Kolovoz 12, 2025, 19:32:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: barbus tetrazon  (Posjeta: 973 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mala zvjezdica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 37
barbus tetrazon
« u: Ožujak 21, 2011, 13:52:14 poslijepodne »

AKVARIJ:
-   38 l 50x25x31
-   26 c
-   nisam mjerila parametre jer kod nas nema nigdje za kupiti testove
-   vrijeme od pokretanja akvarija imala sam 3 godine zlatne tako da sam njih izvadila i tu jednu poklonila sve dezinficirala osim filtera i ostavila da radi 2 tjedna onda sam promjenila dijo vode stavila unutra sredstvo za pripravu   
-   nakon 14 dana
-   koliko često i koliko mijenjate vode:jednom tjedno skoro pa pola vode 50%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija:1 u 2 tjedna

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)   fan filter 320l/h s tim da sam ja još unutra stavila onu vatu za akvarije
-   način i periodi čišćenja filter materijala  sad sam ga čistila svaka 2 tjedna jer m je izašlo zemlje iz podloge i onda je bijo jako prljav u akvarijskoj vodi
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)   vata i spužva sa aktivnim ugljenom ali pošto ona stoji unutra tri godine to se već ispralo

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?   panj margov ak je pravilno napisana riječ bilo je sluzi al ancitrusi su je pojeli prije 2 tjedna
-   grijač 75w atman
-   pumpa za zrak   nemam
-   CO2 sustav – kakav   diy sa infuzijom
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.)sredstvo za pripremu vode i mikro elemente 1 tjedno jer još nisam uspila nabaviti makro obadvoje od sere

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka    4neonke,3zebrice 2barbusi i poslije 2 ancitrusa   i imam jednog čistača dna onaj ko somić on je kod mene od prije 3 godine
-   starost ribica    za ove ne znam koliko su stare al čine mi se odrasle osim neonki
-   ima li potencijalnih „terorista“   nema osim barbusa
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja)   nije prošao rok ujutro malo aqua tropical,navečer malo sera vipan i 1 u 2 tjedna tableticama mrkvice malo,kelja,špinata 1 tjedno

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)  nema 
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) voda je žuta od prvog dana ali zbog panja jer sam sama kriva lagano se bistri ali eto
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke Lilaeopsis braziliensis samo po rubovima koje ja odmah orežem ali mislim da je to bilo zbog neuvjeta za biljke nedovoljno svjetla

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma jedan barbus mi se skriva točnije ženka mislim jer je jako debela
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... ništa
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)da
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) pa onako normalan jedino ne znam za boju ona je ko crvenkasta ali kod svih mojih riba
-  kad su se simptomi prvi puta uočili   prije 2 dana ali predveče se ne skriva već pliva sa mužjakom samo po danu se skriva
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima   ništa
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?   2 neonke ali one su uginule 2 dan nakon dolaska
-  stanje ostalih stanovnika svi su veseli razigrani osim neonke teraju jednu neonku iz jata ali i ona pred veče pliva a njima

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: barbus tetrazon
« Odgovori #1 u: Ožujak 21, 2011, 14:13:04 poslijepodne »
Ovako Mala zvijezdice.

Imaš akvarij koji je prema izračunu volumena 38 litara, međutim kada se oduzme prostor koji popunjava panj, podloga i filter ispadne da imaš akvarij u koji stane cca 20 litara vode. Ovo je zaista premalena vodena površina (ja sam u toj litraži držao samo kozice i izmriještenu riblju mlađ). Dakle, ti u 20 litara vode držiš 20 riba koje baš i nisu male a ako uzmemo u obzir da po jednoj ribi treba u pravilu 3 do 5 litara vode onda se da izračunati da za skroz male ribe trebalo minimalno 36 litara vode a za malo veće ribice bi trebalo 60 litara vode.

1. Pretrpan akvarij - razmisli o smanjenju broja riba
2. 50% tjedne promjene vode nikako nisu dobre, tjedno moraš mijenjati cca 30% vode uz usisavanje podloge
3. iz filtera izvadi vatu i aktivni ugljen i zamijeni je sa akvarijskom spužvom sa što sitnijim porama
4. filter materijsl obavezno peri jednom mjesečno
5. ribe hrani samo jednom dnevno a jedan dan u tjednu ribe moraju biti bez hrane
6. počni koristiti kod svake izmjene vode Easy Life FFM i jednom tjedno dodaj vitamine

Da zaključim, osim što imaš premali akvarij za toliko riba, kvaliteta vode je vrlo loša zbog pretjeranog hranjenja i zaštopane vate u filteru. ako su se barbusu nakostriješile ljuskice tada je obolio od bolesti koja se zove trbušna vodenica a koja je također povezana sa vodom loše kvalitete i ribu češ morati početi liječiti.

Sada za prvu ruku predlažem da napraviš promjenu cca 35% vode i da u akvarij uliješ duplu dozu Easy Life FFM-a kako bi stabilizirala vodu a drugi dan duplu dozu vitamina.
Drži se gore napisanih preporuka i nečeš imati problema sa zdravljem riba, pozdrav i sretno.

Offline mala zvjezdica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Ožujak 21, 2011, 14:23:40 poslijepodne »
ovaj tjedan mi stiže akvarij 80l i njega ću urediti kako si rekla/rekao srijedu četvrtak koliko onda mogu imati ribica nema nakostriješene ljuskice
« Zadnja izmjena: Ožujak 21, 2011, 14:37:01 poslijepodne od mala zvjezdica »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Ožujak 21, 2011, 14:41:13 poslijepodne »
U 80l možeš imati više ribica ali uvijek računaj da za malu rivicu tipa guppy treba cca najmanje 2 litre vode.

U svaki akvarij može iči i više riba ali ako je dobra i jaka filtracija, ako se ribe hrane vrlo malo jednom dnevno uz jednodnevni post i ako se rade redovite tjedne izmjene vode a jednom mjesečno se propere filter materijal.

Pozdrav i sretno i probaj nabaviti FFM jer je stvarno izvrsna kemikalija.

Offline mala zvjezdica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 21, 2011, 15:09:56 poslijepodne »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Ožujak 21, 2011, 15:26:36 poslijepodne »
Da to je to.

Offline mala zvjezdica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Ožujak 29, 2011, 16:07:54 poslijepodne »
ovako da javim ffm mi još nije stigao ali barbus nije bijo bolestan već im je falilo društva s obzirom da sam namjestila 80litarski akva sad ima još 6 prijatelja i sve je super od trena kad su oni uplivali :up: