Srpanj 24, 2025, 01:57:56 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: direktno punjenje vodovodne vode u akvarij?!? za/protiv  (Posjeta: 4005 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DeX_13

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
direktno punjenje vodovodne vode u akvarij?!? za/protiv
« u: Veljača 24, 2011, 10:26:39 prijepodne »
vidim da se kod velikih akvarija, 500l+ "uobicajeno" punjenje vode iz vodovoda, direktno, iz prostog razloga jer je vrlo negodno toliku kolicinu vode stvaljato da odlezi dan-2. te nakon toga tretiranje kemikalijamam z aoklanjanje stetnih spojeva.

koje su negativne posljedice ovoga nacina, odn koliko je to opasno za organizme?

Offline 985plavi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: direktno punjenje vodovodne vode u akvarij?!? za/protiv
« Odgovori #1 u: Veljača 24, 2011, 10:39:00 prijepodne »
Izrazito protiv ovakvog načina!

1. vodovodna voda u sebi (posebno kada su kišni dani i kada su suše) sadrži pojačanu količinu amonijaka i klora a koji ubijaju dobre bakterije u akvariju i podlozi a klor uz navedeno nagriza sluznicu tijela riba i peraje te je tada poticaj za bolest "bakterijsko raspadanje peraja" i dr.

2. zbog razlike u temperaturi i tlaka dolazi do pojave plinske embolije a koja se manifestira na ribama kao "bolest mjehuriča plina" a koja može biti smrtonosna osobito za ribe bez ljuski...

Dakle, prijedlog je nabaviti bačvu ili veči karnister te u njega usuti vodu približno iste temperature kao u akvariju te tu vodu tretirati sredstvom za neutralizaciju klora i onda se instalira pumpa koja će ispumpati vodu iz karnistera u akvarij.

Najbolje je da voda odstoji 24 sata te da tek onda bude tretirana sredstvom za neutralizaciju klora jer se danas u vodovodnoj vodi koristi spoj amonij-klorid gdje je funkcija amonijaka, da klor, koji je plin, što duže zadržava u vodi a da ne ispari i a sredstva koja se danas koriste u akvaristici ne mogu neutralizirati 100% klor koji je vezan sa amonijakom...
« Zadnja izmjena: Veljača 24, 2011, 12:12:12 poslijepodne od 985plavi »

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 24, 2011, 11:57:37 prijepodne »
već dvije godine tako mijenjam vodu u akvarijima, nisam imao nikakvih problema zbog toga.

tek sad sam vidio da je u pitanju morska akvaristika, pliz moderatori obrišite me.
« Zadnja izmjena: Veljača 24, 2011, 12:03:24 poslijepodne od Neve »
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline DeX_13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #3 u: Veljača 24, 2011, 12:24:38 poslijepodne »
auuuu...
sada i ja vidim da je otislo u morsku.

ovo je trebalo biti u slatkovodnoj.

sry i molim admina da prebaci temu.  :-[ :-[ :-[ :-[

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #4 u: Veljača 24, 2011, 13:48:38 poslijepodne »
To sam i ja radio sa ciklidima ali pošto je gradska voda dosta zagađena u akvarističkom smislu(ima preko 25 ppm nitrata) pitanje je čemu onda istu zmazanu vodu mjenjati drugom zmazanom.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #5 u: Veljača 25, 2011, 10:58:14 prijepodne »
A kako vi koji naljevate direktno iz pipe rješavate problem temperature? Kod mene je oko 26 u akvariju a friška vodovodna je tamo negdje oko 16 što bojim se može biti šok za ribe osim ako se naljeva vrlo polako.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #6 u: Veljača 25, 2011, 12:04:47 poslijepodne »
A kako vi koji naljevate direktno iz pipe rješavate problem temperature?

To se rjesava jednim vrlo kompliciranim postupkom koji izvode napredni akvaristi a bazira se na koristenju tople vode iz pipe umjesto hladne  :D

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Veljača 25, 2011, 12:15:06 poslijepodne »
Ova je bila dobra, hahahaha  :D

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #8 u: Veljača 25, 2011, 12:36:57 poslijepodne »
Topla voda baš i nije "Rocket science" to se slažem ali se topla voda iz centralnog baš i ne preporuča za to jer može sadržavati ovo i ono (prvenstveno bakar i teške metale). I nešto oni iz Toplane kemijaju sa tom vodom to je očito svakom tko ima iskustva sa (hladnom) Zg. pipovačom jer inače bi se sustav grijanja vrlo brzo zakamenio i zaštopao. Ja sam mjerio pH, ispada da hladna pipovača ima pH oko 8 a (ohlađena) topla oko 6.5-7.
Naravno nemam opremu odnosno testove da bih ustanovio kakva je točno jedna odnosno druga voda a bez toga može se sasvim lako dogoditi da radim krivo i da ove "teoretske" primjedbe nemaju puno smisla, kao što je i sasvim moguće da friška voda ima više nitrata od stare - zapravo ako nije preko 25ppm ja zadovoljan test mi pokazuje da friška voda ima oko 12.5 ppm. no kao što reče Fox Mulder Trust No One - jeftinim akvarističkim testovima za vodu pogotovo.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 25, 2011, 15:44:36 poslijepodne »
ne komplicirate niti malo, svaka čast.

