 prijepodne »
Znanstveno je dokazano da češnjak ima antiparazitarna i anti bakterijska svojstva a što je možda još i važnije, češnjak je izvor esencijalnih vitamina i minerala tako da direktno utjeće i na podizanje imuniteta.

Kod češnjaka se samo mora paziti da se obavezno izvadi napolje iz akvarija jer je nakon 12 sati boravka u toploj akvarijskoj vodi več započeo proces intenzivnog gnjiljenja tako da može zagaditi vodu.

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Travanj 08, 2011, 10:50:49 prijepodne »
Eto, sad se probudio i buljim u akvarij...ribe nema. Ne kužim, nigdje je nema.Uglavnom, stavljam vitamine i ffm. Tu i tamo malo zaboravim promjenit vodu, ali unutar dva tjedna, najčešče svaki tjedan mjenjam vodu i usisavam dno. Sa svim ostalim ribama je sve ok, mislim da ne radim neke velike greške osim tog gnojiva, sad imam i ja one končaste alge. NIšta, idem mjenjat vodu, i tako mi je vrijeme i idem potražit ribu. Valjda je još živa, ne vidim od tih biljaka stražnji dio akvarija. Ona nema nikakvih vanjskih promjena, peraje su u redu, škrge isto, ma normalna riba. Samo kaj ne jede već 5 dana.

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Travanj 08, 2011, 10:52:51 prijepodne »
I kak da iscjedim češnjak pa ga onda izvadim van? Pojasni mi molim te.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Travanj 08, 2011, 11:09:16 prijepodne »
Najbolje bi bilo češnjak iscjediti pa da samo tekučina ide u vodu ali to je gotovo nemoguće. Češnjak zdrobi što možeš bolje i samo ga ubaci u akvarij.

Ovo što ne možeš nači ribu nije mi ni malo drago jer to najčešće znači da je uginula...

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Travanj 08, 2011, 11:20:18 prijepodne »
Nije! Našao sam ju, skrivala se iza biljaka. Još je sa nama!!! Dobro, onda stavljam češnjak, da li da ga stavim možda u gazi unutra ili ne? da ga lakše izvadim kasnije. Da li ga mogu staviti sad kad sam stavio ffm?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Travanj 08, 2011, 11:27:50 prijepodne »
Bolje ga stavi sljedeći dan sa vitaminima. I ne mora iči u gazu jer će ga možda Ancistrus pojesti a to je dobro.

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Travanj 08, 2011, 11:34:05 prijepodne »
imam plecostomusa.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Travanj 08, 2011, 11:42:31 prijepodne »
A joooooj, pa gdje češ plehostomusa u tako mali akvarij  :roll:

Za njega treba također vegetarijanska hrana i kuhano povrće a voli pojesti i bijeli luk...

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Travanj 08, 2011, 11:57:00 prijepodne »
a bokte, dobro, malo ću im svaki dan sa svog tanjura ubacit unutra pa nek jedu. Kad radim tortilje, malo graha, luka, mahuna, mrkve i pećene piletine sa čilijem. Vuf, kaj će prdit.  :D

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #12 u: Travanj 08, 2011, 14:22:13 poslijepodne »
Dražene stav ti nije na mjestu budući da se plavi mnogo trudi pomoći i tebi i drugima,i čovjek zna što radi.ja se nadam da je ovo bila neslana šala
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Travanj 10, 2011, 10:18:25 prijepodne »
Znaš kaj namjestučovječe. Idi si popij koju čašicu da se opustiš. Ako te smeta nemoj komentirat.To je moja stvar kako se šalim, na račun svojih ribica ili kamenja u akvariju, a ti nitko i ništa u mom životu nemaš pravo meni govorit kako ću se šalit. Plavi zna da sam mu zahvalan jer mi je prije pomagao, a i svi ostali to znaju jer sam to naravno i napisao.

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Travanj 10, 2011, 10:24:18 prijepodne »
uglavnom, riba je umrla. Radim po uputama pa ćemo vidjet. Sve ostale su za sad OK.

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Travanj 11, 2011, 14:10:36 poslijepodne »
Dražene stav ti nije na mjestu budući da se plavi mnogo trudi pomoći i tebi i drugima,i čovjek zna što radi.ja se nadam da je ovo bila neslana šala

Ne, fakat ću brudet napravit. Dođeš na večeru uz svijeće?  :buw:

Offline veselaST

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #16 u: Travanj 11, 2011, 14:55:42 poslijepodne »
Što?čekaš da ja odgovorim da se možeš raspravljat?ne,skužaj imaš pravo,tvoj nastup tvoj problem,uživaj.I nadam se da će ostale ribice bit dobro!Lijep pozdrav,Vesela
Biti roditelj znači da ti srce kuca van tijela!

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Travanj 12, 2011, 11:36:33 prijepodne »
Što?čekaš da ja odgovorim da se možeš raspravljat?ne,skužaj imaš pravo,tvoj nastup tvoj problem,uživaj.I nadam se da će ostale ribice bit dobro!Lijep pozdrav,Vesela
[/quote
Dobro je, shvatila si.