Kolovoz 23, 2025, 01:23:10 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: sredstav za pripremu vode?  (Posjeta: 1985 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline shane3

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 38
sredstav za pripremu vode?
« u: Veljača 08, 2011, 16:17:04 poslijepodne »
ovako, interesira me koje sredstvo za pripremu vode smatrate najboljim i najunčikovitijim?
i drugo pitanje- pri promjeni vode- tjednom održavanju, tretira li se tim sredstvom samo nadodana voda ili se stavlja na ukupnu litražu akvarijske vode?

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: sredstav za pripremu vode?
« Odgovori #1 u: Veljača 08, 2011, 16:40:41 poslijepodne »
Za nekakvu realnu procjenu tih sredstava trebala bi postojati kakva nezavisna kemijska ispitivanja a mislim da ona ne postoje tako da se ljudi uglavnom oslanjaju na ono sto drugi koriste. Vani na forumima se uglavnom spominje Seachem Prime pa sam ga i ja poceo koristiti ali da me pitas u cemu je bolji od ostalih, ne bih znao.
Ovo drugo pitanje o tretiranju ukupnog volumena ili samo onoga sto se mijenja, direktno sam pitao Seachem predstavnika i tip mi je rekao da se tretira samo ona voda koja se promjenila. Ne bih znao da li tako i ostali proizvodjaci preporucuju

Offline shane3

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 08, 2011, 16:47:21 poslijepodne »
Za nekakvu realnu procjenu tih sredstava trebala bi postojati kakva nezavisna kemijska ispitivanja a mislim da ona ne postoje tako da se ljudi uglavnom oslanjaju na ono sto drugi koriste. Vani na forumima se uglavnom spominje Seachem Prime pa sam ga i ja poceo koristiti ali da me pitas u cemu je bolji od ostalih, ne bih znao.
Ovo drugo pitanje o tretiranju ukupnog volumena ili samo onoga sto se mijenja, direktno sam pitao Seachem predstavnika i tip mi je rekao da se tretira samo ona voda koja se promjenila. Ne bih znao da li tako i ostali proizvodjaci preporucuju

moram priznati da u meni dostupnim zoo shopovima nisam naisla na taj proizvod -? ok, a ta sredstva se isto tako dijele na ona koja sadrže nekakvu bakterijsku osnovu i ona koja samo tretiraju vodu po pitanju tvrdoće, kamenca i slično...barem prodavači tako tvrde, a na proivodima najčešće baš i ne piše opširno o čemu se radi. mi koristimo ili easy life (kojeg je već neko vrijeme nestašica i Rijeci) ili nutrafinovo sredstvo za pripravu vode. niti na jednom od tih ne piše na koju litražu se primjenjuju...prodavači isto tako svatko svoju teoriju prodaje..

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #3 u: Veljača 08, 2011, 17:03:24 poslijepodne »

moram priznati da u meni dostupnim zoo shopovima nisam naisla na taj proizvod -?

Seachema nema kod nas,  bit ce kad slovenci dodju jer oni to imaju na svom slovenskom webu

ok, a ta sredstva se isto tako dijele na ona koja sadrže nekakvu bakterijsku osnovu i ona koja samo tretiraju vodu po pitanju tvrdoće, kamenca i slično...barem prodavači tako tvrde, a na proivodima najčešće baš i ne piše opširno o čemu se radi. mi koristimo ili easy life (kojeg je već neko vrijeme nestašica i Rijeci) ili nutrafinovo sredstvo za pripravu vode. niti na jednom od tih ne piše na koju litražu se primjenjuju...prodavači isto tako svatko svoju teoriju prodaje..

Evo sad malo bolje citam na boci od Primea da je bolje da se tretira prvo nova voda (prije dodavanja u akvarij) a ako se tretira voda koja je vec u akvariju da se racuna cijeli volumen akvarija. Sad ili Seachem predstavnik nije skuzio moje pitanje ili ja njega nisam skuzio.... Inace Primea ide 5ml na 200L (da, dosta je koncetrirano) i uklanja amonijak, klor i kloramine. Zato "odstajala" voda nema koristi jer se rijesis klora ali ako ti je voda tretirana kloraminom onda nisi nis napravio

Offline dem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Veljača 08, 2011, 19:31:34 poslijepodne »
ffm od easy life  10 ml na 30 litara vode, kod promjene vode tretira se samo količina koja se mijenja .

Offline 9A6DQB

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • Zagrebačko dijabetičko društvo
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2011, 08:47:13 prijepodne »
ffm od easy life  10 ml na 30 litara vode, kod promjene vode tretira se samo količina koja se mijenja .

Pa ne bi se slozio...
Easy life FFM se dodaje u cijeli akvarij, nakon sto se promjeni dio vode.
Dakle ako je akvarij od 30 litara vode, dodaje se 10 ml u taj cijeli akvarij, a ne u onaj dio koji se priprema.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #6 u: Veljača 09, 2011, 08:57:25 prijepodne »

Pa ne bi se slozio...
Easy life FFM se dodaje u cijeli akvarij, nakon sto se promjeni dio vode.
Dakle ako je akvarij od 30 litara vode, dodaje se 10 ml u taj cijeli akvarij, a ne u onaj dio koji se priprema.

Nešto si krivo shvatio ... pitanje je "Sretstvo za pripremu vode" ... ostatak vode koja je u akvariju je več pripremljena.
Tretiraš samo novu vodu koju ubacuješ, osim u iznimnim slučajevima kakve bolesti ili problema sa sa samim akvarijem.

