Evo upitnika - fotke su mutne, cekam da mi ih draga posalje pa stavljam i njih:
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža - 70x32x50 - efektivno 70 l
- temperatura, - sobna
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH - nepoznato
- vrijeme od pokretanja akvarija - 3 mjeseca
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - cca 3 tjedna
- koliko često i koliko mijenjate vode - svakih 7-10 dana 10%
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija - da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - unutrasnji, pumpa je (ako se dobro sjecam) 400 l/h, radi na pola
- način i periodi čišćenja filter materijala - zamjena vate, ispiranje spuzve i keramike u izvadenoj akvarijskoj vodi
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - vata, 2 vrste spuzve, fluval valjcici
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? - kamenja nema (osim za zracnu pumpu, podloga je sljunak granulacije vece nego sto bi stalo u usta, 1 manji panj - nema sluzi
- grijač - nema
- pumpa za zrak – da, tetra, radi 8 sati dnevno (previse je bucna)
- CO2 sustav – kakav - ne znam što je CO2 sustav
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) – FFM sa svakom izmjenom 10% vode - cca 2 ml, Easy Carbo – svakodnevno cca 1 ml, gnojivo svakih 10 dana (nazalost ne znam naziv napamet)
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - 1 fancy pajcolanka, 1 teleskop, 1 obicna pajcolanka
- starost ribica - nepoznato, ali prema velicini cca 6 mj do 1 god (fancy je najstarija)
- ima li potencijalnih „terorista“ – ne znam na sto se misli ?
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) – 2 x dnevno nekoliko vrsta hrane (ukljucujuci i grasak 1x tjedno), nazalost ne znam nazive niti rok trajanja napamet
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) – prije cca 3 tjedna dodan rogolist – nekoliko stabljika
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) – miris isti, zamucenja nema, iako mi se cini da je prilikom zadnje izmjene voda blago zuckasta
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke – u pocetku cikliranja da, sada vise ne
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma – raspad straznjih peraja (izgleda kao zastava koja je dugo bila na vjetru) i na gornjoj peraji odvojena 1 nit, cesce boravi na dnu i manje se krece
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... – osim peraja nema promjena
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) – uzima hranu, dise normalno, ponekad ubrzano, cesce boravi na dnu, ali se kada nije na dnu – normalno ponasa (istrazuje dno, istrazuje gornji dio, pliva, jede ..)
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) – normalan, sinoc zelenkast
- kad su se simptomi prvi puta uočili – boravak na dnu prije 3 dana, ostecenje peraja slabije prije 2 dana, jucer jace
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima – jos nista
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? - samo jedna, nije bilo uginuca
- stanje ostalih stanovnika – obije zlatice se normalno ponasaju, peraje uredne, puzevi (jabucar i 3 manja crvenkasta) – normalni