Srpanj 15, 2025, 13:22:48 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pocetnik s ciklidima  (Posjeta: 2931 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
pocetnik s ciklidima
« u: Ožujak 18, 2011, 12:16:53 poslijepodne »
Poceo sam se malo informirati o ciklidima dok akvarij ciklira i mislim da bi uzeo nesto sto uspijem naci s ovog popisa:

Neolamprologus leleupi
pseudotropheus_demasoni
Pseudotropheus ornatus
labidochromis yellow
Pseudotropheus socolofi
pseudotropheus flavus
Labidochromis caeruleus
Pseudotropheus zebra
Julidochromis regani

Znaci u igri su malawi ciklidi, jel to ok izbor?

Pored toga imao bi par pitanja vezano uz ciklide, pa ako moze netko ukratko ogovoriti.

1. akvarij je rio 180 s 3d pozadinom, tako da u njega ide nekih 120L vode. koliko bi ribica bilo uputno staviti Filter je eksterni  Haqoos 1200 i stream pumpa od 4000L/h

2. kako mogu kod mladjih primjeraka raspoznati spol riba? ima neka generalna fora za sve ciklide ili je to vise sreca u igri?

3. mislim staviti jos kojeg korija, kulija, ancistrusa, i aymonera, to ok?

4. muci me malo i hrana za ciklide, znam da postoje mesozderi i biljojedi i svejedi, s cim da sad hranim ove nabrojane ribe(ciklide)?? jel se trebam bojati ako npr. biljojedi budu jeli mesne komadice hrane??

Offline galo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: pocetnik s ciklidima
« Odgovori #1 u: Ožujak 18, 2011, 12:24:35 poslijepodne »
prvi i zadnji su ti tanganyka ciklidi..

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Ožujak 18, 2011, 12:33:25 poslijepodne »
hmm da u 120l najvise 15 riba mada je i to upitno..

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 18, 2011, 12:49:54 poslijepodne »
hmm da u 120l najvise 15 riba mada je i to upitno..
pa dobro nije to tolko lose :)
3-4 vrste po 3-4 ribe

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 18, 2011, 12:50:39 poslijepodne »
prvi i zadnji su ti tanganyka ciklidi..
tnx, a jel bi smetale medu drugim malawcima?

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #5 u: Ožujak 18, 2011, 13:00:00 poslijepodne »
nije da bi smetale, ali... nije to to...

pošto pokušavamo ribama složiti prirodno okruženje, bolje bi bilo da se odlučiš ne jedno jezero i dočaraš to svojim ribama  ;)

Offline aqua-cro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #6 u: Ožujak 18, 2011, 13:00:26 poslijepodne »
ne treba mješat stavi samo malawce

Offline galo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 18, 2011, 13:15:37 poslijepodne »

Offline Ja,Boro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #8 u: Ožujak 18, 2011, 14:37:05 poslijepodne »
Poceo sam se malo informirati o ciklidima dok akvarij ciklira i mislim da bi uzeo nesto sto uspijem naci s ovog popisa:

Neolamprologus leleupi
pseudotropheus_demasoni
Pseudotropheus ornatus
labidochromis yellow
Pseudotropheus socolofi
pseudotropheus flavus
Labidochromis caeruleus
Pseudotropheus zebra
Julidochromis regani

Znaci u igri su malawi ciklidi, jel to ok izbor?

Pored toga imao bi par pitanja vezano uz ciklide, pa ako moze netko ukratko ogovoriti.

1. akvarij je rio 180 s 3d pozadinom, tako da u njega ide nekih 120L vode. koliko bi ribica bilo uputno staviti Filter je eksterni  Haqoos 1200 i stream pumpa od 4000L/h

2. kako mogu kod mladjih primjeraka raspoznati spol riba? ima neka generalna fora za sve ciklide ili je to vise sreca u igri?

3. mislim staviti jos kojeg korija, kulija, ancistrusa, i aymonera, to ok?

