Srpanj 28, 2025, 21:14:03 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Raspad repa kod fancy pajcolanke - help!  (Posjeta: 3356 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ktinga

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Raspad repa kod fancy pajcolanke - help!
« u: Veljača 09, 2011, 09:07:19 prijepodne »
Pozdrav svima,

dakle, jucer sam primjetio da su se mojem malisanu obije vece repne peraje na vrhovima doslovno "raspale" (izgledaju kao zastava koja je dugo bila na vjetru). Na gornjoj peraji "odvojila" se jedna nit, dok su prednje i ostale straznje ok. Tijelo je ok, nema promjena boje, iako su vrhovi raspadnutih peraja bjelkasti.

Inace zadnjih par dana malisan je cesto boravio miran na dnu, a bas je prije 2 dana (koliko god to glupo zvuci) puz bio jako blizu njega i mali kao da nije mogao otplivati (ie - kao da mu je puz copio peraje) - nakon sto je ipak otplivao skuzio sam malo ostecenje na jednoj repnoj peraji pa sam pretpostavio da je zbog toga, ali sada se pogorsalo.

Pretpostavljam da je rijec o nekakvoj infekciji. Da mu je puz i "odgrizao" dio repa - tesko da bi mu se od toga nesto dogodilo na gornjoj peraji, a osim toga - zbog neceg je morao boraviti na dnu (i prije je to znao raditi, ali nakon 1 dan "mira" sve je bilo ok narednih par tjedana).

Jos uvijek se dosta zadrzava na dnu. Inace ponekad pliva teze, a ponekad sasvim normalno. Takoder - danas ujutro je normalno cekao dorucak zajedno s ekipom i normalno jeo.

Izmet mu je sinoc bio zelenkast - pretpostavljam da je brstio rogolist.

Friendovi (obicna pajcloanka i teleskop) su sasvim ok (teleskop je prije cca 2 tjedna imao bijeli koncasti izmet, ali grasak je to rijesio), a takoder i 4 puza (1 jabucar i tri mala crvenkast ciju vrstu ne znam).

E sad – pitanja.

Da li da krenem s tretmanom bactopura i da li ce to utjecati i na druge ribice tj. je li bolje odvojiti malog u poseban akvarij (imam rezervni od 10ak L, ali bez pumpe/filtera) dok traje lijecenje (btw. koliko traje lijecenje) ?

Inace rekao sam svojima da cim prije stave akvarijsku ili morsku sol (1 cajna zlicica na 15 l).

Hvala unaprijed svima!

P.S. Dvojio sam se oko postavljanja teme ovdje ili na “bolesti” pa ukoliko je neprikladna ovdje najljepse molim moderatore da je premjeste.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Raspad repa kod fancy pajcolanke - help!
« Odgovori #1 u: Veljača 09, 2011, 09:35:22 prijepodne »
Pozdrav Ktinga,

S obzirom da si nam dao premalo podataka odmah ispuni upitnik o Bolestima riba a bilo bi dobro da postaviš i koju fotografiju repa akako bismo vidjeli da li se radi samo o oštečenju vrhova repa zbog loše kvalitete akvarijske vode ili je već došlo do upale "Bakterijsko raspadanje peraja".

Ovisno o informacijama i fotkama predložit ćemo ti ili liječenje u karanteni ili samo popravljanje kvalitete akvarijske vode...

Čekamo upitnik i fotke, pozdrav.

Link za upitnik:  https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0

Offline Ktinga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 09, 2011, 10:13:30 prijepodne »
Evo upitnika - fotke su mutne, cekam da mi ih draga posalje pa stavljam i njih:

AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža - 70x32x50 - efektivno 70 l
-   temperatura, - sobna
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH  - nepoznato
-   vrijeme od pokretanja akvarija -  3 mjeseca 
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice - cca 3 tjedna   
-   koliko često i koliko mijenjate vode - svakih 7-10 dana 10%
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija -  da

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) - unutrasnji, pumpa je (ako se dobro sjecam) 400 l/h, radi na pola
-   način i periodi čišćenja filter materijala - zamjena vate, ispiranje spuzve i keramike u izvadenoj akvarijskoj vodi 
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) - vata, 2 vrste spuzve, fluval valjcici 