vodu mijenjam prvenstveno da bi se riješio eventualnog amonijaka u vodi, kojeg nebi trebalo biti ali zlu ne trebalo. koliko nitrata ima u vodovodnoj, nije mi bitno.

temperatura me NIKAD nije brinula, nadolijevao sam i hladnu i mlaku vodu. ni jedna ribica nije nikad zbog toga pokazala mi srednju peraju.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Veljača 25, 2011, 16:07:32 poslijepodne »

vodu mijenjam prvenstveno da bi se riješio eventualnog amonijaka u vodi, kojeg nebi trebalo biti ali zlu ne trebalo. koliko nitrata ima u vodovodnoj, nije mi bitno.

temperatura me NIKAD nije brinula, nadolijevao sam i hladnu i mlaku vodu. ni jedna ribica nije nikad zbog toga pokazala mi srednju peraju.

potpis..nakon izmjene 150 litara vode, temp se spusti na 21 stupanj i nikad nije bilo problema, direkt iz kupaone sa crijevom

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #11 u: Veljača 25, 2011, 16:49:36 poslijepodne »

potpis..nakon izmjene 150 litara vode, temp se spusti na 21 stupanj i nikad nije bilo problema, direkt iz kupaone sa crijevom

Još jedan potpis. Moji malawci dok sam ih imao nakon izmjene vode koja se spusti na 21-22 stupnja su u mrijestu. Viktorijanci koje sada imam isto tako.  :) :) :)
Ne ulazim u biljne i više osjetljive ribe kojima je potrebna i "mekša" i toplija voda. Dok sam imao biljni i u njemu ramireze išao sam kupovati deminaliziranu vodu svaki 14 dana. To više nije bio hoby i razonoda već obaveza.

Offline ZDmarinero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
« Odgovori #12 u: Ožujak 29, 2011, 23:12:57 poslijepodne »
imam oko 500 lit.. mjenjam direktno iz špine! temperatura padne sa 27 na 24 prilikom izmjene oko 200 lit tjedno...
ribe zive i zdrave!! 

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #13 u: Travanj 18, 2011, 03:21:08 prijepodne »
Zar nisu normalne i u prirodi konstantne promjene u kemizmu, temperaturi i fiziologiji vode? Sušna i kišna razdoblja, konkretno u tropima. Pa da su organizmi toliko osjetljivi nebi opstali. Čitao sam za Neonke u kakvim sve promjenjivim uvjetima žive prilikom migracija u poplavljena područja na mrijest pa kad ostanu zatočene u plitkim lokvicama.. Ostanu doslovno u par cm vode.. Ne kažem da organizme treba tako tretirati nego da se nekad diže prevelika fama. Osobno mjenjam vodu direktno iz pipe kanisterom u koji sam dodao sredstvo za pripremu vode (just in case), pazim da je ta voda približne temperature akvarijskoj i to je to. Kanister koristim samo jer se za moju litražu cijev ne isplati a da ju imam, sredstvo bih bučnuo direkt u akvarij.

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #14 u: Travanj 18, 2011, 08:27:08 prijepodne »
sve je to super i stoji da se moze mjenjat voda direktno iz špine i da padne temperatura na 21 a da ribama ne bude nista. ajde tako promjenite vodu diskusima pa me bas zanima sta ce bit.
Svakako kod velikog postotka mjenjanja vode uvijek bi isao na dio pripremljene, kod malog do 10% moze i iz spine, ali norrmalno sve ovisi i koje ribe imas u akvariju.
Kad kazem pripremljene mislim na odstajalu temperiranu vodu ne na vodu tretiranu nikakvim sredstvima (nisam bas pobornik toga), eventualno kakve soli za diskuse ili malawi/tanganyiku.
Split / Hrvatska

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #15 u: Travanj 18, 2011, 09:09:53 prijepodne »
direkt iz špine svaki tjedan mijenjam cca 150-170l vode, pazim da je temp slična (radi se o "kućnom" centralnom grijanju, ne iz toplane), dodam još FFM direktno u aq i tojto... ribe se ne bune, radi se o skalarima, udovicama i hasemania nana tetrama (+ nekoliko altispinosa, par corydorasa, nekoliko khulija, te ancistrusi)...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.