4. muci me malo i hrana za ciklide, znam da postoje mesozderi i biljojedi i svejedi, s cim da sad hranim ove nabrojane ribe(ciklide)?? jel se trebam bojati ako npr. biljojedi budu jeli mesne komadice hrane??

pozdrav!

ad1 ..odluči se za biotop i jezero :)...može i malawi...cca 3-4 vrste po 3-4 od svakih( ako je malawi u pitanju-1 m na 2,3,4ženke)...ako je tanganyika-drugo su omjeri i
riba i muških naspram ženskih i druge kombinacije-pogledaj po forumu što Tanga ekipa drži u svojim tankovima..približnih litraža ;)...inače filter i pumpa super za ovaj tank :up:
ad2. opet ti za spol sve ovisi o tome jesu li malawci ili tanganjikanci :)...generalno kod malawaca...mužijaci jače obojeni i imaju više točkica(lažnia ikra, na donjoj leđnoj peraji)...ako su tanganjikanci-malo teže...vidi o kojoj se ribi radi..progooglaj :)...u tvom primjeru-leleupi ženka je identična mužijaku...jedino je manja( što se ne vidi kad su ribe male)..
ad3 -koriji, kuliji,ajmoniyeri -ne!...anci-da!

ad4-moraš se bojati ako biljejedi jedu mesnu hranu-malawi bloat-napuhavanje(i krepavanje)malawaca( sve vrste koje si nabrojao)...leleupi i julidochromisi su u principu omnivori(svejedi)...pa im je svejedno ;)

Na kraju..ja osobno ne bi miješao ribe iz različitih jezera...može to zajedno ali opet..kao što kolega Zeleni reče:"nije to to!"...eto ...sretno u slaganju i odabiru;)..i samo udri sa ciklidima! :)
..imao sam puno riba...al samo je jedna-Ciklid riba!!:)

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 18, 2011, 15:06:13 poslijepodne »

ad2. opet ti za spol sve ovisi o tome jesu li malawci ili tanganjikanci :)...generalno kod malawaca...mužijaci jače obojeni i imaju više točkica(lažnia ikra, na donjoj leđnoj peraji)...ako su tanganjikanci-malo teže...vidi o kojoj se ribi radi..progooglaj :)...u tvom primjeru-leleupi ženka je identična mužijaku...jedino je manja( što se ne vidi kad su ribe male)..

ad4-moraš se bojati ako biljejedi jedu mesnu hranu-malawi bloat-napuhavanje(i krepavanje)malawaca( sve vrste koje si nabrojao)...leleupi i julidochromisi su u principu omnivori(svejedi)...pa im je svejedno ;)

Na kraju..ja osobno ne bi miješao ribe iz različitih jezera...može to zajedno ali opet..kao što kolega Zeleni reče:"nije to to!"...eto ...sretno u slaganju i odabiru;)..i samo udri sa ciklidima! :)

HVALA!

2. to sam nesto nacuo, ali mi nije bas bilo jasno! znaci tockice pod guzom trebam gledati. A te tockice imaju i mlade ribice?

3. zbog kojeg razloga? da ne pokvarim izgled biotopa ili da nebi bilo mrtvih riba?

4. znaci hranim ih biljom hranom? hm, nisam bas proucavao hranu za ciklide, ali po sjecanju ne sjecam se da sam vidio da ima i za biljne i za mesne ciklide, nego samo hran za ciklide ili sam u krivu. do sad sam trosio tetru i jbl.

ma definitno cu uzeti malawce, ali ak necu naci kaj hocu, onda mozda uzmem onog zutog prvog na listi, on je dosta  cesta riba.

Offline DRC VZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #10 u: Ožujak 18, 2011, 16:58:48 poslijepodne »
Evo moj odabir  Pseudotropheus ornatus, ,demasoni ,Labidochromis caeruleus , pseudotropheus flavus ja bi ti to preporucio po 5 kom od vrste

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #11 u: Ožujak 18, 2011, 17:38:49 poslijepodne »
Evo moj odabir  Pseudotropheus ornatus, ,demasoni ,Labidochromis caeruleus , pseudotropheus flavus ja bi ti to preporucio po 5 kom od vrste
Evo bas kako ti je kolega napisao, i moje je misljenje da odaberes ove vrste.. pogled u aq bi bio super..  :up:

Offline rokimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • malawi by rokimon
« Odgovori #12 u: Ožujak 18, 2011, 18:14:56 poslijepodne »
Evo moj odabir  Pseudotropheus ornatus, ,demasoni ,Labidochromis caeruleus , pseudotropheus flavus ja bi ti to preporucio po 5 kom od vrste
Evo bas kako ti je kolega napisao, i moje je misljenje da odaberes ove vrste.. pogled u aq bi bio super..  :up:
to je klasika i sa tim ne možeš fulati... :up: ;)
Onaj koji pita ispadne budala pet minuta, ali onaj koji ne pita ostane budala cijeli život.

