Srpanj 23, 2025, 20:38:23 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Stari karas napada novog ?  (Posjeta: 2624 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline anya972

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Stari karas napada novog ?
« u: Siječanj 24, 2011, 15:34:45 poslijepodne »
Zdravo ,

Nedavno sam i ja počela sa akvaristikom . Počela sam sa ribicom u kugli ,ali sam ubrzo nabavila 16l akvarij i mada je i ova akvarij mali , jako me radovalo što sam uopšte počela ... Imala sam ambicije za veći akvarij, ali sad sam se malo zamilslila ..  -? . Odlučila sam za početak za karase . Prvi karas koji sam imala je fino porastao i sve je bilo ok dok je bio sam ... Ali kad sam kupila novu ribicu- isto karas , počeli su problemi . Prvo je sve bilo ok , i mada mi je prodavač rekao da je karasima svejedno dali su u društvu il ne , ispostavilo se da im je 'zanimljivije" kad su u društvu . Nakon desetak dana , nova mala ribica se sakrila iza filtera i prestala jesti . Izgledalo je da je bolesna . Ubacila sam lek , ali je več bilo kasno . To sam i nekako prihvatila , mada mi se več navestilo da i ne mogu baš da gledam da se ribice muče, pa i da neću biti baš neki "akvarističar" ... Ubrzo sam kupila novi karas . Bila je mirnija ribica od ove moje prve .Imala je jako lep reo i zato sam je izabrala  Za dan dva , primetila sam da rep nedostaje i uopčte , nema nikakvih perki i da je baš ozleđen ...
Sad se eto muči , odbija hranu i polako umire .

Zar je to normalno da veći karas tako izgrize novog malog , i kako ( ako se uopšte rešim) mogu da izaberem društvo za ovog mog "nasilnog" karasa ? Kako se uopšte kombiniraju ribice?

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Stari karas napada novog ?
« Odgovori #1 u: Siječanj 24, 2011, 17:15:55 poslijepodne »
Uh :roll: :roll: da si kupila veči akvarij možda bi mali karas bio živ jer bi imao šansu da pobijegne velikom , ovak je mu bio uvijek pred ustima :D :D.
 taj akvarij je dostatan za kozice ili 1 beta borca, a nikako za karasa , ja sam imao 3 pajčolanke ( mlade ) u 90 l akv, za karasa ti treba akv od 40-50 l , za 2 80l, dobar filter  jer ti zlatne puno kakaju i zagađuju vodu.
Tom karasu je kao da ti živiš u špajzi OD 1X1  i još pita susjeda dal može doč u selo, pročitaj priručnik za početnike i  svakako nabavi veči akvarij :up:

Offline anya972

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Siječanj 25, 2011, 08:48:10 prijepodne »
Hvala ...
Već imam dobar filter koji i ima namjenu za veći litražu i svakako ću nabaviti veći akvarij..ali nabaviću  i neku drugu vrstu ribica ...U međuvremenu ostavljam nasiljnika u špajz ;) , a ja ću "proharati" po forumu da pronađem neke miroljubivije vrste

Pozdrav

Offline nelica

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #3 u: Siječanj 25, 2011, 09:29:45 prijepodne »
Ne bih rekla da je stvar u "nasilniku". Već bih rekla da je situacija ovakva:
Nova ribica kada stigne u novi dom je pod stresom, što znači da je podložna bolestima, s obzirom da je tvoj akvarij jako mali, sa velikom ribom unutri koja jaaaako zagađuje tu vodu, voda je puna bakterija. Nova ribica koja je oslabljena zbog stresa obolijeva, naravno. I to u ovom slučaju od Fin rot-a. Ne vrijedi ti liječiti posljedice, već uzrok, lijek zaboravi, nego kupi novi veći akvarij. I ne kupuj nove ribice, molim te, svaka će ti uginit u ovome akvariju. Starosjedioc se srećom drži, ali neće ni on dugo poživit u takvim uvijetima.
Pozdrav

Offline Picek23

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #4 u: Siječanj 25, 2011, 09:34:13 prijepodne »
slazem se s nelicom!!
inace karasi nisu nesto nasilni po prirodi, barem po mom iskustvu. ajde ti lijepo pokloni svog karasa nekome ko ima uvjete za njega ( fancy zlaticama  treba 40l vode, a obicnim-karas i kometa 74 l vode po ribeku,a to je stvarno puno!). u svoj aq stavi borca i mozda nekog cistaca, puzeka ili nesto slicno... nekoga tko nece patiti u toj litrazi....sretno  :up:
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline EmptyWaterTank

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Siječanj 25, 2011, 15:11:43 poslijepodne »
Mislim da bi ti puno lakše bilo da karase pokloniš nekome ko ima bolje uvjete i prebaciš se na toplovodne ribice u ako je moguće većem akvariju.
A prije toga naravno nauči napamet "Priručnik za početnike":  http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498
 :)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Siječanj 26, 2011, 11:44:37 prijepodne »
zlatne ribice, dakle, karasi, definitivno nisu nasilne ribe!
ako već gnjave druge, to je u doba parenja jer tada dečki naganjaju ženkice gurajući ih u trbuh da bi ih namamili da izbace jajašca

dakle, veliki nije bio nasilan već jednostavno očajan - u toliko premalenom prostoru se pojavio još netko tko je prostor još više smanjio....
osim toga, malene ribice su se razboljevale od stresa, bolesti koje su vjerojatno donijele iz dućana (zato ribice koje donosimo kao nove stanare uvijek držimo barem 14 dana u karanteni - dakle, posebnom akvariju - pod posebnom pažnjom i ako se razbole prvo iz izliječimo i onda useljavamo u glavni tank), i da oprostiš, užasa što su došle u tako maleni prostor s nekim velikim i bahatim stanarom!

da, još nešto - zlatne ribice jesu druželjubive i vole da imaju prijatelja u akvariju, pa makar to bio puž-jabučar ili čistač tipa piškora (misgurnusa)!