Nema smisla ubacivati bakterije u akvarij ako filter funkcijonira.
Da pokušam laički objasniti:
npr. imaš u akvariju 1 ribu koju hraniš 2x dnevno sa 3 grama lističa.
-Riba pojede 2 grama a jedan padne na dno i istrune.
-Riba probavi što je pojela i ako računamo još ono što je istrunulo u vodi, dobijemo npr 3ppm Amonija
-Za razgraditi 3ppm Amonija pretpostavimo da je potrebna kolonija od 10000 bakterija (vidi u priručniku kako funkcijonira biološka filtracija) ; a one se prirodnim putem stvore u filteru i samom akvariju.
-Ako mi dodamo nekim sretstvom 30000 novih bakterija, one neče imati šta jesti, i pocrkat če.
Dakle, apsurd je ubacivati bakterije koje če umrijeti od gladi.
-Zato ima varijanta da u našem tanku, sa jednom ribom, kada dodamo druge dvije; nastavljamo hraniti količinom za samo jednu ribicu i postepeno povečavamo dozu hrane dok se bakterije koje če podržati nove stanovnike ne stvore u tanku i filteru.
Nisam uzeo u obzir BIljem naseljen tank, dakle ovo vrijedi za tank bez flore, jer bilje djeluje kao filter, pa ako imamo puno biljka, onda je skroz nepotrebno i "štetno" dodavati extra bakterije, jer time na neki teoretski način izgladnjujemo biljke.
Dakle, Sasvim je dovoljno iz vode odstraniti
KLOR i
TEŠKE METALE.
ps.
Naj vjerojatnije ima još puno toga što neznamo, ali koliko ja znam, akvaristika je došla za sada do ovih zaključaka; ostalo su marketinške fore