...Ja za pripremu koristim Aquatan i nemam zamjerki.
FFM imam u pričuvi, ako me pukne kakva katastrofa u tanku, i koristio sam ga na samom cikliranju sa ribama.

Offline noel

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #7 u: Veljača 09, 2011, 09:45:55 prijepodne »
Za pripremu vode koristim Nutrafin Aqua plus i FFM sa strane koji koristim jedamput mjesečno.
Zadovoljan sam sa jednim i drugim  :up:
pozz

Offline shane3

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 09, 2011, 09:46:21 prijepodne »
dakle sredstva tipa easy life su na bakterijskoj osnovi i mogu se koristiti za pripremu vode, ali najčešće kada je u pitanju tretiranje da se ubace dobre bakterije odnosno kada u akvariju nije uspostavljena ravnoteža. s druge strane su sredstva koja služe isključivo za pripremu vode tako što uklanjaju negativno iz vodovodne vode, ali ne obogaćuju vodu u akvariju. pretpostavljam da se uvijek mogu koristiti ova sredstva koja imaju bakterijsku osnovu i ne mogu štetiti, ali su malo skuplja pa jedino u tome vidim razlog korištenja samo sredstava koja kako bi ja rekla od vodovodne vode rade destiliranu vodu. ako nisam u pravu (a nemam pojma jesam li) slobodno demantirajte rečeno

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #9 u: Veljača 09, 2011, 10:23:05 prijepodne »
Nema smisla ubacivati bakterije u akvarij ako filter funkcijonira.
Da pokušam laički objasniti:
npr. imaš u akvariju 1 ribu koju hraniš 2x dnevno sa 3 grama lističa.
-Riba pojede 2 grama a jedan padne na dno i istrune.
-Riba probavi što je pojela i ako računamo još ono što je istrunulo u vodi, dobijemo npr 3ppm Amonija
-Za razgraditi 3ppm Amonija pretpostavimo da je potrebna kolonija od 10000 bakterija (vidi u priručniku kako funkcijonira biološka filtracija) ; a one se prirodnim putem stvore u filteru i samom akvariju.
-Ako mi dodamo nekim sretstvom 30000 novih bakterija, one neče imati šta jesti, i pocrkat če.
Dakle, apsurd je ubacivati bakterije koje če umrijeti od gladi.
-Zato ima varijanta da u našem tanku, sa jednom ribom, kada dodamo druge dvije; nastavljamo hraniti količinom za samo jednu ribicu i postepeno povečavamo dozu hrane dok se bakterije koje če podržati nove stanovnike ne stvore u tanku i filteru.
Nisam uzeo u obzir BIljem naseljen tank, dakle ovo vrijedi za tank bez flore, jer bilje djeluje kao filter, pa ako imamo puno biljka, onda je skroz nepotrebno i "štetno" dodavati extra bakterije, jer time na neki teoretski način izgladnjujemo biljke.

Dakle, Sasvim je dovoljno iz vode odstraniti KLOR i TEŠKE METALE.

ps.
Naj vjerojatnije ima još puno toga što neznamo, ali koliko ja znam, akvaristika je došla za sada do ovih zaključaka; ostalo su marketinške fore  ;)  :icon-money:

Offline shane3

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Veljača 09, 2011, 10:51:28 prijepodne »
Nema smisla ubacivati bakterije u akvarij ako filter funkcijonira.
Da pokušam laički objasniti:
npr. imaš u akvariju 1 ribu koju hraniš 2x dnevno sa 3 grama lističa.
-Riba pojede 2 grama a jedan padne na dno i istrune.
-Riba probavi što je pojela i ako računamo još ono što je istrunulo u vodi, dobijemo npr 3ppm Amonija
-Za razgraditi 3ppm Amonija pretpostavimo da je potrebna kolonija od 10000 bakterija (vidi u priručniku kako funkcijonira biološka filtracija) ; a one se prirodnim putem stvore u filteru i samom akvariju.
-Ako mi dodamo nekim sretstvom 30000 novih bakterija, one neče imati šta jesti, i pocrkat če.
Dakle, apsurd je ubacivati bakterije koje če umrijeti od gladi.
-Zato ima varijanta da u našem tanku, sa jednom ribom, kada dodamo druge dvije; nastavljamo hraniti količinom za samo jednu ribicu i postepeno povečavamo dozu hrane dok se bakterije koje če podržati nove stanovnike ne stvore u tanku i filteru.
Nisam uzeo u obzir BIljem naseljen tank, dakle ovo vrijedi za tank bez flore, jer bilje djeluje kao filter, pa ako imamo puno biljka, onda je skroz nepotrebno i "štetno" dodavati extra bakterije, jer time na neki teoretski način izgladnjujemo biljke.

Dakle, Sasvim je dovoljno iz vode odstraniti KLOR i TEŠKE METALE.

ps.
Naj vjerojatnije ima još puno toga što neznamo, ali koliko ja znam, akvaristika je došla za sada do ovih zaključaka; ostalo su marketinške fore  ;)  :icon-money:

hvala puno, ovo mi je puno pomoglo jer sam stvarno bila na čudu šta i kako s tim sredstvima  :)

Offline Dellete

• Punopravni član
  • P.
« Odgovori #11 u: Veljača 09, 2011, 18:59:14 poslijepodne »
Odlično objasnjeno, hvala  :klap:

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49