Kolovoz 05, 2025, 16:00:25 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: švert???  (Posjeta: 3644 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline matejl

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
švert???
« u: Ožujak 20, 2011, 20:52:55 poslijepodne »
imam problem sa zenkama sverta, u pocetku sam kupio muzijaka i zenku
,onda mi je zenka krepala, i od tada nikako ne mogu udomiti zenku, stavio sam
novu i ona se razbolila (bijele tockice), mislio sam da ju muzijak maltretira i da je zbog toga
onda sam stavio dvije, i opet je jedna osla, sad mi je jedna ostala i nju muzijak mahnito ganja
bojim se da ce mi i ona otici. STA DA RADIM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: švert???
« Odgovori #1 u: Ožujak 20, 2011, 22:22:23 poslijepodne »
Kupi još 2 da ih bude 3, dok jednu naganja ,druge 2 se odmaraju :D :D.
ako ne upali promijeni muškog,kupi nekog mlađeg koji se boji ženki :D :D.
Dobro šalu na stranu i ja sam imao muskog i ženku i bili su u akvariju oko 1 god, čak sam i dobio male pa mi je ženka  :dead: a bila je sigurno oko 2 god pa mislim da je umrla od starosti  kupi još 2 ako neupali kupi ili zamijeni za nekog drugog (mlađeg ) 

Offline matejl

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Ožujak 20, 2011, 22:35:37 poslijepodne »
trenutno imam samo jednu zenku, sutra ujutro cu uzet jos jednu-dvije, onda
mjenjam muzijaka!

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 21, 2011, 09:11:17 prijepodne »
NIsam siguran da je u pitnju mužjak. Mužjaci nikada ne tuku ženku osim ako imaš dva mužjaka pa se tuku međusobno. Možda se mužjak samo udvara ženki pa si krivo shvatio. U svakom slučaju preporučujem ti opciju s više ženki.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Ožujak 21, 2011, 10:09:02 prijepodne »
Pozdrav matejl.

Hajde molim te ispuni Upitnik o bolesti riba koji se nalazi ispod moga posta. Ne ugibaju riba od toga kada ih naganja mužjak već zbog nečega što ti ne radiš kako treba u tvom akvariju.
Kako bi vidjeli gdje je problem moraš ispuniti ovaj upitnik, pozdrav.

Offline matejl

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujak 21, 2011, 17:59:50 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža-40L
-   temperatura,-26
-   parametri vode: ne znam, ne mjerim 
-   vrijeme od pokretanja akvarija-tri tjedna
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice-nakon tjedan dana
-   koliko često i koliko mijenjate vode-jednom tjedno 25-20% vode
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija-nisam jos

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat)-unutarnji, nemam podatak o protoku
-   način i periodi čišćenja filter materijala-nisam jos cistio filter
-   što imate od filter materijala u akvariju-suzva   

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi-nemam ni panj ni kamen
-   grijač- da
-   pumpa za zrak-ne   
-   CO2 sustav – kakav-ne   
-   koju kemiju dodajete u akvarij?-dodajem sredstvo za pripremu vode i vitamine

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka-guppy(zenka i malci), muzijak i zenka sverta, 2 Corydoras melanotaenia, i jedan Ancistrus dolichopterus 
-   starost ribica- kupio sam ih prije 2 tjedna 
-   ima li potencijalnih „terorista“ -nema, osim sto muzijak svrta napada zenku 
-   hranjenje – 3 puta dnevno zbog guppya, hrana u listicima

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)-nista osim sto sam stavljao nove zenke sverta   
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris)-nista
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke-ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima-nista
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...)-odbija hranu, ubrzano dise i skriva se
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...)-nisam primjetio nista posebno
-  kad su se simptomi prvi puta uočili-cim donesem ribu   
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima-sera bactopur(samo to imam)   
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?-boluju samo zenke sverta, uginule 3   
-  stanje ostalih stanovnika-svi su potpuno zdravi, trce na hranu, cak i mali guppy

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 21, 2011, 23:41:33 poslijepodne »
 Nove stanare akvarija ne stavljaš u karantenu već direktno u akvarij. Oni ti mogu donijeti različite uzročnike bolesti. Sudeći po ovome što si napisao, ostalim stanovnicima nije ništa, tako da bi mogli izbaciti mogućnost prisustva ichtioftirie. Moglo bi se raditi o bakterijskom oboljenju. Bakterije napadaju ribice koje su pod stresom, prenapućenim akvarijima, lošom ishranom, lošom kvalitetm vode u kojoj su držani i kao posljedica toga dolazi do pada imuniteta i tada nastupaju bakterije. U trgovini se svi navedeni čimbenici mogu naći, i kad takvu ribicu kupiš onda bude zlo. Da li si primjetio kod tih uginulih ženki(dok su bile žive) skupljena ili ispucala peraja, dok stoji u mjestu tetura ili repna peraja pada prema dolje, usukan stomak, zamućena rožnica oka?