OSTALA OPREMA:   
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi?  - kamenja nema (osim za zracnu pumpu, podloga je sljunak granulacije vece nego sto bi stalo u usta, 1 manji panj - nema sluzi
-   grijač - nema
-   pumpa za zrak – da, tetra, radi 8 sati dnevno (previse je bucna)
-   CO2 sustav – kakav  - ne znam što je CO2 sustav 
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) – FFM sa svakom izmjenom 10% vode - cca 2 ml, Easy Carbo – svakodnevno cca 1 ml, gnojivo svakih 10 dana (nazalost ne znam naziv napamet)

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka  - 1 fancy pajcolanka, 1 teleskop, 1 obicna pajcolanka
-   starost ribica  - nepoznato, ali prema velicini cca 6 mj do 1 god (fancy je najstarija) 
-   ima li potencijalnih „terorista“ – ne znam na sto se misli ?
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) – 2 x dnevno nekoliko vrsta hrane (ukljucujuci i grasak 1x tjedno), nazalost ne znam nazive niti rok trajanja napamet 

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) – prije cca 3 tjedna dodan rogolist – nekoliko stabljika 
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) – miris isti, zamucenja nema, iako mi se cini da je prilikom zadnje izmjene voda blago zuckasta
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke – u pocetku cikliranja da, sada vise ne

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptoma – raspad straznjih peraja (izgleda kao zastava koja je dugo bila na vjetru) i na gornjoj peraji odvojena 1 nit, cesce boravi na dnu i manje se krece
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... – osim peraja nema promjena
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) – uzima hranu, dise normalno, ponekad ubrzano, cesce boravi na dnu, ali se kada nije na dnu – normalno ponasa (istrazuje dno, istrazuje gornji dio, pliva, jede ..)
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) – normalan, sinoc zelenkast
-  kad su se simptomi prvi puta uočili – boravak na dnu prije 3 dana, ostecenje peraja slabije prije 2 dana, jucer jace
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima – jos nista 
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća?  - samo jedna, nije bilo uginuca
-  stanje ostalih stanovnika – obije zlatice se normalno ponasaju, peraje uredne, puzevi (jabucar i 3 manja crvenkasta) – normalni

Offline Ktinga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Veljača 09, 2011, 10:42:09 prijepodne »
Evo i fotki (mutne su, ali mislim da se peraja dovoljno dobro vidi):

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Veljača 09, 2011, 10:53:36 prijepodne »
Fotografija je jako bitna!

Dok ne postaviš fotografiju nekoliko riječi o mnogim stvarima koje ne radiš dobro i koje ne valjaju u tvom akvariju.

1. Na jednu zlatnu ribicu bi u pravilu trebalo doći cca 50l vode a ti u 60l (zbog filtera, podloge, panja... je umjesto 70l zapravo 60l vode), držiš 3 zlatne što nije dobro
2. Radiš premale promjene vode: svega 10% svakih 10 dana - ovo nikako nije dobro i čudim se da ti ribe nisu oboljele još i prije (trebaš raditi tjedne izmjene vode cca 25 do 30%)
3. Filter si stavio da ti radi na pola pa imaš protok svega 200l/h što je premalo za zlatne ribe (treba raditi na maksimumu)
4. U filteru imaš vatu koja se začepi za 3 dana pa protok smanji za 50% što znači da tvoj filter tada ima protok samo 100l/h a to je već alarmantno
5. Filter materijal: vatu treba izbaciti napolje i zamijeniti ju sa akvarijskom spužvom a filter materijal trebaš prati u akvarijskoj vodi obavezno jednom mjesečno (ja bih i bio balse zamijenio spužvom)
6. Pumpa za zrak bi trebala raditi stalno ili ju izbaci napolje a izlaznu cijev filtera okreni prema gore tako da mreška površinu i pri tom otapa O2.

Dakle, zbog neredovite izmjene vode, prevelikog hranjenja riba, preslabe filtracije filtera došlo je do povečanja razine amonijaka, nitrata, fosfata i dr. a što je dovelo do raspadanja peraja a najvjerojatnije i do bakterijskog raspadanja peraja (ako se na rubovima peraja vidi crvenkasti rub-znak bakterijske upale).