Offline DRC VZ

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 18, 2011, 18:30:27 poslijepodne »

to je klasika i sa tim ne možeš fulati... :up: ;)
[/quote]

da klasika i ljepota to su ipak najljepsi malavci i ne narastu veliki

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 18, 2011, 18:34:51 poslijepodne »
Onda bude tako!  :)

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 18, 2011, 18:37:17 poslijepodne »

HVALA!

2. to sam nesto nacuo, ali mi nije bas bilo jasno! znaci tockice pod guzom trebam gledati. A te tockice imaju i mlade ribice?

3. zbog kojeg razloga? da ne pokvarim izgled biotopa ili da nebi bilo mrtvih riba?

4. znaci hranim ih biljom hranom? hm, nisam bas proucavao hranu za ciklide, ali po sjecanju ne sjecam se da sam vidio da ima i za biljne i za mesne ciklide, nego samo hran za ciklide ili sam u krivu. do sad sam trosio tetru i jbl.

ma definitno cu uzeti malawce, ali ak necu naci kaj hocu, onda mozda uzmem onog zutog prvog na listi, on je dosta  cesta riba.
Moze pomoc oko ovih par pitanja?

Offline Xena

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
  • Ciklidić
« Odgovori #16 u: Ožujak 18, 2011, 18:42:27 poslijepodne »
da, poslušaj savjete koje si dobio, nemoj mješati razne biotope. ;)  kod nekih vrsta ti ni točkice nisu garancija koji je mužjak,a koja ženka.

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #17 u: Ožujak 18, 2011, 18:46:10 poslijepodne »
nije isto da li su ribe mesojdi ili biljojedi, mogu ti uginuti zbog neadekvatne prehrane, dobro prouči vrste ako ih baš hoćeš mješati ali ako što sam već rekla ja ih ne bi.

Offline dem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #18 u: Ožujak 18, 2011, 20:28:00 poslijepodne »
kod mladih riba ne možeš potpuno biti siguran u spol a što se tiče prehrane imaš od jbl malawi lističe, rift štapiče i spirulinu lističe od saka green i spirulinu imaš i od drugih proizvođača ali ove su naj povoljnije.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 18, 2011, 20:36:17 poslijepodne »
kod mladih riba ne možeš potpuno biti siguran u spol a što se tiče prehrane imaš od jbl malawi lističe, rift štapiče i spirulinu lističe od saka green i spirulinu imaš i od drugih proizvođača ali ove su naj povoljnije.
ok znaci ima bas hrane za biljojede! to me zanimalo...

Offline Xena

• Punopravni član
  • Ciklidić
« Odgovori #20 u: Ožujak 18, 2011, 21:13:09 poslijepodne »
ok znaci ima bas hrane za biljojede! to me zanimalo...

ima,ima, ja ih imam možda 10 vrsta, samo biljne hrane  ;)

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #21 u: Ožujak 19, 2011, 01:20:54 prijepodne »
Ja ne bih demasone...da ne bude agresive posle, malo mi je litara a oni hoce teritoriju pa malo prave frku  :)
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline DRC VZ

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 19, 2011, 07:50:54 prijepodne »
Ja ne bih demasone...da ne bude agresive posle, malo mi je litara a oni hoce teritoriju pa malo prave frku  :)

uzmi demasone ali ne manje od 6 kom. i slozi im puno skrovista i rupa da podjele teritorij

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #23 u: Ožujak 19, 2011, 12:28:01 poslijepodne »
kad budeš nabavljao ribe, nabavi ih prek foruma od nekoga, nemoj ih kupovati po shopovima, jer sigurno i sam znas da nije bas tako sigurno, ali sve ovisi, pa eto da znas u buduce ako nisi znao..  ;)