Offline BATO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: ZAGREB DUBRAVA
  • YUVEL 450 VISION
« Odgovori #7 u: Ožujak 22, 2011, 00:11:56 prijepodne »
I ja mislim da nisu uginule od ganjanja nego od bolesti.

plavi čekamo te.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Ožujak 22, 2011, 09:44:11 prijepodne »
Matejl, sada je situacija potpuno jasna.

Naime, ubacio si ribice u neisciklirani akvarij i možeš samo zahvaliti dragom Bogu što ti nisu pougibale i ostale ribice. Naravno da najprije uginu ribe koje su najviše pogođene stresom a to su u ovom slučaju bile ženke koje je stalno naganjao mužjak...

Ribice su uginule od takozvanog sindroma neiscikliranog akvarija gdje zbog neizbalansiranog odnosa amonijaka, nitrata, nitrita i fosfata nastupa trovanje a sve se na ribama manifestira tako da se povlaće na skrovita mjesta, ubrzano dišu, škrge su crvene boje a ribe postaju trome i sve se češće dižu bliže površini, miruju i na kraju ugibaju.

Sada je trenutno u tvom akvariju potpuni kaos i ako hitno ne poduzmeš radikalne poteze može biti još uginuća.

Stoga predlažem slijedeće:

1. odmah napraviti promjenu cca 45% vode (uz detaljno usisavanje podloge) sa vodom u koju si prethodno ulio neko sredstvo za neutralizaciju klora, promučkao i ostavio da stoji barem 1 sat
    (ako nemaš kupovnu spravicu za usisavanje tada presjeci bocu od 1/2 litre Jane na pola a na kraj gdje ide čep namontiraj cijev dužine 1 do 1,5 metra i imaš usisavač podloge)
2. izvadi napolje filter te properi spužvice u ovoj vodi koju si izvadio iz akvarija i sam filter (izvadi rotor i operi njega i ostale dijelove)
3. u akvarij ulij duplu dozu Easy Life FFM
4. slijedeči dan dupla doza vitamina
5. slijedeći dan propisana doza FFM-a

U nastavku ću ti napisati što trebaš ubuduće raditi kako bi sve savršeno funkcioniralo:

1. Trebaš svakih tjedan dana raditi cca 25% izmjene vode sa odstajalom vodom u koju si prethodno ulio neko sredstvo za neutralizaciju klora uz OBAVEZNO usisavanje podloge
2. Obavezno jednom mjesečno a ako je jako mali filter i dva puta mjesečno izvadi spužve iz filtera i malo ih properi u akvarijskoj vodi
3. ribe hrani samo jednom dnevno po malo (toliko da za jednu do dvije minute pojedu svu hranu dok corydorasima moraš davati tabletice za ribe dna jednu dnevno) a jedan dan u tjednu ribe moraju biti bez hrane (malene ribice može 2 puta na dan ali samo sa malo praha za mlađ)
4. počni koristiti kod svake izmjene vode Easy Life FFM i jednom tjedno dodaj vitamine drugi dan nakon upotrebe FFM-a
5. izlasnu cijev iz filtera usmjeri prema površini kako bi ju mreškala i na takav način otapala kisik u vodi
6. jako pazi gdje kupuješ ribe a ako si iz Zagreba tada ti preporučam jedino Zoo Vili jer tamo najviše paze na zdravlje riba i Aquatera.
7. kada kupuješ ribe budi oprezan i dobro pogledaj ostale ribe u tom akvariju iz kojega želiš kupiti i ako vidiš bilo koju ribu da miruje blizu površine ili na dnu bježi i od toga akvarija i iz toga Shopa...
8. novokupljene ribe bi trebale biti u karanteni jer ako ih odmah ubaciš u akvarij sa njima možeš ubaciti i neku bolest a onda moraš liječiti cijeli akvarij...

Drži se gore napisanih preporuka i nečeš imati problema sa zdravljem riba, pozdrav i sretno.

PS. Molim te ispuni ostale podatke u svom profilu poput datuma rođenja i mjesta gdje živiš a sve s ciljem bolje komunikacije i boljeg savjetovanja glede eventualne potrebe nabavke lijekova i sl.

Offline matejl

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 22, 2011, 21:35:36 poslijepodne »
ok! hvala puno na pomoci i savijetima!!!
podatke cu rijesiti sto prije

Offline BATO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: ZAGREB DUBRAVA
  • YUVEL 450 VISION
« Odgovori #10 u: Travanj 03, 2011, 20:54:40 poslijepodne »
ok! hvala puno na pomoci i savijetima!!!
podatke cu rijesiti sto prije
Matejl šta se dogodilo?