Moraš iči u dva smjera:

1. popraviti kvalitetu akvarijske vode i napraviti izmjene koje sam predložio
2. ukoliko riba ima crvenkastu liniju uz sam rub oštečenja na perajama ribu treba izdvojiti i liječiti Bactopurom u karanteni

Popravljanje kvalitete akvarijske vode:

1. promjeniti 50% vode i usisati dno akvarija, oprati filter materijal te dodati duplu dozu Easy Life FFM-a na litražu akvarija
2. naredni  dan dodajemo duplu dozu vitamina Sera „fishtamin“ ili JBL „Avitol“
3. naredni  dan mijenjamo cca 15% vode i dodajemo Easy Life FFM u duploj dozi na litražu akvarija
4. naredni  dan dodajemo duplu dozu vitamina JBL „Avitol“ ili Sera „fishtamin“  
5. naredni dan dodajemo Easy Life FFM u propisanoj količini
6. ništa
7. sedmi dan mijenjamo cca 25% vode, dodajemo Easy Life FFM u propisanoj količini
8. dan dodajemo vitamine u propisanoj dozi

Liječenje ribe u karanteni:

Bactopur doziramo
1. dan 1ml na 20 litara vode
2. dan ništa ne dodajemo u vodu
3. dan 1ml na 20 litara vode
4. dan ništa ne dodajemo u vodu
5. dan promjena vode

Liječenje traje 5 dana a tijekom liječenja mora biti uključena jaka aeracija preko zračnog kamena.

U tvrdim vodama preporučujem da se doza malo pojača ( 1,5ml na 20 litara vode).

Po mogučnosti dodati nejodiranu sol (Sera ectopur) 5g (čajna žličica) na 50 litara vode.

Javi što si odlučio i kako je ribi, sretno

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2011, 10:56:34 prijepodne »
Evo sada sam tek vidio fotke.

Vjerujem da neće biti potrebno liječenje već samo poboljšanje kvalitete akvarijske vode a ja bih svakako u vodu dodao i Epson sol (jednu čajnu žličicu).

Javljaj promjene

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Veljača 09, 2011, 11:46:16 prijepodne »
upute su sjajne ali - ne sol!
kod raspada repa nikako sol jer na nju zlatice vrlo žestoko reagiraju!
može jedino "preventivna" doza, što bi značilo na ovaj volumen akvarija pol male kavene žličice...

inače, premještam temu na bolesti!

Offline Ktinga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Veljača 09, 2011, 13:25:31 poslijepodne »
Najljepse zahvaljujem na brzom i preciznom odgovoru.

U akvariju je efektivno 70 L (vodu sam sipao iz 7L posuda i stalo je nesto malo vise od 10).

Vezano za izmjene 10% vode - u pocetku sam mijenjao vise, medutim procitao sam post od Babyboom u kojem preporuca izmjenu 10% - s obzirom da je, kao sto rekoh - u akvariju efektivih 70L, a ja imam taman kanister za 7 L .. eto.

Vatu cu maknuti - preporucili su mi je u pet shopu - sto reci ..
Imam 2 vrste spuzve (grublju i finiju) - kupljene u Willyu. Pretpostavljam da je onda to (+fluval, al' to ne racunamo) dovoljno (kao sto sam rekao - perem ih u vodi koju prethodno izvadim iz akvarija)?

Pumpa je prije bila jaca, stavio sam je na pola jer mi se cinilo da je prejaka (bilje se jako savijalo, a i cinilo mi se da ribachi teze plivaju).

Zracna pumpa je grozno bucna i ne mogu je drzati ukljucenu po noci (u nekim drugim postovima citao sam da nije bad ako radi dio dana (kod mene je prikopcana na timer pa se pali kad i svjetlo)).

Na rubovima peraja nema nikakvog neuobicajenog crvenila (sto se vidi i na fotkama) pa pretpostavljam da ipak nije doslo do bakterijske infekcije.

U svakom slucaju, odmah danas krecem s popravljanjem kvalitete vode u skladu sa uputama.

Hvala jos jednom!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Veljača 09, 2011, 13:38:26 poslijepodne »
Čuj u večim akvarijima sa manje riba a sa dobrom filtracijom može izmjena 10% vode tjedno ali u tvom moraš raditi tjedne izmjene i više postotaka jer zlatne puno jedu a shodno tome i svojim izmetom puno prljaju vodu.

Pumpa za zrak ti ne treba ako usmjeriš izlaznu cijev filtera prema gore da mreška površinu vode a ako imaš i još koju biljku sve je ok.

Offline Ktinga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Veljača 09, 2011, 14:33:12 poslijepodne »
Čuj u večim akvarijima sa manje riba a sa dobrom filtracijom može izmjena 10% vode tjedno ali u tvom moraš raditi tjedne izmjene i više postotaka jer zlatne puno jedu a shodno tome i svojim izmetom puno prljaju vodu.
Primljeno na znanje  :)

Citat:
Pumpa za zrak ti ne treba ako usmjeriš izlaznu cijev filtera prema gore da mreška površinu vode a ako imaš i još koju biljku sve je ok.

To za prozracivanje putem filtera sam skuzio tek nakon sto sam kupio zracnu pumpu - pa bih je, kad je vec tu - ipak ostavio, osim ako smatrate da bi to bilo stetno.

Imam dosta biljaka (3 anubiasa, 3 bacope, jedan veliki i 2 mala limuna, 2 microsoruma i dosta rogolista) ..  i za sada (*kuca u drvo*) ih ribachi ne tamane ..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Veljača 09, 2011, 14:36:59 poslijepodne »
Zračna pumpa je u biljnom akvariju kontraproduktivna jer CO2 koji je potreban biljkama za fotosintezu - istiskuje napolje.
Pumpa za zrak, odnosno, aeracija ima smisla samo kada je izgašeno svjetlo jer se tada ne iskorištava CO2 u fotosintezi.

A ako okreneš izlaznu cijev prema površini vode pumpa za zrak ti uopće ne treba.

Offline Ktinga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Veljača 09, 2011, 15:36:11 poslijepodne »
JBL „Avitol“

Kazu mi u lokalnom pet shopu da imaju JBL Atvitol - to je to ?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Veljača 09, 2011, 15:40:05 poslijepodne »
Da, po meni je to najbolji multivitaminski pripravak.

Offline Ktinga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Veljača 15, 2011, 09:07:12 prijepodne »
Evo, samo mali update.

Mali bolesnik je stavljen u karantenu i nakon par dana (jucer je bio 5. dan) vidno je bolje - prvih dana gotovo je konstantno mirovao na dnu, dok je sad poprilicno zivahan.

Normalno jede (zapravo jeo je cijelo vrijeme bolesti, mozda malo manje nego inace, but still), jedino mu peraje jos nisu kak treba (ne znam koliko je potrebno za oporavak), ali nisu se niti pogorsale.

Jedino me brine sto se teleskop koji je inace bio ful u pokretu, glavni vrtlar i istrazivac dna - dosta umirio nakon tretmana vode - iako normalno jede i peraje mu izgledaju dobro, cesto miruje u jednom dijelu akvarija (cca 5 cm od povrsine, jednostavno pluta dijagonalno polozen s glavom usmjerenom prema dnu i ako ga struje odnesu vrati se na to isto mjesto) ..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Veljača 15, 2011, 09:22:34 prijepodne »
Ovaj teleskop koji pluta, da li se možda prejeo prije neki dan?
Da li vrši nuždu?
Je si li proveo cijeli tretman sa FFM-om i vitaminima u velikom akvariju?

Offline Ktinga

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Veljača 15, 2011, 11:37:26 prijepodne »
Ovaj teleskop koji pluta, da li se možda prejeo prije neki dan?
Da li vrši nuždu?
Je si li proveo cijeli tretman sa FFM-om i vitaminima u velikom akvariju?

Ne znam da li se prejeo (nije nemoguce, ali tesko jer je pajcolanka koja je s njim puno brza u akviziciji hrane).

Ne znam kakav je bio s nuzdom zadnja dva dana (uglavnom ih vidam ujutro i navecer), medutim - izgleda da je jucer bila koncasta (vidio sam jedan "koncic" koji je vjerojatno njegov) - sinoc su za veceru dobili grasak, jutros je izgledao ok - vidjet cu kakav ce biti veceras ..

Tretman (prema gornjim uputama) traje jos sutra.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Veljača 15, 2011, 11:49:18 prijepodne »
Ako je jeo grašak moguće da se malo napuhao od plinova pa su plinom napunjena crijeva izvršila pritisak na zračni mjehur tako da sada riba ima problema sa održavanjem ravnoteže...